Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Clown na 150 jaar terug in Nederland

Geen twijfel over echtheid exemplaar Almere

De politie heeft bevestigd dat er een clown is gesignaleerd in Almere. Daarmee is de geschminkte artiest na 150 jaar weer terug in Nederland. Clowndeskundigen zijn euforisch.

“Er is geen enkele twijfel over de echtheid van dit exemplaar”, jubelt clownoloog Albert Vis. “De foto’s zijn wat vaag, maar de grote schoenen en rode neus zijn onmiskenbaar. Het is echt een historische dag. Blijkbaar voelt de clown zich weer op zijn gemak in ons land. Dat is ontzettend goed nieuws.”

Halverwege de 19e eeuw werden clowns massaal afgeschoten door boeren, omdat ze hun vee vermaakten. Ook ouders van jonge kinderen vonden de grappenmakers schadelijk. In 1865 werd er voor het laatst een clown gezien, in Vlissingen.

Albert Vis hoopt dat er een ook een wijfje opduikt en dat de clowns zich in Flevoland gaan voortplanten. De provincie heeft al laten weten dat de clown ‘van harte welkom’ is.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik bespeur het begin van een mythevorming rond het Haagse (?) fenomeen Corrie van Hiernaast. Ze wordt onweerlegbaar overal met de haren bijgesleept, ook als ze schittert door afwezigheid. Voer voor psychologen. Het is erg jammer dat het Wilders-bashen zo terugloopt in De Speld; dat had een hoop publiciteit opgeleverd in het kader van de verkiezingst(r)ijd. Wilde immers niet D66 zo ferm de Kiezer dichter bij de Politiek brengen? Desnoods met de arm op de rug gedraaid want ja, het blijven natuurlijk wel als ZZP’ers vermomde, struikrovende, VVD’ers.

gravatar

Zet er een groot hek omheen, dan zal het vast wel goed komen. Wellicht dat er vanuit Den Haag een substantieel bedrag gefourneerd kan worden, om dit verloren gewaande culturele erfgoed een stukje op weg te helpen uitbreiden?

Reageer
gravatar

Miskend? Dan kordaat de koe bij de horens gevat en het clownschap gecombineerd met het Potloodventerschap, life optredens bij DWDD, Pauw en RTL Late Night gegarandeerd. Meer VOC-elan, weet je wel?

gravatar

Ik zag trouwens nog wel een keer een of ander gigantisch wollen Disney-figuur midden in de zomer bij de ingang van een vakantiepark in Zeeland reclamefolders uitdelen.

gravatar

Het kan niet worden uitgesloten dat een of andere grappenmaker de clown in de kofferbak heeft meegebracht. Ik geloof niet dat het in Almere of Lelystad nu zó leuk is, dat van een clownesk natuurlijke habitat gesproken kan worden

Reageer
gravatar

Klopt als een bus, Bös, maar Annemarie Jorritsma heeft nog een verlaat royaal vertrekkend ex-burgemeestersgebaar willen maken naar deze Zuiderzee-gemeente. Iets met de middelvinger van haar rechterhand, of was ze nou linkshandig?

gravatar

Keukenmes? Waarom moet ik hier nou gelijk denken aan gastronomisch actieve kaalkoppen als Herman (Nieuwe Blokker) den Blijker en die jongen van Wind?

gravatar

In Vlaardingen heb ik anders ook een clown gespot die al 30 jaren, wat er ook gebeurt, altijd blijft lachen en in de winkel bij de soep altijd “Allemaal Maggi’s” staat te zeggen

Reageer
gravatar

Maar in diverse dierentuinen waren er altijd al roedels clowns te zien, dus zo bijzonder is het niet. Gauw deze clown naar Artis brengen en klaar is Bassie.

Reageer
gravatar

Ik heb een donkerblauw vermoeden dat de opduikende griezelclowns voorhoede zijn van een epidemische uitbraak. Mogelijk zijn het partijleden van DENK, D66 en VVD die laag op de verkiezingslijst staan en niet meer voor een Tweede Kamersalaris in aanmerking komen. En van € 85.000,– per jaar aan wachtgeld kan een fatsoenlijke ex-volksvertegenwoordiger vandaag de dag niet meer rondkomen.

Reageer