Shutterstock /

5 dingen die ik leerde van een half jaar studeren in het buitenland

‘Laistytuvas’ is Litouws voor ‘gieter’

In het buitenland is alles anders. Maar hoe anders, dat vertellen ze je niet in de boeken, dat leer je alleen als je er bent. Dit waren mijn belangrijkste lessen toen ik een half jaar in het buitenland studeerde.

1. Kazimiras uit Litouwen gaat met flessen smijten als hij zat is
Kazimiras uit Litouwen is meestal een heel rustige kerel, hij is vooral bezig met studeren en je ziet hem niet zoveel. Maar toen hij op de verjaardag van Krista uit Slovenië een hele fles tequila leegdronk, werd hij heel handtastelijk en ging hij schreeuwend lege flessen kapotsmijten. Mensen die alleen in Nederland studeren, hebben geen idee hoe moeilijk Kazimiras in bedwang te houden is als hij dronken is.

2. In de buitenwijk zit een Hypermarkt waar ze Douwe Egberts verkopen
Koffie in het buitenland is vaak heel erg bitter, of juist heel waterig. Gelukkig heeft de reuze-Carrefour helemaal in het westen van de stad ook gewoon Douwe Egberts. Nederlandse studenten die hun hele studietijd op hun gemakje naar Albert Heijn gaan, zullen nooit weten wat voor omwegen je soms moet maken om normale koffie te krijgen.

3. Ze maken altijd schoon op maandag
De schoonmaaksters komen op maandag altijd ergens rond het middaguur schoonmaken. Tip: als je maandagochtend je lakens op de grond laat liggen, halen ze die gewoon op en dan krijg je schone terug. Dat heb je thuis niet, zoiets leer je alleen in het buitenland.

4. Lijn 3 gaat naar de crêperie
De eerste indruk van het buitenland zal ik nooit meer vergeten: lijn 3, de metrolijn tussen het vliegveld en de universiteit. Als je twee haltes voor de universiteit uitstapt, sta je recht tegenover een geweldige crêperie. Je leert de waarde van lijn 3 trouwens pas echt kennen als je naakt wakker schrikt in de remise.

5. ‘Laistytuvas’ is Litouws voor ‘gieter’
Het Litouws is een lastige taal, daar komt nog bij dat Kazimiras de enige Litouwer was in ons studiejaar. Hij heeft ons op een feestje een keer allemaal Litouwse woorden geleerd, zoals ‘gieter’ (‘laistytuvas’) en ‘godverdomme’ (‘prakeiktas’) en ‘Ik mis mijn huis, nee ik meen het, breng mij terug naar huis’ (‘Aš pasiilgstu savo namuose, ne aš turiu galvoje tai, kad mane namo’). Hij zei ook nog ‘wedden dat ik die hele fles tequila in 1 slok op kan’, maar ik ben vergeten hoe je dat ook alweer schrijft.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die globetrotters van tegenwoordig hebben het veel te makkelijk met hun lichtgewicht rugzakjes en rbnb.

Toen ik er was betaalden ze er zelfs nog niet eens in euro’s. Dat was pas afzien.

Reageer
gravatar

Tja, verlichtte ideeën over het verbreden van de horizon en ervaren hoe iets bekends er vanuit een ander perspectief heel anders uit kan zien, zijn wel een beetje passe.. Goed punt heren! Het onbekend maakt onbemind, en dat levert toch prachtige gevoelens van patriottisme op?

Waarom ging die Erasmus niet gewoon een baan zoeken!

Reageer
gravatar

ben daar op vakantie geweest maar die Douwe Egberts niet gevonden. Vooral Turken gezien die jacht maakte op een Russische vrouw(weten ze dan niet dat ze in het verkeerde land zitten?)

Reageer