Aaltje uit Urk staat al sinds vannacht klaar voor Algemene Beschouwingen

In alle vroegte staat ze elk jaar weer in Urker klederdracht klaar op de publieke tribune. Aaltje Bes (58) stond vannacht al om half 4 in de plenaire zaal om de Algemene Beschouwingen goed te kunnen zien. Ze verheugt zich vooral op de traditionele interrupties en de moties die vandaag ceremonieel tegen het kabinet worden ingediend.

Het bijwonen van de jaarlijkse vergaderingen is Aaltje met de paplepel ingegoten. Ze herinnert zich nog goed dat ze als 6-jarig meisje voor het eerst door haar ouders werd meegenomen naar de Algemene Beschouwingen: “Voor dag en dauw stonden we al vooraan de publieke tribune te wachten op de politici. Ik weet nog dat mijn vader mij optilde en dat ik toen net Victor Marijnen kon zien zitten in de groene bankjes. Hij knipoogde naar me, dat kon toen nog.”

Sindsdien is ze er elk jaar bij. Diep in de nacht al, om een goed plekje te kunnen veroveren voor de andere enthousiastelingen arriveren: “Je moet op tijd zijn om goed zicht te hebben op de interruptiemicrofoons, daar gebeurt het allemaal. Misschien zegt Henk Krol dit jaar wel iets over de afbraak van de zorg. Vooral tijdens de eerste dag is het echt dringen hier, dan heb je geluk als je kunt zien wat voor kleur das Kees van der Staaij dit jaar heeft uitgekozen.”

Als trouwe bezoekster heeft Aaltje de traditie in de loop der jaren wel zien veranderen: “De beveiliging is veel strenger geworden sinds iemand in 2012 op de tribune zomaar een boterhammetje zat te eten. Dat soort idioten verpesten het voor de rest.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Deze mensen bestaan echt!

Er is een mongool die elk jaar weer als eerste in een mottige oranje trui langs de rijtuigroute staat met een zakje dropjes om die aan te bieden.

Hij komt al sinds 1815 op TV, ook dit jaar was het weer raak. Zijn jaarlijkse enige hoogtepunt. Let maar op: klein gezet mannetje, kalig hoofd, oranje mottige trui.

En dat voor die ondemocratische overbetaalde operette!

Greep van der Staat

Reageer
gravatar

Met Aaltje zou ik best eens een liedje willen opnemen. “AB, daar scoor je plaatjes mee”, “Aal, zo Urks als een garnaal” of zoiets. Na ja, daar komen we samen wel uit. Nu ga ik ff naar Tunahan luisteren.

Reageer