Deze vrouw volgt al het leed in de wereld zodat de aandacht ervoor eerlijk verdeeld wordt

'Er worden dagelijks zoveel mensen doodgereden, daar hoor je vervolgens niemand over'

“Je kan zeggen dat ik van mijn empathie mijn werk heb gemaakt.” Aan het woord is Henriette Mulder-Zwaantjes, moeder van Emma en Berenice, én een vrouw met een wel heel opmerkelijke dagtaak. Henriette houdt al het leed in de wereld bij. “Het is voor mij niet te verkroppen dat een aanslag in Kabul minder aandacht krijgt dan een in Frankrijk”, zegt ze.

Om die reden zegde ze haar baan als kleuterleidster op, kocht ze van al haar spaargeld tv’s, laptops, radio’s en een extreem snelle internetverbinding. Sindsdien is ze fulltime leedvolger.

“Als er nu iets fout gaat in de wereld, weet ik dat zo goed als onmiddellijk. Neem die gruwelijke steekpartij in Japan. Ik volg dat via sociale media, en daarna via de reguliere media. Vervolgens lees ik alle stukken die over de nabestaanden worden geschreven. Daarna zeg ik er iets van. Natuurlijk volg ik de aanslagen in Nice en Duitsland en het politiegeweld tegen zwarten in de VS. Maar overstromingen, aardbevingen en hongersnood neem ik ook mee hoor. Je kunt je toch niet voorstellen dat dat leed onopgemerkt blijft? Binnenkort begin ik trouwens met het volgen van verkeersslachtoffers. Dat wordt nog een hele kluif, maar van de andere kant: er worden dagelijks zoveel mensen doodgereden, en daar hoor je dan vervolgens niemand over.”

Henriette, uit wiens oogbollen permanent een beetje bloed druppelt, komt wel wat onrustig over. “In het begin was het zeker niet gemakkelijk om dit te doen. Je slaapt niet echt natuurlijk, en de hallucinaties worden allengs enger. Maar ja, ik weet waar ik het voor doe. Ik vind het alleen jammer dat mijn eigen leed niet zo wordt gevolgd.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat is er mis met Bérénice (voor intimi: Beertje)? Dit is een strikt fatsoenlijke voornaam uit het adelboekje. En terecht: er is toch zelfs geen alcoholverslaafde proleet die zijn dochter nog Bérénice zal durven noemen; het kind zou voor haar leven getekend zijn. Moderne proletendochters krijgen van hun ouwelui namen die het product zijn van zorgvuldig opgebouwde tradities: Beyoncé, Kelis, Venus, Zaïda, Karima, Fatima terwijl hun zonen worden opgezadeld met fancy namen als Xess Çava?, JayZ, Mohammed, Ali, Abdelaziz, Hussayn, Tayyip of andere milieutechnisch dwingend voorgeschreven tags. Het is dat ik toen geen voldoende banksaldo bezat; anders had ik mijn dochter ook Bérénice genoemd.

Reageer
gravatar

Als je kleinkinderen hebt, hoe heten ze? Oftewel, zijn ze vergeleken met jou gestegen op de maatschappelijke ladder?

gravatar

Ik volg alleen het leed in Nederland van echte Nederlanders. Leed buiten Nederland heeft voor mij geen entertainmentwaarde . Ze gaan hun gang maar in het buitenland.

Who cares?

Corrie.

Reageer
gravatar

Nice wordt elders ook wel Nizza genoemd.
Berenizza dan dus.
Maar dat zien mensen niet die Engerlands vet koel vinden.

Wel knap dat ze Nice al aan zag komen!