Bron Flickr - Cc Drew Bates

Welke pizza’s kunnen we nog eten als de Italiaanse banken omvallen?

‘Steeds vaker Goudse kaas op quattro formaggi’

Een groot aantal Italiaanse banken verkeert in een diepe crisis. De vraag is nu: welke pizza’s kunnen we nog eten als de financiële sector onderuit gaat? Een overzicht.

Pizza margherita
Er staan in Italië voor 360 miljard aan dubieuze leningen uit die niet meer afbetaald kunnen worden. Door de zwakke economie moeten er zeker maatregelen worden genomen, maar de kans dat dit ten koste gaat van de meest eenvoudige pizza lijkt gering. Zelfs als de grote Banca Monte dei Paschi di Siena onderuit gaat, blijft de mozzarella van gewone Nederlanders buiten schot.

Pizza quattro formaggi
De Italiaanse overheid wil staatssteun gaan verlenen aan de noodlijdende banken, maar dit mag niet volgens de nieuwe regels van de Europese Unie. Slecht nieuws dus voor de quattro formaggi. Als de regels ten aanzien van staatssteun niet worden aangepast zal je steeds vaker Goudse kaas zien op je quattro formaggi in plaats van de klassieke pecorino. Geen pretje dus.

Pizza quattro stagioni
Het IMF wil dat de Italiaanse banken zo snel mogelijk gaan saneren. ‘De hervorming van de financiële sector is van cruciaal belang om de stabiliteit te creëren en het herstel te ondersteunen’, aldus het fonds. Als de ham, de olijven en de artisjokken inderdaad worden weggesneden, blijft er van de quattro stagioni natuurlijk weinig over. Sterker nog: dan heb je een funghi.

Pizza frutti di mare
Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft gezegd dat Italiaanse beleggers moeten bloeden voor hun banken. ‘Dat zijn de regels’, zo heeft hij in de Tweede Kamer verklaard. Als Italiaanse kapitaalverstrekkers de broekriem moeten aanhalen, heeft dat gevolgen voor een luxeproduct als zeevruchten. Wellicht is er straks nog een verdwaalde garnaal op de frutti di mare te vinden, maar op inktvisjes hoef je niet meer te rekenen.

Het ziet er dus niet best uit. Italië is de derde economie van de eurozone. Dit is dus andere koek dan Griekenland. Europa kan het omvallen van de Italiaanse banken absoluut niet aan. Houd er dus rekening mee dat je de komende decennia veroordeeld bent tot een pizza hawaï met dikke Amerikaanse bodem.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Perfect tweetalig, maar alle naamvallen fout. En dan dat “vuile nazi”; welk een onaards literair raffinement!! Touché en chapeau, Splitter

gravatar

We praten dan alleen nog maar over het “beleg” van de pizza’s. First things first, laten we het eerst even hebben over de bodem van deze Italiaans/Turkse deegwaar. Dat is tenslotte de basis waar de banken vanuit moeten gaan.
We onderscheiden achtereenvolgens:
1. de pizza cartone,
de weekste en zachtste bodem én dus tevens basis van de uitkering die het IMF (lees: de Noordwest Europese belastingbetaler) gaat verstrekken aan corrupte Italiaanse bankiers
2. de pizza fiscalo dura
(de hardere variant) waaraan Italiaanse belastingvluchters massaal de voorkeur geven in hun Panamese en Kaaimanse fiscale AZC’s en
3. de pizza maffia-laminato,
de fiscaal hardste bodem waar IMF, NSA en FIOD gezamenlijk hun tanden op stukbijten, vitaal onderdeel van het dagelijks dieet van Italië’s rijksten en door deze selecte groep op de Werelderfgoed-shortlist geplaatst. Deze move werd mede mogelijk gemaakt door de inter-nazi-onale Bilderberggroep en de Teaparty en de NRA uit de VS.

Reageer
gravatar

Tsja, als je het zo stelt zullen we binnenkort wel door neo-liberalistische bewegingen in Europa de angst worden aangepraat dat wanneer TTIP niet doorgaat er de komende decennia geen pizza meer te verkrijgen is. Op een houtje bijten wil men de burger natuurlijk niet aandoen, maar daar zal het dan wel op neerkomen.

Gelukkig is er aan de andere kant in het Europees Parlement enige inventiviteit te bespeuren. Gestanste plakkaten, uit gedroogde en samengeperste uitwerpselen, vervaardigd als gevolg van het rondpompen van de enorme landbouwsubsidies, dienen uitermate goed als werpsterren, om zo de ergste onheilsprofeten een beetje realiteitszin bij te brengen.

En onderschat de Chinezen niet. Die maken tenslotte alles na, inclusief die ronde kleffe deegplakken met bagger erbovenop. Daarbij, wat is er mis met een enorme Deutsche Brätwurst? Die zijn net zo ongezond, maar vullen als de beste!

gravatar

Dienaaren desch Heeresch nuttighen slegtsch wat er onder d’n parochiaensche gemeenschap te verdelen valt.

Marmeeren backsels gegarneerd met bladgout tast ‘t gestel na enkeele daaghen de gesondheyt dugtigh aen.

Ergo, uw uijtlatingh hieromtrent sijt uijtermate simplistisch, dusch ‘t sijt aenbevelenswaerdigh in ‘t vervolgh uw snater te houden.

gravatar

Onze opmerkingen zijn simplistisch omdat wij de Alpha en de Omega zijn. Maar bijbelvastheid is jullie katholieken niet gegeven