Het proces tegen Josef K. moet over

'Justitie heeft kafkaëske fouten gemaakt'

Het proces tegen de Tsjechische bankmedewerker Josef K. moet over. Dat heeft de Hoge Raad vanochtend bekendgemaakt. Volgens de rechter heeft Justitie tijdens het proces kafkaëske fouten gemaakt.

“De verhoren en zittingen vonden plaats op zolderkamertjes terwijl er daar mensen zaten te copuleren. Dat is helemaal niet de gebruikelijke gang van zaken”, vertelt een anonieme woordvoerder. “Het is bovendien onduidelijk waar Josef K. precies van wordt beschuldigd, ook heeft hij zijn rechters nooit in levenden lijve gezien.”

Er is al langere tijd kritiek op het proces. Volgens strafrechtdeskundige Victor Koppe is het een schoolvoorbeeld van een gerechtelijke dwaling. “Het leek wel alsof de wet alleen voor Josef K. bedoeld was. In het wetboek staat over zulke vergissingen een parabel. Het is goed dat er nu eindelijk gerechtigheid komt voor de heer K.”

Voor Josef K. komt de herziening te laat. Hij is inmiddels geëxecuteerd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Op zich een stap in de goede richting, maar het slot blijft wel de kritiek van mensenrechtenorganisaties op de procedures rond de verblijfsstatus van K. straal negeren. We zijn er dus nog lang niet.

Reageer
gravatar

Hehe, Speld eindelijk weer op niveau. Jammer van dat laatste foutje: Josef K is niet geëxecuteerd maar nam zelf zijn lot in handen nadat het systeem hem van een pistool had voorzien. Dat waren nog eens tijden! (Is Josef K trouwens familie van Franz K?)

Reageer