Bron WikiMedia commons Seasonsgreetings CC BY

Shakespeariaans drama in koelkast

Eiersalade als tragische held

De koelkast is een schouwtoneel, op zijn planken ontvouwt zich een tragedie van Shakespeariaanse proporties. De eiersalade regeert als een Richard III in den winter zijnes ongenoegens. De geitenkaas stinkt reeds sinds de eerste acte en tart het noodlot gelijk Antigone. Er is iets rot in het rijk van Denemarken.

De geur der eiersalade bereikt alreeds de bovenste plank, waar de zilveruitjes als stille getuigen dobberen in het zuur hunner hoogmoed. Ooit begonnen als tafelzuur des topsegments, nu reeds weken onaangeroerd onder een opengereten zak Italiaanse roerbakgroente. Allen sidderen onder de heerschappij der eiersalade. Het is de vloek der koningen zich te moeten omringen met Goudse kaas, Serranoham en een eetrijpe avocado. Maar ook de eiersalade weet dat zijn heerschappij niet eeuwig zal duren. De tijd brengt alles aan het licht: eens zal hij bezwijken onder het verstrijken des uitersten houdbaarheidsdatums.

Ook de paksoi, de Pericles in groentelade, weet dat de eiersalade niet tot in der eeuwigheid houdbaar is. Eens zal hij zijn plaats moeten afstaan. De paksoi slijpt zijn messen en weegt zijn kansen. Wie zal zijn rivaal zijn in den onvermijdelijke strijd die zal volgen op het verscheiden der eiersalade? Zijn of niet zijn, dat is de vraag.

Van de dubbelvla hoeft de bittergroene Pericles geen wedijver te verwachten: die staat stilletjes in enen hoek der deur, de Romeo en Julia der zuivelproducten. Twee smaken met een schier onverenigbare achtergrond, een verboden liefde. Hun families mogen nimmer ontdekken dat zij samen in enen pak in een innige omhelzing verkeren. Weinig weten zij nog over de noodlottige wijze waarop zij beiden aan hun einde zullen komen: in enen schaaltje met slagroom en hagelslag, verorberd door de muil des noodlots.

Onze tevredenheid is ons beste bezit
Onze twijfels zijn onze verraders
Onder rotte appels is weinig keuze
Een paard! Een paard! Mijn koelkast voor een paard!

Slechts de voorzienigheid weet of de vrede in der koelkast zal wederkeren met het verdwijnen der eiersalade. Slechts de goden weten wat er in het vriesvak gebeurt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

What I’m talking about is… Well you know I’ve been playing nightclubs, staying out all night long, coming home late. Gone for three months, come back and everything in your refrigerator turns into a science project…

– Tom Waits, Opening intro on Nighthawks at the Dinner

Reageer