Bron YT - EurActiv

Gebrekkig Duits nieuwe voertaal EU

Steenkolenengels niet langer lingua franca na brexit

Gebrekkig Duits wordt de nieuwe voertaal in het Europees Parlement. De gemankeerde variant van de Duitse taal vervangt het steenkolenengels als lingua franca binnen de EU. Sinds de brexit zijn alle vormen van Engels taboe binnen de Europese instellingen.

De Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen is blij met het besluit: “Ich denke das ist ein verstandigen Beschluss. Selbst war ich nimmer so gut in Steinkohlenenglish, so glücklich kann ich mich jetzt besser ausdrucken. Vielleicht ist es mühlicker für die Deutsche politiker die jetzt gebräckiger sprechen mussen dann sie können. Aber das soll wohl los laufen.”

De keuze voor gebrekkig Duits is een tegenvaller voor Eurocommissaris Frans Timmermans die de afgelopen dagen lobbyde voor een Oudkerkslavisch dialect waarvan hij de enige nog levende spreker is.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Komen we dan ook af van het vet koele Engerlands?
Dat we niet meer samen met de kits hoeven te deeten in het wiekkent bij de welnes?

Laat dan het Steinkolendeuts ook maar, en doe maar gewoon Nederlands.
Zullen een hoop Nederlanders een harde dobber aan hebben om het eerst te leren.
Was immers niet zo tsjil.

Reageer
gravatar

Kunnen we om de keuze voor de nieuwe EU-voertaal te democratiseren niet een referendum houden? Ikzelf voel veel voor het Bildts, maar ik kan mij voorstellen dat we de EU-voertaal eens per maand wisselen.

Reageer
gravatar

Deutch or English,I speak both languages fliessend,soie der ubergrosse part of the netherlands,so macht mahl anglo-saksische languages i dont think its so swierig

Reageer
gravatar

Ik vind dit een belediging voor de Ieren, want die spreken ook Engels. De nieuwe voertaal moet gewoon Gaelic worden. Zijn ze meteen voorbereid op de komst van de Schotten.

Reageer
gravatar

Het Engels heeft zich door de invloed van de USA tot een soort mondiaal Esperanto ontwikkeld. Laat het zo blijven en
probeer vooral de eigen moedertaal te waarderen zonder mondiale aspiraties.