‘Over 20 jaar zijn alle doemscenario’s op’

Retorische ramp dreigt

Als de verharding van het publieke debat in het huidige tempo doorgaat, zijn over twintig jaar alle doemscenario’s op. Daarvoor waarschuwt socioloog Gert Bakker.

Volgens de Tilburgse hoogleraar staan we aan de vooravond van een retorische ramp: “Doemscenario’s zijn de belangrijkste gespreksstof in het maatschappelijk debat. Zonder doemscenario’s valt er geen normale discussie te voeren. Helaas worden er de laatste maanden zoveel gebruikt dat de voorraad in hoog tempo slinkt. Als we in dit tempo doorgaan, zijn er in 2036 geen doemscenario’s meer over. Dat zou een regelrechte ramp zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ach, de menselijke inventiviteit vindt tegen 2036 vast wel weer nieuwe conflictstof. Al vanaf de Neanderthaler tot aan de homo neo-economicus is er nooit een gebrek geweest aan doemscenario’s. Ze zijn alleen nooit allemaal gerealiseerd, zoals ineenstorting van de EU na de Brexit. Alleen bij Pompei heeft de Vesuvius een handje geholpen, daar heeft men jarenlang gedanst op de rand van de vulkaan. En in Fukushima liep God’s water over God’s akker; dat zou bij ons in Petten ook maar zo kunnen gebeuren. Soms zijn doemscenario’s net pop ups, je hoeft ze niet eens aan te klikken.

Reageer
gravatar

Het is helemaal geen regelrechte ramp in 2036. In die tijd is meneer Wilders van de PVV al voor een ruime tijd aan de macht en heeft hij de politieke elite opgeruimd en is er weer discipline in Nederland.

We hebben dan geen doemscenario’s meer nodig.

Corrie.

Reageer