Nieuw schilderij Mondriaan opgedoken

'Grote Smurf aan zee' gedoneerd aan het Kunstmuseum

Er is een nieuw schilderij opgedoken van Piet Mondriaan. Het werk ‘Grote Smurf aan zee’ komt uit 1927 en was jarenlang in particuliere handen. Het schilderij is geschonken aan het Kunstmuseum in Den Haag.

Dit was een voorproefje uit het nieuwste boek van De Speld: Nederland: het boek. Het betrouwbaarste geschiedenisboek van Nederland. Bestel hem nu in onze shop en krijg gratis verzending. 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Half jaar te laat, maar dit is een beetje in hetzelfde straatje als zeggen dat het werk van Karel Appel door kinderen gemaakt kan worden………..Tja vooral niet in verdiepen. Nu denkt iedereen, nou dat is een zuurpruim zeg, Speld is gewoon lachen, misschien moet ik dit ook niet zo serieus nemen………… Wel aanrader om naar Gemeentemuseum te gaan al dan niet voorafgegaan door lezing. Misschien dat je er toch wat anders naar gaat kijken. Eindig ik toch met optimistische noot 🙂

Reageer
gravatar

Eén blik op deze compositie en het is duidelijk dat dit een vervalsing is; op z’n best een werkstuk van een eerstejaars van de Rietveld Academie. die de beroemde stoel van Rietveld in plano heeft afgebeeld. Het dominante “Zwart” ontbreekt en de bieslijnen zijn veel te dun weergegeven. Niks “Grote smurf aan zee””, maar ordinair broddelwerk.

Reageer
gravatar

Kijkend naar dit schilderij moet je kunne zien dat mondriaan er toch echt wel iets van kon ahahhaha deze lijkt nergens op (behalve dan op grote smurf)

Reageer
gravatar

Wat een klasse! Dit werk is werkelijk fenomenaal te noemen. Dit raakt mij het meest diep vanbinnen, zo’n compositie van het lijnenspel, én het pallet van kleur! Mijn ogen worden als vanzelf naar dit uitmuntende werk getrokken. Wat een prestatie van Mondriaan weer. Natuurlijk ben ik zeer verheugd dat dit na jaren nog gevonden is. Weet iemand of er ook replica’s van het werk in de markt zijn?

Reageer
gravatar

Ik vraag mij af wat die particuliere handen zoal uitgespookt hebben met grote smurf want zijn rode muts is helemaal platgeslagen en in tweeën.

Reageer
gravatar

Wat een gelul! Dat schilderij heet gewoon “Who is afraid of Red, White and Blue? Het is van Barnett Newman en door een geflipte politicus gefileerd. Toen heb ik het gerestaureerd voor een slordige miljoen.

Reageer
gravatar

Ongelofelijk, wat een lucky Den Haag zeg!

Na een echte Deetman, een Van Aartsen, nu een Mondriaan aan de stad toegevoegd.

Wat ontzettend jammer dat Mesdag dit niet meer heeft kunnen meemaken.

Reageer
gravatar

Gat gele vlakje rechts boven had inderdaad lager gemoeten maar dan aan de linkerkant. Ooit wel eens aan het strand wezen kijken naar de ondergaande zon? Ten zij de grote smurf heel ergens anders woont.