Man die Whatsapp-groep startte, denkt nu dat hij inspirerende leider is

‘Ik breng mensen samen, net als Gandhi'

Afgelopen dinsdagmiddag besefte Roel Maaskant (33) plotseling dat zijn vriendengroep, voornamelijk bestaande uit voormalige klasgenoten, enkele voetbalteamleden en geliefdes, nog geen whatsapp-groep had. “Zoveel versnippering. Daar lag een taak voor mij, dat voelde ik heel sterk,” aldus Maaskant.

Onmiddellijk na het openen van de Whatsapp-groep gloeide Maaskant van trots. “Toen de eerste berichten binnenstroomden – ‘Hé een Whatsapp-groep! Wat handig!’ ‘Hallo allemaal!’ – dacht ik: hier doe ik het voor.” Met zijn inspirerende ingreep zorgde Maaskant ervoor dat zijn zestien vrienden, die hiervoor misschien twee keer per jaar samenkwamen, nu dagelijks nietszeggende foto’s en flauwe emoji’s met elkaar kunnen delen. “Dit zijn mensen die heel verschillend lijken, maar ik zeg: kijk eens naar de overeenkomsten. Laten we de muren slopen. Ik breng mensen samen. Net als Gandhi. Of Jezus.”

Maaskant ontdekte eerder zijn grote leiderskwaliteiten toen hij een pokeravond wilde organiseren: in plaats van een datumplanner aan te maken, een mail te sturen of persoonlijk contact met de genodigden op te nemen, smeet Maaskant simpelweg iedereen in een Whatsapp-groep met als onderwerp ‘Pokeravond 16 mei bij mij’. “Dat was een eureka-moment. Sommige mensen verlieten de groep, maar de meeste bleven om een dagenlange chaos van honderden afzeggingen en tegenvoorstellen te creëren. En daar gaat het mij om. Ik ben de verbindende factor. Een bruggenbouwer.”

Als beheerder van zijn nieuwe Whatsappgroep kan Maaskant als enige bepalen wie er in de groep komt. “Bijvoorbeeld als iemand een nieuw nummer heeft. Dan moet je scherp zijn.” Het brengt ook moeilijke momenten met zich mee: “Tom heeft nu een nieuwe vriendin. Maar hoe serieus is het? Gaat ze de dynamiek verstoren? Begrijpt ze de subtiele humor?” Op het moment van schrijven had Maaskant besloten dat de nieuwe vriendin van Tom pas welkom was, nadat ze als test een aantal leuke berichten naar hem zou sturen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voor de iets ouderen onder ons: we hebben dit soort boerenbedrog eerder meegemaakt, weten jullie nog?
Bhagwan (alias) Osho. 34 Rolls Royces cadeau gekregen, maar toch gewoon doodgegaan. Vergelijk met andere demagogen: JP Balkenende (“Na het zuur, komt het zoet”), M. Rutte (“Het gaat weer goed met Nederland, (want) ik ben premier van álle Nederlanders”), G. Bush Sr (“Read my lips, no more taxes!”) en Emiel Ratelband (Tsjakkaaa!”)

Reageer
gravatar

Over goeroe’s gesproken. Waarom is hier wel die leeghoofd van een Emiel Ratelband genoemd en niet ons aller Lou de Palingboer hier niet? Die had toch ook simultane seksuele relaties? Nou dan?

gravatar

Sommigen starten een Whatsapp groep, anderen een politieke partij.
Leiderschap is iets anders dan meelopers een bepaalde richting duwen.

Reageer