Bron Flickr - Michael Vadon CC BY

Bernie Sanders tekent wilsverklaring over zelfgekozen campagne-einde

Kansloze presidentskandidaat wil huppekee

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft een wilsverklaring ondertekend over een zelfgekozen einde van zijn campagne. Sanders is bang dat hij op latere leeftijd te verward is om er zelf over te beslissen: “Als mijn campagne ooit uitzichtloos wordt, wil ik dat mijn strijd om de Democratische nominatie wordt beëindigd.”

Sanders spreekt van een voltooide campagne en wil niet dat zijn poging om president te worden kunstmatig in leven wordt gehouden: “Als je geen enkele supergedelegeerde achter je krijgt, dan is dat voor mij onnodig en uitzichtloos lijden. Laat het dan maar rustig doodbloeden, het is goed zo.”
Sanders pleit voor een andere manier van denken over het vrijwillige campagne-einde: “Mensen blijven streven naar het eeuwige politieke leven, maar ik heb liever dat ik een levendige campagne van zeventig jaar heb, dan een verlepte, ongeïnspireerde titelrace waar geen einde aankomt.” De senator uit Vermont wil niet eindigen als Jimmy Carter, die nog altijd een verwarde campagne voert voor de presidentsverkiezingen van 1980. Gisteren haalde hij nog fel uit naar Ronald Reagan.

Voor de familie van Sanders komt de verklaring als een opluchting. Halfneef Ludo: “De afgelopen maanden takelde hij steeds meer af. Hij klampte willekeurige voorbijgangers aan met onsamenhangend gebrabbel over inkomensongelijkheid en bleef zijn campagneteam maar vragen om borden pap.”

Verwarde politici kunnen zich vaak alleen nog de standpunten uit hun kindertijd herinneren. Volgens Ludo is dit ook bij Sanders heel duidelijk zichtbaar: “Mensen denken dat Bernie een overtuigd socialist is, maar hij herhaalt gewoon het gedachtegoed dat in zijn jeugd populair was. Ook blijft hij vergeten dat zijn missie volstrekt kansloos is. Dan zit je koffie met hem te drinken en dan vraagt hij ‘Ben ik kansloos?’. Dan kun je wel ja zeggen, maar vijf minuten later is hij het alweer vergeten en vraagt-ie het opnieuw. Eigenlijk hebben we al afscheid van zijn campagne genomen.”

De wilsverklaring van Sanders maakt een verhitte discussie los over de vraag of de presidentskandidaat wel zelf zijn campagne mag beëindigen. Desondanks blijft Sanders bij zijn besluit: “Huppekee weg.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik omarm dit idee!
We hebben goede kandidaten nodig!

Eigenlijk kan het me niet rotten.
Als ik er maar vanaf ben.

Diederik Samsom