De zelfrijdende monstertruck komt eraan

‘De vraag is niet óf, maar wanneer’

Tien jaar geleden was het nog een futuristisch fenomeen, uitsluitend te zien in sciencefiction-films. Inmiddels lijkt de zelfrijdende monstertruck onontkoombaar. Deskundigen verwachten dat er over 30 jaar geen stuntrijder meer aan te pas komt.

“De vraag is niet óf, maar wanneer het zover is”, vertelt Joeri Martens van de TU Delft enthousiast. Hij ontwikkelde samen met enkele medestudenten een prototype van het zelfsturende megavoertuig. “Als je straks een stapel auto’s wilt pletten, hoef je niets meer zelf te doen. Je kunt gewoon koffiedrinken, WhatsAppen of zwaaien tijdens je stunt. De techniek doet de rest.”

De vraag is echter of de consument wel zit te wachten op een zelfrijdende monstertruck. Stuntrijder Ralph Dost (44) is nog niet overtuigd na een eerste testrit: “Het voelt een beetje steriel als de truck zelf aan het slopen gaat. Wat blijft er dan nog over voor de mens ïn de machine?”

Hoewel de zelfrijdende monstertrucks nog niet op de openbare weg te zien zijn, duiken ze wel steeds vaker op bij speciale events voor liefhebbers. Zo is een show met 16 exemplaren in het pittoreske centrum van Zutphen volgend weekend volledig uitverkocht.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *