Bron Roman Yanushevsky / Shutterstock.com

Wat betekent een Nederlands ‘nee’ bij referendum over Belgische terreurbestrijding?

Belgische autoriteiten kunnen uitkomst niet negeren

Volgende week gaat Nederland naar de stembus om zich uit te spreken over het aangescherpte veiligheidsbeleid van België na de aanslagen in Brussel. Maar wat gebeurt er als Nederland ‘nee’ zegt tegen Belgische terreurbestrijding?

Het ‘nee’-kamp heeft volgens opiniepeilers de overhand in Nederland. Kan Brussel de uitslag van het referendum zomaar naast zich neerleggen als de meerderheid van de Nederlandse bevolking ‘nee’ stemt? Hoewel het een raadgevend referendum is, lijkt het ondenkbaar dat die uitkomst genegeerd zou worden door de Belgische autoriteiten.

Campagnevoerder Thierry Baudet: “Beleidsmakers kijken maar al te graag met veel dedain naar de kiezer, maar veel mensen hebben zich inmiddels voldoende ingelezen in het anti-terreurbeleid van België om een weloverwogen keuze te maken. Als de kiezer vindt dat België ermee moet stoppen, dan kan de politiek dat simpelweg niet negeren. De bestuurlijke elite moet democratisch bijgestuurd worden, anders zal Europa in oorlog uiteenvallen.”

Friso ter Wilg uit Heerhugowaard is niet overtuigd van het pleidooi voor terreurbestrijding, en gaat volgende week dan ook ‘nee’ stemmen. “Het is voor de geest van het beleid wat mij enorm tegenstaat. Ze noemen het Belgisch beleid, maar intussen weet je dat het ook Europees beleid is. We worden gewoon keihard voorgelogen.”

De Belgische premier Charles Michel is de afgelopen weken volop bezig om het verhaal zo goed mogelijk aan de kiezer te vertellen. ‘Ik vind het heel belangrijk om de Nederlandse kiezer uit te leggen hoe belangrijk terreurbestrijding is voor België, zeker nu. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de Nederlanders mij daarin zullen steunen. Mocht er toch een geldige nee-stem komen, dan zullen we serieus gaan kijken naar het staken van ons veiligheidsbeleid.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als Nederland “nee” zegt tegen het associatieverdrag van de EU met Oekraïne, stemmen zij misschien voor het verwijderen van Nederland uit de EU. Dus “nee” stemmen op 6 april, zou ik zeggen.

gravatar

Wij willen een referendum voor terugkerende Syrië-gangers, met als keuze: zelfontplooiing of zelfontploffing

gravatar

Misschien is dat een mooi onderwerp voor een referendum in Japan. Het zou wel vreemd zijn als de Nederlandse bevolking beslist over de toekomst van een Nederlandse minister. Die is in deze zaak te veel betrokken en derhalve niet objectief.

gravatar

Als je geluk hebt zijn de Japanners tevreden met hun regering, anders stemmen ze tegen het aftreden van Van der Steur terwijl ze eigenlijk een proteststem tegen de Japanse regering willen laten horen.

gravatar

Ach Querulijn, al die referenda (volksgerichten?) over Ard van der Steur zijn zinloos. Ard is immers lid van de VVD; alle VVD-ministers en -staatssecretarissen zijn gehuld in (voor niet-VVD’ers carcinogeen) Teflon (van Dupont de Nemours en Tefal) en dus gladder dan alen in een emmer snot. Wat er ook voor domme fouten worden gemaakt en welk formaat bokken er ook worden geschoten, men komt overal zonder kleerscheuren mee weg. De schandknaapjes van de PvdA moeten alles goedkeuren, of ze willen of niet. Zo werkt Rutte II onverstoorbaar richting verkiezingen 2017.

gravatar

Natuurlijk betekent een “nee”-stem een protest tegen het niet opheffen van de steun aan het niet uittreden van de EU door België, dan wel niet tegen het niet verhogen van de EU-bijdrage door Luxemburg.

Reageer
gravatar

Laatste nieuw over Thierry Baudet: Thierry B. is in het Amsterdams grachtengordel-circuit verbaal slaags geraakt met de oer-conservatieve Matrix-VVD’er en -verondersteld- grootste DENKER van Nederland anno nu, Joshua Livestro. Beiden zijn met ernstige verwondingen in het VU medisch Centrum opgenomen waar Reinout Oerlemans hen trachtte een interview af te nemen. Het VVD-politburo onder Halbe Zijlstra heeft Joshua Livestro een spreekverbod opgelegd, om erger (lekken) te voorkomen.

Reageer