S01 E04 van ‘Commissie Stiekem’ weet niet te boeien

Nederlands antwoord op Borgen is vooral erg saai

Het werd met veel bombarie aangekondigd, de nieuwe televisieserie Commissie Stiekem zou het Nederlandse antwoord op Borgen moeten worden. Tot nu weet de politieke serie geen van de verwachtingen waar te maken. Het politieke drama is op alle fronten teleurstellend, en vooral erg saai.

In de aflevering van donderdagavond was het eindelijk zo ver: het lek kwam boven tafel. Feitelijk werd die verhaallijn al in februari 2014 ingezet, maar pas nu lijkt er enige ontwikkeling in te komen. Het blijft echter alleen bij de suggestie van ontwikkeling, want aan het eind van de aflevering zijn we alsnog geen steek verder. Er wordt opnieuw een commissie ingesteld, een standaardtrucje van een scenarioschrijver die niet alleen weinig fantasie heeft, maar ook een onthutsend gebrek aan talent.

Er is het hele seizoen al een schrijnend gebrek aan inhoud. Alles is gericht op het politieke spel en de onderlinge intriges die weinig tot de verbeelding spreken. De politieke aanleiding, massasurveillance, wordt schromelijk genegeerd. Als de media vervolgens spreekt over ‘het grootste politieke schandaal van de 21ste eeuw’, voelt dat als een verplicht nummertje. De serie geeft ons het idee dat we naar iets spannends zitten te kijken, maar in feite kijken we alleen naar matige acteurs die zéggen dat het spannend is. Vlak voordat ik in slaap viel, voelde ik mijn hersencellen langzaam afsterven.

De serie is opgezet als een whodunnit, maar in mij is de vraag wie het gedaan heeft allang gedoofd. Ik verwacht van een serie dat ik of vermaakt word, of geïnformeerd, maar Commissie Stiekem heeft geen van beide gedaan. De serie werkt hemeltergend traag toe naar de seasonfinale waarin hoogstwaarschijnlijk een commissielid veroordeeld gaat worden. De kijker heeft zijn straf dan allang uitgezeten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als er vooràl maar niemand ‘beschadigd’ raakt!
Het zijn wel fractievoorzitters hè?
Dan doe ‘je’ dat niet.

Dus laten we alles maar anoniem houden.
Voor ‘je’ het weet heeft een persoon of partij er zomaar last van!

Reageer
gravatar

‘Den Haag’ heeft enkele fractievoorzitters uit de winterslaap gehaald. Slob vertrok en Halve Zoolstra (VVD) deed aangifte tegen een lekkende mede-fractievoorzitter terwijl het lekspoor zó had kunnen worden gevolgd. De drama-afdeling van de NOS, o.l.v. hofnar Frits Wester, heeft de zaak geënsceneerd. Namen noemen we niet, maar de knipoog van Zoolstra richting Pechtold is veelzeggend. Er ligt nu al zaagsel rond de stoelpoten van Samson. Sectie Stiekem: much ado about nothing. I.S. is niet eens actief in haar fanclub in de Schilderswijk; vgl. de aanslagen van gisteravond in Parijs

Reageer
gravatar

Zo is het beste Outsider,

Daar komt bij dat Halve een slecht acteur is, ondanks de verwoede pogingen om enig talent bij hemzelf te ontdekken. Dit daargelaten; de zaak lijkt inderdaad beklonken, en Halve draait nu al een gedrocht van een afscheidsspeech richting Samsom in elkaar, overpeinzend of hij gaat afsluiten met ‘Je Suis Diederik’.

Overigens is joker Wester in dienst van de commerciëlen, waar wel meer politici hun hart komen luchten als ze weer eens rechts zijn ingehaald.

gravatar

Aan de Redactie van De Speld:

In het verlengde van de door u hierboven beschreven serie, waarin u aangeeft dat deze ‘hemeltergend traag werkt, kan ik u melden dat uw site hetzelfde manco vertoont.

Het heeft al met al niet zo veel zin dat de redigeerknop op het forum weer is opgenomen, als de plaatsing van een reactie uren duurt, of helemaal verdwijnt in uw digitale wachtrij.

Ik hoor graag van u.

M.v.g. Trendvolger.

Reageer
gravatar

Ik sluit mij volledig aan bij de opmerkingen en bevindingen van Trendvolger hierboven. Jammer dat zoveel eerdere adhesiebetuigingen van mij en anderen door de censuur zijn weggemoffeld.
De redactie is (integraal) autistisch; er komt nooit een reactie op de geuite klachten. Zolang de reclame-inkomsten blijven binnenstromen is er geen reden in actie te komen. Bij uitstek de Nederlandse aanpak: “BIJ KLACHTEN, NIETS DOEN”, men komt toch wel; men moet toch ergens zijn ei kwijt!

gravatar

Prima artikel waar in mij helemaal kan vinden op een ding na. Inmiddels is naar diverse dagbladen gelekt dat het plot zal zijn dat de commissie van het presidium zal concluderen dat er gelekt is, maar dat het in het ongewisse blijft wie de dader is. Dit als “cliffhanger” voor season 2 die er waarschijnlijk nooit zal komen (Onderhandelingen met Netflix en HBO zijn op niets uitgelopen).

Reageer