Je plant straffen: heeft dat eigenlijk wel zin?

‘Een corrigerende tik op de stengel doet wonderen’

Iedereen verliest wel eens zijn geduld met zijn plant. De gewassen kunnen immers stierlijk vervelend zijn. Maar heeft het eigenlijk wel zin om planten te straffen? Het is een discussie die eens in de zoveel tijd in alle hevigheid oplaait.

Volgens Olaf van Putten (31) van tuincentrum De Bosjes hebben planten af en toe een corrigerende tik op de stengel nodig. “Discipline is essentieel voor jonge plantjes,” legt hij uit. “Ongewenst gedrag moet je meteen in de kiem smoren. Wil hij niet bloeien? Een kwartiertje in de schaduw doet wonderen. En als hij daar niks van leert, stuur je hem zonder water naar de vensterbank.”

Els Versteegh (68) bracht vijf geraniums groot. Zij is het niet met Van Putten eens. “Het is veel beter om goed gedrag te belonen. Een plant die altijd bang moet zijn voor straf, ontwikkelt vertrouwensproblemen en hechtingsstoornissen. Een vriendin van mij heeft een getraumatiseerd Kaaps viooltje geadopteerd. Dat arme schaap is knettergek. Vreselijk om te zien.”

Van Putten noemt dat aanstellerij. “Ik kreeg vroeger ook wel eens straf,” zegt hij, terwijl hij een blauwe passiebloem een schop geeft, “en met mij is ook helemaal goedgekomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik straf mijn planten alleen maar om een voorbeeld te stellen aan de anderen. Nu heb ik nog maar éen plant over, en dan heeft straffen dus niet veel zin meer.

Reageer
gravatar

Vorige week gaf ik een flinke trap tegen dat bloemenstalletje hier op de hoek, omdat het even daarvoor gekochte bosje fresia’s al na een halve dag verlept in het vaasje stond te mokken.

Nu ben ik vanmiddag thuis gekomen met een vingerplant voor de halve prijs. Die doet het prima, dus is iedereen tevreden.

Reageer
gravatar

En Trees? Jouw 50 % korting vingerplant vingert nog steeds naar tevredenheid, of doet hij zijn werk maar half?
Soms wil een bepaalde torrensoort nog wel eens nuttig werk doen qua kruisbestuiving; deze z.g. Vibra-tor leeft, volgens de bekende Volendamse botaniste Christine Le Duc, in dezelfde biotoop als de vingerplant.

gravatar

Wacht maar tot de plantjes terug gaan slaan!! Er zijn nogal wat mensen die ikki wel een bonkende boomstam gun… Some may even love it, de onverhoolde masochisten.

Zonder gelul: veel mensen zijn echt njet lief genoeg voor hun plantvrienden. Neem ze dan niet! Agge perse mot schelden neem dan plastikke!!

mogeluk zou ik bakken vol geld kenne verdienen met new-age-achtuige plant-aai-retraites. Ja medemensjes: de planten zijn het waard. Bovendien waren zij hier eerder dan ons, soort oorspronkelijke bewoners. Dus wie is nou de baas?!

Reageer
gravatar

Je praat op dezelfde vage manier als ons’ Benny toen hij meende dat THC beter voor hem was dan zijn reguliere medicatie.
Kon geen kwaad de hele dag blowen want: plantaardig.
Yeah, right.. 🙁

Je planten de schuld geven van alles wat niet lekker loopt in je leven is belachelijk. Ik geef toe dat er veel mis is gegaan gedurende zijn eerste levensjaren, zeker.
Echter alles afschuiven op de gladiolen die destijds in de tuin groeiden? Nee, té makkelijk.

Je planten zijn je de baas geworden JW, zoek en accepteer(!) hulp.

gravatar

Zeg tante de Koekoek,

Dat jij altijd maar je commentaren wenst te ventileren over Benny en de anderen na het innemen van een fles vermouth, heeft binnen de familie al jaren geleden geleidt dat je uit het testament van ome Japie bent geschrapt.

Maar dat je nu ook al de godganse dag in je eentje tegen anderen over plantjes staat te leuteren was in de famielje nog niet bekend.

gravatar

Benny godverdomme! Weg bij die pc, NU.

Niet langer dan 10 minuten internet onder toezicht gaf de doorslag je in dit euhm hotel te laten bijkomen.
Geniet er maar van, dit is de laatste dag als het aan mij ligt.
En het ligt aan mij, je moeder en bewindvoerder :p

De nalatenschap van je dronken ome Japie had ik sowieso alleen beneficiair geaccepteerd en dat weet hij, jij mag zijn erfenis hebben binnenkort. Gewoon accepteren en die kleine lettertjes? Boeie! Zo belangrijk zal het niet zijn…

gravatar

Luister es moesje, een tweede leven als koekoek hier is vooralsnog enigszins onwennig voor de famielje, dus vertel eens waarom facebook uit de gratie is geraakt.

Bovendien zijn er hier al genoeg van die lawaaigaaien, die altijd maar weer aan tante doen denken.

Of is de fles op?

gravatar

Mijn kleinzoon heeft bij mij op de zolder 40 planten staan die hij zelf van zaad opkweekt tot ze in bloei staan. Het vreemde is dat wanneer ze in bloei staan hij ze afsnijdt laat drogen en ze beetje bij beetje oprookt. Volgens mij is hij een plantenbeul. Begrijp er niets van.

Reageer
gravatar

Ik straf uiteraard alleen de chagrijnige planten die tussen de bestrating groeien, aangezien die planten onder de ondersoort azijnpissers vallen.
Krijgen die wanneer ze zich te nadrukkelijk op de voorgrond plaatsen een verfrissende douche van schoonmaakazijn, dat zal ze leren.

Reageer
gravatar

Wij hebben hier zo’n orchidee die maar een half jaar wil bloeien. Lui ding, af en toe gewoon even de negeermethode toepassen. Dan gaat ‘ie weer lopen janken enzo, maar dat leren we ‘m af met de kattenspuit. Vaak gaat ‘ie na zo’n periode van negeren en conditioneren wel weer aan de slag. Maar ‘t blijft een lui onding.

Reageer
gravatar

Ik heb mijn kaktussen er laats nog flink van langs gegeven. Aangezien ik mezelf daar toch aardig mee in de vingers sneed, heb ik nu besloten ze een paar dagen geen water te geven. Dat zullen ze voelen!

Reageer