Indrukwekkende special Andere Tijden over tijdperk-Samsom

Lovende reacties op uniek document

De uitzending van Andere Tijden over de periode van Diederik Samsom als leider van de PvdA heeft lovende reacties opgeleverd. Tv-recensenten noemen ‘De Odyssee van Samsom’ een uniek document, dat een prachtig inkijkje geeft in de politiek van de jaren ‘10 van de eenentwintigste eeuw.

Aan het begin van de documentaire wordt de kijker direct meegenomen naar die roemruchte middag van 17 maart 2012. Na een zenuwslopende verkiezingsweek is de jonge activist Diederik Samsom gekozen als nieuwe partijleider van de PvdA. Partijprominenten als Ronald Plasterk en Lutz Jacobi hebben het nakijken. De oude garde is verslagen, een nieuw tijdperk voor de sociaal-democratie breekt aan.

In een aantal indringende gesprekken met Samsom belichten de documentairemakers vervolgens de roerige periode die hij als partijleider meemaakte. Te zien is hoe Samsom de partij van historisch lage peilingen naar liefst 38 zetels leidt en hoe hij vervolgens met Mark Rutte in recordtijd een door velen onmogelijk geachte nationale coalitie met de VVD smeedt.

Behalve Samsom zelf komen ook andere politieke kopstukken uit zijn tijd aan het woord. Mark Rutte vertelt bijvoorbeeld openhartig over hun samenwerking: “Die bevalt mij nog altijd uitstekend.” Samsoms eeuwige rivaal Lodewijk Asscher gaat in op hun felle strijd om het politieke leiderschap van de PvdA: “Dat is absoluut niet aan de orde, Diederik is gewoon de partijleider en ik sta achter hem.”

Oud-partijvoorzitter Felix Rottenberg vindt dat Samsom met de uitzending de waardering krijgt die hij verdient: “Met een geschiedenis van achterbakse karaktermoorden door ijdele uitgerangeerde oud-prominenten is de PvdA geen gemakkelijke partij om te leiden. Met de kennis van nu moet je concluderen dat Diederik het eigenlijk uitstekend doet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Onze politieke leiders leven bij de gratie van duizend keer achterhaalde ideeën. Ze kunnen alleen meer stress creëren. De reden dat ze gekozen worden ligt op het vlak van de middelbare scholier. Als ze zich niet op dat vlak begeven, is het afgestompte publiek ontevreden. Zo maken ze dagelijks gigantisch karma voor dit land. Er is niets meer dan corruptie van ons staatsbestel. Zelfs de wet is het terrein van decadentie. De media die geil moeten doen, zijn niets anders dan porno.

Reageer
gravatar

Niets dan hulde voor deze documentairemakers, als jonge talentvolle lichtvoetige voetballers dribbelt men moeiteloos om hete hangijzers als; historisch lage zetelverwachting, het dumpen van vrouw met gehandicapt kind ten faveure van een strakker en jonger exemplaar, dat onze hoofdpersoon niet geheel kaalplukt met ondoenlijke kinderalimentatie. Als zomervlinders zweven de programmamakers over Samsons & co politieke landschap en worden zaken als kiezersbedrog omgekneed tot snedige ploegschaar.

Reageer
gravatar

Beste Tjeempie, suggereert u partij-van de arbeid-digheid bij de makers of denkt u dat hier ook sprake is van een gerichte bijdrage aan het budget van de makers van andere tijden?
Hij is inderdaad net zo’n flop als het koningslied, dus moet je waarschijnlijk flink betalen aan de Hilversumse mafia voor positieve berichtgeving .

gravatar

Ach beste Jantje, laten wij ons niet gaan bezighouden of vermoeien met veronderstellingen want productplacing is tegenwoordig immers een volstrekt geaccepteerde manier om op relaxte wijze een product in het spotlight te zetten zonder dat de kijkers thuis voor het irritante reclameblok gezet worden en de hele avond moeten zappen en blijven de kijkcijfers tenminste stabiel.

gravatar

Zojuist ontving ik een maitje van de desbetreffende docusoapmakers dat het hier idd om een slimme vorm van product-placing ging maar het stickertje dat dit duidelijk moest maken aan de kijker telkens weer van Samsons hoofd gleed door restanten van blijkbaar enorme hoeveelheden boter…….
Het hoe en waarom, daarover tasten programmamakers nog steeds in het duister.

gravatar

Inderdaad “andere tijden”, toen de PvdA groter was dan de Partij v/d Dieren. Gelukkig voor Samson kon hij meteen directeur van het VVD-politburo worden, dus persoonlijk heeft hij geen cent ingeleverd. Fijn toch ?

Reageer
gravatar

Samson is niks zonder Gert. Wie doet er anders de deur open als er op de deur geklopt wordt?

En in de Bijbel las ik dat Samson een tempel kapotgemaakt heeft met zijn eigen krachten. Dat is nog eens islambestrijding!

Reageer
gravatar

Die Samson (Simson) sloopte de tempel van Dagon (Dagan):
Dagan of Dagon was een vruchtbaarheidsgod en god van het koren en de landbouw in de Kanaänietische en in de Mesopotamische mythologie

Dus niets islamitisch aan.

gravatar

Je bedoelt dat die Samson zich gedroeg als een soort IS-er of Taliban en belangrijk historisch erfgoed in het Midden-Oosten vernietigde.

Misschien dat onze Samson zijn haar weer laat groeien voor ie dit kabinet splijt? Een teken waar we op kunnen letten.

gravatar

“Met een geschiedenis van achterbakse karaktermoorden door ijdele uitgerangeerde oud-prominenten is de PvdA geen gemakkelijke partij om te leiden.” Wat heeft die Rottenberg een geweldige zelfkennis!

Reageer
gravatar

Het is eigenlijk hoog tijd dat de PVV aan de macht komt en een kans krijgt. De andere partijen bakken er al tientallen jaren niets van, maar die hopen dan misschien nog op de stem van de nieuwe Syrische kiezers.

gravatar

Er gaan in linkse kringen stemmen op dat de PVV nu eindelijk ook het recht zou moeten krijgen om er eens zelf een puinhoop van te maken, in dit land.

Maar die zijn natuurlijk vergeten dat de PVV de mogelijkheid een tijdje heeft gehad en deze zelf weer uit handen heeft gegeven. Hij durfde niet.