EU wil migranten eerlijker over Italië verdelen

Nieuwe verdeelsleutel moet Sicilië en Lampedusa ontlasten

De Europese Commissie wil de toestroom van asielzoekers eerlijker over heel Italië verdelen. Dinsdag werd daarvoor een nieuwe verdeelsleutel gepresenteerd. Nu komen de meeste migranten nog terecht op Lampedusa en Sicilië, maar volgens Europa is dat onrechtvaardig. In de nieuwe plannen zullen noordelijke regio’s als Lombardije, Piëmont en Toscane samen 70,4 procent van de vluchtelingen gaan opvangen.

Volgens commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is de nieuwe regeling een kwestie van solidariteit: “Het probleem is echt groter dan alleen Lampedusa. Wij hebben er steeds voor gepleit om de migratieproblematiek op te lossen in Italiaans verband. Deze kwestie raakt aan de solidariteit tussen het vasteland van Italië en de omliggende eilanden. Dit plan is dan ook in lijn met de Italiaanse gedachte. Garibaldi zou tevreden zijn.”

De Raad van Ministers spreekt woensdag over het voorstel. Het plan wordt aangenomen als 55% van de lidstaten voor stemt. Dat lijkt te lukken: de 27 EU-lidstaten die buiten Italië liggen, waaronder ook Nederland, zijn enthousiast over de plannen. Premier Rutte: “Europa moet solidair zijn met de Sicilianen. Het kabinet vindt deze verdeelsleutel evenwichtig. Ik denk dat ook de Nederlandse bevolking uitstekend kan leven met het voorgestelde percentage.”

Umberto Bossi, leider van de Noord-Italiaanse nationalistische beweging Lega Nord, vindt de nieuwe verdeelsleutel oneerlijk: “Wij zijn voor opvang in de regio. De afwezigheid van duizenden ongeschoolde migranten is een van de cultuurschatten van Noord-Italië. Dat maakt deze regio ook zo uniek.”

Bossi vindt daarnaast dat Lampedusa zelf de vluchtelingenstroom beter moet verdelen over het eiland: “Je ziet dat de zuidkust heel veel vluchtelingen opvangt, terwijl de dorpjes in de Lampedusische binnenlanden massaal de andere kant opkijken. Overigens kijk je dan automatisch naar de andere kust. Ik bedoel maar.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit is te gek voor woorden want al deze vlugtelingen vormen een gevaar voor europa vanwege de spreiding en dus moeten we de knoflook eters uit de euro gooien en daarna gaan wij uit de euro want deze EU is een groot gevaar voor ons zuur betaalde belasting betalers en al deze gevaarlijke vlugtelingen

Reageer
gravatar

Het is onder geschiedkundigen algemeen bekend dat Nederland in de Verdichte Eeuw een vol lustrum tot wat toen nog werd aangeduid als Groot Italie ( dus zonder trema op laatste e ) heeft behoord, dat was toen nog mogelijk door de Graaf van Mira buiten te sluiten ( en zo geschiedde ).
De opheffing daarvan is nooit officieel vastgelegd.
Daarom kan Nederland bij deze verdeling meegenomen worden: 33% !

Reageer
gravatar

Ik begrijp er niets meer van, Eerst besluiten die geweldige bestuurders uit Den Haag om de hele toestroom van Afrikaanse migranten, 500miljoen in Nederland op te vangen en nu laten ze zich weer de kaas van het brood eten door de Italianen. Zo loopt onze schatkist weer een grote bijdrage uit Brussel mis. Zou op z’n minst toch een parlementaire enquête aan moeten worden geweid. Dit is toch incompetentie van de hoogste soort en is zeker een kabinetscrisis waard.

Reageer
gravatar

Dit kan niet waar zijn! Waar is Nederland in dit verhaal? Wij moeten hier vlug op inhaken, want Nederland is bij uitstek dé subsidie-economie in de wereld en dat pakt niemand ons af. Asielzoekers passen perfect in onze economie, ze horen bij ons, vooral als ze uit het buitenland komen. Wij moeten vechten voor de globale subsidiestromen, omdat we het waard zijn.

Het is dus zaak dat we Italië te slim af zijn en dat ze hier naartoe komen: massaal!

Reageer
gravatar

Het beste is als Europa en Afrika van gebied ruilen. Geleidelijk dus alle afrikanen naar hier laten komen en ondertussen zelf de koffers pakken en naar Afrika vliegen (is luxer dan met een rubberboot en lopen). Zal je zien dat veel afrikanen in de winter terug willen, maar ja, afspraak is afspraak.

Reageer
gravatar

Dit is vragen om racistische reacties.

Daarom geef ik geen commentaar, maar wacht rustig de (zoals altijd genuanceerde) reactie af van
Corrie van Hiernaast.

Reageer
gravatar

Nou Wammes, omdat je zo aandringt.

Die hele ganzenmeuk kan voor mijn part de pot op. Jullie eten onze weilanden kaal, vertrappen het gras, leveren geluidsoverlast vergelijkbaar met een straaljager per vierkante meter en bovenal zijn jullie gewoon dom. Ik herhaal: gewoon dom!

Dus ga terug naar de Nijl, de sneeuw of naar de dwergen; waar jullie ook vandaan komen, anders maken we dekbedden en hoofdkussens van jullie!

gravatar

Ook al is het beste plan om ze direct terug te sturen naar Afrika om duidelijk te maken dat het geen enkele zin voor gelukszoekers heeft om in Europa hun heil te zoeken is verdeelsleutel voor Italië een redelijke tweede optie.

Corrie.

Reageer
gravatar

Nog eenvoudiger is om Italië bij Afrika te voegen, zodat alle vluchtelingen plotseling weer thuis zijn. Italianen die naar Europa willen vluchten moeten dan wel worden tegengehouden, maar dat spreekt.

gravatar

@Hagenees

Ik heb toch wel een beetje met u te doen want volgens mij is Corrie ook niet helemaal eerlijk verdeeld. Is het niet zo dat uw stadje onevenredig veel Corrie moet opvangen? Italië daarentegen doet helemaal niets.

gravatar

Inderdaad Lei, de gemeenteraad van Den Haag buigt zich net over het geval “Corrie” en heeft sterk de neiging Corrie als ontwikkelingshulp naar Afrika te sturen voor pakweg een jaartje of tien.

gravatar

Corrie van Hiernaast is een gedrocht en bedacht door De Speld. Een trol dus.

Gewoon negeren is het beste, even laten uitrazen, en zal na verloop van tijd vanzelf opdrogen.

gravatar

Elegante gedachte. Afrika moet dan eerst deel uit gaan maken van de EU. Sommige landen moeten daarvoor de democratie nog iets bijspijkeren.

gravatar

Ze kunnen toch verdeeld worden over Casablanca?

Dat helpt alleen niks voor de Syrische vluchtelingen. Ik stel voor die te verdelen over Israel. Dat land doet toch al aan alle Europese spelletjes mee (EK voetbal, EV songfestival…).

gravatar

Heb er nog even op gestudeerd. Er zijn landen waar ruimte ontstaat doordat er veel mensen wegtrekken. Daar moet dus wel ruimte ontstaan waar de asielzoekers een plekje kunnen vinden. Te denken valt als eerste aan Syrië, de Afrikaanse hoorn en Jemen, Albanië, Calabrië, Auvergne, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Groningen en Limburg. Allemaal versneld opnemen in de EU.

gravatar

Als we nu Griekenland aan Afrika toevoegen, hebben we in één klap héél veel problemen opgelost!