Campagne tegen werken op de werkvloer

Werknemers steeds vaker gedwongen tot werk

Het komt steeds vaker voor: werknemers die tijdens werktijd verplicht worden tot werk. Volgens schattingen krijgt jaarlijks zes tot vijftien procent van de werknemers te maken met werk.

David (niet Robert Verhoevens echte naam, red.) werkt al twaalf jaar in de semi-publieke sector, maar kreeg vorige winter te maken met een nieuwe baas. “Hij leek me een aardige vent, maar het duurde niet lang voordat hij zich als een tiran ging gedragen. Het begon met onschuldige grapjes: ‘handen uit de mouwen’, ‘kun jij nog even naar het jaarverslag kijken’ en ‘zet die tv uit’. Maar zijn toon werd steeds dwingender. Tot op het punt dat hij eiste dat ik arbeid zou verrichten. Toen ben ik de ziektewet ingegaan: ik laat me niet commanderen.”

De verhalen zijn exact even talrijk als schokkend. David is lang niet de enige werknemer die te maken krijgt met dwangwerk. Bij het Meldpunt Werk komen ieder jaar tientallen klachten binnen van mensen met schrijnende verhalen. Ze worden gedwongen om hun facebookvensters te sluiten, lunchen mag alleen tussen 10:00 en 15:00 uur en zelfs een affaire onder werktijd is niet meer heilig.

Een grootschalige overheidscampagne moet een einde maken aan de misstanden. De overheid liep lange tijd voorop wanneer het ging om het bestrijden van werk onder werktijd, maar dat is lang niet meer vanzelfsprekend. Op sommige ministeries is werk inmiddels meer regel dan uitzondering. Maar niet voor lang, als het aan minister Asscher ligt: “We gaan keihard aan het werk om werk op de werkvloer de samenleving uit te werken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Oude, gerespecteerde, beroepen zoals o.a. Klaploper, Steuntrekker etc. gaan teloor. Dit kan toch niet zo doorgaan !

Reageer
gravatar

Volgens mij is het toch de bedoeling dat je presteert op de werkvloer. Hoe je het doet maakt niet uit, zolang je de afgesproken productie maar levert.

Reageer
gravatar

Onlnags las ik dat een veganiste zei dat ze nóóit iets zou eten dat geleefd had! Leven planten dan niet? Misschien moeten we een partij voor de planten oprichten? Is de wereld eindelijk verlost van die vreselijke mensen…

Reageer
gravatar

Bij werkse werkers zie je toch vaak iets van zeg maar één werks één avewerks onder het mom van “zo deed oma het ook”. En toegegeven, de hele plan-do-check-act cyclus is de vrucht van haar schoot. “Ach, ‘k deed ‘t voor de motten”, weende zij stilkens haar laatste woorden.

Reageer
gravatar

Ja je weet dat het speelt, maar ik schrik toch van de cijfers. Dit is typisch het soort problemen dat zich achter de schuifdeur afspeelt. De buitenwereld is zich van geen kwaad bewust.

Reageer
gravatar

Het probleem is inderdaad immens en dan ben ik nog maar een gelukkige met een flexibel contract. Ik kan elk moment geloosd worden maar je zult maar vast werk hebben.

Reageer
gravatar

Je wordt al gedwongen er heen te gaan en dan willen ze ook nog dat je daar doet wat zij willen?

Waar blijft Amnesty International? Die zitten zeker weer eens te luieren achter hun bureau!

Reageer
gravatar

Werk moet overgelaten worden aan mensen die dat kunnen en willen. Het is behoorlijk waardevol als mensen niet in de weg lopen en daar moet een werkgever gewoon geld voor uittrekken.

Reageer
gravatar

Beste Padde,

Het interesseert me niet dat mijn mening jou in de weg zit, want ik word niet door jou betaald om niet in de weg te zitten.

Groet, Johan

gravatar

En ik werk me als zzw-er* maar dagelijks een slag in de rondte om dit allemaal mogelijk te maken! Hoe ziek is dat?!
En om het nog zieker te maken: ondertussen doet dat werkschuwe tuig allemaal vrijwillersWERK. Hallo? Snapt u ‘m nog?!

* Zelfstandige Zonder Werk

Reageer
gravatar

Wat sneu, Stephan en Diederik, dat kennelijk iemand van het Speldmanagement jullie heeft gedwongen een grappig artikel over “werken” te schrijven of beter gezegd: te typen. Sterkte mensen en ga maar gauw iets ontspannends doen.

Reageer
gravatar

campagne in plaats van champagne uiteraard, tijdens de werkuren beperken we ons tot vodka sinds alcohol ook al niet meer mag op het werk ….

gravatar

Als er iets werkt tegen werken op de werkvloer is het wel champagne. Al wordt het dan wel drukker in het kopieerhok.

gravatar

Ik zal u zeggen dat mijn aandachtsspanne al zodanig kort is dat ik het hele artikel al overgeslagen heb na de titel te lezen.

gravatar

Ik zag in de statistieken dat veel mensen de Speld in surfen vanaf hun werk. Klantgericht denken, dit is dus ook allemaal opzet.