Deze man at een jaar lang potgrond

‘Ik groeide als mens’

Een jaar geleden nam Menno Stakman (33) een beslissing die zijn leven zou veranderen: hij besloot een jaar lang alleen potgrond te eten. De resultaten zullen vriend en vijand verbazen.

“Veel mensen doen gewoon altijd hetzelfde omdat ze niet beter weten. Ze zitten vast in hun dagelijkse sleur. En dat terwijl een kleine verandering al veel teweeg kan brengen”, aldus Menno over zijn keuze.

“Aanvankelijk voelde ik me herboren”, vertelt de student Bedrijfsinformatica, “de dag beginnen met een bord potgrond in plaats van een boterham met pindakaas, dat schudt je meteen wakker”’ Die kleine verandering in zijn dagelijks ritme had veel effect: “Ik was opgewekter en stond meer open voor andere ideeën die in eerste instantie vreemd lijken. Ik groeide als mens.”

Na enkele maanden sloeg de twijfel toe. “Je went er toch aan. ’s Avonds met een emmer potgrond op de bank is in het begin nog heel leuk, maar na enige tijd sluipt de sleur erin.” Ook zijn gezondheid deed hem denken over stoppen. “Potgrond blijkt toch niet zo gezond als ik dacht, zeker niet in grote hoeveelheden. Behalve tuinturf en mest bevat het eigenlijk net niet genoeg voedingsmiddelen om fatsoenlijk op de been te blijven. Daarnaast  kreeg ik wat problemen met mijn stoelgang.” Aan opgeven dacht Menno echter niet: “Ook als beslissingen je tegenvallen moet je doorzetten.”

In de laatste maand van het jaar sloeg het noodlot toe. De potgrond hoopt had zich zo opgehoopt dat Menno moest vrezen voor zijn leven. Zijn organen stopten er een voor een mee en Menno belandde in een coma. Met een acht uur durende operatie verwijderden artsen dertig kilo potgrond. Menno overleefde de ingreep ternauwernood.

Inmiddels ontbijt Menno weer gewoon met een boterham pindakaas “Afgelopen jaar was een hel, dit doe ik nooit meer. Maar de ervaring heeft me veranderd, ik koester het leven nu meer dan ooit. Wat dat betreft kan ik het iedereen aanbevelen om een jaar lang potgrond te eten.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Komkommertijd? Ben je bedonderd? Komkommer is allang geen seizoengroente meer, maar een in kassen gekweekt sterk waterhoudend groen groeisel van synthetische aard dat het hele jaar in ruime mate beschikbaar is. Komkommers, net zoals tomaten, champignons en paprika worden het hele jaar door bij kunstlicht op glaswol gekweekt. De uitdrukking: Komkommertijd verdient dus correctie; ik stel voor i.p.v. komkommertijd de term: ‘(Tweede Kamer) zomerrecestijd’ in te voeren.

Reageer
gravatar

Sorry Uitzijer het gaat hier wel over misbruik van onze geboortegrond. Waar mot ‘t heen als we buitendijks grond winnen en binnendijks de boel opvreten? De Hedwigepolder wordt ook al onder water gezet. Voor wie eigenlijk, voel-ie geen nattigheid?

gravatar

Dat pokkenjong heb tr gewoon een potje van gemaak! Denk zeker azzie de grond in ze murf douw, kenne ze zijn nie in die grond douwe. Bejje dán de weg kwijt?!

Reageer
gravatar

Het zal wel geen grond van Hollandse bodem zijn geweest dat Menno een jaar lang heeft gegeten.

Dan had hij nergens last van gehad, alles van eigen bodem is okidoki.

Stick to your roots,

Corrie.

Reageer
gravatar

En de luchtvervuiling daarvan dan ? Invriezen lijkt mij het beste of eventueel in België laten frituren.

gravatar

Potgrond is te koop bij Albert Heijn, daarom wordt het waarschijnlijk als een van de gewone levensmiddelen gezien. Het staat vooraan in de winkel bij de planten, dus het voordeel is dat je niet zo diep in de astrale begoocheling van de winkel, waar geen enkele binding met de aarde meer bestaat, hoeft door te dringen.

Reageer
gravatar

Met alle respect, maar je moet toch wel behoorlijk je roots kwijt zijn om dat spul te gaan éten. En waarom zo mietjesachtig potgrond? Neem dan tuinaarde of vers rioolbezinksel, niet van dat gesteriliseerde spul waar je nauwelijks geen kluiten van krijgt.

Reageer
gravatar

Dat is typisch weer dat zwevende gelul!

Een bordje modder per day keeps the Keuth Bakkers away.

Homeopatie werkt niet en dat zien we weer aan dat vliegtuig!

gravatar

‘Homeopathie werkt niet’ Dat is weer van dat typische cynische gelul xD Ik weet niet of ik nou liever een uitgelachen ‘zwever’ ben of zo’n vastgeroeste ‘cynicus’. Ik denk dat ik er gewoon lekker tussenin blijf zweven terwijl ik beide groepen met een cynische blik aankijk 😛

Tevens begrijp ik je vergelijking wel hoor, heel logisch. Homeopathie werkt inderdaad niet op een vliegtuig. Da’s een ander soort machine met een ander soort benodigde aandacht