Mandjes op fietsen: hoe kon het zover komen?

U bent niet alleen

Voor veel mensen is het een herkenbaar probleem: u denkt dat de fietsenstalling nog voldoende ruimte biedt, maar dan ziet u wat er echt aan de hand is. Fietsen met mandjes. Ze nemen stuk voor stuk drie plaatsen in beslag. U bent niet alleen.

Willem Staal forenst dagelijks tussen Amsterdam en Almere: “Als het gaat om mandjespreventie neemt niemand verantwoordelijkheid. Ouders vinden het een taak van de school, de school wijst naar de ouders. Ondertussen zien kinderen mandjes op de fietsen van hun ouders en leraren. Hoe kun je dan verwachten dat zij hun stuurtje maagdelijk houden?”

Harry Vaandrager, stallingbeheerder in Haarlem, staat machteloos: “Ik zie mensen zonder toekomstperspectief die denken ‘dan maar een mandje’.” Mensen met een fiets met een mandje gaan sneller over tot de aanschaf van een bakfiets, is de ervaring van Vaandrager: “Als dit zo doorgaat, hebben we straks een verloren generatie van mandjes en bakken.”

Astrid (49) werd slachtoffer van de machtige mandjeslobby. Ze schreef het boek ‘Memoires van een luie trut’ om andere fietsers te waarschuwen: “Aanvankelijk denk je: handig, nu kan ik mijn spullen kwijt zonder een tas te hoeven dragen. Later zag ik de keerzijde. Mensen die hun trein misten of onnodig ver moesten lopen. Door mijn mandje. Ik kon dat niet meer aan mijn kinderen uitleggen.”

De gemeente Nijmegen heeft inmiddels maatregelen genomen. Fietsen met mandjes mogen de stad niet meer in. “Draconisch,” erkent burgemeester Hubert Bruls, “maar we kunnen niet langer wegkijken. De mandjes kosten de samenleving op jaarbasis circa drie miljard euro per huishouden. Dat ik daarmee overdrijf, doet niets af aan de ernst van het probleem.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ja het word steeds gekker in dit land met al die kut mandjes op de fiets en wat denk je dan van al die lui die zo nodig een bakfiets moeten hebben om die nekloze monsters in te vervoeren laat ze verdomme zelf fietsen

Reageer
gravatar

Nijmegen ga zo door, dictature stad , die zichzelf fietstad noemt? eens waren wij een land waar de bewoners zelf mochten kiezen of ze wel of niet een mandjebakfiest of ander soortig vervoer wenste te gebruiken. Bouw meer fietsenstallingen in plaats van fietsen verbieden. Wees blij met iedere fiets want slecht 1 vervuilende auto, neemt nog altijd de plaats in van 6 fietsen al dan niet met mand.

Reageer
gravatar

Hahaha… jeetje! Moet er een beetje om lachen waar mensen zich allemaal wel niet druk om maken.
Ik ben blij dat ik een mandje op m’n fiets heb!

Straks is de mens weer te lui omdat ze boodschappen met de auto doen..

lekker bezig jongens!

De volgende fiets wordt een BAKfiets 🙂

Reageer
gravatar

Alle negatieve reacties ten spijt moet ik toch opmerken dat mandjes bijdragen aan de recycling van plastic. Op de foto zijn 10 fietsen en 2 vrijstaande brommers zichtbaar. 4 fietsen dragen, voor of achter, een plastic krat, c.q. -geëxtrapoleerd- 40 % van de (dames)fietsen. Dat betekent dat er nog 60 % van de damesfietsen potentieel be’mand’ kan worden. Designers van TU Eindhoven kunnen kinderzitjes ontwerpen die passen in plastic kratten. Wanneer gaan mannen be”mand” worden? Een niche-markt

Reageer
gravatar

OH FRANCOIS ICH LIEBE DICH, zo zei Merkel

Terwijl ze heel die Hollande embracede gelijk ik weet niet wat. Bovendien gaan ze samen alle lichamen terugvinden. Tja.

Vroeger zaten ze met 3 in de cockpit. Als er ene te zot of te zat werd dan mepten ze die op zijn kop.

Airbus. Een vliegtuig is geen bus. Het is een ontuig.

Reageer
gravatar

In de Postillon las ik dat Merkel in opspraak was geraakt omdat ze bij de ontmoeting met de griekse premier geen stropdas droeg.

gravatar

Als je met zo’n bakfiets wiet over de grens zou gaan smokkelen gelijk 40 kilo : ze gaan je niet opmerken. Ze gaan denken dat je wat mesjogge bent.

Gisteren hebben een paar lui van Boko zichzelf opgeblazen. “De ledematen lagen op hun buren hun dak.” Eentje is nog kunnen gaan lopen. Op wat trekt dat?

Reageer
gravatar

Sorry, maar wat betekent in hemelsnaam: “op wat trekt dat” ? Gokje: “wat leid je daaruit af” of zoiets ?
Als u dat bedoeld, neem ik aan dat de fiets van “eentje” is gestolen ?

gravatar

Ach, beste Staeckerfven, al jaren ben ik midden in de nacht een uurtje klaarwakker en er zijn meer mensen die dat hebben.
De Speld is niet de oorzaak, maar juist vaak een welkome “tijd-doder”. Dus dank voor uw vraag, maar geen reden tot ongerustheid.

gravatar

Het lijkt me dat dat de tweede alinea in de reactie van de gebelgde belg bedoeld was voor onder een ander artikel. Wellicht het heuglijke nieuws over de geboorte van Horace, wellicht het artikel over de meerkoet app. Wie zal het zeggen.

gravatar

Fietsen omdat ze een mandje hebben in de stad verbieden??? Dat is toch niet serieus hè? En dan wil Nijmegen nog wel fietsen promoten? Iets creatievere ideeën dan verbieden is toch niet zo moeilijk? Waar blijven de brommers en de scooters en de auto’s die hebben toch ook geen verbod, die nemen nog meer plaats in de stad in. Vervroegde 1 april grap mag ik hopen

Reageer
gravatar

“U bent niet alleen”… zag ik nu pas. Aha, dus die mandjes drukken eenzaamheid uit! Heb ik kennelijk zo’n los uit de pols sociaal-psychologisch onderzoekje gemist.
Maar ik snap het wel, die eenzaamheid, die leegte, die concretiseert zich dan in zo’n mandje, dat je dan zelf bent, met die leegte erin dus, van binnen dus, als het ware.

Reageer
gravatar

Zie ook de openingen in de zijkanten van de manden. Die drukken uit dat er toch enige interactie met de buitenwereld is, al was het maar opspattend water en de al dan niet gierende wind.
En dan de gapende opening aan de bovenkant, die de vaak neerplenzende regen, of soms sneeuw of heel soms hagel, uitnodigt de mand tot de nok te vullen, ware het niet dat er openingen in de zijkanten zitten. Die drukken uit dat er …… (zie boven).

gravatar

Het verlangen om gevuld te worden, inhoud te hebben, drachtig van betekenis te zijn, maar dan door al die openingen die u als Filo Soof zo kundig inzichtelijk maakt, zo gemaakt zijn dat men niets in zich beklijven kan. Ach, de ironie van Speld valt in een diep Niet hierbij vergeleken. Ik durf te vermoeden dat bijv. iemand als Van Bokhoven hier de tong vol onbegrijpen uit de mond hangt.

gravatar

Voorwaar, Vermand u zich..
Vooraan, vooraf, voorheen zonder -ling
eenzame ontmande fietser
Sta op – beklim de mandige fiets, Fier!
met vlag en wimpel en mand..
stuur aan de hand.. zonder mobiel..
door’t gansche land – op de fiets een
ruime stevige mand.. niets aan de hand..

Vreest niet..in de mand.. zit Kriss V
het is dan ook een Amsterdamse Mand !

Reageer
gravatar

Ik ben het totaal niet met de stelling eens! Ik heb de voordelen van die mandjes ontdekt en zet de fiets tegenwoordig in de huiskamer. Dit is de perfekte oplossing voor de losliggende snuisterijtjes, die anders maar de in kastjes rondslingeren. Alle fietsen van het gezin hebben we uitgerust met allerlei mandjes. Uiteraard staan alle fietsen in de huiskamer.

Reageer
gravatar

Niet slecht bedacht, maar waar blijft het grote denken ? Met een busje in de huiskamer of liever nog een camper, kan je nog veel meer rommel kwijt.

gravatar

ach een mandje…zult u misschien denken. Maar denk eens aan de extra slijtage aan onze fietspaden als gevolg van zwaar beladen mandjes. Ik ben voorstander voor invoering van een “mandjestax”. Waarom wel wegenbelasting, maar geen belasting op het gebruik van fietsmandjes? Schande…

Reageer
gravatar

Wil de eerste die ontmand wil zijn s.v.p. naar voren treden?
Maar ff serieus, waar kan je je ergernis over die mandjes nou beter kwijt dan in die mandjes zelf? Kom nou toch op zeg helemaal, wees ‘s wat speels creatief!

Reageer
gravatar

Het is inderdaad snel 1 april 2015, dus dat is goed gezien, maar wat heeft dat met manden te maken ? Dit is dus off topic, maar ach, who cares ?

gravatar

He wat een naar, stigmatiserend en opruiend artikel is dit nu weer. Iedereen met een mand op de fiets wordt weer even in het verdomhoekje geplaatst!

Er kan een prima reden zijn om een mand op de fiets te hebben; denk hierbij niet alleen aan picknikkers, maar ook aan fakirs en korfballers!

En vergeet niet het belang voor de cultuur!
Als Roodkapje haar mandje niet op haar fietsje had kunnen zetten, had de wolf nog geleefd en hadden de gebroeders Grimm nooit zo’n succes gehad.

Leve de…

Reageer
gravatar

U bent toch niet de Mandemaker van de keukens en de diep gezonken club RKC Waalwijk ? Zo ja, sterkte !

gravatar

Van de keukens en van dat gevoetbal? Geenszins.

En ook niet de Mandenmaker die hierboven een bericht heeft bijgedragen. Beiden zijn van de nieuwe tak van de familie.

Let op het verschil in spelling.

gravatar

Ik ben sinds kort gescheiden met drie kinderen heb niet de geld voor een auto. Mijn fiets heeft fietstassen en een mand. Hiermee kan ik VEILIG boodschappen doen.Een auto is ook heel VERVUILEND. Wat zijn de meeste mensen zeer kortzichtig.

Reageer
gravatar

Zeg Geen Auto, als gescheiden iemand met 3 kinderen heb je helemaal geen geld om een stel fietstassen en een mand vol boodschappen te kopen.
Een luxeprobleem noemen we dat hier, veilig boodschappen doen kan overigens heel goed te voet.
Of te paard, dat ligt er een beetje aan waar je woont.

Ik heb ook niet de geld voor de auto en loop met duurzame tassen te boodschappen omdat ik niet de geld heb voor plastic tasjes elke dag.
3 kinderen is echt teveel en te vervuilend; schaam je!

gravatar

Bij ons in de stad worden alleen nog eenwielige fietsen getolereerd.

Associale tweewiel rijwielbezitters worden beboet terwijl tandemrijders jarenlange TBS zonder proefverlof krijgen.

Reageer
gravatar

Ja hoor, mandjes de stad niet meer in, en wat dan met al de ongelukken die gebeuren door tassen aan het stuur omdat er ook mensen zijn die de boodschappen op de fiets doen en niet slingerend van de supermarkt naar huis willen, ik bijvoorbeeld heb geen auto,omdat ik het niet nodig vind…… Hier in Haarlem in de na stalling hebben ze een aparte plek voor fietsen met manden. Prima. Ik ga niet heel vaak met de trein, en als we gaan, hou ik er rekening mee.

Reageer
gravatar

Zeg Bregt,

Moet dat nou? Al die fietsen? Waarom moeten mensen die armer zijn dan ik mij altijd hinderen als ik met mijn auto lekker door wil rijden? Maak dat je wegkomt met dat kinderspeelgoed! Wie betaalt er hier eigenlijk wegenbelasting?

gravatar

U snapt dat we u na de woorden “hier in Haarlem” volstrekt serieus konden nemen. Waarmee u zich diskwalificeert als Speldreaguurder. En ook uw fiets nemen we veel te serieus om welkom te zijn.

gravatar

AIVD houdt zich hier niet mee bezig in verband met hun focus op onschuldige fietsen met zadeldoekjes en zwarte jasbeschermers tot over de assen. Om de reinheid van de trapas te bewaken.

Reageer
gravatar

“Ze nemen stuk voor stuk drie plaatsen in beslag.”
En gelet op de omstandigheid dat er drie fietsen op één plek geparkeerd kunnen worden, de ervaren stuurvlechters bij Utrecht CS komen tot wel vijf, betekent dit dat één mand zeker negen plaatsen inneemt.

Reageer
gravatar

Een fiets met een mandje is typisch een voorbeeld van linkse truttigheid. Wanneer je ze ziet fietsen met hun mandje gevuld met biologische producten ga ik over mijn nek.

Om eerlijk te zijn, wanneer ik op mijn witte snorscooter op straat rij snij ik ze wel eens af. Gewoon omdat ik het leuk vind. 🙂

Bij je scooter moet je wel een goed slot hebben. Bij Marokkanen zijn ze erg in trek om te…

Reageer
gravatar

Dat ruitjespatroon van het zadel van je snorscooter is pas truttig. Volgens mij is deze scooter alleen in trek bij blinde marokkanen of andere blinde landgenoten.

gravatar

Het mandje op de fiets van dat meisje in Sir dat ik achteraan ging was van riet. Ik dacht dat Mozes erin zat. Ik was eens een haljaar later op het politiebureau moeten verschijnen toen ik in een winkel op Bru een woordenwisseling had met een caissière. Er stond zes jaar gevangenisstraf op. Dat ik het meisje afsneed werd zwaar opgevat, ik werd even later door iemand die haar kende met de auto van Museumboerderij Goemanszorg afgesneden. Maar ik wilde geen halfjaar wachten op een dwangbevel.

gravatar

John, je verhaal is wat serieus voor de Speld, maar je situatie is herkenbaar. Er zijn meer tekenen van een heksenjacht op wat oudere alleen opererende mannen.
Bij de ingang van een school staan kijken naar brochures van cursussen en lezingen of in de bieb in een makkelijke stoel zitten lezen tot je ontdekt dat deze naast de kinderafdeling staat als voorleesstoel ? Beter van niet, ook al zijn je bedoelingen en handelingen totaal onschuldig.

gravatar

Deze dingen gebeuren echt. Het is bekend bij de politie. Ik zou eerst geïnterviewd worden door weer zo’n ka; ik bad dat het een man zou zijn. Hij stelde me voor het te publiceren. Zierikzee. Jij bent te serieus, zodra het ergens over ging werd iedereen in de Speld gefixeerd op het complex van tieners die tieten beginnen te krijgen. Dat wordt keihard bevochten, de rest is spam, dat is het niveau, ook politiek. De winkel is al over de kop. Je doet er zelf even hard aan mee. HEKSENJACHTCONTROLEUR

gravatar

Corrie, in je mand en vlug een beetje. Anders krijg je geen PVV-er brokjes met alleen ingrediënten van nederlandse bodem.

gravatar

Hoi John,

Mag ik de coördinaten van je huis krijgen? Iedere maand ga ik namelijk met een groepje gelijkgezinden geocaching.

Dat is ontzettend leuk! We zetten dan een tocht uit dat uiteindelijk bij het huis van een pedofiel uitkomt. Daar gaan we de buurt waarschuwen voor de viezerik en gooien eieren tegen zijn ruiten.

Zo doe je nog eens wat goed en je hebt er ook nog lol van ook.

Corrie.

gravatar

Nou moe, Corrie, probeer ik John een helpende hand te bieden, ga jij met je “humor” de zaak weer verknoeien.
John, trek je niets aan van Corrie; ze pest mensen graag en misbruikt de Speld-site daarvoor.

gravatar

Ha Corrie, mogen wij jouw coördinaten ? Niet dat ikzelf ruitjes intik bij PVV-fanatici, de zogeheten geertofielen, maar anderen beleven daar wel plezier aan. Mijn dank vast.

gravatar

Mensen helpen altijd als het niet nodig is, en niet als het wel nodig is. Zo blijft de politie(k) doordraaien in dit land. Er werd weer ongebruikelijke activiteit op mijn email gezien, zou dat te maken hebben met de vreemde technische perikelen op De Speld van de laatste tijd?

gravatar

Toen ik eens houtsnippers uit een bosje meenam, was het gerucht op het hele dorp verspreid dat er pedofielen zaten. Een schoolmeisje foeterde me uit op een fietspad. Haar aanspreken bleek niet simpel, ze fietste hard door. Ze had een mandje met plastic bloemen op haar fiets. Dus ik hield het kort, ze ging gillend naar een kleuterschool, ik erachteraan op de fiets, want dan krijg je toch al met de politie te maken. Dus door het rozenperk erachteraan naar de school die ik op stelten heb gezet.

Reageer
gravatar

De gemiddelde fietser hierboven heeft gelijk: Sommige ‘rechte’ sturen zijn tot een halve meter breed. Natuurlijk leuk om als kalende man indruk mee te maken op de vrouwtjes, maar in de stalling is dat het equivalent van een Humvee..

Reageer
gravatar

Kalende mannen fietsen niet die blijven in hun mandje omdat het sturen op het toilet al genoeg problemen met zich mer brengt

gravatar

Nog lastiger zijn al die sturen. U kent dat wel, de fiets past op zich prima in een vak, maar de sturen van de buurtfietsen verhinderen dat.
Daarom stel ik voor zowel de sturen als de mandjes veel smaller te maken. Ter compensatie kunnen de mandjes dan ontiegelijk lang worden, zodat de inhoud hetzelfde blijft.

Reageer
gravatar

Ik vind dit bericht vrouwonvriendelijk. Ik lees alleen maar dingen over mandjes. Hoe is het gesteld met de vrouwndjes? Daar wordt natuurlijk geen onderzoek naar gedaan.

Reageer
gravatar

Het summum is wel, als ze met een mandje voor in de bakfiets, en een PGB-rugzakje over de schouders onderweg zijn naar de voedselbank om een pakket te scoren. Inderdaad een verloren generatie!

Reageer
gravatar

Tja, hier op de site is bij de reaguurders al gelijk te zien hoe het er in NL voor staat. Heeft de Speld eindelijk een groot maatschappelijk probleem te pakken worden er hier grappen over gemaakt! 🙁 Ipv dat de schuldigen zich diep door het stof wentelen, beloven gelijk de mandjes van hun fietsen te slopen en geld uit te delen aan de mandlozen! Zo ver is het hier op de Speld al gekomen dat zelfs bakfietsen worden vergoeilijkt! Ik overweeg nu toch wel mijn abonnement op te zeggen. Schande NL!