zweedse onderzoekers leestekens overbodig

kommas en punten niet langer noodzakelijk

het gebruik van leestekens is overbodig dat zeggen zweedse taalkundigen die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar interpunctie hoofdonderzoeker sven gunnarsson zon twintig jaar geleden hadden leestekens nog een heel specifieke functie in de geschreven taal door de opkomst van sociale media zien we echter dat mensen elkaar ook zonder interpunctie prima kunnen begrijpen de taalkundigen denken dat er veel tijd en ruimte bespaard kan worden door alle kommas punten en andere leestekens voortaan achterwege te laten ik denk dat onze samenleving daar veel baat bij zou kunnen hebben aldus gunnarsson


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

dıt onderzoek zou mı ook krıtısch moeten wezen tov dıakrıtısche tekens zeker ın zweden waar behalve op de ı ook op de a en de e puntjes en cırkels worden gezet al dat gedoe maakt een taal enkel lastıger gewoon een alfabet een taal nıet zo ıngewıkkeld

Reageer
gravatar

Hur skal svenskarna då precisera det här?
– “Fusilleer de soldaten die het vaderland hebben verraden.” Een komma voor ‘die’ en je bent het hele leger kwijt.
– “Eet geen sinaasappels die met kwik zijn ingespoten.” Een komma voor ‘die’ en je bent paranoïde.

Reageer
gravatar

u heeft het duidelijk niet goed begrepen het is helemaal geen budgettaire kwestie als we nog meer dingen gaan afschaffen dan toch eerder cijfers want ik hoef toch nooit iets uit te rekenen ik krijg mijn bijstand automatisch gestort op mijn bankrekeningnummer dertiennegenentachtigzesentwintigachthonderdachtenveertig

gravatar

en het alphabet kan een een stuk kleiner door wat letters af te schaffen

*u kon het waarschijnlijk niet goed lezen omdat het alfabet moet zijn in plaats van alphabet*

gravatar

Dit komt vast van de Ikea. Een zak met losse letters en een zakje met spaties, om er zinnen van te maken door ze aan elkaar te schroeven. Kennelijk kan er voor die prijs geen zakje met leestekens meer bij.

Reageer
gravatar

Soms is het toch wel handig:

Wil jullie meer of minder Marokkanen
Of
Wil jullie meer of minder, Marokkanen

Is toch heel wat anders

Reageer
gravatar

Nou snap ik het. Geert werd verkeerd geciteersd. Hij bedoelde het goed, maar de komma kwam niet over.

gravatar

daarentegen wordt het STEEDS belangrijker om SOMMIGE woorden in HOOFDLETTERS te schrijven!!!! En ook het gebruiken van HEEL VEEL UITROEPTEKENS moet je dus ECHT NIET onderschatten!!!! Punten en kommas zijn dus ECHT WAARDELOOS maar een flinke rits uitroeptekens GECOMBINEERD met HOOFDLETTERS is ommisbaar in een tekst anno 2015!!!!

Reageer
gravatar

Wauw, een leestekenloze papagaai, dat moet in de krant. Volgens mij een kwestie van zorgvuldig kweken.

gravatar

ikvinddatookhetgebruikvanspatieskanwordenafgeschaftdatscheeltnogmeeroverbodigeruimteopwebsitesinsmsjeswhatsappberichtjesetcennatuurlijkpapiervoormensendienogprintenwatikooknogwilzeggeniskommetjekommetjekommetjekomkommerenbarbarabaarsrabarberisbarbaars

Reageer
gravatar

het niet gebruiken van leestekens kan toch zo maar flink aantal tekens in de tekst schelen hierdoor kan er natuurlijk een hoop papier worden bespaard bij het printen wat economisch gezien zeer voordelig zal zijn alleen is het misschien wel vervelend voor de papierindustrie de gemiddelde prijs van een a4tje zal hierdoor flink stijgen

Reageer
gravatar

aangezien we straks alleen nog maar gebruik zullen maken van sociale media kan naast punten en kommas ook het gebruik van papier en inkt afgeschaft worden dat scheelt dan weer een heleboel bomen wel jammer voor de houthakkers die dan een uitkering mogen aanvragen