De Hond: landelijke peiling ‘volstrekt onbetrouwbaar’

‘Dit is geen representatieve steekproef’

Maurice de Hond heeft forse kritiek geuit op de onafhankelijke peiling over de landelijke politiek van 18 maart. Volgens de ervaren opiniepeiler is de politieke barometer geen goede afspiegeling van politieke landschap. De Hond: “We zouden niet zoveel waarde moeten hechten aan op dit soort nietszeggende peilingen.”

Het idee kan op sympathie rekenen, maar de uitvoering laat te wensen over. “Slechts een kleine, stemmende elite heeft gereageerd. Dat is totaal niet representatief voor een heel land of waterschap”, klaagt De Hond. Ook zouden de vragen niet handig geformuleerd zijn. Volgens de opiniepeiler worden er veel sturende vragen gesteld als: ‘Op wie stemt u?’

De Hond hekelt de methodiek van het Rijk: “In peilingstijd krijg je een keur aan landelijke en provinciale stellingen. Vervolgens zie je hiervan weinig terug in de vraagstelling. Als de vraag vaag is kun je geen accuraat antwoord verwachten. Met multiple choice-antwoorden werken is nog te rechtvaardigen, maar om dan honderden antwoordmogelijkheden te geven met verschillende kleuren formulieren is ronduit bizar.”

Ook de inrichting van stemlokalen kan op veel kritiek rekenen. “Het rode potlood is uiterst suggestief en bilateraal overleg is er niet bij. Vaak zie je lange rijen voor het stembureau waardoor de druk extra wordt opgevoerd. Gevolg is dat mensen dan maar op basis van wat ‘leuke namen’ zijn gaan stemmen. Met een fletse naam als Jan van Doorn kun je bijvoorbeeld op minder steun rekenen.”

Volgens De Hond werkt het EenVandaag Opiniepanel veel zuiverder met betere onzekerheidsmarges en validiteit. Met dit alternatief zou Nederland beter af zijn. “Dan weet je waar de mensen echt behoefte aan hebben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is inderdaad waar dat in stembureaus het potlood rechts hangt én dat er meestal door rechtshandigen wordt gestemd, waardoor automatisch al rechtse stemmen in de meerderheid zijn.
Echter het potlood is altijd rood en rood geldt als “links”. Dit duidt op beïnvloeding door de linkse kerk en elite. In stembureaus horen derhalve 4-kleuren pennen te hangen die precies in het midden zijn opgehangen zodat de neutraliteit van het stembureau altijd gewaarborgd is.

Reageer
gravatar

Ik denk dat Corrie van Daarginder het wel met Maurice de Hond eens is. Met deze niet onbetrouwbare landelijke peiling heeft de heer Geert W. weer ter weinig stoeltjes gekregen om Nederland om te bouwen tot die samenleving waar iedereen verplicht is om zijn mening (dat wil zeggen de mening van dhr Geert W) te geven. En daar had Corrie zich nog zo op verheugd.

Reageer
gravatar

Dat wel, maar schreeuwen alleen is uitermate vermoeiend en stomvervelend bovendien.

Lekker alleen op dat kantoortje in Amsterdam laten kakelen dus.

gravatar

Ik begrijp de kritiek van de Hond. De uitkomst van de landelijke peiling sluit volstrekt niet aan bij de peilingen die de Hond zelf gedaan heeft.
De Hond past allerlei wetenschappelijk onderbouwde correcties toe om een zo goed mogelijke representatie van de stempopulatie te genereren.
Het rijk is lui. Geen enkele correctie achteraf. Tja, dan krijg je natuurlijk nooit het gewenste resultaat!

Reageer
gravatar

Ah, kijk wie we daar hebben. IK, roepend om de familie Paulussen, peilend of er nog belangstelling voor de famielje is.
Ik, voorspelbaarder dan wie of wat ook.

Ik (mijzelf, red.) vind het een beetje triest en moet ook een beetje huilen.
Voetbal is stommm! (namens oma en ja, opa is stukkie fietsen).
Groetjes terug van Plien, ook.

gravatar

Naar mijn bescheiden mening is Corrie een trol die door de redactie is ingezet om een ander geluid dan dat van het gros van de Speld-reageerders te laten horen. Helaas een PVV-geluid, maar je kan niet al te kieskeurig zijn.
Wat mij betreft geen probleem, zolang het aantal reacties en de lengte van de reacties binnen de perken blijven. Op dit moment vind ik het ietwat buiten de perken, maar wie ben ik, tenslotte, toch, ja ?

gravatar

Ik zal de laatste zijn om Corrie als uitwerpsel te betitelen, maar wie zonder zonden is werpe de eerste drol.

gravatar

Je vraagt wie je het woord mag geven, maar daar dient eerst een onderzoek naar gedaan te worden voordat iemand dat woord kan krijgen.

gravatar

Het zonsverduisteringsweer krijgt een 9, het is niet te koud, droog en er staat weinig wind. Door de bewolking kunt u zonder eclipsbril over straat. Al met al zeer aangenaam dus.

Oant moarn!

Reageer
gravatar

Onzin.
Omdat er geen fatsoenlijke minister van justitie is, zitten we nu met een zonsverduisteringverduistering.
Heeft niets met het weder te maken.

gravatar

Precies, de verduistering van de zonsverduistering is ongetwijfeld een complot. Hier moet minister Schippers naar kijken en ervoor zorgen dat de zonsverduistering netjes wordt overgedaan, maar dan met zonnig weer.

gravatar

Als men dan toch de zonsverduistering gaat overdoen, kan dat dan niet buiten werktijd?
Op die manier heeft men er meer aan.

Zo na het eten, een uur of half negen?

gravatar

Als het huidige ASO kabinet zo door gaat valt de volgende zonsverduistering voor IEDEREEN BUITEN werktijd!!!!

Ik stem links.

gravatar

Ik vertrouw meerd op de hond van Maurice Peiling. Uiterst accuraat beestje; bij een fout antwoord blaft ie, en als je bij je antwoord blijft wordt je genadeloos gebeten! Niks geen foutmarges, maar vlijmscherpe tanden in kaken als bankschroeven. Dát is het betere werk…

Reageer
gravatar

De meerderheid van de bevolking heeft geen mening dus daarmee heb je een democratische keuze gemaakt die luistert naar de meerderheid en derhalve als betrouwbaar gezien mag worden. Het is te hopen dat uiteindelijk 100% van de bevolking geen mening heeft, zodat er makkelijker geregeerd kan worden maar ook in de polls van onderzoeksbureau geen ellenlange vragen gesteld hoeven te worden wat de objectiviteit van zo’n bureau alleen maar ten goede kan komen.