Bruinvissen heten voortaan ‘net-geen-dolfijnen’

De naam ‘bruinvis’ is al jaren een doorn in het oog van biologen en zeezoogdieren. Zij vinden de term stigmatiserend en onjuist: de bruinvis is immers geen vis, maar net geen dolfijn. De naamswijziging wordt door dolfijnen met instemming begroet: “prrr-klklklklk-prrriii”, aldus een dolfijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

ik was overtuigt dat ik vandaag een bijna-geen-kip de straat zag oversteken – maar na de botsing bleek het toch inderdaad geen bijna-geen-kip te zijn..

Reageer
gravatar

Wel onduidelijk of bruinvissen nu wel of niet mogen parkeren in de vakken met een dolfijn markering.

Ook zijn er nog enkele mensen met een bruinvis tegoed bon. Wordt dit nu ook automatisch omgezet in “net geen dolfijn ” tegoedbonnen? Wat is de koers bruinvis dolfijn? Net geen dolfijn, betekent dat dat 1 bruinvis wordt omgezet in in 0.9 dolfijn?

Reageer
gravatar

Het is ook van de (bruine) ratten besnuffeld dat geen dolfijn geklikklikklikt heeft tegen de discriminatoire connotatie van “bruin-vis”. Het is wetenschappelijk en politiek onomstreden, zelfs bij de IND, dat ook een crypto-dolfijn geen vis, maar een vleselijk zoogdier is. Schande ook dat er (ondanks de brede maatschappelijke discussie rond Zwarte Piet) nog geen dierenbeschermer opstaat die protesteert tegen misbruik van deze kleine walvisachtigen die in cartoons onveranderlijk als ZZP-ers met dikke lippen en ‘n pensioengat worden afgebeeld. Driewerf ‘Schande!’, PvdD en Dolfinarium Harderwijk.

gravatar

Zo’n formulering als “aldus een dolfijn” geeft wel weer eens de godgeklaagde minachting aan van De Speld voor wie de zeeën verkiest boven een flatje in de randstad. Niks individueel commentaar vanuit de rijke geschiedenis van persoonlijk doorzwommen wateren, nee gewoon maar wat niksigheid als “aldus een dolfijn”.

Reageer
gravatar

Ik ben meer voor vissen in alle verschillende kleuren.
Blauwvis, Witvis, Groenvis …. Maar geen zwarte, da’s rascistisch

gravatar

Vis is ook racistisch, want Vissen zijn een sterrenbeeld in de astrologie met specifieke eigenschappen. Toegegeven dat niet alleen ‘zwart’, maar ook ‘bruin’ verdacht zou kunnen klinken. Begin niet over Zeeuwen, want dat waren vroeger de grootste slavendrijvers. Zo onder andere ben ik uit Amsterdam moeten vluchten, omdat bekend was dat ik geboren ben in Zeeland. Ik heb zo wat zaken in verband gebracht. Zeg maar door de mentale deformatie aan de UVA, Universiteit van Amsterdam en contreien…

gravatar

Ik ben uit Amsterdam in Bruinisse gekomen, Zeeland. Hierachter waren er altijd twee bruinvissen, dit jaar zelfs drie volgens een Fries die ik daar tegenkwam. Hij had het over bruin, zo zag ik het verband tussen bruin en vissen. Ik had gehoord dat er wel veertig in de Oosterschelde zaten, maar dat ze langzaam verhongeren, en ik heb toen melding gedaan bij Nationaal Park Oosterschelde, die zei dat er niets aan de hand was, omdat ze overal, dus ook op de Noordzee, sterven door gebrek aan voeding.

Reageer
gravatar

Ik las van de zomer een artikel over Ad Beers die hier in de Oosterschelde een ontmoeting had met ruimtemensen, waar hij een boek, Buitenaardse beschaving, over schreef. In het artikel werd beweerd dat Iarga waar ze vandaan kwamen bij ons Mars heet. Toen ik vlak daarna gezwommen had bij een duiktrap en mijn handdoek oppakte, kwam er een stel wandelaars langs die zei dat ‘de marsmannetjes eraan komen’. Ik keek om en zag een stel duikers uit het water komen, waar die bruinvissen zaten.

gravatar

In ieder geval, bruinvissen zijn net als dolfijnen telepathisch. Maar omdat ze blijkbaar toch allemaal doodgaan, wordt het des te belangrijker hoe ze heten. Het boek van Ad Beers (pseudoniem Stefan Denaerde) is in het Engels vertaald als Operation Survival Earth.

gravatar

Prrr-klklklklk-prrriii? klklk-klklk-prriiprrr-klkll-prrii! Klklk-prii prr-prrrrr-klk-prr. Prrr-klklk-bruinvis-prr-prriii. PRRRIII, klklklk-prr!

Reageer
gravatar

Prrr-klklklklk-prrriii? klklk-klklk-prriiprrr-klkll-prrii! Klklk-prii prr-prrrrr-klk-prr. Prrr-klklk-bruinvis-prr-prriii. PRRRIII, klklklk-prr!