Kies je eigen kleur Piet met interactieve tv

‘Ook bleekheid van Dieuwertje Blok aan te passen’

Vanaf dit jaar kan iedereen met interactieve televisie zelf bepalen in welke kleur de Pieten op televisie verschijnen. Ook de kwetsende huidskleur van presentatrice Dieuwertje Blok kan worden gepersonaliseerd. Kabelexploitanten bieden de dienst aan om optimaal aan te sluiten bij de mate van racisme van hun klanten.

Een testpanel van vijftig Nederlanders ontfermde zich de afgelopen weken over de nieuwste technologie. Panellid Marjanne de Band: “Ik wissel elke dag weer van mening over welke kleur de Piet eigenlijk moet zijn. De ene dag voel ik me heel schuldig over ons slavernijverleden, de andere dag erger ik me aan de discussie en wil ik per se een Zwarte Piet omdat ik het gevoel heb dat het Holland zoals ik het ken niet meer bestaat. Fijn dat ik daar nu ook mijn televisiebeeld op af kan stemmen.”

Ook Twan de Boogaart mocht een eerste versie van de service testen. Hij kan zijn geluk niet op: “Nu weet ik eindelijk waar die kleurenknopjes op je afstandsbediening voor dienen.”

Op verzoek van de testers is ook de huidskleur van Dieuwertje Blok aan te passen. De weinig subtiele bleekheid van haar huid werd door een groot aantal mensen als kwetsend ervaren.

Herman Pleij is kritisch over de nieuwe functionaliteit: “We gaan richting een geïndividualiseerde pietbeleving. We verliezen daarmee onze volkstraditie om met zijn allen over hetzelfde te klagen en dat is jammer. Het feit dat ik dat vind is overigens typisch Nederlands en komt voort uit de middeleeuwen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laat het gewoon zo t was das ook geschiedenis een man die dat alles in goede bedoelingen heeft gedaan. Anders moeten ze het hele sint feest afschaffen. hieronder piet veranderen en sint laten.

Reageer
gravatar

Wie is hier nu eigenlijk rascist? Mij hebben ze altijd gezegd dat zwarte piet blank is maar zwart is geworden van door de schoorsteen te kruipen . Ik vind dit nogal belagerijk laat de kinderen eens hun feestje want anders gaat drie koningen ook moeten afgeschaft worden want daar was ook een zwarte bij ! Ik ben geen rassist maar als het jullie hier niet bevalt waarom keren jullie dan niet terug naar eigen land ? En laat hier de kinderen gelukkig zijn

Reageer
gravatar

Zwarte Piet moet natuurlijk ZWART blijven. Kom op, mensen met een donkere huidskleur, heb een beetje meer zelfvertrouwen. Black is beautifull! En ach, dat hij Sinterklaas nou een beetje helpt.. We zijn toch op de wereld om mekaar, om mekaar te helpen? Nietwaar?

Reageer
gravatar

U moet de pijn van het verleden niet onderschatten. Zo lijd ik zelf nog dagelijks onder het feit dat mijn overgrootmoeders geen stemrecht hadden. Zoveel onrecht, zo’n vernedering en zo kort geleden nog maar. Telkens als ik op de tv-reclame het stereotype van de domme huisvrouw zie worden die wonden weer opengereten. En zelfs vandaag de dag nog zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd in topfuncties. Ja hoor, just rub it in. Wanneer komt eens een einde aan die pijn?

gravatar

De Raad van State heeft zojuist besloten dat ‘zwarte’ Pieten mogen bij de intocht in Amsterdam. Eberhard van der Laan hoeft dus dit ritueel niet kleurmatig om te gooien. Wel is besloten bij de intocht de wijken in Zuid-Oost Amsterdam te mijden om de overwegend kleurgevoelige populatie aldaar niet te kwetsen in hun historische en ideologische identiteit. Mooi hè?

Reageer
gravatar

Als Pieten nou verplicht in alle kleuren van de regenboog moeten optreden, moeten ze dan ook allemaal homo zijn?
En dan gaat er volgend jaar een homo bij Pauw klagen dat hij zich gediscrimineerd voelt!

Reageer
gravatar

Welnee, regenboogpieten zijn juist enorm politiek correct. Zo kunnen onze kleintjes straks al van jongs af aan leren dat het echt helemaal niet eng of vies is als je bij de Sint op schoot ontdekt dat hij ook nog een staf onder zijn tabbert heeft zitten.

gravatar

Ik zou willen dat het Holland zoals ik het ken helemaal niet meer zou bestaan. Lekker de dijken doorsteken en onder laten lopen, die blubberzooi!
En dan vanaf Apelfoort aan Zee boottochtjes over de verzonken Randstad organiseren.

Reageer
gravatar

Zojuist heb ik van mijn kabelexploitant mogen vernemen dat het voor hen technisch niet mogelijk was om alle opties in het Sinterklaaspakket op te nemen. Daarom heeft het bedrijf besloten alle pieten te “Dora-fiseren” zoals zij het zelf noemen. De uitleg die ze me gaven: het tekenfilmfiguur Dora (al dan niet toevallig: voor de Sinterklaasgelovige medemens) heeft een uiterlijk dat zowel als indo-chinees, negroïde, indisch en kaukasisch wordt beleeft.

Reageer
gravatar

De kaart kan wel goed de route van de optocht vertellen en kinderen kunnen leuk meedoen!
Ook zie ik veel interactie mogelijkheden tussen kinderen en de Sint als zijn staf gejat wordt door Swieber!

Leuk!

gravatar

Weet toch dat “Kaukasisch” een beladen begrip is, niet alleen hier door Mh17, maar ook in de USA (Caucasian versus black in politiecommunicatie). Het Amerikaans lingo verbindt Cauc met Asian (Azi(at)isch, maar wat betekent Cauc eigenlijk?). Ik stel daarom voor in volgende editie van de Dikke Van Dale het lemma Kauk-azisch toe te voegen om duidelijker onze innige verbondenheid met de VS te tonen. De triple-dip crisis duurt nog 10 jaar: dus Koop intussen louter Nederlandse producten en Kook uitsluitend op Kaukasisch gas, het Slochterse hebben we intussen opgebruikt.

gravatar

Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond is het aantal domme, egoïstische en asociale Nederlanders opnieuw gestegen.
Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, de PVV als grootste partij uit de (stem)bus zou komen.
Vermoed wordt dat het zogenaamde ‘Zwarte Piet-effect’ een rol speelt in de uitslag van deze peiling.

De zwarte Piet-discussie alleen al, het feit dat een simpel kinderfeest zoveel domheid en agressie in mensen naar boven kan brengen is uiterst zorgwekkend.

Reageer
gravatar

En dat niet alleen: de hele sociaal/maatschappelijke en culturele infra-structuur wordt rücksichtlos overhoop gehaald. Na het verbieden van ‘Negerzoenen’ (als snoepgoed, oraal/multiraciaal mag nog wel) mag nu ook het familiespel “Zwarte Pieten” niet meer van de VN. Bedrijfsleven, ECN en bankwereld mogen nu ook niet meer de Zwarte Piet toespelen aan klokkenluiders, de tv kan en mag niet meer op zwart, zwartwitpoeder voor de kinderen is strenger verboden dan drugs op het schoolplein. Zwart geld daarentegen is -als vanouds- veilig bij ING en ABN.

gravatar

Gebelgde. zwart-wit discussie bestond in dit land al sinds Desi Bouterse’s Decemberse moordpartij, maar werd pas tot een brede maatschappelijke discussie toen een zwarte VN-wetenschapster bij voorrang in Nederland de discriminatoire 5 december beweging onderzocht. Zij moest daarvoor een heftige genocide in Centraal-Afrika laten schieten. Ze stuitte op morbide rituelen die ons land een plaats in de G-20 kostten, o.a. een katholieke heilige met een onbehandelde schimmel tussen de benen en CAO-loze zwarten met hun zak op hun rug.

gravatar

Toch mist de redactie hier een grote kans voor open doel! Wie anders dan dé kleurenexpert van dit moment namelijk prof. dr. ir. Bert Bokhoven (omnideskundige en tevens begenadigd trendlistener) zou hier een haarscherpe analyse van dit fenomeen dienen te geven?

Reageer
gravatar

De zwarte pieten-discussie is een mooie nieuwe Nederlandse traditie. Ik vind het beledigend dat je deze traditie omschrijft als “oeverloos gezeur”.

gravatar

Ach Sandra, ook dat is een onderdeel van de traditie.
Wij weten wel verwarrende tradities te creeeren, valt mij op.
Alle pieten Oranje. Dan hebben wij een oranje piet. Mensen uit Suriname houden daarvan (kijk maar op Koningsdag) en het spreekt echt: DIT IS NL!

gravatar

Kunnen we ook een keuzeknop krijgen om van de intocht in Gouda te switchen naar de blijde intocht in Antwerpen, waar Sint met louter en alleen Zwarte Pieten aankomt?

Reageer
gravatar

Ik heb een knop waarmee niet alleen de pieten maar het hele beeldscherm zwart wordt. Dat is super handig en mijn tv gebruikt daardoor ook nog eens minder stroom! Ik ben er echt heel blij mee.

gravatar

En Zwarte Piet is nog pas het begin. Nu Ziggo deze technologie heeft geimplementeerd, kan je bij Studio Sport nu ook alle Ajax spelers een favoriete kleur geven. Zo kan je in plaats van op die rare IJslander die alle ballen ernaast schiet, nu volop voor de buis schelden op een donkere Ajax spits.

Reageer
gravatar

Mag ik u er op wijzen dat blanke vla niet zwart is? Verder klopt de stelling dat blanke vla geen andere kleur krijgt ook niet helemaal. Wanneer blanke vla langere tijd bewaard wordt komen er allemaal vrolijke groenblauwe stippen in.

gravatar

Daarnaast zijn er ook vrouwelijke Pieten, ik vind het jammer dat je over ‘hij’ praat.
Verder: ‘moeten,’ ‘moeten,’ ik schat in dat je zelf iemand bent die het niet leuk vind als iets verplicht gesteld wordt (vandaar de afkeer tegen verandering van de kleur van Piet), maar het ondertussen wel anderen opleggen.

Jammer, oprecht jammer.

gravatar

Het is een fantastisch initiatief dat je zelf kunt bepalen in welke kleur de Pieten op televisie verschijnen.

Al jaren erger ik me rot dat er zwartjes bij ons volksfeest betrokken zijn.

Nu kan ik de Pieten op TV een mooie blanke kleur geven en de kleinkinderen een echt “white only” volksfeest bijbrengen.

Jammer dat er geen tattoo-knop is, bij ons speelt een neef, vol met tattoos, altijd Piet.

Corrie.

Reageer
gravatar

Komt er ook n functie dat je ze niet meer hoeft te zien? Als ik alle pieten en sinterklaas weg kan laten uit t beeld ga ik de optocht mss ook eens kijken.

Reageer
gravatar

Bij ons thuis was Michael Jackson altijd zwarte Piet, zo hadden we het een en toch het ander en gingen we vrijuit.

Helaas bleek in de loop der jaren dat Michael ietsje teveel aan de kinderen zat en hen voor straf met een niet politiek geheel correcte zak en roede liet spelen.

Reageer
gravatar

Ik ben zelf een zwartblauwe neger en kreeg tijdens de Sinterklaasintocht te Druten een enorm pak slaag van de plaatselijke anti zwarte Pieten brigade. Ze dachten dat ik een verkleedde blanke was. Ik ben daardoor beide benen verloren en zit nu op een rol-boomstammetje. Voordeel is wel, elk nadeel hep ze voordeel, dat ik nu ruim 20 kilo minder weeg en de dokter had me al gezegd dat ik af moest vallen.

Reageer
gravatar

Zojuist opgehangen met mijn kabelexploitant. Ze weigeren een stroopwafelknop toe te voegen aan mijn afstandsbediening. Ik overweeg een kort geding.

Reageer
gravatar

Bij de meeste kabelexploitanten kan het wel alleen moet je dan eerst een extra sinterklaaspakket bestellen, dat kost gemiddeld zo’n 100 euro/maand plus de naam de van je kabelexploitant in chocolade letters. Dit moeten dan wel zowel witte, pure als melkchocoladeletters zijn.

gravatar

Ik heb vorige week nog een appelstroopknop gehad; duurde eerst een kwartier voordat ik het apparaat open had (plakt enorm!) en daarna nog 20 minuten om het te reinigen. Hij doet het nog steeds niet.
De volgende keer haal ik de batterijen eruit voordat ‘ie de vaatwasser in gaat. Luister je mee Quincy, dit is allemaal jouw schuld namelijk!

gravatar

En de Sint zelf dan? Ik stoor me al jaren mateloos aan die badinerende betweter. Een leuke rossige baard en wat blosjes op de wangen zouden de man een veel vriendelijker uitstraling geven.

Reageer
gravatar

Ik heb de zaak (of in de Sint z’n geval: het zaakje) eens vanaf de andere kant bekeken en schrok me een hoedje – daar mag je geen kinderen aan blootstellen!

gravatar

Het maakt mijn kat niks uit wat voor kleur de voorpagina van de Telegraaf heeft, met dat kattengrit eroverheen zie je dat toch niet.

gravatar

Mooi idee hoor, ik zou het ook wel willen invoeren voor politici. Dan kunnen we mooi al die politici die na de verkiezingen van kleur zijn veranderd weer op het juiste pad brengen

Reageer
gravatar

Strak plan Hoeven ze niet meer van kleur te verschieten als hun wat moeilijkers word gevraagd dan 1+1= al blijven het daar natuurlijk al moeilijk genoeg mee hebben

gravatar

Wat een fantastische eerste stap naar een gepersonaliseerde beleving van de samenleving. Ikzelf pleit dan ook voor een app op de telefoon waarmee men de huidskleur van mensen op straat kan veranderen. Met de nieuwe Google glass zou dit een stukje taart moeten zijn. Op deze manier creeren we een persoonlijke kleurrijke samenleving voor iedereen en verdwijnen de culturele verschillen meteen. Men zou zelfs de kleur van familieleden en vrienden anders kunnen laten zijn dan van anderen.

Reageer
gravatar

Beste Henk. Wat is dat nu weer voor onlogica. Juist het niet kunnen vinden van een buitenlander lijkt me een prima aanleiding om er eentje in elkaar te timmeren, tenzij je natuurlijk een voorbeeld nodig hebt omdat je anders niet weet hoe hij/zij er uit moet gaan zien.
Overigens bestaat al meer dan 99% van de wereldbevolking uit buitenlanders dus misschien is het daarom niet zo nodig om er meer bij te maken. Bovendien zijn die buitenlanders daar zelf veel beter in.