M officieel in ‘t kofschimp

Majestueuze letter door taalgebruikers al eerder omarmt

De Nederlandse Taalunie erkent de status van de letter M als onderdeel van ‘t kofschimp. De beleidsorganisatie komt daarmee tegemoet aan de dagelijkse praktijk. Taalgebruikers hadden de letter al lang geleden omarmt als component van het populaire ezelsbruggetje.

Volgens voorzitter Pascal Smet heeft de Taalunie vooral ingestemt met toevoeging van de M om het zorgwekkende aantal dt-fouten te verminderen: “In alle eerlijkheid hebben we deze verandering te lang gedwarsboomt. De taal evolueert en zij moet dus af en toe ook formeel hervormt worden. Met de toetreding van deze majestueuze letter is waargemaakt waar menig taalgebruiker al lange tijd van droomte.”

Niet iedereen is blij met de M in ‘t kofschimp. Critici wijzen op de mislukte toevoeging van de L aan ‘t kolfschip in 2003. Neerlandicus Bert Bokhoven: “Dat was een gotspe. Iedereen wist dat een woord als ‘gelepelt’ er niet uitziet, maar de verantwoordelijken verzuimten te luisteren naar argumenten. Tegenwoordig is de L alleen in spreektaal nog onderdeel van ‘t kofschimp, maar daarvoor is dat ezelsbruggetje helemaal niet bestemt.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Voorheen kon ‘t kofschip worden herspeld als schoftekop, maar sinds de invoering van de tussen-n wordt dat woord gespeld als schoftenkop. Dit is natuurlijk reden om de n toe te voegen aan ‘t knofschip. Je bent er ook heel snel aan gewent.

Reageer
gravatar

Na 75 jaar KOFSCHIP voor mij niks geen wijzigingen. Geen EMMEN, geen ELLEN. Dat ziet er slechts ongezond uit. Hebben die Taaluniekers niets beter te doen?

Reageer
gravatar

Gaarne wil ik u eraan herinneren dat het ezelbruggetje “kofschimptaxi” genoemt behoort te worden. Zo is bovendien die vervelende apostrof-t aan het begin weggewerkt. Daarnaast kan menig taxibedrijf wat bijverdienen aan taalkundigen die reeds lange tijd van een dergelijke naam hebben gedroomt.

Reageer
gravatar

kofschomptaxi!
Lijkt me inderdaad de sleutel naar vereenvoudigink van hed Nederlandsch. Ik denkt dat met dit eselbugsel de economise groei weer helemaan aantrempkt.

gravatar

Wat geeft de m voor bijzondere problemen bij de spelling van werkwoorden? Wanneer volgen alle andere medeklinkers? Dan hebben we helemaal geen schip of schaap meer nodig. Dan ook maar de weggewaaite papieren.De kosten worden geraamt en dus krijgen we geraamte kosten en de ontheemte vluchtelingen. Nog even door op dit heilloze pad en we gaan spreken van de verwarmte kamer het gekleurte behang, de vervulte belofte en weet ik wat voor onzin nog meer. Arme leraren die dat moeten onderwijzen.

Reageer
gravatar

Als pedagochelaar pleit ik al enige jaren voor “schaamkopf”, een eenvoudig maar doeltreffend ezelsbruggetje.
Leerlingen die grammaticale fouten maken, dienen zich te gaan schamen in een hoekje, en krijgen bij regelmatige herhaling van deze fouten het stempel “schaamkopf”. Opdat zij nooit meer vergeten.

Reageer
gravatar

Als liefhebber van de partij van de dieren ben ik absoluut tegenstander van dier onvriendelijk zaken. De genoemde zaken als fokschaap en ezelsbruggetje hebben al veel te lang deel uitgemaakt van de taalunie. Weg er mee dus en we stappen gewoon over op de fonetische schrijfwijze. Geen twijfel meer over een d, t of beide. Gewoon lekker schrijven

Reageer
gravatar

Beetje laat gereageert, maar voor mij is het ook makkelijker als ik niet hoef na re denken over hoe je wat schrijft. K heb het al zo moeilijk. Ben blijf dat mijn iPad de woorden korrigeerd.

gravatar

Maar is het nu zo dat door deze nieuwe regel het in het Brabants de uitspraak van de ‘n’ en de ‘d’ vervoegt wordt tot ‘m’ (bijvoorbeeld ‘zandbak’ -> ‘zambak’) ongedaan gemaakt moet worden om de hoeveelheid regels omtrent letters gelijk te houden? Het is natuurlijk van de zotte dat een ‘m’ vooraanstaander is dan een ‘n’ of een ‘d’, zeker gezien het feit dat een ‘e’, ‘n’, of ‘s’ vele malen meer voorkomt dan een ‘m’. Ik zou hier graag een goed gesprek – met een kop t…

Reageer
gravatar

Prachtig, toekomstbestendig ook, over een paar jaar kan dit naadloos over naar ‘fok mijn schaap’ en evenater naar ‘kolf mijn schaap’, maar dan praten we al over academisch jaar 2018-2019.

gravatar

Het kofschip is voltooit verleden tijd. Er is een nieuw ezelsbruggetje voor in de plaats gekomen met alle letters uit het voormalige kofschip, de m, en nog een beperkt aantal extra letters:

“Lynx c.q. vos prikt bh: dag zwemjuf!”

gravatar

Kofschimp… oke..
Maar “dromen”, “remmen”, “kammen” en “skimmen” ? Die hebben in de verleden tijd een [-de / -den] …. Klopt dus geen ruk van..

Reageer
gravatar

U betoont zich hier bij de conservatieve krachten die deze nuttige taalverandeirng tegengaan. Vroeger schreef en zei men weliswaar “droomde”, “remde”, “kamde” en “skimde”, maar nu de m in het kofschimp zit, is het dus “droomte”, “remte”, “kamte” en “skimte”. Maak u geen zorgen, over een paar decennia zijn we er allemaal aan gewend (of gewent, als de N dan ook tot dit illustere rijtje is toegetreden).

gravatar

Is dit een grap of zo? Omarmd en ingestemd en overige voltooid deelwoorden graag met een d op het eind en geen t, zeker in een artikel over spelling!

Reageer
gravatar

Gaat u alstublieft ergens anters bijtehant lopen toen. Ik begin tegenwoortig het itee te krijgen tat te letter ‘d’ uberhaupt overbotig begint te worden; het is nogal outerwets. MINTER, MINTER!

gravatar

tegenwoordig wordt het ook nog aangeleerd met de letter x erbij ..dus in dit geval kofschimp x. dit omdat er veel engelse woorden vervoegd moeten worden.
kofschimp x

Reageer
gravatar

Af en toe een spelfoutje maakt tegenwoordig niets meer uit.

Het gaat er om wat je te melden hebt.

Dat er bijvoorbeeld een oplossing is voor het allochtonenprobleem.

Fuck de Nederlandse Taalunie.

Corrie.

Reageer
gravatar

Toch begin ik de familie Paulussen hier op de Speld steeds meer te missen nu huistrol Corrie zoveel aan het woord is. Zucht.

gravatar

Beste Toch,

De famielje heet tegenwoordig Van Hiernaast. Maar niet getreurd, het doek valt sowieso in januari. o.a. Heer P. Groot (jawel, die!) tracht het e.e.a. tot die tijd hier in goede banen te leiden. Corrie met een P dus. Sterkte.

gravatar

Kennelijk heeft u het nieuws van de afgelopen weken niet gevolgd. Of misschien ligt het wel aan die door de linkse kerk gedomineerde en met ons belastinggeld overgesubsidieerde politiek correcte media, dat het volgende buitengewoon treurige feit u ontgaan is: Dat fokschaap van u heeft helaas het Offerfeest niet overleeft (met een t).

RIP fokschaap

gravatar

Jeetjemina wat een Olivier B. Bommel gebrabbel van Frederik V.G. van Swalmen Blerick Cromweel.

Volgens mij is Maarten Toonder al jaren dood.

Waarom ga je niet naar omroep Max?

Corrie.

gravatar

Als één van de grootste chocoladeletters voel ik mij wel beschimpt door deze actie. Had “komfschip” niet gekund ?