Discussie over racistische elementen in ‘Zap de Neger’

Oud-Hollands drankspel mogelijk aangepast

Er is discussie ontstaan over het drankspel Zap de Neger. De traditie die even Nederlands is als Koningsdag zou volgens tegenstanders racistische elementen bevatten. Vooral in studentenhuizen, zuipketen en op ministeries is het al decennialang razend populair: het nuttigen van alcoholische drank wanneer er tijdens het zappen een negroïde persoon in beeld komt.

In de toekomst zou Zap de Neger er wel eens heel anders uit kunnen gaan zien, nu steeds meer mensen vinden dat het spel beledigend is voor mensen van exotische herkomst. Voorstanders werpen tegen dat het spel hartstikke gezellig is. Verschillende steden hebben inmiddels aangekondigd het drankspel aan te passen. In Amsterdam wordt na een gerechtelijke uitspraak de gemeentelijke viering van het spel vervangen door ‘Zap de Schoorsteenveger’, terwijl in Gouda voor ‘Zap de Stroopwafel’ is gekozen. De linkse omroep VARA heeft aangekondigd voorlopig geen negers meer uit te nodigen in hun talkshows, om het spel zo te ontmoedigen.

Niet iedereen is blij met de verandering. Laurens van Dijk (22) is fanatiek Zap de Negeraar: “Zelfs op MTV zijn nooit schoorsteenvegers of stroopwafels in beeld. Op die manier kun je de hele avond niets drinken. Dronken worden op grond van ras is een Nederlandse traditie, dat heeft niets met racisme te maken. Mensen die dat niet snappen, moeten maar oprotten naar hun eigen apenland.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

hebben we nu echt niks anders te doen dan te zoeken naar punten die eventueel racistisch zijn. We hebben al zwarte piet gehad en nu dit weer wanneer houd dit eens op? Mensen wees gewoon lief voor elkaar en hebt respect voor een ander en zijn tradities.

Reageer
gravatar

Ach vroeger was het nog spannend of je wel dronken kon worden, als je tegenwoordig om 19:00 begint ben je om 21:00 zo zat als een aap. Schaf maar af, de lol is eraf.

Reageer
gravatar

Je weet toch Zapschuit; ook overdag zijn er al donkere Nederlanders die gezapt kunnen worden. Verplaats de scope eens: naar bij voorbeeld “Zap de combinatie Ende/Mol”, grote kans dat dan de tv (behalve NPO2 met de VPRO) de gehele avond op ‘zwart’ gaat. Zowat alles wat reclameboodschappen uitzendt, Postbus 51 misleiding of dansende, zingende of pratende hoofden toont, is in hun dienst, inclusief de netmanagers. Niemand die iets aan die ethervervuiling doet, de duivel danst en de 2e Kamer slaapt, d’habitude.

gravatar

Zeg Harrie, voor een ‘verwarde’ ben je toch opmerkelijk coherent. Compliment. Ik mis in jouw rijtje overigens nog wel Sindbad de Zeeman, Willem de Veroveraar en Jack de Wipper, maar alla, een kniesoor die daarop let..

gravatar

pieten dicussie 2013:
tegenstanders: rasicme!
voorstanders: zijn het nu wel of geen negers?(JA)
pieten dicussie 2014:
tegenstanders: rasicme!
voorstanders: niet zeiken, anders terug naar je eigen land!

goed bezig nederland, goed bezig

Reageer
gravatar

Nee, dan die gast die wegliep bij de opening van het Mandelaplein! Die door kinderen gemaakte figuur is beledigend, want die heeft rode lippen en Mandela had helemaal geen felrode lippen. (De klager zelf trouwens ook niet!)
Terwijl Zwarte Piet racistisch was, o.a. vanwege de rode lippen want daaraan kon je duidelijk zien dat het een neger is!

gravatar

Dat is dus, behalve Pownews en WNL, de hele publieke omroep. Is niet spannend behalve als je de betreffende zenders ergens stiekem tussendoor geprogrammeerd hebt…

gravatar

Maar wat is er dan zo racistisch aan zappen? Ik doe dat bijna iedere avond de hele avond. Mijn Surinaamse vriendin vindt dat vervelend maar dat is omdat zij juist wel graag alle reclames wil zien.
Daar komt bij dat zuipen en zappen in mijn leven niet gecorreleerd zijn; ik zuip ook als ik niet zap. Dat vind ze dan weer prima…

Reageer
gravatar

Tradities zijn er om gebroken te worden en als je per se dronken wilt worden, ga lekker buiten zitten, en speel dan maar het spelletje , ‘Drink de kat’ en als je echt dronken wilt worden het spelletje ‘Drink de fietser’
Maar niet over de rug van andere mensen!

Reageer
gravatar

Zwart denkers allemaal. Ik denk liever in binnestebuitengekeerdeblanke. Kunnen zij er wat aan doen? Nee misschien ze maar eens uitnodigen voor een partijtje zap de neger. Moet je wel oppassen dat je niet zuipt als je naar hem kijkt of twee extra kratten kopen. Opmerkingen over je tv zijn welkom.

Reageer
gravatar

Als 1 hond je gebeten heeft, wilt toch niet zeggen dat alle honden bijten? Je kan dus niet iedereen over 1 kam scheren.

gravatar

Het feit dat dit een discussie Is zegt al genoeg. Het Is overduidelijk dat dit racisme Is. Zoiezo is het woord neger al racistisch. Zeg dat maar in Amerika tegen een zwarte persoon dan krijg je vast en zeker wel een gebroken neus.

Het Is net zoiets als je zou zeggen zap de bleekscheet of zat de poepchinees. Als je weet dat als er een zwarte persoon erbij Is dat die zoiets niet leuk vind dan weet je dat je verkeerd zit. Ow wacht het Is traditie, triest.

Reageer
gravatar

Alle ellende is begonnen bij het ontkennen van het bestaan van God. Die was wit. Lijkt me overduidelijk. Leek wel wat op Sinterklaas. Maar voor Hem waren alle menschen gelijk. Ook de negers dus alhoewel ze niet op Hem leken. Nu aan Zijn bestaan wordt getwijfeld zoals ook aan dat van Sinterklaas, krijg je dit soort oeverloze discussies.

gravatar

God was wit, heb jij ooit God gezien? Oh je bedoeld het schilderij waaronder staat dit is God? Ja die Is waarschijnlijk gemaakt door een witte persoon. Een zwarte persoon zou God in het zwart schilderen. Want de bijbel zegt dat zijn kinderen in zijn beeld heeft gemaakt. Dus geel zwart of wit, allemaal 1. Dat er racisme Is en kwetsende dingen worden gezegd of gedaan omdat iemand een andere kleur heeft geeft al aan hoe onderontwikkeld de persoon op dat gebied Is.

gravatar

Beste Mike,

natuurlijk is god wit. In wit zit het hele spectrum van kleuren. Je zou dus kunnen zeggen dat god rood, groen, blauw, magenta, cyaan en yellow is…

gravatar

Ehh.. veluwevrouwtje, ik wil me er eigenlijk liever niet mee bemoeien, maar god is toch echt negroide hoor.
Hij heeft zich als Almachtige gepresenteerd in de persoon van Morgan Freeman in de film “Almighty”.
Lijkt mij meer dan duidelijk!

gravatar

Ik pleit ervoor dat ook dit spel zo snel mogelijk op de Unesco Cultureel erfgoedlijst komt. Het is al eeuwen onze traditie dat onze kinderen zich laveloos zuipen en daar mogen die zwarten niet aankomen! We laten ons niet de wet voorschrijven.
Bovendien in Afghanistan is een soortgelijk spel óók op de immaterieel cultureel erfgoedlijst gekomen, ter bescherming van hun eeuwenoude traditie ‘hoe beledig ik een neger’. Ik zou het belachelijk vinden als wij nu door de VN werden teruggefloten…

Reageer
gravatar

Ook al ophef op de kleuterschool van m’n dochter. Het oud Hollandse spelletje hoofddoekje leggen niemand zeggen wordt verboden. De ouders c.q. oma en opa c.q. neef en nicht c.q. oom en tante van Aisha uit groep 2 hebben (toegekend) bezwaar gemaakt bij het Europees hof.

Reageer
gravatar

Het Is zakdoekje leggen en geen hoofddoekje leggen. Dat er nu hoofddoekje van gemaakt wordt zegt wel genoeg. Aanpakken die handel.

gravatar

Maar zijn dat dan hoofddoekjes met of zonder inhoud?
Dat we het van tevoren goed eens zijn over de spelregels!

gravatar

Wat een gezeur allemaal, kunnen we nu ook niet eens van ONS sinterklaasfeest genieten.
Laten de mensen die zich hier aan storen zich maar eens afvragen; waar zij wij mee bezig.
ophouden daarmee.
En afblijven van ONS feest.

Reageer
gravatar

Super dit, we gaan ons weer druk maken om niks.
Wij deden altijd sla de neger. elke neger die we tegen kwamen slagen we
Wist niet dat dat racistisch was.

en door

Reageer
gravatar

Welke “De Vries”? Toch niet weer opnieuw die Peter R.? Je kunt tegenwoordig geen steen-en-been-talkshowsteen meer optillen of die Peter R. de Vries kruipt er onder vandaan.

gravatar

Geweldig spel, krijg er maar geen genoeg van. Er zijn gewoon veel te weinig negers op televisie, om de drank behoefte te voldoen. Ik heb zelfs een oude zwart-wit televisie van zolder gehaald. Hier lijken enigszins gekleurde mensen al snel op negers.

Ohh shit, daar komt er net weer een voorbij tijdens zappen. Proost…….

Reageer
gravatar

Tijd voor een neo-wetenschappelijke interventie: wat is de juiste bruin/zwartgraad voor we van een neger kunnen spreken? Ja sorry dit moet even tussendoor voor de objectiviteit van ons referentiekader. Is de lichtgekleurde Humberto Tan wel een authentieke neger maar zonnebankaanbidder Jeroen Pauw, spraytan Eva Jinek en witgewassen Andries Knevel niet? Wat zijn nu eigenlijk de bindende criteria? We moeten zuinig zijn op ons erfgoed; we zijn ook de negerzoen al kwijtgeraakt door VN-interventie.

gravatar

Niet het spel bederven met dit wetenschappelijk gedoe!

Ik heb gewoon mijn zwart-wit tv wat donkerder afgesteld.
De krullenbol van Jeroen Pauw, hup een drankje. De donkere blik van Andries Knevel telt ook, misschien wel voor 2.
Met Eva Jelinek kan ik weinig behalve de sanitaire stop.

Nu snel weer gaan zappen voordat ik iemand mis

gravatar

Dus nu ook al zeiken over wat mensen ‘thuis’ doen? Bemoei je lekker met je eigen shit.. wat een kansloos geouwehoer dit.
Racisme is sowieso bullshit. Als een ‘gekleurd persoon’ mij witte of blanke noemt is dat normaal maar andersom is het racisme. Context is belangrijk niet de woorden zelf.
Hop en nu aan het werk, uitkering is voor gehandicapten niet voor de luien.

Zap de neger, zap de chinees, zap de blanke who gives a fuck..

Haters blijven toch wel bezig, negeren.

Reageer
gravatar

Wat een gezeik!! Mensen het is een spel , als het je niet aanstaat hier, ga dan weer terug naar je geboorteland. Er is niet racistische bedoeld, het is gewoon een spel.

Reageer
gravatar

Alsof alle donker gekleurde mensen ergens anders zijn geboren. Jeetje wat Is het gemiddelde iq hier?

gravatar

Halloooooohooooooo!! De Speld is satire! Niet serieus bedoeld en dus niet nodig om er serieus op te reageren. En hou nou toch eens op met zeggen dat mensen terug moeten naar hun geboorteland!!!

gravatar

Als jij een keer een ongeluk krijgt en bloed nodig hebt weiger je dan het bloed van een zwarte? Als je kind een ongeluk krijgt en de enige persoon die bloed kan geven een zwarte persoon Is, weiger je dat dan en laat je je kind dood gaan? Denken jullie een keer eens gewoon normaal na. Wat maakt het uit welke kleur iemand heeft. Wit Is niet beter dan zwart, en als je dat denkt dan verlaag je jezelf zoiezo al naar het niveau achterlijk.

gravatar

Ik kwam hier per ongeluk, maar nu zie ik dat dit niet de discussies zijn waar ik deel van wil uitmaken zijn. Dus ik hou het hierbij.

gravatar

Ik ben in Suriname eens stomdronken geworden van het Parbobier met het spelletje zap de witte. Bij een Chinees moest je een dansje doen. Leuk!

Reageer
gravatar

Ik word een beetje schijf ziek van die negers die aldoor lopen te zeiken, of sjit schijt is bruin dus dag mag ik ook al niet meer zeggen zeker, neger of zwarte ga lekker in je eigen land moeilijk doen, daar wonen ook blanken, en nou ophouden met dat gekanker over racisme.

Reageer
gravatar

Beste Ronald,
Misschien was het een goed plan om de lagere school met enige aandacht voor het gebodene te doorlopen ipv jezelf nu zo te presenteren.

gravatar

In Groningen heeft de burgemeester er juist voor gekozen om de negers, waarbij gedronken moet worden, extra zwart te maken. “Want zo zwart, is niemand,” aldus de burgemeester. Een geintervieuwde Groninger benoemde het als “apart.”

Reageer
gravatar

Laatste nieuws nog niet gehoord? Om niet één bevolkingsgroep in zijn eentje te discrimineren wordt het vanaf volgend jaar Zwarte Poot, met veel leuke roze hoedjes en strings en zo. Pracht-compromis vond ik zelf. Zie je ze al binnenkomen over de grachten?

gravatar

Ik stel voor dat wij met z’n alleen eens in kansen gaan denken in plaats van problemen. Wellicht kunnen de zenderbazen dit oplossen met nachtelijkse uitzendingen van de teletubbies. Zo lossen wij meteen het probleem op dat er voor de jonge nachtbrakertjes alleen nog maar seks en geweld te zien is, maar niets geschikts voor deze doelgroep.

gravatar

Laurens van Dijk lult uit zijn nek. Dronken worden was een Nederlandse traditie maar gezien onze gezonde handelsgeest hebben wij de drank geëxporteerd zodat ook andere landen deze traditie over konden nemen.
Daar zijn wij uiteraard niet slechter van geworden.

Reageer
gravatar

Totdat iemand op de proppen komt met ‘zap de etnische minderheid’ heeft de VARA anders nog genoeg verbeterpuntjes.

gravatar

Begint die discussie nu alweer? Elk jaar is het hetzelfde liedje, maar dit keer zijn ze er wel erg vroeg bij.

Het gaat blijkbaar te goed met Nederland, dat we alleen nog maar in dit soort nondiscussies verzeild raken…

Reageer