Onvruchtbaarheid is niet erfelijk

Onderzoeksresultaten in potentie baanbrekend

Onvruchtbaarheid is niet erfelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Volgens de onderzoekers hebben onvruchtbare mannen in de meeste gevallen geen onvruchtbare vader. Bij vrouwen is een vergelijkbaar patroon te zien. De onderzoekers noemen hun bevindingen ‘in potentie baanbrekend’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er is ook nog iets anders ontdekt. Het blijkt dat moedermelk helemaal niet zo gezond is als sommigen wel eens denken. Gebruikers krijgen op latere leeftijd er vaak last van. Het is ook gebleken dat de mensen die aan het begin van de vorige eeuw moedermelk hebben genuttigd, er bijna niemand meer in leven is.

Reageer
gravatar

Ik ben een wees. M’n ouders konden geen kinderen krijgen.
Hoe raar het klinkt, het kan kloppen. Als je “ouders” je stiefouders zijn of beter, dat je een aangenomen kind bent dan kan een kind zoiets gewoon zeggen.

gravatar

Mijn man is onvruchtbaar en zijn zus ook. Zijn ouders hadden geen vruchtbaarheidsproblemen. Wij wilden graag weten hoe dit kan via erfelijkheidsonderzoek maar daar was geen mogelijkheid voor in het ziekenhuis. Dit onderzoek lijkt dus niet correct.

Reageer
gravatar

Voeding heeft veel invloed. Kijk maar eens op http://www.voedingisgezondheid.nl bij vruchtbaarheid. Kijk ook bij vet, suiker, zout, maag enz. enz. Ga ook eens naar een lezing van hem (Mike Donkers) zie agenda of via gezondverstandavonden.nl Ga ook “aarden“. Zie earthingnederland.nl en http://www.heelbewust.com liefst met blote voeten door de branding. Minder stress, minder straling ( dect telefoon, mobieltje, zendmasten, wifi, magnetron, aardstralen enz.) meer naar buiten in de zon. Hoop dat het lukt!

gravatar

Onvruchtbaren kunnen erfelijkheid bestellen tegenwoordig. Dat kon in het vorige millenium al, kan de Speld svp iets acueler worden? 2014, 17 oktober (we leven niet meer in een andere oorlog, zoals de tachtigjaige oorlog of zo)

Reageer
gravatar

personen die altijd ‘of zo’ moeten gebruiken neem ik bij definitie niet serieus. En de rest van het schrijven vond ik ook onder zeeniveau uitsteken

gravatar

Personen die kritiek leveren op andermans taalgebruik en daarbij zelf taalfouten maken (per definitie, en je kan niet onder zeeniveau uitsteken, hooguit kan je niet boven zeeniveau uitsteken) laten mij juist een beetje lachen van binnen.

gravatar

De echte grap is, dat onvruchtbaarheid best erfelijk kan zijn, namelijk als het een recessieve eigenschap is. Twee ouders die allebei heterozygoot zijn voor onvruchtbaarheid, hebben dan 25% kans op een onvruchtbaar kind. Gemiddeld zijn dan van hun vruchtbare kinderen twee op de drie drager van het onvruchtbaarheidsgen, een op de drie niet. Alleen die laatste geeft dus geen onvruchtbaarheidsgen door aan zijn/haar kinderen.

Reageer
gravatar

Toch heb ik het vermoeden dat er iets over het hoofd gezien word; Is de aanwezigheid van een melkboer wel meegenomen in het onderzoek? (gepasteuriseerd of gesteriliseerd)

Reageer
gravatar

Uuhhmm… Ik weet het nog niet zo… Was de groep wel groot genoeg? En hoe zit het met afkomst? Wellicht dat bij mensen met een andere etnische afkomst de resultaten anders zouden zijn. En zeker niet oninteressant: Kun je het op vroeg stadium al nagaan? :p

Reageer
gravatar

De stelling “Onvruchtbaarheid is niet erfelijk” klopt niet. Het is gewoon zo dat wanneer je ouders geen kinderen konden krijgen, je dat zelf hoogstwaarschijnlijk ook niet kan.

Reageer
gravatar

Verbazingwekkend. De laatste wetenschappelijke inzichten tonen aan dat vruchtbare ouders bijna altijd vruchtbare kinderen krijgen.

Reageer
gravatar

Nog sterker: Met nagenoeg alle waarschijnlijkheid is het aannemelijk te stellen dat ongeveer een ruw geschatte 99,999%, en zeker niet lager, van alle mensen zowel een biologische vader en moeder hebben, welke beiden vruchtbaar zijn!

gravatar

Om discriminatie te voorkomen lijkt het me verstandig om ook een onvruchtbare Piet in het leven te roepen

gravatar

Onvruchtbaar met een hoofdletter O, anders ga je ‘minderwaardigheidscomplex’ taferelen krijgen, en dat willen we niet voor meneer pepernoot

gravatar

maar er zijn zeker geen gevallen bekent dat er kinderen worden geboren uit ontvruchtbare stellen die zelf ook weer ontvruchtbare ouders hebben . Het is aannemelijk dat deze kinderen zich ook niet kunnen voortplanten . Dus als ontvruchtbaarheid is vastgesteld is het vanaf dat moment dus erfelijk .

Reageer
gravatar

Ik ben nu toch wel benieuwd wat jij verstaat onder ontvruchtbaar. Betekent dit dat het mogelijk is deze persoon te ontvruchten? (=abortus plegen).

gravatar

Verwarrend. Ik las laatst een ander onderzoek en daaruit blijkt juist het tegenovergestelde: onvruchtbare ouders hebben nóóít vruchtbare kinderen.

Reageer
gravatar

Juist. Maar als één van de ouders wel vruchtbaar is, blijkt geen van de kinderen dat te zijn. Onvruchtbaarheid is dus wel erfelijk, vruchtbaarheid niet.