Groeiende steun voor basiscavia

‘Cavia transparanter dan toeslagenstelsel’

Elke tien jaar laait de politieke discussie weer op: moeten we overstappen op de basiscavia? Voorstanders pleiten ervoor het huidige toeslagenstelsel af te schaffen en alle Nederlanders elke maand een cavia te geven. Tegenstanders noemen het plan onuitvoerbaar.

Historicus Rutger Bregman pleit al jaren voor de invoering van een basiscavia: “Het huidige stelsel met een zorgtoeslag, een huurtoeslag, een kinderbijslag en noem het allemaal maar op, is erg ingewikkeld. Door elke Nederlander maandelijks een cavia op te sturen, maak je het systeem eerlijker en transparanter. In Finland hebben ze al twintig jaar een basiscavia. Het Finse model is zó schattig.”

Onderzoekers die naar de kosten en baten hebben gekeken, benadrukken dat cavia’s veel geld kosten. Volgens econoom Mathijs Bouman is dat relatief: “Je moet wel naar de lange termijn kijken. Uit onderzoek blijkt dat als je iedereen in Nederland een cavia geeft, het mij heel gelukkig zou maken. Natuurlijk zijn er kosten aan verbonden, maar dat weegt niet op tegen hoe leuk ik het zou vinden.”

In politiek Den Haag groeit het draagvlak voor de basiscavia, ondanks bezwaren van de VVD. VVD-Kamerlid Ton Elias zegt dat de individuele keuzevrijheid voorop moet staan: “Mensen kunnen heel goed zelf kiezen welk knaagdier ze elke maand willen hebben, daar hebben ze de overheid niet voor nodig. De tijd dat mensen voor een cavia hun hand ophielden bij de staat is echt voorbij. Bovendien wil je niet dat ondernemers de helft van hun tijd kwijt zijn aan het verzorgen van een cavia.”

Rutger Bregman vindt dat Nederland gewoon het experiment moet aangaan: “Het is tijd dat we de basiscavia een eerlijke kans geven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Economische Bond is er van overtuigd, dat het toekennen van staatswege aan de
arbeidende klasse en de met haar maatschappelijk gelijkstaanden van stoffelijke
voordeelen, waar geen arbeidsprestatie tegenover staat, de volkskracht niet verhoogt,
maar integendeel den volksgeest verslapt en ondermijnt en dat zulke uitkeeringen in
gewone omstandigheden alleen als armenzorg toelaatbaar zijn.

Reageer
gravatar

Wat een fokprogramma! Met receptenboekie? Mogelijk kan de cavia zo omgebouwd en doorgeprogrammeerd worden dat ie steeds meer essentiele taken overneemt. Maar misschien willen ze dan ook stemrecht.

Reageer
gravatar

Hoe zit het met de verslavingszorg. mensen die het niet kunnen laten om meer dan 1 cavia per dag nodig te hebben. Die gaan lenen. Er is niet voor niks een pb51 campagne gestart: cavia lenen kost cavia.
Ik ben bang dat de pvdd een sub-splising krijgt die zich onder leiding van M Thieme partij voor de cavia’s wel eens voor een meerderheid in het parlement kan gaan zorgen.
zorgwekkend

Reageer
gravatar

Maar dan toch wel een gesteriliseerde, mag ik hopen, anders vervallen we alsnog in het draaiboek beschreven in bijdrage 4b.

gravatar

En weet je waar ik blij om ben?
Dat hier niet zo’n gefrustreerde op willekeur gebaseerde redactie zit zoals bij Nu.Nl. die maar lukraak commentaren verwijdert omdat ze die niet leuk vinden, of niet begrijpen, of geen gevoel voor humor hebben, of gewoon omdat ze tenminste tien commentaren per dienst moeten verwijderen omdat ze anders worden beschouwd als niet geschikt voor hun job. Van die stagiaires van de school voor riooljournalistiek die het nooit verder zullen schoppen dan de Prive.

Reageer
gravatar

Persoonlijk vind ik de redactie met hun ironische geschreven artikelen cynische nihilistische lieden.

De Speld mag met mij als brenger van het goed fatsoen op de weblog in hun handen knijpen.

Het gros van de scribenten weten niet meer wat de Nederlandse normen en waarden ook alweer zijn.

Corrie.

gravatar

Stuur mij elke week een schone onderbroek per post.

En val me niet lasting met zo’n kut-cavia. Ik ben er allergisch voor.

Het is niet voor niets dat ze in het Engels spreken over de guinea pig als het proef-konijn. Konijn proef ik wel in een wildrestaurant. Cavia is echt niet te vreten trouwens. Getverdegetverderrienogantoe.

Reageer
gravatar

De VVD wil telkens maar dat wij, het volk, van alles zelf moeten kunnen kiezen. Wat ze telkens niet inzien, is, dat dat hun keuze is en niet van het volk per se. Wat moeten bijvoorbeeld de mensen die er voor kiezen niet te willen kiezen? Die lopen dan dus zowel de toeslagen alsook de maandelijkse, door de overheid gekozen, cavia mis. En dat noemt zich dan volkspartij!

Reageer
gravatar

Met alle respect, maar het is niet makkelijk de transparantie te zien in een dergelijk staaltje van wolligheid. Overigens, bij een eenmalige verstrekking van twee (1 x m & 1 x v) komt de noodzaak van een maandelijks herhaalrecept geheel te vervallen. Wel ligt dan een cavia-toeslag voor de minima in de lijn der redelijkheid.

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens. We hebben een simpel systeem nodig ter vervanging van de bestaande wildgroei aan toe-, af- en ontslagen. Het huidige rondpompen van knaagdieren is inefficiënt en bovendien dieronvriendelijk.

Reageer
gravatar

Nou moe, en waar blijft mijn maandelijkse basismens ? Denken jullie dat het geld mij op de rug groeit ?
Zelfs als ik tien uur per dag in mijn tredmolen ren, kan er nauwelijks een ons mens van af, dus ga maar na. Een maandelijks basismens voor mij en wel nu !

Reageer
gravatar

Mijn ouders hebben meegedaan aan een pilot. Doordat ze in meerdere regelingen vielen krijgen ze nu 2,7 cavia’s per maand. Er is een heel indicatieteam van de gemeente langs geweest en stelde dit na een zorvuldigheidsperiode van een half jaar vast. Hierdoor kregen mijn ouders in één keer 16,2 cavia’s. Dat was even wennen.
Niet altijd komen de Cavia’s op tijd. En ook die 0,7 cavia is niet helemaal wat mijn ouders er van verwachten. Mogelijk kan er in de toekomst geëxperimenteerd worden met ook andere dieren of voorwerpen.

Reageer
gravatar

Ik heb namens mijn ouders voorgesteld eens in de 10 maanden een labrador te indiceren. Of 1 x per jaar een Fin of andere schattige Scandinaviër.

gravatar

Marianne Thieme zal hiervan ook wel weer wat vinden en er zeer zeker en beslist vragen over gaan stellen.
Het cavia-vragenuurtje op het Binnenhof.
Net als het kwartje van Kok, je komt er nooit en te nimmer meer van af.

gravatar

Belachelijk, “Mensen kunnen heel goed zelf kiezen”????? Waarom halen ze dat weer aan hier?

Het is al jaren geleden vastgesteld dat mensen geen eigen mening mogen hebben en derhalve geen eigen keuze kunnen maken,
Voor je het weet zitten veel mensen vast aan een knaagdier waar niemand wat aan heeft, omdat men niet de tijd heeft genomen even op MijnKnaagdierWijzer.nl te kijken …. Gaat heel veel werk in zitten om te zorgen dat men het juiste knaagdier krijgt ….. gewoon alles Cavia

Reageer
gravatar

Een teckel is geen knaagdier, een zebravinkje ook niet. U heeft het dus helemaal mis.

Zoals mijn goede oude vader mij altijd placht toe te roepen: ‘Kan niks, wil niks, doet niks!’

gravatar

Wat je ‘goede oude vader’ roeptoetert interreseert me geen moer en fuck op met je teckel of ik schop dat beest!

gravatar

Joep, het is onbegrijpelijk voor me waar jij je mee bemoeit.

Een olifant is trouwens ook geen knaagdier.

Komt je onzinnige puberale revolte misschien voort uit het feit dat je kunstgebit vol gaatjes zit en dat mijn vader in een grotere kar reed dan de joune?

gravatar

Wij halen het beest meestal door de vleesmolen en mengen het dan in de puree. Dan heb je ook het voordeel dat je de vacht meeneemt en die haren zorgen weer voor de broodnodige vezels in het dieet.

Maar toch, echt lekker wordt het nooit, zelfs vliegen weigeren er op te gaan zitten en kinderen beginnen al te huilen als ze het op afstand ruiken.

gravatar

Gimbert,

Maak je wel eens een haardvuurtje in de tuin??
Ontzettend leuk en interactief voor de kinderen, al moet je wel een oogje in het zeil houden:

Pak een cavia en prik hem op het einde van een redelijk lange stok. Als het goed is zit aan de achterzijde van de cavia een van tevoren gemaakt gaatje waar de stok goed in past.
Laat de kinderen vervolgens zelf hun cavia roosteren!

Erg leuk om te doen en zo krijg je je kind tenminste aan de cavia!!!

gravatar

Het is mij niet helemaal duidelijk welk van de 6 soorten cavia’s wordt uitgeroepen tot basiscavia.
– Cavia aperea (Braziliaanse cavia)
– Cavia fulgida (Amazonecavia)
– Cavia intermedia
– Cavia magna
– Cavia porcellus (Huiscavia)
– Cavia tschudii (Tschudicavia)
Zegt u het maar.

Reageer
gravatar

Je snapt het kennelijk niet, wat bedoeld wordt met basiscavia. Dit is zeg maar het beginsel of onderstel van de uitgebreide cavia’s die je opnoemt.

Zo’n Brazilliaanse cavia bijvoorbeeld is een basiscavia met een aperea frontje

gravatar

Ik heb anders in oppositionele wandelgangen horen benoemen dat Ton Elias “van de ratten besnuffeld” is. Dat duidt toch op knaagdierlijke interesse. In welingelichte doch bedenkelijke rattenkringen heet Ton ook niet Elias maar Ton Obesitas

gravatar

Ik ben heel benieuwd hoe met de ‘thuisfokker’ wordt omgegaan? De thuis energie opwekker stuurt overtollig energie het net weer op, maar hoe doet de thuisfokker het met overtollige cavia’s? Via een nieuw aan te leggen caviariool, zodat overtollige cavia’s bij door het rijk ingestelde distributie centra terecht komen?
Verder zie ik louter voordelen, nertsfokkers gaan massaal over op cavia fok, aannemers kunnen caviariool gaan aanleggen, eindelijk toch de caviapolitie!

Reageer
gravatar

Pluisje, dat van die volgroeide capibara lijkt me niet zo’n goed idee. Dit beest van ± 12 kilo en 70 cm. is te duur in onderhoud en hondenbelasting. Zo’n knager vreet sociale minima de oren van het hoofd: in één week het voedselbankpakket van een minimum-gezin voor een hele maand en als bijvoeding ook nog IKEA banken en keukenmeubilair. De AWBZ is afgeschaft en gemeenten bezuinigen via de WMO als gekken op uitkeringen; zo’n gastgezin belandt dan uitgehongerd op de kale vloer. Wat dan?

gravatar

Ik zou er dan toch meer voorstander van zijn om sociale minima aan een zoutwaterkrokodil te helpen. In deze regionen is de zoutwaterkrokodil uitgestorven en kan mooi opnieuw geïntroduceerd worden in een randstedelijke habitat. Sociale minima zullen vervolgens in rap tempo uitsterven, en dat is weer goed voor de staatskas.

gravatar

Ik voorzie ontwikkelingen die tot collateral damage gaan leiden. Als sociale minima, dus onvoldoend verzekerden, elke maand een cavia overgemaakt krijgen, heeft dat een exponentiële groei van deze knaagdieren tot gevolg. 12 cavia ‘s per jaar, daar hoeft maar 1 mannetje bij te zitten en men heeft er 144 per jaar. Waar láát men die? In de diepvries? Het inkomensniveau van de minima is ontoereikend voor vriezers van die grootte. De diervoederbranche zal echter boomen, net zoals de berg keutels.

Reageer
gravatar

Het overschot aan cavia’s (ook wel de cavia-berg) kan gewoon bij de gemeente ingeleverd. Dit wordt landelijk verzameld en in gedroogde poedervorm naar kindertjes in Afrika en Schotland gestuurd, daar hebben ze helemaal geen cavia’s.

gravatar

Maar we hebben al een basiscavia, als iemand echt niet meer in zijn cavia-onderhoud kan voorzien, dan kan deze gewoon worden afgehaald bij de sociale dienst. Ok, het is maar een klein formaat cavia, maar hé als je een fatsoenlijk formaat cavia wil ga je maar werken.
Bregman is natuurlijk zo’n luie *** die niet wil werken (of verplicht solliciteren) voor zijn cavia.

Reageer
gravatar

Er wordt weer helemaal niet gedacht aan mensen met een allergie voor huismijt e.d.
Waarom nou weer juist een cavia, terwijl er zoveel andere mogelijkheden zijn. Iedereen elke maand een kruimeldief zou toch veel beter zijn? De meeste mensen hebben niet anders dan kruimels meer over en zij zouden hiermee echt geholpen zijn om die laatste kruimels bij elkaar te zuigen. De cavia zou het gevaar opleveren dat die net die laatste kruimels ook nog opeten. Nog afgezien van dreigende…

gravatar

Wat een kul. Guppies, dat is ook helemaal het einde.

Wil je ergens mee behebt zijn dan kies je lekker zelf waar je om geeft.

Mijn ex begon met guppies waar er steeds meer raar van gingen zwemmen en uiteindelijk ze elkaar opvraten. Cavia’s…. uit de dierenwinkel, 2 vrouwtjes. Toch 1 zwangen en ze was 5 weken zelf. Ze beviel van 2 nestvlieders waarvan de dag erop 1 dood ging op m’n zoon zijn verjaardag…

Zo leuk het leven en wat je ermee doet.

Toen maar gescheiden

gravatar

Als de cavia volwassen wordt wil hij graag ook op zichzelf wonen. Om de zelfredzaamheid te ondersteunen is een hypotheek voor het caviahok mogelijk. Ook al zijn er genoeg sociale caviahokken, is de keuzevrijheid om ZELF een caviahok te bezitten een grondrecht. Ter stimulering geldt: hoe hoger de hypotheek hoe meer aftrek-cavia’s maandelijks uitgekeerd kunnen worden. Waarmee economische groei is verzekerd en de hebzucht naar meer cavia’s wordt gerealiseerd.