Onderzoek: het komt nu allemaal wel heel dichtbij

Resultaten nagenoeg gelijk met vier jaar geleden

Het komt nu allemaal wel heel dichtbij. Dat is het resultaat van een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam. Hoofdonderzoeker Bert Bokhoven spreekt van een trend.

“Een groot deel van de respondenten ervaart een toename van toestanden op de middellange afstand, terwijl diezelfde toestanden een paar jaar terug nog ver weg waren. Je ziet een verschuiving van ‘het allemaal’ van ver weg, naar dichterbij, naar dichtbij, naar heel dichtbij. Ja, dan komt het allemaal wel heel dichtbij.”

Uit het onderzoek blijkt tevens dat veel mensen ‘toch wel schrikken’ van het feit dat dit soort toestanden allemaal wel heel dichtbij komen. Van de ondervraagden die zeggen te schrikken, vraagt maar liefst 81% zich af ‘waar het allemaal heen moet’. Het merendeel had geen suggestie voor een nieuwe locatie van ‘het’.

Vier jaar geleden werd hetzelfde onderzoek onder hetzelfde aantal ondervraagden uitgevoerd. De resultaten uit 2010 verschilden niet wezenlijk van de resultaten van dit onderzoek. Bokhoven: “De conclusie dat het allemaal dichtbij komt, komt zo wel akelig dichtbij.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb het gehad met dit onderzoek

Wel vreemd dat “het” steeds dichterbij komt, terwijl ik “het” steeds minder vaak doe. Feitelijk is de interval tussen “het” derhalve groter en is “het” daardoor aantoonbaar verder weg voor mij.

Mogelijk heeft men weer een doelgroep onderzocht welke “het” juist vaker zijn gaan doen.

Reageer
gravatar

Wat hoor ik nou, Mozes? Lichtelijk myopisch? (Myopie: bijziendheid, soms ook: kortzichtigheid). Geen paniek: dat zit vaak in de familiale anamnese, zeg maar: in de genen. Welke genen? Nou, gewoon die genen die men van vaders- en moederskant bij de geboorte meekrijgt. Myopie komt -historisch- trouwens bij hele volksstammen voor die er zelf nooit last van hebben; anderen wel. ‘t Is net als met knoflook.

gravatar

Al enkele jaren volg ik aandachtig het nieuws op de Speld. Ik heb nog nooit ergens op gereageerd omdat ik op geen stukken na zo verstandig ben als alle andere reageerders. Dus, bij voorbaat mijn excuses voor deze ongetwijfeld een beetje een domme reactie.

Ik ben erg van dit bericht geschrokken. Ik had niet gedacht dat het zo dichtbij zou zijn.

Kan ik beter weglopen? Dan is het weer verder weg…

Reageer
gravatar

Toch die dekselse prof. dr. Bert Bokhoven weer, allesweter, omnigenie en tevens begenadigd trendlistener! Het wordt tijd dat Bokhoven hier in Nederland president wordt en die tijd, geachte dames en heren, komt nu met al zijn briljante onderzoeken en commentaren wel heel erg dichtbij!!

Reageer
gravatar

Pas maar op ! Als het koninklijk huis en de regering erachter komen, eindigt vriend Bokhoven misschien wel in een hok boven.

gravatar

Het allemaal komt mij vrij onwezenlijk over. Die scheiding maakt ook afstanden gelukkig relatief.
Je kunt dus spreken van verschillende dimensies die parallel existeren; dichtbij maar toch ook weer zo ver weg.

Reageer
gravatar

Wim Wenders heeft juist DAT goed begrepen toen hij “In weiter Ferne, so nah” maakte. Duitsers hebben soms dat filosofische Finger-spitzengefühl ohne Weiteres, maar soms ook niet. Guido Westerwelle totaal nooit en Angela Merkel meestal niet, daarom zijn zij in de politiek gegaan. In die beroepsgroep valt dat niet op. Kijk ter vergelijking maar naar Nederlandse politici.

gravatar

Ik heb het nog eens nadrukkelijk nagevraagd, maar die mensies in andere dimensies zijn ook niet concreet.
De globale aard van de gebeurtenissen wordt nog wel uit de doeken gedaan, maar de details ook weer niet.
En toekomstige tijdstippen correct aangeven is gewoon een drama, plannen blijft uiterst lastig, wat ook volmondig wordt toegegeven.
Enfin, voor mij is het nog steeds koffiedik kijken, maar misschien weet u meer en dan houd ik me aanbevolen.

gravatar

Tja Albert, ze worden ook niet voor niets di-mensies genoemd. Dat “di-” duidt op de di van dichotomie (tweedeling) dus zowel ‘hier’ als ‘daar’. Heel verwarrend voor die mensies die normaal al niet weten waar ze het zoeken moeten. Hou het er maar op dat Ronald # 18 met zijn ‘parallelle dimensies’ een paar bèta-klassen heeft overgeslagen en gelijk aan de
(meta)fysica voor gevorderden is begonnen. Een gewone nens komt daar wat later aan toe. Maak je dus maar niet druk over…

gravatar

toekomstige tijdstippen, want dat deden in het verleden Nostradamus en Edgar Cayce al, beiden werden daar niet gelukkig van, volgens hun nabestaanden. Bedenk “que sera, sera”, of zoals de Franse existentialisten het stelden: “Viviez heureux aujourd’hui; demain il sera trop tard”. Pluk de dag, voordat een ander hem voor jou plukt. Zo, dat waren even genoeg platitudes achter elkaar.

gravatar

“Hét” is nu inderdaad dichtbij: het moment dat je de diagnose krijgt van (hopelijk ambulante) paranoia. Jouw kwalifikatie ‘blaaskaak’ geeft gewoon jouw operationele visie weer, maar dat blind om jou heen slaan acht ik zorgelijk; het gevaar dat je daardoor jouw mantelzorgers verwondt is al latent aanwezig. Een voorfase van paranoia is dat in iedereen een vijand wordt gezien. Zo ook hier, kijk je wel uit?

gravatar

Ik verwacht dat de naderende toestanden ons niet gaan raken. Voor de zekerheid het defensiebudget verhogen.. Compensatie kan worden gevonden door de subsidie aan Bokhoven te stoppen.

Reageer
gravatar

Omdat ik er nu al jaren op wacht en er regelmatig over lees en het al ettelijke keren is beloofd, maar toch steeds weer opnieuw werd uitgesteld, ben ik verheugd dat het nu dan toch eindelijk allemaal heel dichtbij is.
Poeh, het werd tijd en ik ben zeer benieuwd wat er nu als eerste komt, maar dat zien we wel. Tenslotte moeten we gewoon nog even verder geduld hebben, nietwaar ?

Reageer
gravatar

Soms is het erg ver weg, soms wel duizenden kilometers.
Maar dan. komt het op televisie en dan is het ook direct erg dichtbij. De meeste mensen hebben de televisie dichterbij, dan waar de problemen zijn. Dat is het probleem. Je kunt de problemen dan ook beter in huis halen, dan kun je ze oplossen, dat is de uitdaging. Daarna gooi je de problemen gewoon het huis uit. Hoe langer de problemen dan weer weg zijn, hoe verder weg het dan geweest is. Zo zit het en niet anders, dat staat als een huis.

Reageer
gravatar

Deed vandaag de boodschappen in de supermarkt. Bij de huismerken lagen nog geen toestande. Denk dat de toestanden uiteindelijk wel als A merk in de schappen zal komen.

Reageer
gravatar

Een verdere zorgelijke ontwikkeling acht ik dat de Speld in toenemende mate ruimte voor (bewegende) advertenties reserveert. Al extrapolerend lijkt een redactionele coupe door de adverteerders ook steeds dichterbij te komen. Bij De Telegraaf staat men al te trappelen om dit óók dit politiek-neutrale medium over te nemen en in te lijven in de nog steeds verlieslijdende multi-mediale sector.

Reageer
gravatar

Toch leuk dat we nu eindelijk eens Bert Bokhoven in levende (?) lijve hebben kunnen zien, al was het alleen maar ‘en profil’. Bert komt wat jeugdig over voor zo’n breed geciteerd universeel wetenschappelijk multi-talent met een publicatielijst die vele malen langer is dan die van Diederik Stapel. Dat Flickr de bron is, geeft toch weer te denken.

Reageer
gravatar

Meneer Bokhoven moet dat wellicht ook maar doen. Hij lijkt me veel te dicht bij zijn scherm te zitten; ik vraag me af of dat de onderzoeksresultaten misschien enigszins beïnvloed heeft.

gravatar

Uit onderzoek is gebleken dat de mens met elke ademteug dichter bij zijn einde komt.

Ja, dan komt het wel heel dichtbij, maar als je het eenmaal bent geweest, lijkt het steeds verder weg.

Reageer
gravatar

Ik merk er nog weinig van.
“Wat” komt er dan zo dichtbij?

Elke ademteug naar je einde is een feit.
Onduidelijk waar het hier over gaat..

?

gravatar

Als je het eenmaal bent geweest, lijkt het steeds verder weg.

Dat betekent: als je dood bent, neem je steeds meer afstand en lijkt het verder weg.

Dat is logisch