Verwarring over de uitspraak van ‘peer’

Er bestaat veel verwarring over de uitspraak van het woord ‘peer’. De meeste mensen spreken het uit als ‘péér’, maar de laatste tijd is de uitspraak ‘peér’, met de klemtoon op de tweede E, steeds vaker te horen. Op die manier zou het worden uitgesproken in het gebied waar peren oorspronkelijk vandaan komen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Naast significante verschillen in uitspraak en spelling, heeft peer ook nog meerdere betekenissen. naast de al vermelde muilpeer is er ook de kweepeer, Peer is ook een voornaam, al kunnen de slachtoffers nog op de vingers van één hand worden geteld, Peter, Pieter, Pjotr, Pierre, Pietro, Pierke, Peterchen, Pavel en Pavlov zijn populaire variaties van “Peer”. Men zegt weleens van een man dat hij “een goede peer” is. Peertjes hebben ook een lagere kans op hartkwalen dan appels, maar dit…

Reageer
gravatar

geachte heer eijsbouts over welke peren gaat het hier eigenlijk want ik heb er een paar in de armaturen in mijn plafond hangen en ook in mijn achtertuin in de boom daarnaast hoor ik graag uit welk gebied deze peren oorspronkelijk vandaan komen dan in afwachting van uw reactie verblijf ik met vriendelijke groet roland suidman uit nijmegen

Reageer