Netanyahu: onderwijs in Gaza onder de maat

‘Sommige schoolgebouwen lijken wel ruïnes’

De Israëlische premier Netanyahu heeft de noodklok geluid over de staat van het onderwijs in Gaza. Hij hekelt onder meer de slechte staat van schoolgebouwen, het dramatische voedselaanbod en het schokkende spijbelpercentage. De premier pleit voor een keiharde aanpak van de problemen.

Het Israëlische ministerie van onderwijs signaleert de laatste weken dat steeds meer leerlingen thuisblijven. Netanyahu: “Dat heeft desastreuze gevolgen voor de ontwikkeling van deze kinderen.’ De premier wil extra onderwijsinspecteurs in de Palestijnse gebieden om spijbelaars alsnog in de schoolbanken te krijgen.”

Het erbarmelijke voedselaanbod verdient ook aandacht, meent Netanyahu. Daarbij wijst hij op de verantwoordelijkheid van ouders in de Palestijnse gebieden: “Veel Palestijnse kinderen eten op dit moment ongezond of helemaal niet. Het kan echt niet dat ouders hun kinderen zonder ontbijt naar school sturen.” Netanyahu wijst daarnaast op de doorgeschoten toetscultuur: ‘Overal in Gaza zie je kinderen als kip zonder kop over straat rennen. De constante druk hangt ze als een zwaard van Damocles boven het hoofd.”

De overvolle klaslokalen zijn volgens Netanyahu op dit moment het grootste probleem: “Er is een enorm tekort aan schoolgebouwen. En wanneer je de erbarmelijke staat van de scholen ziet die er wel zijn, dan schrik je. Het lijken soms wel ruïnes.”

Israël heeft de staat van het onderwijs in de Palestijnse gebieden tot nationale prioriteit benoemd. Om zijn bedoelingen kracht bij te zetten heeft Netanyahu zelfs het leger ingezet. Het IDF patrouilleert extra rondom de Gazastrook op zoek naar leerlingen met een rugzakje. De problemen gaan de premier aan het hart: “De jeugd heeft de toekomst. Zo ga je niet met je toekomst om.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hamas onderkent het probleem en komt met aanschouwelijk onderwijs. Leerlingen kunnen dan vanuit hun schoollokaal zien hoe naast hen raketten worden afgevuurd. Dat de leerlingen de les niet voortijdig mogen verlaten, spreekt voor zich.

Reageer
gravatar

Om een grappige of ironische column te schrijven moet je eerst de realiteit onderkennen. De realiteit is dat kinderen op scholen in Gaza vanaf jongs af aan te horen krijgen dat alle joden dood moeten. Dan kun je er ook wat grappigs over schrijven. Toch?

Reageer
gravatar

Terwijl politici over elkaar heen vallen om te roepen dat Israël schuldig is aan oorlogsmisdaden, is Ayaan Hirsi Ali een hele andere mening toebedeeld. Volgens het voormalig Nederlandse kamerlid verdient de Israëlische premier Netanyahu de Nobelprijs voor de Vrede, dat zegt ze in een interview met de Israëlische krant Israel Hayom.

Ayaan Hirsi Ali, de inmiddels Amerikaanse die werkt voor een neoconservatieve denktank in de VS, steekt haar bewondering voor de premier niet onder stoelen of banken. “Ik bewonder Benjamin Netanyahu echt. Hij staat onder zoveel druk en toch doet hij wat het beste is voor de mensen van Israël. Hij doet zijn plicht. Ik denk echt dat hij de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen. In een eerlijke wereld zou hij die krijgen”, aldus Ali.

Reageer
gravatar

Ayaan Hirsi Ali is een schuilnaam, dat weet je toch? Dat is toch die juf die aan een kind van de basisschool de vraag voorlegt of dat wel zeker weet of god bestaat?

gravatar

Fandaag sei de mmeestur fan Hamas hiero op sgool in Gaasaa dad we as we liev soude sein we rakette soue krijge. Wij dagten toen da we Iglo rakette soue krijge, maar da fiel fies tege. Nou is de sgool weg.

Reageer
gravatar

En de Nederlandse Verschilligen? Zij waren verschillig zoals ze geleerd is door Youp en Freek en zij kozen partij in een conflict waarbij beide partijen elkaars vernietiging in de mission statement hebben staan…..zielig volk…………lekker partij kiezen, demonstreren en nog 50 jaar doorvechten!!! Ik als Onverschillige zeg beide partijen krijgen ongezien de Tyfus maar!!!!!

Reageer
gravatar

Zo zie je maar hoeveel kapitaal er door Israel vernietigd wordt! En al vernietigd is: als er in het verleden heel normale douaneposten waren geweest, hadden de tunnels niet gegraven hoeven worden en waren er veel meer scholen geweest.

Waar heeft Netanjahoe eigenlijk op school gezeten?

gravatar

Wellicht is het een idee om deze kinderen in China onderwijs te spreken, daar spreken ze de taal niet en dus hebben ze daar in ieder geval nog meer te leren. Bij komend voordeel is dat ze daar in ieder geval niet iedere dag denken dat het nieuwe jaar is begonnen.

Reageer
gravatar

Waarom bestaan er anti-semieten? En geen anti-Hollanders bijvoorbeeld? Of anti-Belgen voor mijn part. Of toch niet zoveel dat de hele wereld erover zeurt. Omdat semieten zich in ALLE landen in proberen te netwerken om aldus vooral buitenlandse zaken en financiën te controleren. Ze hebben van hoog tot laag de ziekelijke neiging om alles naar hun hand proberen te zetten. Iedereen moet dat maar leuk vinden.

Je mag er niet eens wat van zeggen of ze doen raar.

Reageer
gravatar

Dat er geen anti-Hollanders bestaan is omdat eerzame lieden zulke types terecht direct en afdoende mores leren. Maar dat er geen anti-Belgen zouden zijn, awel, ik durf dat u betwijfelen, o Gebelgde Belg!

gravatar

Geen anti-Hollanders? Wis en waarachtig wel! Grote delen van de bevolking van de andere Nederlandse provincies is tegen Hollanders gekant. En volkomen terecht natuurlijk: het beste steken we de dijken door en laten met name de Randstad lekker onderlopen. Teruggeven aan de natuur, ontpolderen.
Anti-Nederlanders zijn al een stuk minder.

gravatar

Het uitwisselen van DNA gaf dus als grootste resultaat dat ze er achter kwamen dat ze naar dezelfde autodief aan het zoeken waren. Maar daarmee hebben de mensen hun auto nog niet terug.

gravatar

Als er toch iemand van de tweede wereldoorlog geleerd zou moeten hebben,dan zijn het toch de de joden/israeli’s wel. Ze hebben er geen fuck van geleerd. Ze onderdrukken en moorden net zo hard als dat ze zelf te grazen zijn genomen in WO II.,
Stel je voor dat we met 2 miljoen Nederlanders verdreven zouden worden naar een gebied 2 keer zo groot dan Texel, terwijl je al sinds mensenheugenis in Nederland woont, In jouw land moeten dan woningen komen voor de bezetter.

Reageer
gravatar

Wat de Joden van de 2e wereldoorlog hebben geleerd is van zich af te bijten.

Israël is de enige Joodse staat ter wereld en dat moet je met hand en tand verdedigen.

Trouwens, het is niet echt een WO II-ding dat Joden te grazen zijn genomen. Pogroms bestaan al eeuwenlang.

Nog even wachten en het gerucht doet weer de ronde dat Joden in Europa christenkinderen offeren.

Dat bekt zo lekker en het rechtvaardigt antisemitisme in Europa.

Corrie.

gravatar

Sturen SBS6, Telegraaf, Weekend en Privé nu echt hele doelgroep door naar de Speld? Of alleen de hardnekkige uitwassen? En Likoed niet te vergeten…

Oant moarn!

gravatar

Met hand en tand verdedigen ? Het lijkt toch veel meer op blind en zeer gewelddadig aanvallen en hiermee verspeelt Israël keer op keer een wagonlading aan goodwill voor zichzelf en het jodendom.
En als we nu gaan nuanceren: er is een israëlische oppositie die ook tegen de wreedheid, het geweld, de onrechtvaardig- heid en de trucs van deze (uiteraard) rechtse Likoed-regering is. Ook zullen zeker niet alle joden buiten Israël het met dit regime eens zijn.

gravatar

Mevrouw Tokkie,

Het vooroorlogse gerucht dat joden christenkinderen offerden is erg vals, maar wat dacht je van het schandalige gerucht dat Lik Oed verspreidt over het gefantaseerde verwijt dat Palestijnen hun eigen kinderen offeren? Het is echter een feit dat het Israëlische soldaten zijn die Palestijnse kinderen offeren!

Deze man ziet de balk in zijn eigen oog niet. Daarmee lijkt hij erg veel op jou.

gravatar

Corrie toch, hoe dom denk je dat wij zijn?

Zoals een joodse kennis zei: die Hitler had eigenlijk wel een punt: sinds die tijd hebben we in Europa amper ruzie en in Palestina nou juist aan de lopende band.

Maar alle gekheid op een stokje: natuurlijk offeren joden geen christenkinderen in Europa! Ze offeren moslimkinderen in het Heilige Land.

gravatar

Ja, dat vinden wij nu ook zo vreemd. Hoe kan het nou dat de palestijnen hun kinderen leren om de joden te haten, het is ons een raadsel.
Recent hebben wij nog maar eens meer dan duizend palestijnse mannen, vrouwen en kinderen vermoord en nog gaan ze ons niet aardiger vinden.
Wat moeten we dan doen om de palestijnen en de rest van de wereld van onze goede bedoelingen te doordringen ?

Reageer
gravatar

Ik snap van Joden elke dag nog minder. Zo snap ik niet waarom ze de tunnels vanuit GAZA willen kapot doen? Ze kunnen toch uitzoeken waar die tunnels in Israël uitkomen? En er dan beton in kappen zodat ze onbruikbaar worden. In plaats van schooltjes plat te bombarderen.

Door hun gedoe dreigt de Hitlersnor weer in zwang te geraken.

Het is trouwens door HUN gehannes dat Hitler, Hitler geworden is. Ondanks zijn snor en zijn idiote broeken liep iedereen erachter als ware het een bloot wijf.

Reageer
gravatar

Bij een eerder artikel van de Speld heb ik aangegeven dat ik zo sportief wilde zijn om 1 dag per week onze eigen steden te bombarderen en een inzameling voor Hamas te houden, zodat het gigantische verschil in het aantal slachtoffers wat zou teruglopen, maar dat was natuurlijk een grapje. Ha-ha.

Reageer
gravatar

Het lijkt me met alle respect wel belangrijk om hierbij de kanttekening te maken dat omgekeerd van Palestijnse zijde de bewondering voor zijn beleid ook niet altijd 100% is. Het lijkt er volgens hun soms op dat hij niet helemaal gestalte weet te geven aan het premier zijn van eh… van, nou ja, van…

Reageer
gravatar

Dat is een goede vraag.

U kunt een snel en vooral genuanceerd antwoord van Likoed verwachten, daar kan ik als gojeme hoogwaardigheidsbekleder niet tegenop.

Maar pas op voor de gewiekste kwinkslagen die de lieden van Likoed er tussendoor gooien: zelfs ú zou hun grappen snappen, bengels zijn het.

gravatar

Ja ja, we zijn me een stelletje lolbroeken. Met droge ogen verdraaien we alle feiten waar u bij staat en weet je wat het leukste is ? Een hoop nederlanders neemt het nog serieus ook, vooral de PVV-aanhang trapt er met grote voeten in. Lachen, jongens !

gravatar

Nou nou, het artikel is wel koren op de molen voor Jodenhaters en antisemieten.

Het is al zo opvallend dat op de weblog veel van zulk soort lieden actief zijn. Is het artikel soms bedoeld om ze te pleasen? Uit medelijden? Israël is namelijk zeer succesvol oorlog aan het voeren.

Dat er Palestijnse burgerslachtoffers vallen komt omdat Hamas haar burgers gijzelt.

Of is het bedoeld om meer allochtone lezers naar De Speld te krijgen?

Corrie.

Reageer
gravatar

daar hebbe we da mesjogge wyf weer ken ze dan echt nie in dur dolle kop voor dur eige bedenke da 1dooie israeliet tege 100 dooie gasanesen nie un eerlyke stryd is !!!!!!

gravatar

Wow, we hebben er een Corrie bij. Misschien is het een leuk idee een buurt coffeecorner van de weblog te maken. Corrie’s coffeecorner. 🙂

Hebben de Palestijnen drie Israëlische jongeren vermoord omdat de Palestijnen gewoon hun land terug willen? Geloof je dat echt?

Wanneer zoiets flikt bij Israëliërs kun je rekenen op een flinke afstraffing.

Dat gedoe met de tunnels heeft Israël lang genoeg getolereerd.

Corrie.

gravatar

Kritiek op Nederland = al dan niet terechte kritiek. Kritiek op Rusland = al dan niet terechte kritiek. Kritiek op de USA is al dan niet terchte kritiek.
Maar ….. kritiek op Israël is ANTI-SEMITISME en JODENHAAT etc.. !? Ga toch fietsen !

gravatar

Beste Corrie, je hebt goed door dat de Speld verguld is met flauwekul en verdere onzin.
Helaas heb je niet door dat het ook GRAPPIG zou moeten zijn en dat mis ik wel. Heb je misschien een slechte jeugd gehad ?

gravatar

Mevrouw Corrie,

Wie zegt dat de Palestijnen drie Israëlische jochies hebben vermoord. Als in België drie Nederlanders zijn vermoord, is dat dan ook de schuld van de Belgen? En gaan we daarom als represaille maar half België plat gooien?

Je haalt wel al makkelijk jodenhaters (ook wel antisemieten genoemd) en mensen die een gerechtvaardigde kritiek hebben op Israëlische geweldsuitbarstingen door elkaar.

Deel je misschien het bed met de opruier Lik Oed?

gravatar

Mevrouw van Hiernaast levert elke keer weer een waardevolle bijdrage aan de Speld-discussies. Geen open deur blijft oningetrapt. Volgens mij is zij een speldenkop voor Likoed…

gravatar

Ach jah Corrie heeft natuurlijk geen bewijs nodig om te weten het de Palestijnen waren die de drie Israëlische jongeren vermoord hebben. Corrie als je meer geweten had dan al die allochtone lezers ( en ik weet zeker dat je meer geweten hebt Dan die allochtonen) had je misschien wat meer onderzoek gedaan ipv overhaaste conclusies te trekken. Heel Misschien had je dan kunnen concluderen dat iemand anders die kinderen had vermoord. Achja welke oorlog tegenwoordig begint er niet met een falseflag?

gravatar

Ja, dat slechte onderwijs blijkt uit hun raketten die in werkelijkheid vuurwerkpijltjes zijn. Daar moet nog heel veel aan verbeteren!
Gelukkig brengt het schijnheilige Israel er nu een eeuwenoude beschaving terug van etnische zuiveringen en kenmerkende arrogantie. Totdat ze zelf tot hun eigen verbazing weer de wereld in gedreven worden. B A H !

Reageer
gravatar

Vroeger…vroeger begreep ik een vlammend betoog nog wel eens, dat van u daar en tegen snap ik niks van. U zegt denk ik met heel weinig woorden alle ins en outs van het conflict te kennen en u hebt (heel verschillig Nederlands) een kant gekozen om te steunen. Wellicht als dit conflict over 50 jaar nog steeds speelt (het speelt al zolang zonder enig zicht op een oplossing) vinden we u nog steeds orerend in 142 tekens dat het allemaal een schande is.

gravatar

Ach, het is net als met feestjes uit mijn studententijd: van het statiegeld kon je weer aan de zuip. Er blijft genoeg schroot over om een paar wapenfabrieken mee te voeren.

gravatar

Het zal wel aan mij liggen, maar ik snap de grap niet. Is “Hamas” Likoeds voor “Schoolbesturen”?

gravatar

Likoed, met de hoofdletter L van “Lache jonguh!”.

Die club mag dan wel een gigantische plaat voor de kop hebben, ze maakt die weer 38-dubbel goed met hun tomeloze humor.

gravatar

Aan de andere kant is dit in Israel veel beter geregeld! Daar kunnen kinderen tijdens knutselen bommen versieren met vredelievende boodschapjes voor de Palestijnse kinderen! Een wereld van verschil en uiteraard een hele verademing!

gravatar

Beste Likoed, geef nou maar gewoon toe dat de stichting van de staat Israël in een reeds bewoond gebied een fiasco is geworden en dat al tientallen jaren is.
Kom, wees sportief en denk eens na over een meer geschikte plek, niet te dicht bij islamititische landen, zou ik zeggen.
De internationale gemeenschap zal zo opgelucht zijn dat ze gaarne zullen helpen en misschien zelfs geld bijdragen. Alle goeds verder.

gravatar

Lik Oed,

En wat maken jouw vriendjes in Israël hun kinderen wijs? Dat het normaal is om andermans land in te pikken? Dat de dappere zionistische soldaten hun vijanden vermoorden zoals in de thora staat beschreven?

Opvallend is dat in de Gazastrook in de tijd van de joodse koningin de Filistijnen woonden. Een volk dat in opdracht van jouw jahweh letterlijk op hun akkers ondergeploegd moest worden met vrouwen, kinderen, vee, huizen en al. De geschiedenis herhaalt zich.

Oog tegen honderden ogen, tand tegen honderden tanden.

gravatar

@Veel te serieus

De joden wonen er een paar millennia (!) langer dan de Arabieren. Toen het gigantische Ottomaanse rijk na de Eerste Wereldoorlog werd opgedeeld, kregen de joden op basis van het recht op zelfbeschikking ook een half procent daarvan toegewezen. We hebben het er alleen nog over, omdat het voor moslims onaanvaardbaar is dat land dat ooit ‘islamitisch’ was, dat nu niet meer is. Moslimfundamentalisten dromen zo ook nog steeds over de ‘herovering’ van Spanje en Griekenland…

gravatar

Eindelijk, daar zijn weer onze echte vrienden van Likoed. Met hun eigen gebalanceerde versie van de geschiedenis en niet te vergeten met de lachers aan hun quasi-koosjere konten.

Wat zou de Speld – herstel – de wereld moeten zonder Likoed?

gravatar

@Likoed
Zeker in Gaza op school geweest?
Op basis van zelfbeschikking? In Palestina was toen ongeveer 10 % van de bevolking joods.
En het opdelen van de resten van het Ottomaanse Rijk ging gewoon volgens de beproefde kolonisatietechnieken van lijnen trekken dwars door alles heen. Niks zelfbeschikking: gewoon westers kolonialisme. De bevolking werd gewoon niks gevraagd.

gravatar

En Likoed Nederland, dan Europa ook maar weer terugbrengen naar de situatie van vóór de volksverhuizing?
En waarom de grens arbitrair getrokken een paar milennia geleden toen Josua middels ethnische zuivering en genocide het land Kanaän veroverde. Ik stel voor om het land terug te geven aan de wettige erfgenamen van de volkeren die er woonden vóór Josua.

gravatar

Likoed is zoo moe van het lezen van al die reacties dus heeft besloten om naar Gaza te gaan en daar de kleuters wat wijzer te maken. Hij heeft ze gemeld dat ze niet moeten spijbelen omdat ze anders vuurwerk en lesgeving over hoe je joden moeten haten gaan missen. Likoed bevrijd ze van hammas! Als je ze eenmaal hebt bevrijd, wil je dan ook netanyahu vragen of hij deze keer een partij net als hammas aan de macht wil helpen met echte reketten, niet van die neppe die nooit hebben bestaan.

gravatar

Niet alleen de scholen, maar ook de kerken schijnen in erbarmelijke staat te verkeren, dus er is werk aan de winkel.
Het lijkt me verstandig, dat ze in Gaza wat meer tijd besteden aan deze zaken dan “als Duitsers op een Noordzee strand”, almaar gaten te graven, want dat levert weinig op.

Reageer
gravatar

dat zijn geen gaten, maar gangen, laat die mensen toch hun eigen gang gaan.
het belang van onderwijs wordt sowieso zwaar overschat, om een paar raketten af te schieten heb je echt geen universitaire opleiding nodig
en die kerken zijn moskeeën, de paus is daar niet zo populair.

gravatar

Wacht maar. Straks heeft Hamas ook BUK-raketten. Dan gaat het feest pas echt beginnen, en glijdt het israëlische onderwijs ook binnen de kortste keren af naar een zelfde erbarmelijk niveau. Want wat blijft er over van zo’n school als er een El Al Boeing bovenop dondert?! Juist: ruïnes!

Reageer
gravatar

Dit is tante Paulien rechtstreeks vanuit Tel Aviv.

Helaas hebben de redacteuren van de Speld het eerste deel van de perscommuniqué van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu[ (1949) gemist. Ze waren niet uitgeslapen.

Netanyahu[ maakt zich vooral zorgen over de overbevolking van de Gaza-strook. Zijn regering heeft daarom inmiddels drastische maatregelen getroffen. Met de trots maakte hij bekend, dat de regering daarmee reeds succes geboekt.

Dit was tante Paulien vanuit Tel Aviv.

gravatar

Tante Paulien,

Je zit in Tel Aviv! Daarom was jij nog voor het einde van het familieberaad plotseling vertrokken. Dan weet jij waarschijnlijk ook niet wat wij tijdelijk hebben besloten. Ik praat je wel bij als je weer terug bent.

gravatar

Hallo jonge speldenarren,

Ik heb twee grapjes voor slimme jongens en meisjes:

1. Ook radio- en televisiejournalisten kunnen uit de lucht worden geschoten.

2. Liever tien BUKs in de hand dan één in de lucht.

Ik hoop dat zij heel erg ongepast zijn, want dat zijn de leukste.

Hatsiekadee joepie, poep op het stoepie,
Paulusje

gravatar

Nee, om eerlijk te zijn: ik ken de mosselman niet en de bewering dat wij “samen de mosselman kennen” onderschrijf ik ook niet.
Misschien kent u de PVV-hymne “samen kennen wij de muzelman”‘, maar dat is geheel andere koek.