Charismatisch volksidool Van Rompuy is nauwelijks op te volgen

Potentiële kandidaten durven het niet aan

Het is de Europese leiders nog niet gelukt om een opvolger te vinden voor Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad. Veel potentiële kandidaten deinzen ervoor terug om in de voetsporen van de mateloos populaire Belg te treden.

De massale volksliefde voor de eerste grijze president van Europa zorgt ervoor dat de ene na de andere kandidaat afhaakt. Ook de veel genoemde Mark Rutte durft het naar verluidt niet aan om ‘de man na Van Rompuy’ te worden. Europacorrespondent Chris Ostendorf: “Het is een beetje alsof je Freddie Mercury moet vervangen bij Queen. De Europese Raad is Van Rompuy en Van Rompuy is de Europese Raad.”

Ostendorf noemt de impasse een groot probleem voor Europa: “Natuurlijk was het geweldig voor het aanzien van de EU dat er de afgelopen jaren een charismatische leider van het kaliber Van Rompuy was. Nu zie je echter de keerzijde: hoe nu verder? Er gaan al stemmen op om hem dan maar een nieuwe termijn te geven, maar dan zit je over vijf jaar met hetzelfde probleem. Bovendien moeten we er rekening mee houden dat zelfs Herman Van Rompuy niet het eeuwige leven heeft.”

Historicus Geert Mak maakt zich minder zorgen: “In Zuid-Afrika kwam het ook goed nadat Nelson Mandela was afgetreden. Uiteindelijk staat er echt wel iemand op met dezelfde typisch vanrompuyeske wetgevende levenslust. Geen mens is groter dan een bureaucratisch vehikel, hoe luisterrijk zijn erfenis ook is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik wil zo’n oliesjeikbril, met van die kogelvrije zwarte spiegelglazen, worden standaard geleverd in Bentley,Chrysler en Range Rovers. Vanachter zulke glazen ziet de wereld er finansjeel een stuk zonniger uit, denk?

Reageer
gravatar

Charismatische Nederlandse politiekers zijn sinds Pim Fortuyn anders ook wel vér zoek hoor… Van Rompuy is tenminste een OUDE KROKODIL. Als je het er niet meteen aan ziet moet je bij Speksavers langs.

Reageer
gravatar

‘t Is hier niet helemaal de plek voor een vergelijkende …oogmeting van charismatische kortzichtigheid, maar als een diplomatieke functie (zoals koning van een verdeeld Europa) een stevige kokervisie vereist, gaan Den Haag en Brussel altijd eerst naar Pearl. Men krijgt daar voor hetzelfde geld altijd 2 brillen, dubbel beglaasd dus. Anders geeft Hans er zelfs 3, bij elke bril krijgt men een WC-bril in de kleur van de actuele politieke coalitie cadeau, nú Paars mét spatdeksel. Haast U, op is óp.

gravatar

Ik stel als opvolger st. Nicolaas voor. De man kent iedereen van kinds af aan. Weet goed te organiseren en heeft behalve de decembermaand voldoende tijd.

Reageer
gravatar

Zo zit de EU mooi met een gebakken peer.

Ik weet niet beter dan dat deze leegte opgevuld moet worden door Johan Cruijff, DeMart en Maarten van Rossem in een triobaan bij tourbeurt.

Reageer
gravatar

Nou even serieus Ximaar; zie jij de uitgesproken ego’s van Johan C. en Maarten v. R. samen één duo- of triobaan invullen? Ze hebben allebei zelfbeelden die individueel alleen passen in een hangar waar zeven Jumbo’s 747 gestald kunnen worden. En dan toch samen in een bescheiden kantoortje van 270 m2 in Brussel? Kom nou toch.

gravatar

Ja, men zegt ook niet voor niets dat je oude bomen niet meer moet verplanten. Hergebruik stimuleren dan? Wat doet men met afgewerkte Euro-diplomaten? Meestal worden die politiek , onschadelijk gemaakt met een tiental uiterst lucratieve commissariaten, bij voorkeur van de wapenindustrie, medicijnenproducenten, tabakslobby of banken. Die betalen grof geld voor ‘inside information’ en zo wordt voorkomen dat de ouwetjes nog een krantenwijk moeten nemen om in leven te blijven

gravatar

De enige mogelijkheid om een charismaticus van het formaat van Van Rompuy te vinden is via een openbare inschrijving. Alle oligarchen mogen meedoen, zelfs in Londen woonachtige Russen met een geldig dubbel paspoort. Ik noem b.v.: Abrahamovich, Chodorkovski, of de schoonzoon van Poetin die in belasting-paradijs NL stil alle belastingen ontwijkt. We moeten wat meer “out of the box” denken als het aankomt op leiderschap en passende honorering; niet meer dat iele gedoe over des Balken-Ende norm.

Reageer
gravatar

Helaas wil Van Rompuy weg uit het centrum van de macht. En wij hebben niemand die even fris en spetterend kan leiden. Geen charisma als natte dweil Van Rompuy. Kunnen we Gengis Khan nog reanimeren?

Anderzijds is er een technologisch oplossing. In Lutjemburg, loopt nog een premier (=Luxemburgs voor stadswacht) met een prehistorich model software rond. (Geprogrammeerd voor meer uitgeven, uitbreiden)
Als we zijn hersenschijf vervangen met een 750GB schijf, met Windows 8.1, kan de redding zijn,

Reageer
gravatar

Dat zou een duidelijke trendbreuk zijn.
Rita Verdonk is (net als Wilders) dom met een grote bek, en Van Rompuy is een grijze muis met een groot denkraam.
Precies andersom dus.

gravatar

Wellicht is Ferry Mingelen een idee? Naar verluidt is hij sinds zijn afscheid bij de publieke omroep hard op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze functie lijkt me voor hem een ideale volgende stap op de carrièreladder, niettemin omdat hij één van de weinigen is die qua charisma kan tippen aan Van Rompuy.

Reageer
gravatar

Er is maar één man die voldoende leiderschapstalent, en strategisch inzicht heeft om deze klus te klaren en bovendien weet hoe hij met de pers om moet gaan. Er is maar één persoon die het charisma werkelijk met de paplepel ingegoten kreeg, iemand waar de heel Europa vertrouwen in heeft, iemand die in feite de personificatie is van het begrip leiderschap.

Maar helaas Louis van Gaal heeft net voor drie jaar bij Manchester United getekend.

Reageer
gravatar

Nou, ik weet nog wel een goede opvolger voor Van Rompuy. Dat is meneer Wilders van de PVV.

Natuurlijk niet als voorzitter maar als executeur van het binnenkort failliete Europa.

Meneer Wilders van de PVV heeft wereldwijde naamsbekendheid, de looks, scherpte, intelligentie en doorzettingsvermogen om Europa weer terug te geven aan de oorspronkelijk autochtone bevolking.

Corrie.

Reageer
gravatar

Ik moet daar niet aan denken! Voor je het weet is Europa een kolonie van Israël. Volgens mij zitten we daar niet op te wachten.

gravatar

Hum, Europa teruggeven aan de oorspronkelijke autochtone bevolking ? Waren dat niet de Kelten ?

gravatar

Of waren de nog oorspronkelijker autochtone bewoners van Europa misschien de Neanderthalers ? Maken veel PVV-aanhangers toch nog een kans !

gravatar

In mijn geschiedenisboekjes las ik nooit iets over gebleekte xenofobe conservatieve overwinnaars. Wel las ik over xenofobe conservatieve culturen zoals de chinese, de egyptische, de maya-, de griekse en de romeinse cultuur. En nog meer culturen in Afrika en het Midden Oosten.
En raad eens wat met al die hoogstaande xenofobe conservatieve culturen is gebeurd? Op welke culturen kijkt jouw gebleekte führer het meest neer? ….en wat moet je dus in ieder geval NiET zijn om te overleven?

gravatar

En stellen nu niets meer voor, en jouw gebleekte führer zelf kijkt -onterecht- op hen neer. Dus wat wil je nu zeggen?
Dat wij voor zelfvernietiging moeten kiezen? Want daar komt het op neer.

gravatar

Prozac? Pilletje, zie ik op Wikipedia.
Ik neem liever een lekker biertje.
Prozac lijkt me meer wat voor jou, of misschien meer iets met Drion.
Schijnt goed te werken tegen vervelende mensen.
Gewoon DOEN!, zeg ik.

gravatar

Arsenicum. Hét middel tegen hoofdpijn, zweetvoeten, haarkloven, kalknagels, zwemmerseczeem, hoge bloeddruk, domheid, koortslip, stijve nek, ontstoken ogen, lage rugpijn, verlatingsangst, obesitas, neusloop, oorpijn en, last but not least, slettebakken die compleet de weg kwijt zijn. Geen bijwerkingen, en je bent zo weer op je ouwe gewicht. Ik zeg ook: gewoon doen. De eerste 4 uur goed water drinken, anders krijg je een beetje droge bakkes, maar da’s dan ook alles, moet jij kijke!

gravatar

Wie bepaalt hier dat het Eddy Wally moet worden? Er zijn zoveel Zuidelijke alternatieven: Herman Brusselmans, Raymond van ‘t Groenewoud, Urbanus … Of een dame misschien? Wanda van Wanten, Goedele Lik-eens …

gravatar

Ik. Hij is veruit de beste optie. De personen die u noemt waren uitstekende kandidaten geweest, ware het niet dat we Eddy Wally hebben. Dus, Eddy Wally? Ja, Eddy Wally, The Voice Of Europe gaat het worden. Punt.

gravatar

Laten we maar loten tussen alle europeanen die minstens even charismatisch zijn als Van Rompuy, dus eigenlijk alle europeanen, behalve misschien Balkenende. Maak ik ook een kans.

Reageer
gravatar

Daar heeft Chris Ostendorf een punt. Over vijf jaar, of misschien wel binnen vijf jaar zit men met hetzelfde probleem. Is een hologram van Van Rompuy wellicht een optie?

Reageer
gravatar

Nee joh, een hologram is veel te actief en aan de weg timmerend. Dat is een veel te grote overgang voor Europa.

gravatar

Waarde Jo, eerst even je huiswerk maken. Eddy Wally bestaat nog wel, maar helaas niet meer in topvorm, zie 7e.
Alle opties liggen dus weer open.

gravatar

Ja dag! Huiswerk maken? Ik heb vakantie, bekijk ‘t… Trouwens, ik verdien in ieder geval een goed cijfer, want ik deed alles uit het blote hoofd!

En dan, is die die van Rampui wel in topvorm dan? Ik heb er niets van gemerkt. Helemaal niets, zelfs.

gravatar

Daar zeg je zo wat, Ad! Eddy “The Voice Of Europe” Wally… Geniaal in al zijn eenvoud!

Dames en heren, u kunt stoppen met reageren. We zijn er uit!

gravatar

Helaas moet ik u en mijzelf teleurstellen, want Eddy Wally, mijn grote idool (“ik spring uit een vliegmachien, alleen maar om jououou te zien!”) zit in een rusthuis een beetje dement te wezen. Dat is geen satire maar gewoon waar.

Als alternatief gooi ik Raymond van het Groenewoud in de strijd: wel grijs maar niet saai, wel wijs maar ook een beetje onwijs. De politiek zou ervan opfleuren. Enige nadeel zou zijn dat hij zelf binnen een paar dagen dood zou zijn van de tomeloze stroperigheid…

gravatar

-dat irritante 500 tekens quotum ook, bah-
Waar was ik? O ja, de tomeloze stroperigheid van de Europese politiek, dat zou een beetje zielig voor het verscheiden van RvhG zijn.

Nou ja, dit slaat helemaal nergens meer op zo, ik ga ook maar gewoon over op kortzichtig kwaken, zoals zij van hiernaast.

Of misschien toch maar niet? Hmmm…irritant zo.

gravatar

Over Eddy Wally, ere wie ere toekomt:

Zelden zo blauw gelegen als bij het zien van Kapitein Wally in de serie Wally in Space (in Lava, van Kamagurka en Herr Seele).

Om eerlijk te zijn: verbijsterd in eerste instantie, “kan dit?”, en ja het kan! Absurde humor van de allerbovenste plank.
Geen touw aan vast te knopen is een suffe uitdrukking, het was echt van God los, van de beren besnuffeld en van de ratten bezeken.

Tot zover deze tribute aan Eddy Wally.

gravatar

Een minpuntje ten aanzien van Raymond van ‘t Groenewoud is het feit dat deze bard geen echte Belg is, hij is geboren in Nederland, met een Nederlandse vader en moeder. Wellicht heeft RvtG twee paspoorten, een Vlaamse tongval en CV, maar we willen achteraf toch geen moeizaam parlementair onderzoek naar de foute achtergrond van Raymond I, tweede koning van Europa, zoals het precedent: Bernhardt, schavuit van Oranje?

gravatar

In Apelfoort vinden wij dat aanbevelingen voor de opvolging van een geweldenaar als deze van Rompuy eigenlijk alleen goed door iemand uit een der Belgische steden gegeven kunnen worden. Dus komt u er maar in, geachte taalgenoten uit Sint Job in ‘t Goor, Herentals, Dendermonde of Roeselare en laat uw licht schijnen over deze uiterst belangwekkende Europese kwestie!

Reageer
gravatar

Stuur Louis, hij wint met een selectie van ca. 24 spelers het brons op de WK; het is een peuleschiletje om de EU te leiden met deze kleine groep en kan dan meteen de ´´politieke elite´´ op straat zetten. Spaart een paar stuivers.