Oud-Kamerleden krijgen recht op wachtpubliciteit

Wachtvoorlichter moet media-aandacht garanderen

Er komt een regeling waardoor Kamerleden ook na het Kamerlidmaatschap hun recht op publiciteit behouden. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken komt deze week met een voorstel over de wachtpubliciteitsregeling. Parlementariërs zouden in het eerste jaar na hun Kamerlidmaatschap een gegarandeerd recht houden op media-aandacht en een eigen wachtvoorlichter.

Volgens Plasterk is de regeling hard nodig: “We zien nu nog te vaak dat Kamerleden na hun vertrek in een publicitair zwart gat vallen. De eerste 24 uur is er nog wel wat media-aandacht, maar daarna gaat het mis. Met een eigen voorlichter en gegarandeerde exposure willen we oud-Kamerleden beter begeleiden naar de anonimiteit.”

Voormalig Kamerlid Johan Houwers is blij met de nieuwe regeling. Volgens het Nationaal Archief verliet Houwers een jaar geleden de Tweede Kamerfractie van de VVD: “In de eerste maanden na mijn vertrek probeerde ik zo snel mogelijk weer in de media te komen. Ik ben nu eenmaal niet het type om anoniem op de bank te gaan zitten. Helaas merkte ik dat het bijna onmogelijk is om weer aan de bak te komen, waardoor mijn gevoel van eigenwaarde een flinke deuk heeft opgelopen. Ik heb hetzelfde zien gebeuren met Maarten Haverkamp, Pauline Smeets en Tofik Dibi. Ik denk dat wachtaandacht veel leed kan voorkomen, al komt het voor mij te laat.”

Niet iedereen gelooft in de noodzaak van wachtpubliciteit. Oud-Kamerlid Jaap de Hoop Scheffer vindt het probleem zwaar overdreven: “Laat ik voor mezelf spreken: ik heb nooit iets gemerkt van verminderde media-aandacht, ook niet toen ik de Kamer al jaren verlaten had. Ik weet dat oud-collega’s als Jan Peter Balkenende en Ronald Plasterk die ervaring delen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Goedemorgen, jongeheer Jongengroenenbleu,
Nou, die hebben we met vereende krachten vast wel de smoor ingejaagd. Nu even laten afkoelen, want ze heeft zich ook aangesloten bij de SVvDS.
We moeten niet hebben dat het binnen de club net zo gaat deinen als tussen Derksen en Gijp, Het is hier geen televisie, nietwaar? Overigens twee lieden die uitstekend weten hoe men in de publiciteit blijft.

gravatar

Dat gezegd hebbende, Heer Spaland: is het u ook opgevallen dat VI Oranje dezelfde status heeft bereikt als de lectuur bij de kapper? Niemand schijnt er naar te kijken, doch iedereen weet wat er gezegd is, vreemd genoeg, en dat ze er dus een hekel aan hebben.

Vreemd genoeg hoort men weinig over die andere Rotterdammer die alternatief gekleed zit te wezen en zich publiekelijk af laat lebberen door een teckel, terwijl íedereen daar naar zegt te kijken ….. terwijl er toch weinig valt te lachen als dat spelletje zo serieus wordt genomen als een bloedtransfusie.

gravatar

Wat u zegt, Heer Jeettje.

Opvallend is ook, dat de herenkapper van het ouderwetse type steevast de leider van het debat is en tot in de kleinste details van de aan de orde zijnde kwestie weet af te dalen. Desgevraagd heeft hij mij verteld dat hij dit allemaal zo goed weet “omdat hij als kapper goed onderlegen is en dat het vak uit meer bestaat dan knippen en scheren.”

De alternatief geklede Rotterdammer ontgaat mij even. Zo ziet u maar weer. Slechts op een steenworp verwijderd en de fijnere details ontsnappen aan de aandacht.

Maar… daar staat weer tegenover dat ik het onlangs door u vermelde oranje bij een zekere gelegenheid heb mogen aanschouwen. U kunt zich er wellicht iets bij voorstellen dat ik van de gelegenheid geen gebruik heb gemaakt. Ongelukkigerwijs heb ik ooit een oranje jack aangeschaft waarin ik juist op dat moment gekleed was. Ik wilde aan de reeds bestaande overdosering geen bijdrage leveren.

Een ongelukkige reis derhalve. Als men er niet voor iets anders moet zijn ligt de gelegenheid voor mij uit de route.

gravatar

Ach Heer Spaland, ik doelde op ons Hugo de Spartapiet met vreemde shirtjes van lang vervlogen, ooit bestaan hebbende voetbalclubs, maar laat u maar; per definitie niet interessant.

Die Herenkapper: hm…. eerst uren op straat wachten en dan in de herrie zitten me het gevaar dat men getatoeëerd het pand verlaat, neen dank. Loos gebabbel van iemand die geen tegenspraak duldt en met schaar en scheermes in de hand staat, beklijft tenminste niet.

Mag ik u feliciteren met het omzeilen van een te grote dosis oranje? Bij deze.

gravatar

Wachtpubliciteit is een prima zaak maar het moet niet gelden voor kamerleden die hun partij hebben bedrogen. Daarbij denk ik aan de kamerleden die tussentijds de PVV hebben verlaten. Het schorem heeft meneer Wilders verraden!

Gelukkig zijn PVV-stemmers vergevingsgezinde mensen waardoor hun bedrog geen invloed heeft op het aantal stemmers dat op meneer Wilders stemt.

Corrie.

Reageer
gravatar

Ach, Corrie is de huistrol van de familie Paulussen, negeer haar hier even liefdevol als nodig is om haar verder het zwijgen op te kunnen leggen.

gravatar

Hieronder is het lijstje van het schorem.

Hero Brinkman
Marcial Hernandez
Wim Kortenoeven
Louis Bontes
Roland van Vliet
Joram van Klaveren
Richard de Mos
Jhim van Bemmel
James Sharpe

En dit is de link van een meneer.

Het bedrog is te vinden bij het schorem. Ze wisten waar ze aan begonnen en nu doen ze alsof het “nicht gewusst haben”.

gravatar

Ach Ach,

Ik wil hier nadrukkelijk verklaren dat de familie Paulussen zich altijd heeft gedistantieerd, zich thans distantieert en zich in de toekomst zal blijven distantiëren van de Scheveningse familie die wordt gevormd door Corrie, Barbie en Colinda Tokkie, woonachtig in een puur blanke buurt die herkenbaar is door het meer dan levensgroot opgeblazen standbeeld van een geblondeerde, populistische politicus uit Venlo. Dat is een stadje in een provincie waaraan de bewoners van die beruchte buurt een hartgrondige hekel hebben.

De familie Paulussen echter heeft slechts een bijtgrage hond, die – zoals eerder is gezegd – voetballer had willen worden en derhalve vals gedrag toont.

gravatar

Dat jullie een bijtgrage hond hebben is absoluut waar. Door Fikkie was ik zo geschrokken dat ik bijna had besloten om geen reacties meer op De Speld te plaatsen.

gravatar

…eeehhmmmmmmm …. die Wilders hé, dat is toch ook een wegloper? Voor zichzelf begonnen door de VVD te verraaien, toch?

En alle AOW’ers verraaien door zijn ‘belofte’ te verbreken koud nadat die gedaan was? Zoals die eigenlijk AL zijn kiezers verraaien heeft door geen enkele belofte te houden? En zich alleen maar bezighoudt met van Nederland een buitenwijk van Jeruzalem te willen maken?
Tja, als je dan schorem aantrekt, moet je wel aantrekkelijk zijn voor schorem: soort zoekt soort en meer van dat soort dingen …

gravatar

Get Real! Kun jij één periode in de mensheid opnoemen waarin tolerantie het sleutelwoord is?

Een beetje utopisch denkbeeld van je en een tikkeltje naïef.

gravatar

Best een indrukwekkend lijstje van personen dat bij u op de verjaardagskalender is doorgestreept. Heel interessant ook dat u zegt dat ze wisten waar ze aan begonnen.

Zij hebben dus besloten er niet tegen beter weten in mee door te gaan. Als dat uw maatstaf voor schorem is, wat is dan uw aanduiding voor hen die er wel nu nog willens en wetens mee doorgaan?

gravatar

Ik ben weg, de SvvDS zijn weer hun messen aan het scherpen om me proberen af te maken. Voordat je het weet sturen ze weer Fikkie op mij af.

Ga lekker linedancen met m’n clubbie.

Doeii,

Corrie.

gravatar

Allerliefste Corrie Tokkie,

Ik vind het heel goed van jou, dat je al twee woorden Engels kunt schrijven. Bravo meid! Zet door! Misschien lukt het je wel om eind van het jaar drie Engelse woorden van buiten te hebben geleerd.

Ik vind het ook heel dapper, dat jij negen ontrouwe mannen hebt ontvriend, die niet met jou in een rijtje wilden dansen. Dat jij zo goed kunt ontvrienden getuigt voor mij van een grote doortastendheid.

Ook de voortreffelijke wijze waarop jij je impopulair weet te maken is met zeer knap nog zwak uitgedrukt. Nogmaals, bravo meid! Laat zien dat je geen beschaafde, weldenkende en betrouwbare vrienden meer nodig hebt, als je eenmaal lid bent van blonde Geerts kerk.

Ik ben echt helemaal gek van jou!

p.s. Wanneer gaan we weer eens lekker van bil op het strand?

gravatar

Tja, als Heer Viesman er zelfs zijn wandelstok nog niet in zou steken… zoals mijn oudoom met de gevoelige inborst dat placht te noemen… dan… Pollens!

Dat mag ook wel in de krant.

gravatar

Oké, lieden die de PVV hebben verlaten zijn kennelijk “schorem”‘, maar al die meelopers die gewoon blijven zitten, zijn, neem ik aan, “dom schorem” ?
En “meneer” Wilders is een propagandist voor een bepaalde joodse staat. Dan is hij dus een אדון (adon). Simpel, toch ?

gravatar

Lieve mevrouw Van Hiernaast,

groot gelijk heeft u. Tolerantie is niet iets wat school gemaakt heeft in de geschiedenis. Het is wachten op een wet die intolerante mensen strafbaar stelt wat mij betreft. Wellicht kunnen we daarvoor ook weer de guillotine invoeren zodat het onthoofden op een verlichte manier kan plaatshebben.
Liefs en sterkte…

gravatar

Heer Jo, ik kan het beter veranderen in de pers, de bladen.

De bladen bij de kapper zijn niet meer wat ze ooit geweest zijn. Ooit lag daar in mijn jonge jaren het blad “De Lach” dat voor die tijd redelijk pikant was. Maar tegenwoordig zijn er nog maar weinig zaken die uitsluitend herenkapper zijn. Men moet er ook niet vreemd van opkijken als de zaak uitsluitend door dames wordt gerund. Dat heeft een onmiskenbare invloed op de aangeboden literatuur.

Er zijn natuurlijk nog wel gespecialiseerde herenkappers. In Rotterdam bijvoorbeeld “Schorem”, waarmee we weer terug zijn op het punt van vertrek.
En neen, daar heb ik mij nooit laten knippen.

gravatar

Onvoltooid verleden tijd… Ik heb er nooit bij stilgestaan, maar inderdaad. Daar zit heel veel waarheid in.

Nu ben ik héél benieuwd wat de strenge en onrechtvaardige juf gaat vinden om ons de oren te wassen.

gravatar

Dat is een goeie vraag. De Gorinchemse Courant heeft op 1 augustus 1886 een schadeveroorzakend feit gepleegd door u te doen schuddebuiken en/of dijenkletsen. Deze onverhoedse bewegingen leiden tot schade aan uw monitor op 8 juli 2014.
Vele declarabele uren liggen in het verschiet. Een pasklare oplossing heb ik nu nog niet.

gravatar

Zwart verven en naam wijzigen, garandeert enkele dagen media-aandacht. Gisteren en eergisteren, bijvoorbeeld.

Temptation Island voor oud-Kamerleden is ook een optie.

Een staatsbegrafenis versieren door een voorafgaande zelfmoordbomaanslag te organiseren op de Dam in Amsterdam, is een dubbelslag qua media-aandacht.

Reageer
gravatar

Beste Toni,

Wat een aandacht zou het geven ,uw hierboven genoemde voorstellen te combineren. Geniaal, al zeg ik het zelf.

Als persoonlijk extraatje zou ik de heren nog aanraden een roze tutu te bezigen in het openbaar. Uit ervaring weet ik, dat het werkt.

gravatar

Beste Gerard,

Je hebt onvoldoende begrepen van onze nieuwe Wet Wachtpubliciteit (afgekort WW).

Het is juist de bedoeling dat er geruimd wordt, immers de publiciteit voor velen die de politiek verlaten, is thans te krap.

gravatar

Uw oom heeft zich misschien laten inspireren door de oude heer Drees. De naar hem vernoemde activiteit “trekken van Drees” staat nog dagelijks in de publiciteit en lijkt toekomstbestendig te zijn.

gravatar

Plasterk is mijn oom niet. Het feit dat U hieraan refereert kan ik alleen verklaren met het gegeven dat U uit een niet nader te noemen gemeente in Zuid Holland komt en kennelijk geen snars van de Amsterdamse cultuur en het Amsterdamse spraakgebruik begrijpt.

gravatar

Ach beste oma, omdat Lowieke nu eindelijk het zinloze gezwets van Johan Derksen en zelfs de niet meer zo van deze tijd ideeën van die andere Johan duidelijk maakt. Die beiden Johannen zijn helaas nog niet zo sportief geweest om ruiterlijk, open en eerlijk toe te geven dat ze eerder fout zaten. Daarom.

gravatar

Beste Ach: er valt niets toe te geven of ruiterlijk te erkennen: a. gaat het hier niet over het concours hippique en b. zijn de trainerskwaliteiten nooit in twijfel getrokken.
Het verschil in opvatting van over mooi voetbal en ‘het dondert niet, als we maar winnen-concept’ blijft bestaan. Jammer dus dat SPORTIVITEIT niet meer van deze tijd schijnt te zijn.

gravatar

Wanneer ik mijzelf als helderziend paragnost in opleiding inschakel op opoe, Ach en Jeettje dan zie ik ballen en verstand voor mij.

Ze hebben de ballen verstand van voetbal.

gravatar

Inderdaad Barbie,

Ik heb inderdaad geen verstand van domme vrouwen zoals jij, daar ben ik maar wat trots op.

En evenmin van man-en-balschopperij. Ik hou van echte sportieve sporten.

gravatar

Supporter van Oranje,

Nu moet je eens goed naar mij luisteren. Er is maar één goddelijk in de voetbalwereld en dat ben ik, slogisch.

gravatar

Lieve achterkleindochter,

Die schooljongen is volledig de weg kwijt. Je kunt van een wedstrijd man-en-balschoppen zeggen wat je maar wilt, maar dat je er vrolijk van wordt is wel erg ver gezocht. heeft iemand ooit iemand horen of zien lachen tijdens een wedstrijd? Wel nee!

gravatar

Lieve oma,

Dat komieke, irritante, ongelooflijk onsportieve intimidatiegedrag van de Nederlandse doelman tijdens de strafschoppen tegen het nationale voetbalelftal van Costa Rica was wel lachen. Of niet?

gravatar

Door de komieke, irritante, ongelooflijk onsportieve intimidatiegedrag van de Nederlandse doelman hebben we wel gewonnen. En daar gaat het om.

Aanvalluh.

gravatar

Inderdaad “Supporter van Oranje”, het gaat om te winnen.

Jij erkent daarmee. dat bal-en-manschoppen geen sport is. Bij sport gaat het immers om het meedoen en niet om het winnen! Bij sport gaat het om sportiviteit, het ethische gedrag van de sporter. Dat is ver te zoeken bij kampioenschappen.

Onsportief gedrag wordt heel normaal gevonden, zoals jij al schreef. Opzettelijke overtredingen worden geaccepteerd en hebben inmiddels geleid tot onder andere het breken van een wervelkolom, een neus en een dijbeen. En nog een lichte beet. Het is tekenend dat die vrij onschuldige beet de enige overtreding is, die zwaar is gestraft door de FIFA.

Echte sport heeft niks met hysterische verstandsverbijstering te maken en evenmin met een ongekende commerciële uitbating die daaraan mede ten grondslag ligt. Dan heb ik nog niet gehad over het wangedrag van “supporters” zoals jij. Het lijkt wel oorlog.

Opa, zet uit voorzorg voor de wedstrijden zijn auto in de garage, voor het geval dat de Nederlandse mannenseniorenman-en-balschopploeg de veldslag verliest.

gravatar

Tja., wanneer je in elke sport de negatieve incidenten zoekt kun je zelfs het dameskorfbal verbieden.
In dameskorfbalteams schijnen nogal veel valse krengen in mee te doen.

gravatar

Supporter,

Het is helaas waar dat er ook bij het damesseniorenkorfbal secreten rondlopen, maar de toeschouwers waarderen dat geenszins. Ze worden uitgejouwd en niet bejubeld zoals dat bij man-en-balschoppen usance is.

De Koninklijke Nederlandse Vrouwenkorfbalbond (KNVB) bestraft ernstige overtredingen adequaat.

gravatar

Een betreurenswaardig (maar/en dus van deze minister te verwachten) besluit. De (bijna) afdankertjes zorgen weer goed voor zichzelf.
Daar de hoeveelheid publiciteit -uiteindelijk- beperkt is, en deze nu naast de pluche-klevende massa ook met de daarvan losgeweekte meute gedeeld moet worden komen de politici-in-de-dop in het gedrang. Hoe moeten zij nu aan hun publiciteit (en daarmee kamerzetel) komen?
Een wettelijke regeling is gewenst!

Reageer
gravatar

Beste Moosje, dit is een infame aantijging. Het pluche-kleven is al verleden tijd sinds de nieuwbouw werd opgeleverd: men zit sindsdien op kalfsleer. Ook de PvdD.
En naar blijkt zitten vele (ex-)Kamerleden helemaal niet te wachten op deze ‘gunst’: zij zitten in het ritselcircuit en doen zaken die liever buiten de media gehouden worden – werkloosheid dreigt voor deze ‘vergeten’ groep!

gravatar

Correctie: u bedoelt het “regelcircuit” natuurlijk.
“Ritselcircuit” heeft een wat negatieve bijklank, terwijl wij regelaars juist het oliekannetje in de maatschappelijke machinerie zijn. Wij treden op als bemiddelaar in pribliek-puvate samenwerkingsverbanden. Die samenwerkingsverbanden kunnen zo heerlijk innig zijn, dat op een gegeven moment niemand meer weet wat ook alweer publiek geld en wat privaat geld is. En dan ben ik in mijn element!

gravatar

Een mooie overwinning! Vooral postuum oud-politicus Joop Vogt kon dit goed gebruiken.
Er gingen geruchten dat zijn ondertekst (“a.k.a. Popie-Jopie”) toch van de zerk moest worden gehaald.

Reageer
gravatar

Reuze handig om te weten, Zeker als je geen abonnee bent van die Telegraaf 2.0.
Dus is het welzeker nieuws voor velen. Ik ga u dan ook vernoemen in mijn proefschrift :
“Over de tendens de eigen beleving tot maat voor een Universele Waarheid te verheffen – een studie naar chronische afwezigheid van zelfreflectie en het onvermogen de eigen intrinsieke motivationele drijfveren te onderkennen”.
U staat er gekleurd op, dat zeker!

gravatar

Heer Jeettje,
Wat leuk, een autobiografisch proefschrift.

U heeft gisteren een artikel gemist op deSpeld, want de gehele tekst was daar al opgenomen. (Zoek, zoek, scroll, scroll)
Oud nieuws, dus.

gravatar

Ach, een lollige reactie vanuit de ontkennende fase, is genoteerd.
Als ik me niet vergis was u degene die naar een artikel in een dagblad verwees, niet zijnde De Speld? En dan nu ineens ter verdediging een artikel in De Speld aanvoeren? Foei toch. Daar trapt de wetenschappelijke gemeenschap niet in, hoor. Mooi voor een nieuw lemma, dat wel.

gravatar

Nooit iets van gemerkt. De media hebben mij altijd weten te vinden, hoe ver ik mij ook terugtrok op het fraaie Friese platteland.
Trouwens, ik begreep dat hier nog goede Cubanen te krijgen zijn. Als u mij er eentje zou aanbieden, ben ik te beleefd om te weigeren.

Reageer
gravatar

U hebt van ver moeten komen om aan al die aandacht in het hoge noorden te ontsnappen. Hartelijk welkom, Heer Wiegel.

Overigens: ben u hier terecht? Recent schijnt er enige verwarring met GeenStijl te zijn. Het is voor de zekerheid dat ik dit vraag. Van ongastvrijheid is geen sprake.

Behalve Cubanen hebben wij hier iets nieuws. De zogeheten “smaak”sigaren. Lijkt een toegevoegd smaakje u iets?

gravatar

Heer Spaland!

Een toegevoegd smaakje aan een mooie Cubaan? Daar is toch zeker geen klap aan? Straks gaan we hier nog elektrieke Cubanen zitten roken. ‘t Moet toch waarachtig niet gekker worden…

Kunt u de heer Wiegel mededelen dat de leden-badge voor eenieder zichtbaar gedragen dient te worden? U weet sinds kort wat een Sinterklaas- dan wel Zwarte Pieten-hater aan kan richten, en wij kunnen niet voorzichtig genoeg zijn…

Hijsfijn!

gravatar

Maar Heer Jo, wellicht is meneer hier verkeerd. Hij heeft daar nog geen uitsluitsel over gegeven. Enerzijds wil ik hem daarom welkom heten en anderzijds moeten we toch ook van die Huifkarretjes af.
Zo bezien krijgt hij ruime aandacht.

gravatar

Dank voor uw gastvrije ontvangst, heer Spaland.

Uw vraag over GeenStijl is niet onbegrijpelijk, men moet een beetje voorzichtig zijn, dezer dagen. Weest echter gerust, zelf vertoon ik mij daar niet. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat ik de secretaresses regelmatig vraag om daar eens rond te kijken, men moet immers een beetje weten wat er leeft bij de mensen thuis. Dat valt niet mee, kan ik u melden.

Wat betreft een Cubaan, gaarne. Smaakjes zijn aan mij niet besteed, hooguit een tabakssmaak.
Een kelkje Beerenburg ernaast sla ik echter niet af.

gravatar

Heren heren, bedenk dat de heer Wiegel verzot is op alles wat met jenever en drank is overgoten. Wellicht is het handig om het drankenkabinet én de humidor van een veiligheidsslot te laten voorzien?

gravatar

Heer Jeettje,

De heer Wiegel kan natuurlijk ook als donateur bijdragen aan de kosten, zodat hem bij elk bezoek de sleutel van de drank- en/of de cubanenkast enige minuten ter beschikking kan worden gesteld door de bewaker van Oma, die er ook op toe kan zien dat hij een niet meer dan bescheiden greep doet in beide kasten.

Zoals u weet drinken bewakers uitsluitend Lidl-blikpils en roken niet anders dan Javaanse Jongens, dus de sleutel is bij hem in goede handen.

Een andere oplossing is een cubanen- en een sterkedrankenautomaat, maar daar ben ik geen voorstander van. Onze donateurs zouden zich dan wel eens thuis kunnen gaan volgieten en voorroken alvorens zij hun opwachting maken in een onzer door De Speld beschikbaar gestelde lokalen. Dat kan ook weer niet de bedoeling zijn.

gravatar

Een oplossing kan zijn om de drankenkast te voorzien van een tijdslot. De bewakers moeten toch ook kunnen slapen. Het zou zo geregeld moeten worden dat de kast uitsluitend kan worden geopend tijdens de werktijden van de bewakers.

De leden houden dan wel een sleutel van de voordeur zodat zij op alle dagen en uren het pand kunnen ontsluiten en hetzelve betreden.
Dat is óók altijd handig voor als het regent en men een schuilplaats zoekt. Voor het trekken van publiciteit is men veel onderweg en men kan moeilijk met een nat pak aan komen zetten.

gravatar

Ach Henk,

Je kan ook nog altijd onder het afdak bij de achterdeur komen zitten.

Al snap ik ook wel dat de top eraf moet. Net zoals met de zorg. Zo goedkoop mogelijk is niet goed denk ik. Er wordt flink in geroerd en hoe het het gaat uitpakken lijkt goedkoper echter hoe het uitpakt echt….

Veel mensen gaan hiermee te maken krijgen en ik hou mijn hart vast.

Mijn hoofd… IS(IS) om mee te voetballen dan zolang ik kan denken.

Toekomst lijkt meer in voetbal te liggen…
Rare Wereld en Nederland.