Europees Parlement wil Duitse Bondskanselier kiezen

Voorstel moet Europarlementariërs eindelijk invloed geven

De Duitse Bondskanselier moet voortaan worden gekozen door het Europees Parlement. De drie grote fracties in het parlement hopen op die manier meer invloed te krijgen op de besluitvorming in Europa.

Jean-Claude Juncker, leider van de christen-democraten in het parlement, vindt een verkiezing van de Bondskanselier een logische stap in de Europese democratie: “Het is niet meer van deze tijd dat de belangrijkste Europese functionaris niet door de volksvertegenwoordiging wordt gekozen.” De Luxemburger is zelf de voornaamste kandidaat om de Duitse regering te gaan leiden.

Behalve het kiezen van de Bondskanselier pleit Juncker bovendien voor het instellen van een Franse president: “Als je een continent goed wilt besturen, heb je gewoon een Franse president nodig. Kijk wat er van Afrika is geworden zonder Franse president. En van Moldavië, als dat een continent zou zijn.”

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, noemt de voorstellen niet wenselijk: “Democratisering van de EU is een mooi streven, maar Frankrijk zal nooit zijn vetorecht opgeven bij de aanwijzing van de Duitse Bondskanselier. En het bestaan van een Franse president zou catastrofaal zijn voor de bestuurbaarheid van Europa.”

Van Rompuy heeft het parlement aangeboden dat het de Britse premier mag kiezen, maar daarmee neemt Juncker geen genoegen: “Dan staan we alleen maar heel hard te roepen aan de zijlijn, zonder daadwerkelijk invloed uit te oefenen. Dat is precies wat we al jaren doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zó gaat het niet langer! Dit is warrigheid aller wege en alle kanten op. Het begint ermee, dat het Europeesch Parlement wel zeggenschap dient te hebben over wie het nu eigenlijk vertegenwoordigt. Daarom is het zaak, dat het E.P. begint met de Europese bevolking te kiezen.
Als het die stap met goed gevolg heeft gezet kan het altijd nog besluiten achtereenvolgens de Duitse Bondskanselier, het Britse Koningshuis, Franse Slag en mijn kaasboer te kiezen (hoewel ik over de huidige niet ontevreden ben)

Reageer
gravatar

ik begrijp nog steeds niet waarom de democraten en republikeinen van de VS hun kandidaten niet aan een Europese ballotage commissie voordragen. Zo kunnen we in ieder geval zorgen voor een verantwoorde keuze aan de andere kant van de oceaan. Dat geeft pas echte invloed.

Reageer
gravatar

Nou ….. daar kun je alleen maar blij mee zijn:de naam van de non-entiteit Balkenende wordt gefluisterd …

Gaat dat door is het goed nieuws voor de anti-Europa mafia: Nederland is ook al bijna opgeheven door zijn toedoen.

gravatar

Dit lost natuurlijk weer niets op. De EU wordt pas slagvaardig wanneer de Duitse Bondskanselier het Europees Parlement kiest, in plaats van andersom. Tot die tijd blijft het een zootje ongeregeld.

Reageer
gravatar

Ach, het is een gave… 😀

Maar het loopt lekker, al kan je er nooit genoeg van hebben, handtekeningen.

Nu even door de regen lopen met pampieren petities; ik ben niet meer te stoppen!

Jammer dat de mensen in Den Haag enigszins petitie-moe zijn, ik heb wat spullen bij me om twijfelaars te overtuigen.

Waxinelichtje, mijn stembanden, als ik echt even de aandacht wil ga ik door roeien en ruiten om mijn doel te bereiken en dit doel spreekt me gewoon heel erg aan.

Ja ik ga rennen, op naar het Binnenhof maar!
Fijne dag, wie nog niet getekend heeft.. gewoon doen waarom niet?

Een strijdlustige groet,
jullie (over?)enthousiaste Annie

gravatar

Ja Jeettje, die Annie is me een partijtje fanatiek bezig zeg! Ze ruikt het gewoon dat er wat te halen valt, en het stilzwijgen der redactie begint zo langzamerhand wat op te vallen.

gravatar

Persoonlijk ben ik voorstander van de tweetraps aanpak: één trap tegen de EU en één tegen de duitse bondskanselier.
Een trap tegen de franse president is onnodig, want die blazen we zo om.

Reageer
gravatar

Bovendien vind ik dat het Europese Parlement de bevoegdheid moet krijgen tot de keuze van de Belgische koning, het onderhoud van het vroegere IJzeren Gordijn en de vertegenwoordigers van de PVV in het Nederlandse parlement.

Reageer
gravatar

Lieve Kaapse Gaper,

Toen ik mijn omissie ontdekte heb ik e.e.a. direct rechtgezet, duimtechnisch én op de petitie bij de opmerkingen.

Mijn oprechte verontschuldingen nogmaals, voor de zekerheid en geloof me, 2 duimpjes erbij hoor!
Ook op het andere topic waarin u n.b. al schrijft getekend te hebben..

Dit was het eerste artikel dat mij onder ogen kwam vandaag en snelreacteurs zijn doodreacteurs blijkt maar weer; ik had eerst moeten kijken bij de petitie, de andere reacties lezen en dán pas reageren..

Des te meer bewijs dat het overzicht van de laatste reacties terug moet komen; laten we het maar van de zonnige kant bekijken.

Zijn we nu weer goed Kaapse Gaper?

Groetjes, Annie

ps: waar ‘direct’ staat bedoelde ik ‘z.s.m.’

gravatar

Het gaat best lekker met die petitie. Wel mis ik de famielje Paulussen. Weliswaar hebben Heer Viesman en echtgenote gereageerd, maar Heer Viesman betreft een aangetrouwde oudoom (ze hebben redelijk ingewikkelde familieverbanden) en mevrouw Viesman was er alleen maar om Heer Viesman in de gaten te houden.

Telt dat wel mee?