Lage opkomst bij staatsgreep Thailand

Coup leeft niet bij militairen

Met een percentage van 38 procent was de opkomst onder Thaise militairen bij de staatsgreep van donderdag bijzonder laag. De coup zou volgens waarnemers niet leven bij de soldaten.

De opkomst is al langer een probleem in Thailand: ook bij eerdere staatsgrepen bleven veel militairen in hun kazerne. Generaal Prayuth Chan-ocha snapt niet waarom zijn soldaten deze keer verstek lieten gaan: “Het was prima weer. Die jongens beseffen gewoon niet wat er op het spel staat bij zo’n coup. Er komt veel meer regelgeving uit voort dan ze denken. Wij gaan nu bijvoorbeeld over alles.”

Soldaat Channarong Shiriputro maakte wel de gang naar de staatsgreep. Hij vindt het onbegrijpelijk dat zo veel van zijn collega’s thuisbleven: “Het leger heeft in het verleden keihard gevochten voor de vrijheid om eens in de zoveel tijd een staatsgreep te kunnen houden. Als je dan niet op komt dagen, moet je straks ook niet zeuren als je weer in een politiek instabiel en tussen rood- en geelhemden verdeeld kloteland leeft. Je vergeet het wel eens, maar het gevaar van een democratie ligt hier altijd op de loer.”

Ondanks de lage opkomst zou het leger zijn macht wel verder willen uitbreiden. De militaire leiding streeft naar een federaal Thailand met Thaise belastingen en een Thais leger.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een oetlul, die Prayuth Chan-ocha. Amateur. Je spreekt bij een opkomst van 37% van massale steun. Zò pak je dat aan, als bezettende macht.

Reageer
gravatar

Ja nou, maar bij welk percentage opkomst kan je eigenlijk werkelijk spreken van een geslaagde coupe? Wat mij betreft, kijk eens wat vaker in de spiegel bij de kapper. En, hoe bevalt het?

gravatar

Ik snap dat wel. Zo’n generaal of anders kolonel stelt allerlei regels en wetten, maar ja, de soldaten doen toch waar ze zelf zIn in hebben. Die 38% werd waarschijnlijk voor een deel betaald om mee te doen. Zo’n staatsgreep met los zand en wat onduidelijke muntjes, het is nieuws maar met alle respect, niet vanwege de feiten.

Reageer
gravatar

Ondergeneraal Makuni es-Wielawang lag op dat moment even te slapen, dus hij was er niet bij, wat hem vervolgens 135 stokslagen opleverde (ter vernedering werd dit uitgevoerd door zijn ondergeschikte Tiswat al-Hattang), en omdat zijn bataljon schoenen aan het poetsen was zorgde dit al voor een 14,5% lagere opkomst. Volgende keer beter!

Reageer
gravatar

Eigenlijk vind ik het ook een beetje opgeblazen verhaal. Zo’n bewering als: “…. het gevaar van een democratie ligt hier altijd op de loer.” Daar win je toch de oorlog niet mee? Zó erg zal het heus niet zijn, hoor. Ik kan mij best voorstellen dat het leger thuisbleef. Wordt het flink van uitgehold. (En Anjers in de loop van je geweer steken, dat is zó 1974!)

Reageer
gravatar

Zeg dat nou niet te hard; wie heeft indertijd Desi Bouterse’s coup d’ état gedoogd, c.q. mee helpen voorbereiden?

gravatar

In Apelfoort zijn we inmiddels dus heel blij met de herstelde navigatietoesten. Nu is het nooit meer #@%$^&*## binnensmonds als je weer per ongeluk zo’n pijltjestoets hebt gebruikt. Verder missen we Margootje haar reacties dus die zal wel niet in Madurodam maar in Bali zitten zonder internetcafé. Hoe ver ligt dat eigenlijk van Thailand?

Reageer
gravatar

In Thailand hebben ze geen reden tot klagen, want in Nederland is de opkomst voor de staatsgreep al tientallen jaren 0%,. Dit ondanks de aanhoudende bezuinigingen op defensie, met uitzondering van het JSF-project.

Reageer
gravatar

Lt-generaal tante Angela Paulussen,

U heeft een echt punt, daarom druk ik op het knopje onder uw reactie.

Flauw grapje:
Straks staat er een leeg onder uw bevel. 😉

gravatar

Het was die generaal met dat achterlijke geblondeerde haar, Gisiao Thinako, die de mannen in de kazerne bang maakte voor de grote boze wereld buiten de kazerne.
En er waren ook een heleboel gewone soldaten die niet kwamen omdat ze er gewoon geen bal van snapten waar het hierbij over ging.

Reageer
gravatar

Het weer was dan wel goed, maar men was vergeten om buffetje met thaise rijst, lekkere kip-curry, in kokosbladeren gestoomde vis en gebakken bananen te bestellen. Zoals men weet gaat niet alleen de liefde van de man, maar ook de democratie van een land altijd door de maag! รสอร่อย!

Reageer
gravatar

Dit is nou ook niet echt verbazingwekkend. De afgelopen jaren is de legertop er weer niet in geslaagd om uit te dragen waar het leger voor staat.
Op dit moment voelen soldaten als Channarong alleen de negatieve zaken van een leger (veel hardlopen, lang wakker blijven, slecht eten), terwijl het hele positieve verhaal in de media niet aan bod komt.

Reageer