Inkorten van nieuwskoppen niet altijd

Bevorderlijk voor de duidelijkheid

Het inkorten van nieuwskoppen gaat vaak ten koste van de duidelijkheid over de inhoud. Niet zelden zijn ondertitels nodig om de lezer meer helderheid te verschaffen.

Volgens een onderzoek van de VU komt het steeds vaker voor dat ook nieuwsartikelen zelf drastisch worden ingekort, waardoor de kernboodschap verloren kan gaan: “Terugkomend op de bijensterfte: je kunt niet zeggen dat alle Pakistanen in een Renault moeten gaan rijden, want daarmee los je de kern van het probleem niet op,” aldus Brandsteder.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een goede sv hoeft niet per def. ten k. te gaan vd duid. Maarja hahalverwege afbrek en is dan minder hahandig. Bij de weg, afko’s zijn vaakook multi-interpret. Maar kopop: infotainment rules!!

Reageer
gravatar

Beste Kees,

Ga nou niet van trots uit uw dak.

U heeft uw plusjes niet te danken aan jouw “geestige” of “alerte” reactie`, maar aan het feit dat uw reactie de eerste was. Toen was vergelijking nog niet mogelijks. De vele betere reacties die later kwamen, worden ondergewaardeerd, omdat er maar één keer een stem kan worden uitgebracht en correctie met een duimpje omlaag dus niet meer mogelijk is.

Thans kunnen zelfs latere lezers de zaak niet meer in evenwicht brengen door afschaffing van de afkeuringsknop.

gravatar

Geachte Directie van ons geliefde e-blad,

Ik richt mij maar tot u, want de Redactie schijnt hardleers te zijn.

Vele boze meldingen hebben de Reactieraad en mij duidelijk gemaakt dat Redactie op het verkeerde spoor zit met de waardering van lezersreacties door abonnees én toevallige meelezers.

Ik raad u daarom mede namens de Reactieraad aan het waarderen af te schaffen. Waarderingen dienen te worden onderbouwd. Dat werd al voldoende gedaan in de ingezonden e-brieven, die u en wij reacties noemen.

De Redactie heeft zich altijd wars getoond van klakkeloze waardering. Het bevreemdt de Reactieraad en mij daarom dat deze weg is verlaten.

De Reactieraad en ik staan op het standpunt, dat als er zo nodig gewaardeerd moet worden, het de artikelen betreffen. Kiezers stemmen immers in een democratie niet op elkaar.

Nochtans ontbreekt een node gemiste alarmknop voor spam en berichten van lieden die andere bedoelingen hebben dan deelname aan de interessante discussies.

Met de meeste hoogachting,
De Hoofdreacteur namens de Reactieraad