‘Herdenk geen Spanjaarden tijdens 80 minuten stilte’

Felle discussie over herdenking Tachtigjarige Oorlog

Tijdens de tachtig minuten stilte bij de Nationale Herdenking van de Tachtigjarige Oorlog moeten geen Spaanse slachtoffers worden herdacht. Dat vindt het Centrum van Informatie voor Watergeuzen (CIWG).

Op 15 mei vieren we de Vrede van Münster. Op 14 mei herdenken we de protestantse Nederlanders die in de Tachtigjarige Oorlog hun leven gaven voor de vrije Noordelijke Nederlanden. Bijna anderhalf uur staat Nederland erbij stil dat de onafhankelijkheid van Filips II niet vanzelfsprekend is.

Dit jaar ontstond ophef nadat het Comité 14 en 15 Mei het gedicht van de 11-jarige basisscholier Sem Verweij uitkoos voor de nationale herdenking op de Dam. Het gedicht gaat over een jonge Spaanse soldaat met een gezin, die met pek wordt overgoten en gespietst tijdens de val van Den Briel. Veel mensen vonden het gedicht ongepast.

Al sinds 1649 laait de discussie regelmatig op: moeten we op 14 mei ook de gevallen Spanjaarden herdenken? CIWG-voorzitter Harry van Boom vindt van niet. “We mogen de Spaanse wreedheden nooit vergeten. Ik heb de Opstand zelf van nabij meegemaakt: het heeft het leven van de overgrootouders van mijn betovergrootouders getekend, omdat zij de achterkleinkinderen waren van watergeuzen die Den Briel nog geplunderd hebben. Toch werd er bij ons thuis nooit over de Tachtigjarige Oorlog gesproken. Dat is typerend voor dertiendegeneratieslachtoffers.”

Gedurende de twaalf minuten pauze, ter herdenking van het Twaalfjarig Bestand, wacht het publiek opnieuw een waar spektakel. Dit jaar zal Armin van Buuren een optreden verzorgen.

Van Boom hoopt dat ook de komende generaties blijven herdenken: “Het gaat om de les die ik aan mijn kinderen wil doorgeven: een strijd van tachtig jaar tussen Spanjaarden en Nederlandse opstandelingen binnen het kader van een strijd tussen katholieken en protestanten, met als inzet de soevereiniteit van de Noordelijke Nederlanden mag nooit meer voorkomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een verbod op het denken aan Spanjaarden tijdens de 80 minuten zwijgende herdenking is niet waterdicht te maken.
Ik heb zelf proefondervindelijk vastgesteld dat bij een aantal daarvoor gevoelig vrouwen regelmatig promiscue gedachten aan Julio Iglesias & Zonen ontstonden. Bijvoorbeeld , “Un canto a Galicia” leverde zo’n 40 jaar geleden al smeltende zekeringen en huwelijksringen op

gravatar

Saludos holandés,
Als directe nakomeling van een Spaanse held (Andreo del Molinero), welke in het jaar 1588 in strijd tegen de Calvinisten jammerlijk doch moedig ten ondergegaan is, kan ik Uw onderbuikgevoelens toch enigszins herkennen.
Vandaar dat ik een compromis voorstel: per direct sluit Spanje de grenzen voor Nederlanders, geen vakanties meer aan onze prachtige Costa`s, geen stedentrips meer naar Barcelona. Alle gepensioneerden welke in Spanje wonen en leven per direct het land uit. Nederlanders: minder, minder, minder!
Onze Spaanse partij “Menos de Holandés” maakt zich reeds sterk voor de komende verkiezingen.
Verder hoop ik nog vele jaren, zoals vele generaties voor mij, nog lang gast te mogen zijn in het land van tulpen, molens, kaas, rijkelijke uitkeringen en klompen.
Adiós,
De gevallen homeopaat

Reageer
gravatar

Laetare,

Als je had vermeld wat jij zo geweldig vindt, had we wellicht een pittige doch aangename discussie kunnen voeren.

gravatar

Tijdens de bevrijding van de Spanjaarden op 3 oktober in Leiden geldt het massaal meezingen van “E viva Espanja” van Imca Marina als een van de hoogtepunten. Ik zie hier een mooi stukje verwerking in, en wou het graag zo houden. Wij Leienaren laten Geert Wilders graag een poepje ruiken.

Reageer
gravatar

Welnee, gewoon een reuzenpenis, net als de meeste monumenten. Er zijn maar enkele uitzonderingen, zoals de Porta Nigra in Trier en de Arc de Triomphe in Parijs. Die hebben meer iets vrouwelijks, zo in de verte.

gravatar

Oei, Heer Spaland, nog een herdenking kunnen we er niet bij hebben. Wellicht kan UNESCO enige bescherming bieden; in dat geval is bakker De Groot van ons allemaal.

gravatar

Inderdaad een “kruis”raket, opgericht in de euforie van de wederopbouw met het Oog op het Kruis. Dus wel met een duidelijke symboolfunctie, I Am sterdam. geïnspireerd door Theo van Heuft’s levenswerk: Yab Yum, de eeuwigdurende erectie. In Wageningen is later een intrekbare variant gemaakt die zich alleen op feest-, markt- en herdenkingsdagen ont-plooit.

gravatar

Och, maar Heer Spaland, die 80 jaar was niet aaneengesloten, heb ik mij door de geschiedenisleraar laten vertellen.
Dus de verversingen en bitterballen kunnen door tijdens de pauzes.

gravatar

Pollens, dit is wat men noemt een vooruitziende blik. In de zeventiende eeuw heeft men al bedacht dat een herdenking van 80 minuten wel leuk is, maar dat het wel te doen moet blijven. Vandaar dat men een pauze heeft ingelast zodat de handel in die tijd door kan gaan.

gravatar

Waarom worden eigenlijk oorlogslachtoffers herdacht. Mensen die meedoen aan een oorlog moeten toch helemaal niet herdacht worden. Wanneer worden de mensen herdacht die aan cholera of polio zijn bezweken. En wanneer worden de mensen herdacht het loodje hebben gelegd door ouderdom. Waarom worden die mensen nooit herdacht.

Reageer
gravatar

Beste Jan Lul,

Je hebt groot gelijk. Waarom worden pestepidemieën, waaraan zovelen de pest hadden, niet herdacht? Die hebben relatief meer slachtoffers geëist dan beide Wereldoorlogen, de Opstand (voorheen tachtigjarige oorlog genoemd), de Boerenoorlog ± de Bokseropstand bij elkaar opgeteld.

gravatar

In Spanje hebben ze geen flauw benul van de 80-jarige oorlog.

Wel willen ze een delegatie ontvangen voor een herdenking die bij hen bekend staat als de 30-jarige oorlog, waarbij zij tegen Los Paises Bayos in deze regionen hebben gevochten.

Hiervoor willen zij 30 minuten stilte houden uit respect voor de slachtoffers.

Reageer
gravatar

Een optreden van allerhande Volendamse muzikanten lijkt mij gepast bij een herdenking van de 80 jarige oorlog. Ooit afgevraagd waarom veel Volendammers een donkerder uiterlijk hebben en katholiek zijn? Dit in tegenstelling tot de bewoners van het veel oudere hervormde Edam? Diederik Sonoy zou de Spanjolen de moerassen bij Edam hebben ingejaagd.

Reageer
gravatar

Begint dat gedonder met Zwarte Piet (tegenwoordig ook zwarte Petra) nu al weer? We hebben nog vier maanden te gaan voordat de middenstand begint met het strooien van sinterklaasfolders in een of andere hoek.)

Ik vraag me wat erger is, Zwarte Piet verwijten dat hij eventueel een slaaf zou kunnen zijn geweest of de koning kwalijk nemen, dat hij vroeger slavenhouder was met een land vol horigen en lijfeigenen?

gravatar

Hier in Alkmaar maken we er elk jaar ontzettend veel werk van op 8 oktober.

Reageer
gravatar

We zijn toen uitgebuit door de Spanjaarden. Moeten we naast de herdenking niet bij de VN gaan vragen om erkenning van deze uitbuiting zodat wij namens onze voor- voor vaderen schadevergoeding kunnen vragen. We zullen Sinterklaas en zijn maten eens laten weten dat wij ons gediscrimineerd voelen vanuit het verleden.

Reageer
gravatar

Tijdens minuten stilte voor oorlogsslachtoffers dienen alle oorlogsslachtoffers herdacht te worden, of het nu om Troje gaat of Irak. Het leed dat door oorlogen veroorzaakt wordt verandert niet door tijdstip, plaats of nationaliteit.

Wat een gezeur in de Speld over minuten stilte trouwens. De meeste mensen denken tijdens die stilte aan de vakantie die ze nog moeten boeken (is Rusland nu wél veilig?), dat ze na de herdenking een frietje gaan pakken alhoewel niet zo gezond misschien, of wat voor mooi wijf daar zo lekker staat te herdenken, en dat de Oranjes uiteindelijk allemaal moffen zijn.

Reageer
gravatar

Zo is dat Hermann, daarom ook 80 minuten stilte zodat je niet in tijdnood komt.

En ja, veel mensen staan eigenlijk alleen maar te wachten op die 12 min. Armin van Buuren.

Toch blijft het tobben, een paar dagen geleden nog:
http://www.speld.nl/2014/05/05/gedachten-aan-duitsers-verstoren-dodenherdenking/

Lees Daan op #38 even, aan patat denken laat je vervolgens voortaan wel achterwege denk ik zomaar.

Persoonlijk let ik ook niet zo op mooie wijven en of ze lekker staan te herdenken, ik wordt liever bewonderend bekeken.
Pssst chica roepen durft niemand tijdens dodenherdenking; ik kan daar in alle vrijheid lekker herdenken wat ik wil.
Dat onze Oranje Koningin eigenlijk hele enge ouders heeft b.v.

Dat het allemaal Duitsers zijn in de kern van de zaak héb ik al zo vaak gedacht..

Maar aan patat denken zou ik niet durven, o nee.

gravatar

Jongetje groen en bleu,

Ga je schamen. Jouw tekstje had dus moeten luiden:

Ook niet aan een patatje tachtig jarige oorlogen?”

Hup terug naar groep drie van juf Mie en wel nu.

gravatar

Jongengroenenbleu, die moet nog uitgevonden worden, voor elk ruzietje is een bijbehorend patatje mét in Den Haag.
Ik ben net bekomen van het patatje nucleaire oorlog ter ere van de NSS top nog niet zo lang geleden.

Heb jij nog een idee? Er mag dus geen joppiesaus inzitten, niet wéér.
Iets met knettersnoep en tabasco bijvoorbeeld.

Evt. recept doorgeven aan de runner-up in de jaarlijkse friettest van het AD.
Hagenezen vinden niks te vet of te klef, onthou dat en wie weet smikkelen we volgende week massaal patatjes 80-jarige oorlog.

Deze moet je hebben:

http://www.ad.nl/ad/nl/1401/tests/integration/nmc/frameset/varia/friettest_2014.dhtml?verkooppunt=55

Heel benieuwd of en zo ja wát het gaat worden!

Liefs,
Annie

gravatar

Henkie,

Slim hoor dat jij de onjuiste spatie van Jongetje groen en bleu al zo snel doorhebt. Andere leerlingetjes doen er minstens een dag over.

Een half puntje erbij op jouw rapport.

gravatar

Annie, enkel een patatje ziekenhuis met een broodje bagger van snackbar De Urn, voorheen Boy Bensdorp’s Cafetaria. Die gasten frituren door, waar anderen allang gestopt zijn. En, zij hebben het wél in hun basispakket.

http://tinyurl.com/3syjb3

Smakelijk!

En een groet, Trendvolger.

gravatar

Ha die Trendvolger, een patatje ziekenhuis!
Dat gaat hem worden, en een kop soep van de dag natuurlijk.
Ja, zulke zaken hebben vaak prima frituurvet; gaat jaren mee!

Bedankt voor de lachbui, deze was nieuw voor me.
Even bijkomen van deze Haagsche folklore.

Reeds! zou Sjef gezegd hebben..

gravatar

Opmerkelijk hoe een opinie in dit land binnen enkele decennia 180 graden kan draaien. 30 à 40 jaar geleden sprak men nog over gastarbeiders. Zij waren hier te gast nota bene!

En, hoe vreemd is het dat Wilders hier vandaag nog niet heeft geopteerd om Spanje uit de Euro te donderen. Nexit wordt Spexit, maar dat heeft Gradje dus ook niet zelf verzonnen.

‘t Is me wat.

Reageer
gravatar

Inderdaad; we hebben dat zelf aangemoedigd: Siiiiinterklaasje kom maar binnen met je knecht etc.
Dus nou niet klagen dat ze vanwege de gezelligheid wat langer zijn blijven hangen.

gravatar

Ah Jeettje,

‘t Heerlijk avondje wordt dus op 14 mei gevierd. In ruil voor het aardigheidje schuif ik mijn herdenkingen graag op naar een later datum.

Overigens beste Jeettje, schept deze datum met bijbehorende plechtigheden niet wat verwarring in het Rotterdamse centrum, alwaar op de wat ruimere Coolsingel wordt stilgestaan bij het feit dat diezelfde singel 74 jaren geleden, voor de middag althans, toch een stuk smaller was?

gravatar

Heer Steeds, dat is nog steeds zo.
Als we hier in het Haagsche roddelen over de nieuwbouwwijken die inmiddels bíjna Den Haag, Rijswijk, Voorburg en nog wat gehuchten aan Delft verbinden zeggen we nog altijd:

‘Ja, daar hebben ze heel wat blikken Brabo’s voor open moeten trekken.
Heel Ypenburg is met een zachte g gemetseld, prima werk overigens, niets dan lof’.

Godzijdank zijn ze niet blijven plakken in deze streek maar hup, de rivieren weer over na gedane arbeid en carnaval vieren, daar wordt iedereen uiteindelijk gelukkiger van.

De allochtonen van buitenlandse komaf hier in Den Haag hebben meer verstand van lekker eten klaarmaken en verkopen, of niet zo moeilijk doen over winkelsluitingstijden.
Alleen daarom al mogen ze nooit meer weg.

Kom daar maar eens om in Roy Donderscity waar een worstenbroodje met spek omwikkeld het hoogst haalbare is qua exotische lekkernij. Exotisch ja.

Prima mensen hoor, Brabo’s, harde werkers ook maar je wilt ze niet naast je hebben wonen. Rare muziek, rare (eet)gewoonten en je verstaat ze niet.
Misschien maar beter ook!?!

gravatar

Steed’s,

Dat waren Spanjoolse ballingen in Brabantse dienst. En niet alleen in die tijd wilde men er nog wel eens grondig verdwalen!

Drie jaar geleden is er een keuterboertje met een koeterwaals accent uit de Biesbosch gevist, die nog steeds dacht dat Brabant bezet werd door de Duitsers. De beste man werd destijds maanden vermist uit het Rosmalense Coudewater, waarna het hele dorp een weken durende zoektocht met prikacties startte.

gravatar

Ach, wij stellen zo onze prioriteiten, Trendvolger. De troebelen zijn zo troebel, dat wij graag de eer laten aan Den Haag, waar het vredesverdrag werd getekend; hebben zij ook wat.

gravatar

Juist wel herdenken! Maar geen 80 minuten stilte!

Na alle kustplaatsen, gaat nederland nu ibiza annexeren!
Het is de laatste. Vrijplaats voor welgestelde ouderen. Nederland is vol! Buitenlanders bezoeken Vol enDam als typisch Hollands! De sjeik van dubai is met zijn jacht en pendelbootje de ‘medusa’ al gespot bij eulalia, ibiza!

Reageer
gravatar

Foei Patrick,

Lol bij een artikel over de herdenking van oorlogsslachtoffers in de zeventiende eeuw. Wat moeten je verre voorvaderen wel van jou denken.

Ze schamen zich diep… in hun graf.

gravatar

“een strijd van tachtig jaar tussen Spanjaarden en Nederlandse opstandelingen binnen het kader van een strijd tussen katholieken en protestanten, met als inzet de soevereiniteit van de Noordelijke Nederlanden mag nooit meer voorkomen.”

Nee, precies, het moet nu eindelijk maar eens afgelopen zijn met die ketters. Terug in de schoot van onze Heilige Moeder de Kerk.

Reageer