Gedachten aan Duitsers verstoren Dodenherdenking

Ernstige denkrellen op de Dam

De Nationale Dodenherdenking op de Dam is zondag ernstig verstoord, doordat een vrouw ook aan overleden Duitsers dacht. Het Comité 4 en 5 mei spreekt van een ‘pijnlijke en droevige dag’.

De herdenking begon nog rustig. Tijdens de eerste minuut dachten alle aanwezigen aan Nederlandse oorlogsslachtoffers zonder NSB-sympathieën. Kort daarna dwaalden de gedachten van Mieke Huizinga (53), inmiddels bekend als de ‘Damdenker’, echter af naar Duitse soldaten. Dat leidde meteen tot hevige denkrellen.

Dylan van Veen (26): “Ik zag voor mij plotseling iemand denken aan een mof. Toen werd ik overvallen door woede. Ik heb haar eerst gevraagd of ze ermee op wilde houden, maar toen ze vroeg of ik stil wilde zijn, heb ik haar met een paar vrienden van de Dam proberen te verwijderen. Toen andere mensen zich er ook mee gingen bemoeien, ontstond er geestelijke onrust.”

Huizinga toont berouw: “Ik dacht aan die Duitse soldaten, vaak ook gewoon jonge jongens die tegen hun zin in een oorlog terechtkwamen en niets liever wilden dan veilig thuiskomen. Dat was ongepast.”

Het Comité 4 en 5 mei steekt de hand in eigen boezem. Voorzitter Joan Leemhuis-Stout: “Achteraf gezien was het thema van dit jaar, ‘Vrijheid van Gedachte’, misschien wat ongelukkig gekozen. Natuurlijk mag je denken wat je wilt, maar de vraag is of je dat ook altijd moet doen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Het Comité 4 en 5 mei steekt de hand in eigen boezem”.
Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat een van de leden momenteel is geschorst omdat hij de hand niet in eigen boezem, maar in die van een vrouwelijke collega stak.

Reageer
gravatar

Feestvieren is prima, maar feestvieren om iets dat structureel faalt gaat me te ver. Ik ben voor goede beveiliging en vind beveiligen aan de bron ook ze juiste methode. Ondanks dat werkt het niet goed bij Wilders. We blijven steeds last van zijn opbraaksels houden, hij breekt keer op keer door die beveiliging en we hebben daar met z’n allen flink last van. Dus eerst maar eens goed beveiligen, zodat we geen last meer hebben van Geert, en dan eens gaan nadenken over een beveiligingsdag.

Reageer
gravatar

Hoe zie je wat iemand denkt ?
Sinds wanneer mogen we niet meer Denken wat we willen? Ik dacht dat dat toch wel het meest basale recht van iedereen is.

Reageer
gravatar

De epiloog is aan mij, zoals het hoort.

Mijn gelovigen weten, wat velen van u nog moeten leren, dat men het denken moet overlaten aan de enige man die ervoor geschapen is. Zelf denken leidt tot een multiculti-maatschappij, die het volk niet wil.

Dus mensen volg jullie enig echte leider in ons land. Denk met hem mee en probeer het in godsnaam niet zelf.

Tot jullie sprak jullie toekomstige onverlichte dictator.

Reageer
gravatar

Even voor iedereen die hier super boos op wordt en ah dat kan niet, ik zal jullie even herinneren dat wij allemaal mensen zijn, en er in de tweede wereldoorlog veel mensen gedwongen werden, ik snap natuurlijk ook dat wat ze deden ondenkbaar is en dat mensen met al het recht mogen walgen van hun. Maar het waren eenmaal mensen, vaak jongeren die geen andere keus hadden. Knaapies van 16 liepen er vaak bij die geeneens snapte wat het allemaal inhield. Er zijn veel slechte mensen, die geen berouw hadden voor wat ze deden, maar ook andere mensen, die geen besef hadden voor wat er gebeurde. Hitler pakte het eenmaal erg goed aan, hij wist mensen te laten geloven dat hij hun uit de nood zou redden, Duitsland verkeerde in grote crisis en was al verbitterd van de 1e W0 mensen waren het zat om honger te lijden en geloofde in Hitler, hij zou hun uit de crisis halen en weer zin in het leven geven. Hij zou Duitsland redden en hun weer macht geven. Je mag boos zijn op de mensen die er van genoten en het niet erg vonden, maar heb geen haat voor de haast kinderen die mee deden.

Reageer
gravatar

Girl je hebt gelijk.

Maar, we moeten de schuld niet alleen op Hitler schuiven, een dictator bestaat slechts met de steun van een belangrijke en machtige groep. Dat neemt niet weg dat Hitler een hoofdrol in die groep speelde.

Anders is het bij dat manneke in Noord-Korea, dat heeft geen macht maar voorziet de dictatuur van een gezicht. Hij mag hoogstens af en toe een ex-vriendinnetje laten ombrengen en daar moet hij het dan mee doen.

gravatar

@Willy
“Anders is het bij dat manneke in Noord-Korea, dat heeft geen macht maar voorziet de dictatuur van een gezicht. Hij mag hoogstens af en toe een ex-vriendinnetje laten ombrengen en daar moet hij het dan mee doen.”

Denk je dat echt? Wat ben jij naïef zeg.

gravatar

Ik kon mij niet verweren tegen de gedachtes die ik had over de politionele acties in voormalig Nederlands Indië. Hoe erg ik mijn gedachte trachtte te verachtten. Het gebeuren van toen, is een smet op het Nederlandse blazoen. Ik kan mijn eigen gedachte toch niet verkrachten? Ik heb gelukkig Stealth-Gedachten, niet te traceren door de denkpolitie. Ik ga nooit naar Duitsland wel soms naar Mofrika Denk Ik. Ik denk, dus ik besta. Ofzoiets.

Reageer
gravatar

Wij “gewone ” hebben en zullen nooit iets te zeggen hebben over oorlogen en dergelijke. vreselijke gebeurtenissen die toen hebben plaatsgevonden komen anno 2014 nog steeds voor. hebben we er iets van geleerd. Nee !
als overheden tot een besluitvorming komen voor hun eigen interest moeten we maar gehoorzamen oh wee tegenspraak of eigen gedachten. democratie bestaat niet, ook niet in het westen. het grootste propogandamiddel wat ze gebruiken is de media. ik hoor dagelijks “heb je het nieuws gehoord” ik geloof dat al lang niet meer. mensen !! kom voor elkaar op daar gaat het uiteindelijk om. laat je niet sollen met propoganda van Putin is een gevaar voor het westen of Assad gooit zenuwwapens in tegen de bevolking. wie het het hardst roept zal er wel het meest van weten! zaak is trap er niet meer in we zijn allemaal geboren met ons eigen gedachten.

Reageer
gravatar

Heb jij even geluk R>s,

Wat fijn voor je dat wij een kabinet hebben wat voor ons allemaal het participeren nieuw leven heeft ingeblazen, bofkont!

gravatar

ik vind de vrijheid van gedachte levensgevaarlijk, zo gaat men denken dat alle problemen in de wereld met het verstand zijn op te lossen, dat gaat niet werken.
Ik stel voor dat de vrijheid van Fantasie als een van de nieuwe universele rechten van de mens ingevoerd moet worden. Het liefst via de V.N. Straks komen we nooit van de democratie af en dat zou zonde zijn.

Reageer
gravatar

Tjemig zeg, hoezo ernstig verstoord? Hoe weet je nu wat iemand denkt? In mijn ogen, op de tv gericht om 20u, was er geen onrust maar een vredige herdenking. Laten we eens niet overal zo’n ophef overmaken zeg!!!

Reageer
gravatar

Moitje,

Het was een chaos gisteren op de Dam. Het gelaat van onze Koning verraadde een immense ergernis, en een hardgrondige afkeer van dit uiterst afkeurenswaardige en respectloze gedachtengoed.

Van Damdenker tot Doemdenker, moeten hij en zijn vrouw gedacht hebben, daarbij sterk overpeinzend volgend jaar de plechtigheid over te slaan, en daarmee de bevrijding ervan in huiselijke kring te vieren.

gravatar

Geen enkel volk, ras, geslacht, religie, levensovertuiging is beter dan een ander volk, ras, geslacht, religie of levensovertuiging.

Wat de Duitsers in W.O. 2 hebben gedaan, kunnen wij Nederlanders ook.

Of de Russen, de Koreanen, de Chinezen, de Belgen, de Noren, de Ieren, de Amerikanen, de Soedanezen en ga zo nog maar door tot we alle landen cq. volken van de wereld hebben gehad.

Leven en laten leven en mekaar de ruimte geven, niet alleen fysieke maar ook geestelijke ruimte.

Maar ja, we zijn dieren en vooral kuddedieren, die vaak achter de verkeerde leider(s) aanlopen.

En zolang dat niet verandert, blijft vrede de periode tussen 2 oorlogen en derhalve een utopie.

Reageer
gravatar

Er zijn ogenschijnlijk wel volken die er meer talent voor lijken te hebben dan anderen, door bijvoorbeeld een cultuur met teveel respect voor autoriteit. En Abba zong het al: The Winner Takes It All.

Als je sommige films ziet van de zeer talentvolle cineaste Leni Riefenstahl met daarin die indrukwekkende bijeenkomsten en dat in het tijdsbeeld plaatst van armoede, onderdrukking en weinig communicatie, zie je hoe moeilijk het kon zijn je niet bij deze beweging aan te sluiten. Je werd weer iemand en er werd gezegd dat je waarde had.

Onwillekeurig denk je dan toch dikwijls hoe jammer het is dat er zoveel leed is aangedaan en zoveel mensen zijn omgekomen terwijl we nu, met Duitsland voorop, alsnog het EU Reich binnen worden gemarcheerd.

gravatar

Ik snap echt niet wat er aan zo erg is om tijdens de dodenherdenking ook aan slachtoffers uit andere landen te denken? Ja, ook aan duitsers! Ik ben zelf ook duitser en mijn oom was 19 toen hij naar rusland werd gestuurd – en hij is zeker niet uit overtuiging en ook niet vrijwillig daar naartoe gegaan, hoor! Hij is nooit teruggekomen en we weten helemaal niet wat met hem is gebeurt. Het is allemaal heel erg makkelijk over anderen te oordelen. Je weet toch helemaal niet wat jij destijds gedaan zou hebben. Ik weet niet of ik zo moedig als – bijvoorbeeld – een Sophie Scholl zou zijn geweest. Wat er is gebeurt mag nooit worden vergeten, maar je moet ook eindelijk ermee ophouden alle duitsers te veroordelen.
Trouwens: tijdens die elf jaar die ik in Nederland heb gewoond, kwamen ALLE negatieve reacties i.v.m. mijn nationaliteit van mensen, die de 2de wereldoorlog NIET meegemaakt hebben. Mijn schoonouders bijvoorbeeld hebben altijd achter me gestaan.

Reageer
gravatar

Jörg, ik heb niets tegen de moffen alhoewel ze de oorzaak zijn van 2 wereldoorlogen en Angela Merkel nu rotzooi trapt in de Oekraïne.

Misschien heeft je oom wel besloten om in Rusland te blijven, het is tenslotte een mooi land met veel ruimte.

In die tijd had je nog geen internet en ook de telefoon- en postverbindingen lieten te wensen over en op een later moment was hij de vreselijke duitse taal waarschijnlijk al vergeten en kon daarom geen berichtje meer uitsturen.

Heb toch wat meer vertrouwen in je onkel!

gravatar

Beste Fons, er zijn mensen die zichzelf erg grappig vinden maar dat niet zijn omdat ze grappen maken uitgaande van foute kennis.
En dan is het ineens niet grappig meer, maar een kwetsend Geen Stijldingetje.

gravatar

Ach jee Jeettje, meld je met je moralistische gezeur bij de redactie. Ik plaats hier zolang het kan, net zoals jij, precies dat wat ik wil.

gravatar

Ja, ergens achter gaan staan is lekker makkelijk, sta je mooi uit de wind. Maar die Mieke stond natuurlijk ergens vóór en dan krijg je problemen. Tenminste, als je iets denkt. Gewoon alleen maar staan, nergens aan denken is mijn advies. Maak je ook geen spel(d)fouten.

gravatar

Ja hoor Fons, die vrijheid heb je, net zoals ik de vrijheid heb om jou te gispen om je gebrekkige kennis van de geschiedenis, het niet weten wat er in Rusland gebeurde met gevangen genomen vijanden en het je niet kunnen voorstellen wat het betekent in het ongewisse te blijven voor de achtergebleven familie en daar zogenaamd ‘lollig’ over te doen naar een familielid.

Als jij dat moralistisch vind, best. Zegt alles over jou en hoe je je vrijheid misbruikt: alles voor je eigen, hé? Fuck die dooie soldaten, hadden ze maar op tijd moeten bukken, niet?

gravatar

Tjeetje,

Het interesseert inderdaad niets wat er met die mof zijn oom gebeurd is.

Het ongewisse in zijn gedachten kan alleen maar zijn over de vraag of zijn oom er nog een vakantie aan geknoopt heeft, hij was er nu toch al, en inmiddels is overleden, óf dat hij toen al is overleden.

Of ik al dan niet weet wat het betekent in het ongewisse te blijven over een familielid zeg je voor eigen rekening. Ik weet wat het is om familie als militair of dwangarbeider in de oorlog te hebben.

We zitten op de Speld en historische kennis is hier van geen enkel belang.

gravatar

Dus je kwetst liever? Je spiegelt? En je verdraait de historie om dat te doen?
Historie is om van te leren en fouten te vermijden in de toekomst, niet om die fouten nog eens dunnetjes over te doen, of te misbruiken om te kwetsen.

Hoe makkelijk zou het zijn om ‘grapjes’ te maken over jouw familie als dwangarbeider of militair, alleen maar om te kwetsen, en dan dat af te doen met ‘die mensen interesseren mij toch geen reet’.

Iedereen heeft het over het recht op vrije meningsuiting, en maakt daar de plicht van om alles wat voor de mond komt maar eruit te gooien.
De ‘plicht’ echter die aan dat ‘recht’ gekoppeld is, is kiesheid, zorgvuldigheid.

gravatar

Jeettje, een collegiaal advies, Alfons is een overtuigd en loepzuivere dickhead met een mentale en morele retardatie, een vaker voorkomende parallelle ontwikkeling van de menselijke soort. Dit species is gezegend (of belast) met een zwak ontwikkelde sociale intelligentie. Laat hem wentelen in vrije meningsuitende lompheid en stop er verder geen energie meer in. We hebben dit eerder meegemaakt en overleefd; denk aan B.W. Hietbrink.

gravatar

Jeettje, ga je misschien iedere zondag naar de Calvinistische dienst? Typisch Nederlands, dat vunzige vingertje van je.

Outsider, je hebt helemaal gelijk!

Hatelijke groet,

Jullie Fons

gravatar

Dank Outsider, het was mij al duidelijk, maar ik hanteer het credo wat ik tijdens mijn actieve tijd in het onderwijs ook al hanteerde: je kunt nu nooit meer zeggen “ich habe es nicht gewüsst”, want ik heb het je net verteld.
Wellicht vindt Fons daarin troost als hij een café wordt uitgehoekt door zijn botte en beledigende houding.

Ik vind het een morele plicht van ieder beschaafd mens correctief op te treden tegen GS methoden: gelukkig is er een initiatief gestart om de trein van betamelijkheid weer in de rails te krijgen.
Niet vanuit een kerk, Fons, daar zul je mij nooit aantreffen: gewoon mensen die die lomperigheid beu zijn en de verziekende werking aan de kaak willen stellen.

gravatar

Het is inherent aan het open karakter van De Speld dat iedereen zijn zegje kan doen in dit forum, op zowel zinnige, vreemdzinnige als op uitgesproken on-zinnige wijze. Er zijn principieel geen andere beperkingen dan -incidenteel (zoals bijv. op 6/5/2014 op # 7c van 09.07 – tot 09.37 uur)- een subtiele toetsing door de Speld’s eigen Waarheidscommissie en daarnaast de onbegrijpelijke (doch structurele) sabotage van de werking van de navigatietoetsen. Ergo; er is voldoende waarborg voor de biodiversiteit binnen dit medium, ook al is die soms moeilijk te pruimen.

gravatar

Sorry Tjeetje, grote Zuiveraar en Surpriem Geweten, maar wat zijn GS methoden? Misschien bedien ik me wel van iets zonder het te weten en dat is dan onvrijwillig plagiaat. Ik vermoed echter dat ik het daarna via optie vrijwillig zal doen.

Voor altijd, Fons

gravatar

2014, iedereen will vrede , respekt maar op 4 mei mag je de “duitsers haten” maar hallo dit is onzin, natuurlijk is de 2e en 1e wereld oorlog verschrikkelijk voor iedereen die het heeft meegemaakt, iemand verloren , mensen die zijn gestorven voor vrijheid, ik peroonlijk vindt dat we moeten kunnen ” vergeven maar nooit vergeten” Niet iedere “moff” heeft voor de oorlog gekozen vrijwillig , zoals ik all schreef 2014 tijd om te vergeven maar hoeven die verchrikkelijke tijd nooit te vergeten…

Reageer
gravatar

Nederland kent het recht van meningsveiliging, hier mag je Duitsers op elke dag haten. Haatze!

gravatar

Mensen zijn niet gestorven voor vrijheid, ze zijn gestorven omdat ze dood werden geschoten door andere mensen die de opdracht hadden dat te doen, enz.

Ze hebben hun leven ook niet gegeven, het werd hun afgenomen.

gravatar

Ik maak deel uit van het
‘Committee Herdenking Oorlogsoverlevenden’.

Het is van groot belang om de inmiddels op natuurlijke wijze overleden overlevenden van WOII te blijven herdenken want zij hebben zich immers een stuk slimmer getoond dan de in die oorlog overledenen.

Darwin voorspelde het al in zijn boekje over de Survival of the Fittest.

Reageer
gravatar

GELUKKIG HEBBEN WE ONZE GEDACHTEN NOG HELEMAAL VOOR ONS ZELF!! iK VIND HET ERG DAT ER BIJ DE JONGE GENERATIE, DIE HELEMAAL NIETS MEEGEMAAKT HEBBEN VAN DE 2E WERELDOORLOG,) VAAK ZO,N HAAT IS TEGEN DUITSERS. MIJN VADER IS IN DE 2E WERELD-OORLOG DOOD GESCHOTEN DOOR DE DUITSERS,MAAR IK HEB GEEN HAAT TEGEN DE DUITSERS. (EN ALS HET WOORD MOFFEN WORDT GEBRUIKT, VIND IK HELEMAAL ERG)

Reageer
gravatar

Tiny, die haat is ons met de moedermelk en later met de poedermelk van Nestlé uit het neutrale Zwitserland, naar binnen gegoten. Blijf dus a.u.b. van onze moffenhaat af.

Dat je de moffen niet kwalijk neemt dat ze je vader hebben doodgeschoten toont aan wat je voor ‘fijne’ dochter bent.

gravatar

Een mof is een verbindingsstukje dat 2 buizen met elkaar vebindt? En wat dacht je van “wegmoffelen”

gravatar

Bas is duidelijk nog niet op de hoogte van de nieuwste technieken. Google is zelfs al een stap verder. Soms krijg je bijvoorbeeld reclame over sinaasappelen, terwijl je er dan pas over na gaat denken.

gravatar

[serieuze modus]
Het kan dan wel op Speld.nl staan en als satire bedoeld, maar helaas ligt het artikel dichter bij de waarheid dan menig ander artikel op deze site.
Want het wordt inderdaad al jaren opgelegd waar, wie en wanneer men mag herdenken.

[einde serieuze modus]

Een buurman van mij wilde een paar jaar geleden soldaten herdenken die op 12 mei 1945 waren overleden en werd daar ook op aangesproken door het comité.
Men gaf aan dat het niet de bedoeling was dat men ook personen ging herdenken die niet door het comité waren aangewezen en al helemaal niet als deze ook nog eens niet tijdens de oorlog gesneuveld waren. “Voor je het weet krijg je wildgroei en herdenkt iedereen maar wie hij wil en dat is niet de bedoeling. 7 mei zou nog net kunnen en ook voor een sterfgeval op 8 mei zou een enkele keer een uitzondering gemaakt kunnen worden, maar 12 mei is echt te laat gestorven voor een herdenking.”, aldus het comité.

Reageer
gravatar

Het herdenken van sterfgevallen van na vijf mei is alleen toegestaan indien de gestorvenen zijn overleden aan verwondingen die hen tot en met 4 mei 1945 zijn toegebracht. Het committee kan hierop geen uitzonderingen verlenen. De maximumdatum is 10 mei ‘s avonds om 20:00 u. Het moet geen grotere rotzooi worden!

gravatar

Gedachten zijn vrij het uit te spreken. Wie dat mij wel belemmeren, wil zelf een machthebber over die persoon en is zelf een onrust stoker.

Daarom hou ik niet van Nederland, maar ik voel mij Noor.

Reageer
gravatar

Het kan aan mij liggen hoor, maar hoe kan iemand nou zien wat je denkt. Dit gaat toch helemaal nergens over. Als ik ineens aan pannenkoeken denk dan kan niemand dat toch zien….

Reageer
gravatar

Bewijs eerst maar eens dat je aan pannenkoeken denkt Inge. Anders zeg je toch maar “haha ik dacht lekker aan iets anders” Daar trappen we mooi niet in.

Zo gauw jij onomstotelijk kunt bewijzen dat je aan pannenkoeken denkt, zal ik jou laten zien dat ik weet wat jij denkt.

(Kleine lieve wollige roze olifantjes)
Ha! ik weet waar jij nu aan denkt ! kijk, zo moeilijk is het niet.

gravatar

Ik ben een Duitser…ik dacht ook ineens aan een dode Duitser…..MAAR MAG IK MIJN MOEDER IS OOK OMGEKOMEN IN DE OORLOG EN WAAROM ZOU IK DAAR OP 4MEI NIET OVER NADENKen…..maar helaas de politie beschikt over nadenk technieken…..en hebben me waarschijnlijk afgeluisterd toen ik nadacht over hoe ik jullie allemaal in kontje neuk……doe mensen nu zijn jullie ook 2min dichter bij je dood….ps lees dit nog eekeer en je bent 4min dichter bij je dood

Reageer
gravatar

Ik doe altijd een helm op als ik naar herdenkingen ga. Dan kan niemand zien of mijn gedachten afdwalen naar Idi Amin Dada zaliger, Freddy Heineken en de zo tragisch overleden hr. Glimmerveen. Ik heb moeite om mee te gaan met de algemene gedachte van de dodenherdenking want ik ken niemand van die doden en mis hen ook niet echt, ons land is toch al zo overbevolkt.

Reageer
gravatar

Meike, wat denk je wel? Dit is de Speld! Dit is bloedserieuze satire, beslist geen grap.

gravatar

Hebben die Duitse soldaten waar mevrouw Huizinga aan dacht van tevoren toestemming gegeven? Vast niet!!!1! Hun privacy is geschonden en dat is NIET goed.

Reageer
gravatar

Mirjam, maak je geen zorgen, er is tevoren zorgvuldig nagegaan of ze echt dood waren en volgens wetenschappers storen doden zich niet aan dit soort gedachten waardoor er een win-win situatie ontstaat.

gravatar

Prof. Dr. Minderholdt denkt u nu werkelijk dat dit bij mevr. Huizenga ook zo was( zo’n arm)? Laten we wel wezen bij dodenherdenking kun je heel veel denken. Boekenvol schijnt. Maar één ding is een feit, ze zijn voor hun idealen en Vaderland gestorven en dat houdt dan weer in dat wij in vrijheid mogen leven waarvoor mijn oprechte dank overigens!

gravatar

De gedachten zijn vrij
Wie raadt ze daarbinnen?
Zij dansen voorbij
Als nacht’lijke schimmen
Geen mens kan ze naken
Geen jager ze raken
Laat wezen wat zij:
De gedachten zijn vrij!

Ik denk mij wat ik wil
In heimlijke dromen
Haar zoetheid laat ik stil
Mijn harte doorstromen
Mijn wens en begeren
Kan niemand mij weren
Laat wezen wat zij:
De gedachten zijn vrij!

En spert men mij geboeid
In duistere toren
Hun zorgen en moeit’
Gaan alle verloren
Gedachten als vuren
Doen storten de muren
En zold’ring daarbij!
De gedachten zijn vrij!

Daarom wil ik immer,
de zorgen verjagen,
en zal mij ook nimmer
met spoken meer plagen
Men kan toch daar binnen,
steeds lachen en minnen
en denken, wat ook zij:
de gedachten zijn vrij !

Reageer
gravatar

Doe dat nou niet, Ollie, breng mensen niet op een idee: dadelijk weet die Dijsselbloem weer een nieuwe belasting te verzinnen. En gaat Rutte hem verhogen met aftrek voor de zeer welgestelde mede VVD-er.

gravatar

Zo tob ik zelf nog vaak vreselijk met gedachten over “Wounded Knee”. Ja, mag ik a.u.b.? Al die arme native Americans die daar door blanke sabels en blank geweld om het leven kwamen. Geen hond die daar in Nederland ook nog maar één seconde over her-denkt. Oud geweld wordt altijd achterhaald door recenter geweld; wie denkt er nog aan de brand door Rome die door Nero zelf gestart werd.. Wie her-denkt nog wel eens de Slag bij Verdun, de Slag bij Camperduin? Is daar ooit een Damschreeuw over gehoord, één waxinelichthouder geworpen?

gravatar

Als mensen zich iets meer gingen verdiepen in de oorlog. Weet je dat de “jonge soldaten’ waar ook vandaan overspoeld werden met propaganda. Ik ben het hier dan ook helemaal eens met mieke huizenga. Je moet de slachtoffers van de oorlog herdenken. En niet kortzichting kijken naar wat het ene land,het andere heeft aangedaan. Onder de duitsers zijn in het laatste van de oorlog kleine jongentjes naar het front gestuurd, en vermoord. Zijn dit verschrikkelijke moordenaars? Of kinderen die niet beter weten? Ik en blijkbaar mieke huizenga weten wel beter. Jammer dat mensen anno 2014 nog zo kortzichtig zijn.

Reageer
gravatar

ik deel deze mening ook met jou/jullie! tuurlijk vreselijk wat die duitsers gedaan hebben, maar een groot aantal deed t helaas onder druk

gravatar

Laten we er om stemmen, volgend jaar.
Iedereen die de duitsers NIET wil herdenken, doet zijn rechterarm omlaag. Iedereen die de duitsers WEL wil herdenken doet dat niet. Iedereen die geen mening heeft steekt zijn rechterarm recht vooruit.
De meeste stemmen gelden.

gravatar

Foute keuze
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt

Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven

Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan

Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief

Dirk Siebe kwam nooit meer thuis

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Reageer
gravatar

Waarom mogen mensen niet dénken aan wie zij willen? Als mensen daar behoefte aan hebben, en aangezien de gedachten nog het enige is waar mensen zowaar vrij in zijn, vind ik dit meer dan belachelijk. Ik maak me zelfs wel boos om deze post, het gaat hier om oorlogsslachtoffers, en niet om uitgeselecteerde namen. Duitse mensen waren ook oorlogsslachtoffers en hadden vaak geen keuze. Het was dood, of vechten voor je leven. Laat mensen vrij zijn te denken, of willen jullie ze dat ook nog afpakken?

Reageer
gravatar

Lieve Soraya, heb je Boos op #2 al gelezen?

Ik denk zomaar zeker te weten dat jullie het goed met elkaar zouden kunnen vinden.

Zelf ben ik al op het Malieveld geweest waar het wemelt van montere Jonge Politici die je aan D66 willen laten denken. Of Groen Links. Of….

Zucht, kom beste vriendin, wegwezen hier; om 3 uur komt meneer de burgemeester ook nog.. Nee is geen grap; hij komt het halverwege openen.

Dan maar naar de echte kermis, op het Lange Voorhout.
Ik heb Den Haag al van alle kanten en uit de lucht bekeken vanuit een doodenge kermisattractie (InversionXXL) dus heb ik verder vrijstelling gekregen voor Gers Pardoel.
Eén enge attractie p.d. is genoeg.

De boter is er wat mij betreft voldoende uitgebraden wat deze editie van het Bevrijdingsfeest betreft, als jullie, jij en Boos nou eens samen naar Gers Pardoel en zo gaan kijken/luisteren? Anders is het allemaal zo voor niks…

Vandaag mag je denken: waarom Gers Pardoel en geen Golden Earring om maar iets Haagsch te noemen.
Je mag het zelfs hardop zeggen!!

Het is overigens heerlijk weer in Den Haag vandaag, die jas in een tasje gefrommeld zei meer over mijn karakter dan over het weer.

Enfin, je moet het zelf weten hoor maar wat je ook gaat doen vanavond: DON’T MENTION THE WAR!

gravatar

Hoi Annie,

Leve de vrijheid – dus ook Gers Pardoel is losgelaten. Fijn voor Gers, maar wat zou er in Amsterdam gebeurt zijn gisteren, als daar op de Dam massaal aan Gers werd gedacht?

gravatar

Het was nog even twijfelen; laten we Gers Pardoel ( anagram van Grel Pardoes?) of Volkert van der Graaf los op de feestende massa. In essentie vergelijkbaar met het keuzeprobleem van Pontius Pilatus van 1981 jaar geleden: laten we Barrabas los of Jezus? (In de lezing van Monty Python was dat de keus tussen Biggus Dickus of Brian). Gesundes Volksempfinden en commerciële belangen brachten ons tot de optie om beiden (Pardoes én Van der Graaf) te los te laten. Also sprach Fred Teeven.

gravatar

“Een ogenblik geduld, uw reactie wordt beoordeeld door de Speld Waarheidscommissie”. Een precedent! Mij springen hic et nunc de tranen van in de ogen: Speld’s eigen Waarheidscommissie eindelijk in actie. Hoe controversieel moeten de feiten uit de geleverde bijdrage wel niet zijn om deze bundeling van Intellect en Ethiek al een half uur lang bezig te houden? Maar goed dat er over de feitelijke inhoud van De Speld wordt gewaakr

gravatar

Niets nieuws onder de zon, hoor! Henk van Overheem (67) uit Zwolle dacht twee jaar geleden al eens aan een in Nederlands Indië gestationeerde japanse vliegenier, die zichzelf lachend de dood in vloog, al schreeuwend “Banzai…. Banzai!!” Ontegenzeggelijk een ongepaste gedachte, maar dessalniettemin op dat moment toch een nieuwigheid, waar het plaatselijk organiserend comité volstrekt niet op bedacht was. Desondanks slaagde men er wel in om de ontstane onrust en relletjes de kop in te drukken en onder de pet te houden, mede omdat de aangewezen Telegraaf-correspondent op dat moment stomdronken was!

Reageer
gravatar

Een gepaste handelwijze zou zijn haar volgend jaar op Dodenherdenking in het gerenoveerde Oranjehotel op te sluiten, zodat ze met haar subversieve gedachten de orde niet meer kan verstoren.

Reageer
gravatar

Ik snap niet zo goed hoe mensen het wagen om aan overledenen te denken buiten de officiële definitie die van tevoren werd voorgelezen. Die was toch duidelijk genoeg.

Ik dacht ook bijna aan de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog, kon me gelukkig nog net inhouden.

Reageer
gravatar

Gevallen zijn er toen veel, nog meer dan gesneuveld! Lag mede aan het feit dat je destijds struikelde over de lijken, granaten, booby-traps en stukken prikkeldraad. Zie dan maar eens overeind te blijven!

gravatar

Oh, en sinds wanneer moeten mensen denken aan vooraf vastgestelde dingen? Is de gedachte niet nog om vrij te zijn om te denken waaraan je wilt? Belachelijk dat je hier praat over ‘het wagen te denken’. Je hebt het hier wel over overleden mensen waaraan ze dacht, met goede bedoelingen voor de mensen die niet wilden vechten maar MOESTEN. Als jij denkt te kunnen bepalen waar andere mensen ‘aan wagen te denken’ ben jij geen haar beter als ne NSB’ers die juist ontweken moesten worden bij deze herdenking. Just saying.

gravatar

Beste Boos, je bent boos op de verkeerde hier. We hebben een instituut opgericht dat het Comité 4 en 5 mei heet, en daar moet je je aan houden, aan wat die voorschrijven.
Zo niet, doe je aan kapitaalsvernietiging, want daar gaat veel subsidie in zitten, en je wilt toch niet dat ze dat geld voor Jan Doedel krijgen?

Wees blij dat er niet twee comités zijn; één voor 4 én één voor 5 mei. Dat zou nog veel meer kosten.

Zo, nou niet boos meer zijn en VERPLICHT genieten van Gers Pardoel (braak) anders is dat geld ook over de balk gesmeten.

gravatar

Die Joan Leemhuis-Stout (VVD) zat er wel warmpjes bij, op de eerste rang, precies tussen W.A. en Maxima. Ze is dus volledig gerehabiliteerd na die affaire van enkele jaren geleden met provinciale spaarbeleggingsgelden van Noord-Holland, was dat niet iets met Icesave? Ik heb node Ton Hooymayers en Jos van Rey gemist, zaten die niet in de slagschaduw van Mark Rutte?