Aantal telwoorden teruggebracht: één, een paar, veel

Proef met één nieuw numeriek systeem in paar gemeenten

De huidige getallen zijn dringend aan vervanging toe. Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de invoering van getallen niet heeft geleid tot meer individueel geluk of welvaart. Daarom start volgende maand in de gemeenten Zevenaar, Vijfhuizen en Driebergen een proef met minder telwoorden: één, een paar en veel.

Het idee is afgekeken van een paar Braziliaanse stammen in het Amazonegebied. Door het gebrek aan kwantitatieve informatie is de kwaliteit van het leven daar veel hoger, meent initiatiefnemer Sjoerd van de Garde. Hij wil met deze pilot kijken of Nederland ook veel kan scoren op deze schaal. “Een paar mensen zijn sceptisch, maar er is veel vertrouwen voor mijn plan. Ik heb slechts één klacht gekregen.”

De implicaties vallen mee en deze maatregel kan de levenskwaliteit direct verhogen, legt Van de Garde uit. “Het is heel simpel. Stel je wilt één avondje met een paar vrienden veel bier drinken. Dan hoef je voortaan niets vooraf te kwantificeren.” Veel bier kost nog steeds een paar geld, maar het geeft een beter gevoel om zo één rekening te betalen.

Volgens de Algemene Rekenkamer is de rationalisering van de samenleving doorgeslagen in blind cijferfetisjisme en percentageporno. Volgens woordvoerder Stijn Klooster zijn getallen aan inflatie onderhevig en is het nieuwe stelsel veel robuuster en duurzamer. Een paar politieke partijen hebben aangekondigd één tot veel kamervragen te stellen.

De Lotto verwacht deze maand veel winnaars in een paar gemeenten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er ontbreekt minstens een telwoord, namelijk “nul”. Soms blijkt er namelijk van iets nul exemplaren te bestaan. Verder vind ik dat een standaardiseringcommissie zich zou moeten buigen over de vraag of “een paar” niet vervangen zou moeten worden door “een beetje”. Alternatief is “een beetje” als extra telwoord toe te voegen. Het wordt dan: nul, een beetje, een, een paar, veel.
Ik zie uit naar de voetbaluitslagen: Ajax-PSV: een beetje-een paar.

Reageer
gravatar

De financiële rapportage maak ik voortaan in 1 minuut, namelijk door de periode aan te passen. De rest blijft altijd hetzelde:
Omzet: veel
Inkoop: veel
Brutomarge: veel
Personeelskosten: veel
Afschrijvingskosten: veel
Huisvestingslasten: veel
Overige lasten: veel
Fin. Baten & Lasten: veel
Nettowinst: veel
Blijft er wat meer tijd over om de secretaresse te pesten :0)

Reageer
gravatar

Jawolletjes, lach er maar weer om. Voor kijkcijfervoortdrijvende massaconsumensen is dit natuurleuk een welkome versimpelING. Alleen de Indianen de schuld geven gaat niet op, want zo primitief blijken zij bij nader inzien toch niet te zijn.

Reageer
gravatar

We kunnen het er volmondig mee eens zijn, of we kunnen er stekelige opmerkingen over maken, maar dit pilotproject past uitstekend in de debilisatie-tendens die deze civilisatie kenmerkt. Het Grote Geld heeft genadiglijk een eigentijdse ethiek in de bonuscultuur van bank- en verzekeringswezen (bonussen niet hoger dan 1 jaarsalaris + bonussen en opties) en aldus nieuwe maatschappelijke normen geschapen. En ziet, het Wonder der Wederopstanding van het Kapitalisme tekent zich af tegen de horizon. Het gaat beter met Nederland: Rijken worden steeds rijken, armen steeds armer. In de finale van de WK Banken spelen Kapitalistenbanken tegen Voedselbanken en na afloop van de wedstrijd gaan we gezellig terug naar de feodaliteit.

Reageer
gravatar

Geweldig! Dat spuit nr.zoveel aan geert denkt! Hoe veel gaat er dan in een dozijn? Of in een gros? Ik heb de ergste vorm van discalculie, wat een bevrijding!

Reageer
gravatar

Hoi Ingrid,

zijn dozijn en gros niet ook gewoon telwoorden die afgeschaft zijn? Maar ja, ik ben dyslectislkfjgh dus daar zou ik wel blij mee zijn…

gravatar

Paulientje,

Kijk in het vervolg jouw tekstje nog eens goed na, voordat je het inlevert. Ik neem aan dat jij “rekenen” bedoelt.

Je krijgt van mij daarom de beoordeling weinig.

gravatar

Wat kunnen de abonnees van De Speld van tegenwoordig toch slecht lezen. Het is gewoon beschamend.

Niet het aantal cijfers, maar de hoeveelheid telwoorden worden teruggebracht.

Dus 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 blijven gewoon bestaan. Alleen nul, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, acht en negen worden opgeheven!

Let voortaan eens goed op, zogenaamde “intellectuelen”.

Reageer
gravatar

Organza,

Ik heb een vooruitlopende klok op mijn slaapkamer, want de wijzerplaat bevat geen cijfers maar streepjes. Kijk maar

Is dat misschien ook iets voor jou om bij de tijd te zijn?

gravatar

Hoi Plien,

hoezo vooruitlopend? Volgens mij loopt hij een paar uur achter. Da’s veel minuten. Zo te zien staat’ie zelfs stil…

gravatar

Misschien kunnen we de dagen van de week voortaan aanmerken als ‘vrij’ en ‘niet vrij’. Dan heb ik een date op vrij half veel een beetje mei. Of is half ook afgeschaft?

Reageer
gravatar

Handig voor vuurwerkslachtoffers. Die kunnen nu ook op de overgebleven vingers van hun handen tellen.

Alleen die driekantige dobbelsteen wordt wat lastig.

Reageer
gravatar

Berste Coffeemonster,

de meeste vuurwerkslachtoffers konden om mee te beginnen al niet tellen. Maar het zou kunnen dat door deze stroomlijning van het getallenstelsel dat nu verandert.

gravatar

Dáár heb je dus de niks voor nodig. Dan krijg een regelmatig paarvlak, die de Egyptenaren een piramide noemden, met op elk van de paar vlakken (die bestaan uit regelmatige paarhoeken) een nieuw cijfer: niks, een, een paar, veel.
Dobbelen maar!

gravatar

Maar hoe moet het nou met het verschil tussen cijfers en getallen? Cijfers, daar hadden we er tot voor kort tien van en getallen waren er oneindig veel. Men vraagt niet naar getallen, maar naar cijfers. Liefst harde cijfers. Dat zijn er dus vanaf nu nog maar drie. We wachten op het heruitvinden van de nul, dat is dus niks. Blijft over dat een paar veel tot de macht niks toch weer een een is. Best weinig.

Reageer
gravatar

Harde cijfers, Beste Gerard, daar valt wellicht veel geld mee te verdienen. Denk daarbij aan sjekladecijfers (hoe bitterder, hoe beterder, deste harderder alsmede ook qua valutaliteit)
In sommige gevallen werken die dingen nu eenmaal anders dan wij uit een gemiddeld aantal gevallen gewoon waren. Daar staan wel enkele gevallen tegenover waarin een onbedaarlijk aantal het schip inging, terwijl de lachende enkele er met heel veel sjeklade vandoor ging

gravatar

Waar drinken die lui van de rekenkamer, want dat wil ik ook wel – veel bier voor een paar geld. Hier in Apelfoort krijg je maar een bier voor een paar geld.

Reageer
gravatar

Héé, beste André, waar in Apelfoort kunnen wij je vinden? Dan kunnen wij je persoonlijk de flyer overhandigen van café ‘De Apelfoorter’ waarin onze aanbieding: ‘u krijgt op al onze bierproeverij avonden zoveel bier dat sommige mensen het niet goed op konden’.

gravatar

Maar höe moet de taalgebruiker nu weten öf iets een öf misschien twee en minder dan drie is? Daarvöör zal zij/hij toch moeten leren tellen en dan is dit söört taalverdömming niet meer nödig.

En dan öök nög: Mág dit wel van Europa???

Reageer
gravatar

Niets nieuws onder zon dus. Vroeger werd dat Neanderthalertellen genoemd.

Ambtenaren plachten het in de regel te doen met minder meer, vanwege de crisis, en de financiële wereld spreekt van Nooit Genoeg.

Het schijnt allemaal al jaren prima te werken; ik ben dan ook zeer benieuwd welk een belasting dit zal geven op de gemeenschap, gemeenschappen én de vele gemeenschappen.

Reageer
gravatar

Volgens ingewijden is de VVD niet akkoord gegaan met telwoord “meer dan genoeg”.
Ook voor het voorgestelde alternatief “zat” was de VVD niet ontvankelijk: dit woord bezit in die kringen een andere connotatie.

gravatar

Dat was te verwachten beste Jeettje.
Het genootschap schurkt qua mores tegen de geldinstellingen aan, en haar volgelingen moeten dan ook wel garen gesponnen hebben bij, en tijdens de laatste crises.

Al proostend met een bel cognac, V.S.O.P. uiteraard, en een dikke gematteerde rakker in het hoofd gestoken ziet men de toekomst met vertrouwen tegemoet. Ik wens deze kliek dan ook met ‘teveel’ aan te spreken, ‘overcompleet’ kan ook.

gravatar

Bedenk me net dat Rolls Royce ook al zoiets hanteerde: RR wilde nooit opgeven hoeveel paardekrachten zo’n ding had.
Het standaard antwoord naar de autobladen was altijd ‘sufficient’ ; voldoende.

gravatar

Naar verluidt heeft de PvdA dit idee gelanceerd om allochtonen tegemoet te komen.

Voor ‘1 paar’ mogen autochtonen ook ‘enkele’ blijven gebruiken, maar alleen als er geen buitenlander noch tweede of derde generatie buitenlander in de buurt is.

Reageer
gravatar

Eenpaarnaar, Eenpaarhuizen, Eenpaarbergen. Zo moeilijk is dat toch niet? Een beetje moderniteit staat niemand mis.

gravatar

Maar wat is dan nog het verschil tussen driehuizen en vijfhuizen? Of moeten die dan maar fuseren?

gravatar

Helemaal mee eens, vooral scheikundigen doen dit al jaren en daar werkt het prima.
Mono-, di-, tri-, oligo- en poly-. (een, twee, drie, een aantal en veel)

Reageer
gravatar

Ik heb er maar dan 25, ehhh poly jaar ervaring mee en het werkt meestal heel erg goed. Vooral het maken van uren schattingen en business cases zijn veel nauwkeuriger als je zegt dat het poly uren kost en je poly euro moet investeren om poly euro te besparen.