Max Havelaar sponsorde Multatuli

Schrijver dronk jarenlang gratis koffie

Multatuli, de schrijver van de Max Havelaar heeft zich laten sponsoren door een populair keurmerk voor fairtrade-koffie. Jarenlang kon Multatuli gratis koffie drinken in ruil voor het vermelden van de naam van het keurmerk in één van zijn romantitels. Ook nam de schrijver het pseudoniem Multatuli aan omdat zijn echte naam, Douwes Dekker, te veel deed denken aan de naam van een concurrerend koffiemerk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zo zijn wij getuige van de Werdegang van -ooit- een reus onder de Nederlandse literatoren die tenslotte in ballingschap en anonimiteit eindigde, Teruggebracht tot een kop/hals/romp beeld op een sneu, zielloos plein in 020 en zijn herinnering in de vergetelheid gedrukt door Starbucks en Douwe Egberts’ Senseo. Zijn helden Saïdjah en Adinda die in Lebak door de Hollandsche politie na tuchtiging met rottingslagen werden teruggebracht naar Badoer, omdat de Blanda’s vreesden voor matah-glap en amokh maken. Pas in de jaren 1948-1949 zou hen recht worden gedaan tijdens de Bersiap. Wie weet dat nog, zo vraag ik u? Eduard Douwes Dekker en Pieter Jelles Troelstra, beiden zijn verbannen uit onze Vaderlandsche Geschiedenisboeken en teruggebracht tot geïsoleerde bronzen op obscure plekken, waar zij verstoffend het einde der koloniale tijden afwachten. Ars brevis, vita brevis.

Reageer
gravatar

Wat een sombere en negatieve visie. We hebben nu toch ook genoeg anti-kolonialen die kunnen schrijven? Vooral declaraties. Bij de VVD kan ik er zó een paar noemen; men doet in alle stilte zijn werk, hete aerdappel in de keel, maar geen kouwe drukte. Hooggekwalificeerde en alom gewaardeerde belangenverstrengel-deskundigen als Jos van Rey, nemen zitting in (N.B.) een integriteitscommissie. Is dat geen hoopvol positief signaal naar de electorale achterban? Als dát geen zuivere koffie is, mag mijn portie naar Fikkie. VVD: Neerlands Hoop in Lange Dagen aan de stuurknuppel met als co-piloot D’66 van Alexander Pechtold, de man die alijd alles Het Beste weet. Wordt men daar niet vrolijk van, zo vraag ik u Outsider?

gravatar


Bekommert er zich werkelijk niemand om deze zwaargewonde man, waarvan een groot deel ontbreekt.

Waar blijft de traumahelikopter? Liggen de reserve-onderdelen al klaar in het academisch ziekenhuis? Hebben de chirurgen niet te veel gedronken tijdens de lunch? Is bloedzuster Pleegfijn al op haar zwarte omafiets onderweg?

Vragen, vragen, vragen, die zo voor de hand liggen, dat de redactie ze potverdorie wel zelf had kunnen bedenken, zodat de antwoorden meteen hadden kunnen worden opgenomen bij dit bericht.

Ik bedoel, hoe kan iemand zo empathieloos zijn om een dergelijke dramatische foto te publiceren zonder zich eerst behoorlijk te verplaatsen in de vragen die direct bij de abonnees opwellen vanuit hun gevoelens van onbehagen enerzijds en compassie anderzijds?

Nu blijven zij zitten met angstige vragen over de gevolgen voor deze ernstig verminkte man. Dat is onverantwoord!

Of lijdt de redactie van de Speld aan een buitengewoon ernstige vorm van afkeurenswaardig leedvermaak over de traumatiserende schok die een dergelijke bizarre foto veroorzaakt bij haar verontruste abonnees?

Reageer
gravatar

Ik heb Multatuli nooit gekend maar als ik dat standbeeld zie moet hij een Softenon baby (thalidomide) zijn geweest.
Automatisch komt de vraag bij je op hoe hij dan kon typen en of hij familie is van Harry Mulish.

Reageer
gravatar

Die laatste vraag kan een opzienbarend antwoord opleveren; tot nu toe kenden we van Harry Mulisch maar één zoon, wiens dood en herrijzenis we afgelopen weekeinde herdachten.

gravatar

DD, Ik dacht tot nu toe dat Harry Mushli zelf de verrijzer was geweest, maar ik kan me wel iets voorstellen bij een zoontje, even pedant en koppig als zijn verwekker.

Maar hoe moet dat dan met Cruyff, hij is toch gecruyfigd en daarna door een in Barcelona vakantievierende apostel waargenomen?

Treetje. Jan de Wilde kan momenteel niet. Ik heb op dit moment alleen maar ogen en oren voor Erika Lewis.

gravatar

Geef mij maar liever een lied je van Erika Lewis zelf met daarbij de Tuba Skinny.

Het grapje dat jij nu over Erika maakte was wel erg op het randje en kan eigenlijk niet.

Ik concludeer dat jij diep in je hart verknocht bent aan Gert en Hermien (RIP). Zij hadden een Solex met afgezaagde uitlaat.