Rwandezen herdenken zelfmoord Kurt Cobain

‘Ik weet nog precies waar ik was’

Hij is al twintig jaar dood, maar voor veel mensen voelt het als de dag van gisteren: de zelfmoord van Kurt Cobain. Deze week is er veel media-aandacht voor de herdenking van de gebeurtenis uit april 1994. We spraken drie Rwandezen en een Belg over hun herinneringen aan het droevige moment.

Eduard Rukunza (Hutu)
Ik weet nog precies waar ik was. Ik luisterde tijdens het tandenpoetsen naar de radio, het programma werd onderbroken door een speciaal ingelast nieuwsbulletin. Grunge was dood. Ik ben direct naar mijn slaapkamer gegaan en heb daar Smells Like Teen Spirit opgezet.

Paul Kamakiyje (Tutsi)
Ik had me met mijn familie verstopt in het moeras, daar stuitten we op een paar andere Tutsi’s. Ze waren duidelijk geschrokken. Ze vertelden dat Kurt dood was. We hebben tot diep in de nacht een wake gehouden. Helaas hadden we geen kaarsjes bij ons.

Kwame Mpufu (Pygmee)
Ik was nog niet geboren toen Kurt zelfmoord pleegde, maar mijn ouders hebben het er regelmatig over. Uit hun verhalen begrijp ik dat het grote indruk heeft gemaakt op iedereen. De alternatieve muziekscène zal nooit meer hetzelfde zijn.

Claes Brentjens (Belg)
Ik was in Rwanda gestationeerd als VN-militair. In de compound draaiden we de hele dag All Apologies. Kort nadat we van de Belgische regering de opdracht hadden gekregen om al onze landgenoten te evacueren, hoorde ik dat Kurt zichzelf door zijn kop had geschoten. Vreselijk natuurlijk. Ik geloof het eigenlijk nog steeds niet.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit is jullie mooiste tot nu toe. 20 jaar geleden alweer dat er een paar honderd duizend mensen zijn afgeslacht… Fuck Kurt Cobain.

Reageer
gravatar

Geachte Altamiro, de gemiddelde Spelder zal alle begrip hebben voor uw necrofiele voorkeuren. Ook als het om een nogal belegen celebrity gaat als dhr Cobain. We zijn toch allemaal stervelingen nietwaar ?

Uit uw reactie begrijp ik dat u overweegt dhr. Cobain bij de composthoop te zetten, en uw geluk te beproeven bij de voormalige Rwandese populatie. Ik wens u veel geluk in de liefde. U zult wel zelf het initiatief moeten nemen vrees ik. Maar dat bent u vast wel gewend.

gravatar

Is respondent Kwame Mpufu dezelfde als de Mpufu die in zake Marianne Vaatstra het voortouw neemt in de excuses die gemaakt worden namens de azielzoekers? Dat zo’n bewogen leven zo begonnen is…

Reageer
gravatar

Ik meende me te herinneren dat de Congolese, op 7-jarige leeftijd uit Darfur gevluchtte kindsoldaat annex rebellenleider annex onderzoeker Kwame wees is, en zeker geen Pygmee – betekent dit dan dat een (toch zeldzame) Rwandese Pygmee familie hem liefdevol geadopteerd heeft?

Reageer
gravatar

Welnee, Kwame Mpufu is in Afrika gewoon net zo’n naam als Jan Jansen. De ene keer zit-ie op een fiets, de andere keer maakt-ie schoenen. En zo heeft-ie nog heel wat meer ambachten en ongelukken.

gravatar

Zoals George Orwell ooit schreef:
“All animals are equal, but some are more equal than others” (vertaling: “Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn gelijker dan anderen”).

Reageer
gravatar

Wel een beroerde vertaling. Niet iedereen is een beest. Bovendien hebben ze niet allemaal gelijk. Polly had wel gelijk toen ze om een cracker vroeg.

gravatar

Prof. Dr. P. Beertje, toch een beetje knorrig vanwege de bij lange na niet behaalde eerste plaats?
Het enige juiste woord is ‘gelijkerder’, of als het heel erg gelijk is ‘gelijkerderder’.

Hoe zou het zijn met de juf, zou het niet aardig zijn haar een kaartje te sturen, van de Speldspijtoptantes en ooms? Beloven beter ons best te doen en beterschap enzo?
Ik mis haar zo..

gravatar

Geachte heer, mevrouw danwel mejuffrouw Yorkes,
waar leest u een grap? Ik lees hier respect, met een hoofdletter S.
Een nagedachtenis aan Kurt Cobain, de man die Hutus en Tutsis niet samen heeft kunnen brengen.

gravatar

In de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft de regering een maand van rouw afgekondigd. Zodat de gehele bevolking gebroederlijk de dood van Cobain kan herdenken. Ik vind dat mooi.

Reageer
gravatar

Dat vorige week de inwoners van Pakistan een minuut stilte hielden omdat ik mijn kleine teen aan de tafelpoot gestoten had, vond ik ook al zo ontroerend.

gravatar

IK was me juist aan het afrukken toen ik het vreselijke bericht vernam dat Cobain een bordje Kibbelingen had geslikt en toen voor de locomotief van rond 20:30 – 00:47 was gesprongen.

Reageer
gravatar

Soms heb ik het idee dat de Speld de identiteiten van Kwame Mpufu en prof. dr. ir. Bert Bokhoven (tevens begenadigd trendlistener) verwisselt.

Reageer
gravatar

Ik weet niet eens waar ik nu ben, laat staan dat ik nog weet waar ik toen was. Kurt was er niet best aan toe, dat weet ik dan weer wel nog.

Reageer
gravatar

Meneer De Hoofdreacteur,

Mijn familieleden worden nog steeds individueel en collectief overstelpt door dankbetuigingen, dankzij uw bericht van 31 maart j.l., dat u onder meer hier onder reactie #13 heeft geplaatst.

Ofschoon wij zeer verheugd zijn met de enthousiaste bijval van vele lezers aan uw onjuiste mededeling, dat mijn familie als geheel niet langer zal publiceren in uw e-zine, voelen wij ons niet geroepen hier gehoor aan te geven.

Uw bericht was het gevolg van een aprilgrap die door u en vervolgens door de lezers verkeerd werd begrepen.

Ik hoop namens de familie, dat wij u en de lezers niet teveel zullen teleurstellen met ons voornemen deel te blijven nemen aan de discussie.

Is getekend,

de heer Steeds
namens de familie Paulussen

Reageer
gravatar

Wat mij destijds enorm stoorde was het ontbreken van een In Memoriam bij de NOS. Voor iedere onbenul die het loodje legt hebben ze er eentje op de planken liggen maar voor Kurt? Niets! Terwijl iedereen zijn dood van ver kon zien aankomen. Geen enkele deskundige ook, die in het Journaal zijn licht kwam laten schijnen op deze afgrijselijke gebeurtenis door die nader te duiden. Nee, twee zinnen en toen meteen weer over naar het een of andere akkefietje in donker Afrika. Daar betaal je dan belastinggeld voor.

Reageer
gravatar

Hmm.. ook nooit gehoord van Jimmy Hendriks zeker? Janice Joplin of Ian Curtis? Het is sinds mensheugnis bon ton onder popmuzikanten vroegtijdig te gaan hemelen, bij voorkeur door eigen hand. Een beetje publieke omroep weet dat en is erop voorbereid. Hoever zijn ze met het In Memoriam van ik noem een Justin Bieber, dat vraag ik me af. Geloof me, dat gaat ook geen jaren meer duren. Neem je werk een beetje serieus zeg ik, kom op zeg. De burger heeft er recht op.

Reageer
gravatar

Net als de Rwandezen was ook Kurt er nog niet klaar voor destijds. De ‘dog of a dog’ muziekbusinessboys waren begonnen dat joch compleet op te jagen en uit te melken nog voor dat de eerste single in de winkel lag. En wanneer de massa er iets van begint te vinden begint het gezeik, letterlijk tot de dood er op volgt.

In Rwanda waren de Tutsi’s fervent aanhanger van The Beatles, de Hutu’s van The Stones. Hele veldslagen werden voor het podium uitgevochten; het aantal slachtoffers is inmiddels bij benadering bekend.

Reageer
gravatar

Jazeker Trendvolger; dit conflict sleept al van voor mijn geboorte.

Zelfs in het Kurhaus gingen de Schollekoppen tekeer tegen de Rest van de stad met geschrokken dienders op het podium die rap een einde maakten aan de klereherrie, aan het optreden ook trouwens.

Ik ben zo benieuwd wat Hij van Spekman ooit heeft betaald voor de garderobe van Kurt C.
Wie de anonieme koper op die veiling was werdt mij al heel snel duidelijk; had jij het ook geraden toen?

Zelf wilde ik jarenlang de witte 7 year-itch jurk van Marilyn Monroe; ook die is geveild voor veel geld maar helaas, ze had maar liefst maat 42.

Bianca Castafiore schijnt er erg blij mee te zijn. Gelukkig maar!

gravatar

Hoi Annie,

Spekman? Waarschijnlijk niet al te veel, maar net genoeg. Je moet er niet aan denken dat ‘ie nog een paar centen over had om ook Cobain’s gitaar over te nemen. Na de fysieke mishandeling van Kurt doet Hans een duit in het zakje als singer-songwriter. Dát moet je zo’n ding niet aan willen doen, zeker als er een kabeltje bij in is geplugd, dan de buurt ook niet!

En Castafiore maar zingen: ‘k lach bij het zien van mijn schoonheid in de spiegel!’ Dat zinnetje is gewoon overgenomen door haar tekstschrijver, die een blauwe maandag in februari ’72 geïnteresseerd was in het liberaal-socalisme, waar destijds in Holland een trend mee werd gezet. De Arabieren zagen dat anders, en werd er een jaar later door de jeugd geknikkerd tussen de tramrails op zondag, weet je nog?

Spekman’s luiers hingen in die tijd te drogen aan het lijntje op het balkon.

Maar goed, ik ben net terug van een avondje Earring (Nijmegen), en het was weer âhdâhwets gezellig! Goeie show, piepende oortjes, dat wel, en net jouw conversatie met Jeettje over dromedarisvissen gelezen.
Geen nood, zo’n kamelenvis heeft bulten met water, dus dat houdt ‘ie wel eventjes uit op het droge.

Jammer voor je dat het jurkje niet binnen jouw bereik ligt. Annie Monroe, hoe lekker klinkt dat? 😉

gravatar

Je moet er niet aan denken… Spekman in een singer/songwriterbattle met Jannes om maar een willekeurig iemand te noemen.. ze horror!!

Maar, wat, hee, leuk, naar de Earringetjes geweest? In Nijmegen nog wel helemaal, ik hoop ze binnenkort hier weer eens te horen/zien want dat is lang geleden bedenk ik me nu.

En ja, Annie Monroe! Klinkt fantastisch, zeker. Ik ga erover nadenken, Bianca Monroe from The Haque is toch ook heel catchy?
Even het hoofd koel houden voor ik overhaaste beslissingen neem, het is wel mijn nickname tenslotte en daar moet je je hele leven naar luisteren, of wat er nog van over is.

Het knikkeren tussen de tramrails deed me denken aan hele andere muziek die toch heel actueel was destijds en voor iemand die in Nijmegen naar een concert is geweest een mooie muzikale slaapmuts.

Eine kleine nachtmusik, alleen helemaal anders, hiero:

http://youtu.be/rgfiZX7-uSk

Ik hoop dat je het mooi vind! Net zo mooi als een kameel- of dromedarisvis; biologie is mijn lust en mijn leven, dat zal niemand ontgaan zijn denk ik zomaar.

gravatar

Nee, nee, nee! Het ging destijds helemaal niet om de Beatles versus de Stones. Je hoort dat heel vaak, maar het is een misverstand. In werkelijkheid had dit conflict een hele andere oorzaak. De Hutu’s vonden Coca-Cola het lekkerst, de Tutsi’s hielden meer van Pepsi.

gravatar

Ja Annie, dát waren nog eens tijden, héérlijk, bedankt!

En als het dan op zondagavond twaalf uur geweest was, ging heel Den Haag nog even de auto in om te kijken of de rest van de stad nog bestond. Iedereen was betrokken bij die crisis; hoe anders dan nu?

Dromedarisvissen zijn helemaal het einde. Bij een juiste benadering van de soort op zeker aaibaar. Dus, met die beestjes moet je ook niet gaan lopen klojen, dat zorgt direct voor een nogal explosieve situatie. In Almere heeft men vandaag weer eens iets geleerd wat betreft het diertje. Met het beestje zelf is alles goed, en heeft besloten een ander watertje op te zoeken. Dom, dom, dom: Water en olie, integratie mislukt!

Maar wat betreft jouw evt. nieuwe nickname. Als je het i’tje weg laat,
begint het toch al heel internationaal te klinken. Bianca wordt al gauw
‘Bijank’, en in dat geval kun je alles beter bij het oude laten lijkt mij.

Lieve Annie, laat het even op je inwerken, en bedenk daarbij dat ik je graag wil helpen bij het maken van de juiste keuze. Als je het doet, moet je het goed doen, toch?

Groetjes, Trendvolger.

gravatar

Even voor de politieke correctheid: de bevolkingsgroep waartoe Kwame Mpufu behoort noemt sinds het einde van de Belgische koloniale overheersing geen Pygmee meer. Ze wordt tegenwoordig aangeduid met de aloude naam ‘Twa’. Gebruik van het woord Pygmee is onnodig kwetsend voor een groep die het in Rwanda al zwaar genoeg heeft.

Reageer
gravatar

Eigenlijk is Kwame een naam die niet tot het Bantu taalgebied behoort (waarbinnen Rwanda valt). Kwame is een naam die wel voorkomt in West-Afrika en wordt gegeven aan een jongen die op een zaterdag wordt geboren. De naam komt voort uit de Ghanese Akan taal, ook wel Twi genoemd, wat weer niet met Twa (de etniciteit) moet worden verward!

Gezien deze linguïstische misser is onze organisatie er inmiddels van overtuigd dat dit hele bericht is verzonnen door een onwetende redactie die schijnbaar denkt dat alle Afrikanen hetzelfde zijn.

gravatar

Volgens ‘familienamen.be’ lopen er idd 28 ‘Brentjens’ in Vlaanderen rond. Hollandse import. Maar geen enkele ‘Mpufu’. Ik sta daar van te kijken eigenlijk.

Ondertussen zit mijn schoonbroer weer in Malaga. The flying dutchman. Ik hou dat allemaal wel in het oog. In principe kun je vanaf Malaga naar de Zuidpool vliegen als je de verkeerde piloot voorhebt.

Vroeger waren ze met 3 : je had ook nog een boordcommandant. Wat als 2 piloten op hetzelfde vrouwmens verliefd raken?

Dan zeggen ze : er is hoop. Varen ze ernaar toe. Blijkt het een container met 860.000 tandenborstels die al 10 jaar zoek is. Onder anderen.

Wat zou je doen als je vliegtuig via remote control zou overgenomen worden? Met de kerosinetoevoer en flaps gaan knoeien. En/of HEEL HOOG gaan vliegen. In de hoop om er vanaf te raken.

Als ze zodanig remote zouden bezig geweest zijn zal het me ook niet verbazen dat ze de transponders afzetten. Wellicht als eerste.

Dan stoppen ze al die nabestaanden in EEN hotel samen met wat kutjournalisten.

En, pissend in het pissijn, en met hun penis in hun handen, staan die lui zich af te vragen hoe ze DIT nu weer moeten gaan oplossen zonder regelrecht failliet te gaan?

De NOORDELIJKE corridor is interessant. Die vertellen vanalles om maar niet te hoeven toegeven dat hun militaire systeem vol gaten zit van soms 1000 km groot. Als ze in Vietnam een ‘ping’ zien gaan die dat niet zomaar vertellen aan de NTSB.

Dit zou weleens de bedoeling kunnen zijn van de JewSA. Mensen onder druk zetten om hun defensie vrij te geven.

Long Live Henry Kissinger! How many pings yet?

Reageer
gravatar

Grote schande dat de echte tragedie van dat jaar inderdaad minder aandacht krijgt dan een aanstellerige artiest: Formule 1 zal nooit meer hetzelfde zijn, lang leve Ayrton Senna!

Reageer