Stemcomputer ontwikkeld die beter stemt dan mens

Automatisering van de democratie nabij

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een stemcomputer ontwikkeld die het stemgedrag van de Nederlandse kiezer met ruim zestig procent verbetert. De computer is de afgelopen weken getest op honderden proefpersonen en zal tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op drie plaatsen worden ingezet.

Flemmo te Gader, hoogleraar informatietechnologie: “De machine stelt een profiel samen aan de hand van sociale media, het Elektronisch Patiëntendossier en betalingsgegevens van ING. De kiezer hoeft alleen zijn vingerafdruk te laten scannen en in te loggen op Facebook. Gekoppeld aan economische en demografische modellen voor de komende tien jaar levert dit een verantwoorde stem op.”

Te Gader: “Mensen weten vaak niet wat de gevolgen zijn van hun stemgedrag. Onze computer denkt tien jaar vooruit, betrekt daarin alle mogelijke scenario’s en stelt daarop uw stem eventueel bij. Een alledaags voorbeeld: u stemt VVD, omdat u ondernemer bent. De computer ziet echter dat u erfelijk belast bent met reuma, binnen drie jaar arbeidsongeschikt bent en zonder inkomen zit. De computer kan dan corrigeren naar SP. En als u wilt verhuizen en dus veel googlet op huizen in andere gemeenten schrapt de machine uw stem. Zo houden we het electoraat zuiver.”

Ron van Ingen, CDA-wethouder in pilotgemeente Boxtel ziet veel voordelen in het experiment. “Door de automatisering van de democratie betrekken we burgers beter bij de politiek. Het corrigerend vermogen van de computer betekent dat de stemgerechtigde leeftijd omlaag kan naar acht. Uiteindelijk zal ook de stem berekend kunnen worden van kiezers die over tien jaar pas geboren worden. Op termijn zou je zelfs kunnen nadenken over vrouwenkiesrecht.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die Flemmo! In 2011 nog linguïst bij de Radboud Universiteit en nu drie jaar later hoogleraar informatietechnologie in Eindhoven! Impressive!

Reageer
gravatar

Ben naar de DPRK geweest afgelopen zomer, daar gebruiken ze dit systeem al vele jaren met succes. Ik kijk er zeer naar uit.

Reageer
gravatar

bij een test op het VVD congres kwam SP als winnaar uit de bus !!
het ding werkt dus goed eindelijk.

Reageer
gravatar

Als het aan CDA en VVD had gelegen was dit ding jaren geleden al geinstalleerd. Dankzij Rop Gonggrijp is dit vooralsnog voorkomen.

Reageer
gravatar

Vervelend dat ik nog steeds naar het stemlokaal dus moet gaan om mijn vingerafdruk te laten scannen. Allemaal leuk en aardig dat democratie gebeuren, maar denkt men echt dat ik mij wekelijkse potje klaverjassen op woensdagavond laat ik niet schieten voor die onzin. Nee, ik ga enkel nadenken over stemmen als ik dat gewoon via een app kan doen.

Reageer
gravatar

rose bewaren voor de miss en mr GAY verkiezingen en ook voor de verkiezing leukste zangeres van K3 en voor de meest vrijgezelle en vrijgezellige VVD premier van Nederland en omringende provincies en voor de RTL BOULEVARD medewerker van de maand verkiezing.

gravatar

Er is een kleine bug geslopen in het systeem, die wellicht niet voorzien was. Als jij:
– Fanatiek download
– Wil dat je privacy ongeschend blijft op het internet
– Maskers van Anonymous draagt
raakt het systeem in een onhoudbare loop, dit heeft te maken met een stem op de piratenpartij, die toekomstgewijs het stemsysteem (zoals deze computer dat hanteert) ongedaan zal maken.

Hoe men uit de loop kan komen is nog niet bekend en dit heeft zich inmiddels al bij vier systemen voorgedaan. Voor alle overige systemen is een bug-fix ingebouwd waardoor er tijdelijk stemformulieren en rode potloden worden uitgedraaid middels de ingebouwde 3d-printer. Hoelang deze noodprocedure van kracht moet blijven, is vooralsnog onbekend.

Reageer
gravatar

Wilco mijn beste, je vraagt je af hoe je uit de loop kan komen. In werkelijkheid is het heel eenvoudig. Hef de computer hoog boven je stomme kop uit en gooi hem dan met al je kracht op de grond of uit een raam als je hoog woont. Mocht de loop er dan nog inzitten doe het dan nogmaals.

gravatar

Heb je de computer al een keer uit en aan gezet?

gravatar

Het vrouwenkiesrecht bestaat in Nederland al sinds 1919. Verbazingwekkend, omdat alle religieuze partijen, die toentertijd nog zeer machtig waren, tegen algemeen kiesrecht waren en in het bijzonder dat van vrouwen.

Opmerkelijk is dat veel lezers de woorden van Ron van Ingen, CDA-wethouder van Brabantse gemeente Boxtel verkeerd hebben begrepen. Hij zei: “Op termijn zou je zelfs kunnen nadenken over vrouwenkiesrecht.”

Deze katholieke man zag een gerede kans om het vrouwenkiesrecht weer af te schaffen, zoals dat een oprecht christen betaamd.

Reageer
gravatar

Wie kent het gezegde “elke stem telt mee” niet? Iets dat men in een lagere school (de basisschool van weleer) al in de laagste klassen kon beluisteren. Uit de stem van elke aanwezige leerling en de leerkracht klonken wijsheden als: “Een plus een is twee.” Daar telde indertijd inderdaad elke stem nog.

Nog een prettige maaltijd met spekjes en zo…

Reageer
gravatar

Oh mijn God, hemeltjelief, wat errug (en nog een aantal hysterische uitroepen), leren ze het in Den Haag dan nooit?
Is al die moeite die ik gedaan heb voor niets geweest? Ik vertrouw namelijk stemcomputers niet, sterker nog, ik vertrouw mezelf niet eens, laat staan dat ik een computer vertrouw die mij vertrouwt, dat is toch niet betrouwbaar zoiets, kom nou toch, heren politici, ik vertrouw u ook voor geen meter. Ik begin een actiegroep: wijvertrouwenhelemaalnietsmeer.nl

Reageer
gravatar

Juist omdat u uzelf niet vertrouwt, is de nieuwe stemcomputer een uitkomst. Mocht u verkeerd stemmen, dan corrigeert de computer u onmiddellijk.

gravatar

Geweldige vooruitgang!
Maar nog steeds is het belangrijkste problemen niet opgelost.
Namelijk dat ik tijd kwijt ben om naar het stemlokaal te gaan om mijn vingerafdruk te geven, en dat ik een keuze moet maken of ik wel of niet ga stemmen.
Het zou veel beter zijn als de stemcomputer al de keuze maakt, of ik wil stemmen of niet.

Reageer
gravatar

Ja, geweldig! Nu nog de politicus die integer en eerlijk bestuurt en beter regeert dan een mens, en het plaatje is compleet. Kortom, een computer die op een computer stemt, en in Japan zit men al te lachen. 😉

Reageer
gravatar

Het systeem is reeds getest bij de voorgaande landelijke verkiezingen. Wegens succes is de export naar de Oekraine enkele maanden geleden gestart.

Reageer
gravatar

….intussen leidden wij tijdens het transport van Eindhoven naar de Krim en plaatsing van de boxjes de wereldbevolking af met de Spelen in Sochi.

Het stemmen is eenvoudig.
Wilt u Rus worden?
o Ja
o Nee, ik bestel een enkeltje Siberie op eigen kosten want ik ben een homo.

gravatar

Nederlanders zien de Oekraïne als een soort bananenrepubliek. En dat is het land ook. Maar met het moderne stemmen lopen ze daar op ons land ver vooruit.

Een voorbeeld: tijdens het referendum op de Krim is elektronisch gestemd. Per internet ging elk elektronische “stembiljet” – uiteraard met naam en adres van de stemmer om dubbelstemmen te voorkomen – direct naar Poetins privékantoor, dat in de wandel Kremlin wordt genoemd.

Deze hulpvaardige Rus had namelijk belangeloos aangeboden om er persoonlijk op toe te zien dat het tellen van de stemmen even betrouwbaar gebeurde, als de Russische bevolking altijd al gewend is.

Daar is dankbaar gebruik van gemaakt.

gravatar

Beste Cyriel, omdat ze daar nog terecht trots zijn op hun bieren. En niet zoals zatte Ollanders hun met gefermenteerde uilenzeik aangelengde paardepis telkens een zuipkeet oprichten bij wereldkampioenschappen en dergelijke festijnen.

gravatar

@Madame de P: Ik ben er eerder voor dat Friesland weggereferendumd wordt naar Ijsland en Limburg naar België.

gravatar

Wel ja! Waar blijf je dan kleine zelfstandige? Hebben die eierhoofden van de TUe daar al aan gedacht. Ik ben nu actief als stemmenronselaar voor ALLE politieke partijen. Ik was juist bezig een lekkere markt op te zetten (onder andere Soest, Heusden, Bergen, Valkenburg aan de Geul en Roermond om er maar een paar te noemen) en dan komen die techneuten! Het is een grof schandaal!

Reageer
gravatar

Ach ja, daar hebben we weer zo’n eierhoofd. Kwistig strooien met “goedbedoelde adviezen”, de titelatuur vooral uitgebreid benoemen en een paar niet werkende links en m’neer de prof is klaar. Bah! Zou me niks verbazen wanneer de reactie door een aio of oio is getikt en m’neer alleen zijn domme grijzende hoofd en naam (en titels!) erbij zet.

gravatar

Hoho, heer Ik dus, niet zo blasé over titels! De meeste mensen met titels zijn reuze gezonde rakkers, hoor:
voordat je zo’n titel bij elkaar gespaard hebt bij H-O Havermout, Kellogg’s, of Brinta duurt echt wel een tijd.

gravatar

Nee Prof. Dr. P. Beertje, tegenwoordig zijn wasmachines best moeilijk te bedienen hoor, valt vies tegen.

De wasmachine bedienen, Berend Buma, is echt niet voor alle vrouwen weggelegd.

Waswijf is wel degelijk een vak; daarom zijn er voor de laagopgeleide dames (en zijn ze dat niet bijna allemaal..) wasserettes opgericht waar een gediplomeerd waswijf met kennis van zaken de vuile zooi wast, droogt en strijkt of opvouwt zodat je het thuis zó de kast in kan schuiven.

Weet u wel hoe gevaarlijk heet een strijkijzer kan worden? Ook die zijn tegenwoordig geheel computergestuurd maar toch!!
De was doen is een hachelijke onderneming geworden sinds de wasborden en slingers vervangen zijn door Moeilijke Technische Computergestuurde apparaten die om de kans op ongelukken te vertienvoudigen ook nog eens door een elektrieke motor aangedreven worden.
Lekker is dat….

Vandaar de nog altijd actuele Postbus 51 slogan:
“Dames doe de was de deur uit”

Als mijn wasbord stuk gaat – en alles kan kapot, ook mijn wasbord – moet ik toch wat?
Als vrouw alleen moet je rekenen..

gravatar

Hm Annie, ik proef wat tegenstrijdigheden die vreemd genoeg toch in één lijn lijken te liggen.
Je hebt hoogopgeleide vrouwen nodig om wasmachines veilig te bedienen, maar laagopgeleide om het ook te doen en nuttig te vinden. En dat terwijl 5 minuten na het wassen, drogen en strijken, het weer vuil, vochtig en gekreukt is omdat manlief het aangetrokken heeft.

En ik heb een adres voor je van een firma die nog wasborden maakt, compleet met instructie:
http://tinyurl.com/kh6ype9

gravatar

Jeettje, bedankt voor het adres; ik bestel meteen een nieuwe voor jeweetmaarnooit.
Wel een moderne uitvoering met die snufjes, dat zal wel even wennen worden..
Blij met het instructiefilmpje!

De dames in vrouwencafe Mikmak hadden begin jaren ’80 al hun eigen slogan om het zich – wastechnisch gezien – makkelijk te maken:
“Dames doe je vent de deur uit!”

Dat was een overbodig advies, bijna alle mannen gaan uit zichzelf ook wel weg.
Als je maar veel, vaak en lang genoeg zeurt over vuile sokken onder of naast het bed gaan ze er allemaal als een haas vandoor, neem dat maar van me aan; ik heb het al zo vaak zien gebeuren.
Zeuren is een heel machtig wapen.

De was is eigenlijk een ernstig onderschat gebeuren in menig huishouden bedenk ik me nu: het kan zelfs relaties om zeeppoeder helpen.

“De kracht van Omo, nergens ben je veiliger dan in de armen van Dreft, de lentefrisse geur van Robijntje..”

Daar kan toch geen man tegenop?

gravatar

Geachte mejuffrouw Annie, het siert u dat u het opneemt voor de geestesvermogens van uw seksegenoten. Ja, u durft het zelfs aan om “vrouw” en “wasmachine” in een zin te noemen. En daar valt u door de wasmand.

Waarom zou ik mijn kostbare wasmachine en kleding blootstellen aan incompetente vrouwenhanden, terwijl iedereen weet dat een kind de was kan doen ?
Mist jong aangeschaft zijn ze uitstekend op te leiden, ze zeuren hoegenaamd niet én zijn zuinig in het gebruik.

Overigens wist u dat ongewassen mannensokken een probaat middel zijn tegen zeurende vrouwen ? Één in elk oor en je hebt nergens last van. Bovendien lijkt een voldoende hoge berg ongewassen mannensokken een afschrikwekkende werking te hebben op dames van het vrouwelijk geslacht.

gravatar

Yep, Annie, en die kerels die de deur werden uitgejaagd zaten daarnaast in café De Verwarring zich af te vragen waarom de dames zo nodig een eigen clublokaal moesten hebben om net te doen of ze het gezellig hadden.

Beertje; jazeker kan een kind de was doen, maar er moet iemand zijn om het deurtje van de wasmachine dicht te doen als het er eenmaal inzit.

Anders loopt het water wat de kleine nodig heeft voor een goed wasresultaat eruit. Dat geeft vlekken op de vloer en dat willen we toch ook weer niet.

Overigens stond ik vorige week bij Correct te kijken hoe een paar dames de nieuwste wasmachine uitgelegd kregen: het ding weegt het wasgoed zelf, stelt zelf de temperatuur in, de wastijd, de hoeveelheid water en wasmiddel – nu ja, wat al niet.
De verkoper had moeite het geloofwaardig te maken.

gravatar

Hihi, café De Verwarring, what’s in a name..

Ik moet zeggen dat de 2, 3x dat ik bij Madame Mikmak meisjes ging pesten er inderdaad behoorlijk diep inhakten; ik heb het er nu nóg over tenslotte!

Maar na een halfuurtje verontwaardigd getoeter en zelfs geloei in mijn oren over mijn fake-verloofde die ik daar ter plekke uit mijn mouw schudde (laat hem doodvallen, wát een male-chauvinist-pig wahwah) krijg je toch behoefte aan een paar dikke geluiddempende sokken maat 46 (ongewassen) in de oren; niet in de laatste plaats vanwege het afschrikwekkende effect op damesmevrouwen.

Nee, voor de lol moest je daar niet wezen, voor ernstige gesprekken over de capriolen van ‘die kerels’ weet ik echter geen beter adres.

Maarreh: Jeettje, er is nu een zelfdenkende wasmachine? Die het ook zonder twee kinderen doet?
Dat had ik graag willen zien, beleven en meemaken, ik hoop dat Correct het voorbeeld van BCC binnenkort gaat volgen.
Daar mogen al sinds jan. ’13 vrouwen zonder mannelijke begeleider naar binnen; helaas demonstreren ze bij BCC niets.

De dames kijken en willen wel hebben, maar kopen en betalen doen alleen gezinshoofden, net als stemmen.
Gezinshoofden zijn nou eenmaal mannen, altijd zo geweest, gaat altijd zo blijven.

Bij voorbaat mijn excuses aan de paar manwijven/ouwe vrijsters die deze regel bevestigen.

gravatar

Hm, gezinshoofden …. ben ik alleen omdat ik de eega vaarwel heb gezegd. Anders ging het mis: als mijn dartsteam, de Second Hand Rolls Royce Boys (van de Verwarring jawel) weer eens een daverende overwinning had behaald, kreeg ik ‘s nachts alleen maar te horen dat ik naar rook stonk; die goeie ouwe tijd hé. En dat ik mijn eigen was maar moest doen.

Een bepaald soort vrouwen weet altijd weer de natuurlijke orde te verknallen – zal wel iets te maken hebben met die tuinbroeken waarvan de bretellen te strak aangehaald zijn.

gravatar

Jeettje, een tuinbroek, bretels, overall, als het kledingstuk maar vormeloos was was het goed, tóch konden veel mannen hun hormonen niet de baas en verliefden zich op een meisje in tuinbroek of zo.

Gingen ze zich aanpassen/meekletsen om in de smaak te vallen… ronduit beláchelijk natuurlijk.

Tot ze vroeg of laat door de wasmand vielen en de dames meteen aftaaiden, luister zelf maar..

http://youtu.be/i_ZZbpMbgEE

gravatar

Een computer waarbij je eerst je privacy te grabbel moet gooien, dan ook nogeens je persoonlijke keuze “verbetert” en dat allemaal baseert op wat….. beloftes van ambtenaren en politici die na de verkiezingen hun beloftes aan de kant gooien? Nee dankje

Reageer
gravatar

Kom kom Rob, een computer waarmee je je privacy NIET te grabbel gooit moet nog uitgevonden worden. En het automatisch verbeteren van je persoonlijke keuze is allang een feit. (spellingscontrole, zoekmachines, navigatie, ING) Bovendien maakt de machine een keuze die je in de toekomst achteraf bezien beter had kunnen maken. Dus daarin spelen de politieke beloften van vandaag helemaal geen rol meer! Ideaal. Ik zeg doen!

gravatar

De stemcomputer is al prima in staat om de “beloftes” van de politici op waarde te schatten en neemt die informatie meteen mee in jouw persoonlijke keuze.

Tevens is er een module “Partijvorming” aanwezig, die automatisch een nieuwe partij opricht wanneer er genoeg stemmers zijn gevonden met politieke ambities die aansluiten bij jouw gedachtengoed. De stemmen van de gelijkgezinde burgers worden dan met terugwerkende kracht omgezet naar deze nieuwe partij. Op deze manier wordt het politieke landschap op een democratische wijze hervormd.

Genoeg reden, lijkt me, om direct naar het stemhokje te rennen en je vingerafdruk te geven.

PS. In samenwerking met de AIVD en de MIVD is de stemcomputer goed in staat om in te loggen op de sociale media mbv de vingerafdruk. Gemak dient de mens.

gravatar

Rob: dit is een serieuze zaak, daar moet je geen lachertje van willen maken door ons op het verkeerde been proberen te zetten.
Als serieuze Speldlezer heb ik dat echt wel door: ambtenaren beloven niets. Zij zullen kijken wat ze kunnen doen.
Je frame is doorzien en dus mislukt.

Het wachten is nu op de stemcomputer die Wifi de contactchips van de in de portemonnee aanwezige (credit)cards afleest, zodat je gewoon thuis kunt blijven.
Scheelt voor mij een hoop geloop en kerkbezoek.

gravatar

Ik heb met de stemcomputer proberen te stemmen, maar het enige wat er gebeurde was dat het ding begon te zingen toen ik op de knop drukte. En tot overmaat van ramp was het de stem van A. Glibberholdt die, zoals wij allemaal weten, helemaal niet zingen kan. Geheel ongesteld vluchtte ik dan ook het stemlokaal uit naar buiten waar ik een aan mij aangeboden roos op at.

Reageer
gravatar

Mits het script juist en tijdig gescheduled wordt, danwel gecronjobd wordt, kan hiermee de opkomst tot 100% worden opgeschroefd. In geval van een niet helemaal geschoond bevolkingsbestand zelfs potentieel meer dan 100%.
De resultaten kunnen dan ook binnen een aantal minuten gepubliseerd worden, wat weer een boel gezamenlijk verkiezingsprogrammauren op tv schelen.

Aanrader.

Reageer
gravatar

Maar de loadbalancers configureren en alle poorten van de firewalls dichtzetten, gebruik maken van software defined networking en dan kan je in de toekomst continuous voting toepassen met automatische roll backs.

gravatar

Jah, nee, Ik denk dat de term “kiesrecht” jou op het verkeerde been zet. Wat hier bedoeld wordt is dat vrouwen op termijn hun stem mogen uitbrengen, begeleid en gecorrigeerd door de stemcomputer.
Het spreekt voor zich dat het niet de bedoeling is dat vrouwen verkiesbaar worden, of nog erger, bestuurlijke functies gaan bekleden. Haha, dat zou wat zijn.

gravatar

Eens met JAH. Normaal kan ik de artikelen van de Speld wel waarderen, maar met sommige dingen moet je nou eenmaal niet spotten vind ik. Het was best een leuk stukje, maar op het eind vlogen ze wel een beetje uit de bocht.

Tss. Vrouwenkiesrecht.

gravatar

Ik ben heel benieuwd wat ik morgen ga stemmen!

Reageer
gravatar

Hulde aan de TUe! Dan staat er nu niets meer in de weg om weer over te gaan tot het gebruik van stemcomputers.
Helaas is dit nieuws iets te laat voor de aanstaande Gemeenteraadsverkiezingen, anders hadden Den Haag, Rotterdam en Almere eindelijk eens een fatsoenlijke uitslag gehad.
Soit, dan nog maar eens een incapabele gemeeteraad voor deze drie steden voor de komende 4 jaar.
Maar er is hoop voor de toekomst, ook voor deze steden!

Reageer