Man leeft zeven jaar lang in glasbak

'Ik heb hier alles wat ik nodig heb'

De 38-jarige Stefan van Gaasteren woont al zeven jaar in een glasbak in Heerhugowaard. De verstekeling kwam aan het licht toen de glasbak werd leeggemaakt. De man lijkt niet van plan zijn verblijfplaats te verlaten: “Ik zit hier wel best eigenlijk.” 

Van Gaasteren bracht in 2007 een aantal flessen lege wijn weg, toen hij werd getroffen door een speling van het lot. Hij belandde op miraculeuze wijze in de glasbak, midden tussen de scherven. “Dat was pijnlijk”, weet hij nog. “Maar na een tijdje ga je wennen aan je nieuwe omgeving.”

De man overleefde van de voedsel- en drankresten die naar beneden werden gegooid. “Het is echt zó zonde als je ziet wat mensen weggooien. Gisteren kreeg ik nog een potje kappertjes op m’n knar, waar er nog vier inzaten. Dat zet je wel aan het denken over verspilling en het grenzeloze materialisme van ‘de bovenwereld’, zoals wij dat hier beneden noemen.”

Van Gaasteren piekert er niet over om zijn leven in de bovenwereld weer op te pakken. “Mij te gehaast. In een glasbak kom je pas echt tot rust. Ik heb hier alles wat ik nodig heb.”

Tijdens het korte vraaggesprek bloedde de man hevig.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik woon in Heerhugowaard. Die kappertjes waren van mij. Ik vind dit bericht daardoor grensoverschrijdend en een inbreuk op mijn privacy

Reageer
gravatar

Het nivo van de titels van artikelen op ‘De Speld’ is dramatisch gedaald de laatste tijd: “Man leeft zeven jaar lang in glasbak”, terwijl inherent duidelijk is dat zoiets geleidelijk oploopt. Eerst zit hij er kort(!!), en pas na verloop van tijd zit hij er lang(!!!).

Zeg dan bijvoorbeeld: “Man leeft vijf jaar jaar lang in glasbak; hiervoor zat hij er al 2 jaar in, toen nog niet lang”. Misschien dat jullie iemand aan kunnen nemen om hier op te letten, want de titel is toch het eerste dat mensen zien.

Reageer
gravatar

Klinkt zo bekend. Was dit geen sketch van van Kooten en de Bie?

Reageer
gravatar

Een glasbak die zeven jaar lang niet geleegd is, is geen populaire glasbak. Het moet haast wel de glasbak bij mij voor de deur zijn, daar ik gebruik ervan adverteer als een afrader.

Reageer
gravatar

Net gisteren keilde een 19-jarige Belg (vermoedelijk zelf) een soort van molotov coctail in een ondergrondse glasbak. Echt waar! Heel de zaak ontplofte, de jongen werd zwaar verwond in het aangezicht en overleed. Erg genoeg. De Belgische glascontainers zijn blijkbaar niet tegen dergelijke grappen bestand. Gelukkig was het geen bovengrondse glascontainer denk je dan.

Misschien had hij alleen maar zijn sigarettenpeuk in het gat van de container gemikt, maar hingen er gassen in die ontploften? ‘Omdat er zoveel kapotte flessen waren’, dachten de flikken met hun verstand meteen aan een molotovcoctail. Wedden dat we straks niet meer mogen roken in de buurt van zo’n bak?

In Nederland checkt men dus uit hoeveel en hoe vaak mensen naar zo’n glascontainer komen. Komen ze wat te vaak, propt men hen er zelf ook in, samen met al hun flessen. De Hollandse vorm van de drooglegging. Werkt ook weer niet goed zo te zien.

Reageer
gravatar

We hebben het hier natuurlijk wel over Heerhugowaard. 4 jaar terug blogde ik al over hun ‘huisvestigingsbeleid’: http://ximaar.wordpress.com/2009/04/04/apr-04-afvallig/

Het bovenstaande geval is nog wat complexer als je bedenkt dat mevrouw Glas-Bak uit Langedijk zich voor deze bak had opgegeven, maar ruzie hierover heeft met de gemeente Heerhugowaard, waar haar schoonzusters Wit-Glas, Bruin-Glas en Groen-Glas ‘wonen’.

Reageer
gravatar

Kunnen ze dat gebouw niet verbouwen en er drie appartementen van maken, of kan dat als racistisch opgevat worden. Wezens van Mars zijn natuurlijk ook gewoon wezens…

gravatar

Hij heeft geluk. In het laatste kraakpand dat ik bewoonde zat niet eens meer glas in de raamkozijnen…

Reageer
gravatar

Mijn excuus aan de overspannen juf voor wat betreft een ontbrekende komma…

gravatar

Wat nog niet ter berde is gebracht is dat de glascontainer 3 vertrekken heeft, t.w. het witte, het groene en het bruine vertrek.
Schijten doet hij logischerwijs in het bruine vertrek, tenzij er gegronde aanleiding is om in een ander vertrek te schijten. Normaliter wordt er gepist in het witte vertrek.

Reageer
gravatar

Hm, een glazen huis dus. Dat is eigenlijk niet eens zo’n gek idee. Het is nu een kwestie van Giel Beelen in proppen, en hem er zeven jaar in te laten zitten. Dit om de armoede in de wereld, en dus ook in Nederland, te bestrijden. Beste mensen, geef gul. Dit alles voor een heel goed doel!

Reageer
gravatar

Toen Stefan van Gaasteren echter vernam dat het programma Naïve al gelanceerd was twijfelde hij geen minuut, klom uit de container en glibberde naar de spoorbaan waar hij nog net door de trein van 18:23 overreden kon worden.

Reageer
gravatar

kan toch helemaal niet. Als je ziet hoe flessen en potten met kracht in de container worden gesmeten Dan overleef je dat echt niet hoor.. Okee hij bloedde hevig. Heeft men een verbanddoos naar binnen geworpen?

Reageer
gravatar

Harry is waarschijnlijk in de war met het eeuwenoude in onmin geraakte onregelmatige werkwoord ‘wilden’:

Ik wild,
Jij wildt,
Wij wilden.

Wilden – Wel – Geweld

Dit werkwoord stamt nog uit de koloniale periode van ons land, maar wordt in tegenstelling tot het woord “apartheid” nu weinig meer gebruikt – tenzij in ontkennende vorm:

‘Wij wilden wel, wij wilden wel, wij wilden wel geweld, maar toen het erop aan kwam toen werd er net gebeld.’

(historische quote van legeroverste Karremans)

gravatar

waar is een filmje? misschien wil deze alexander wel op een creatieve wijze zijn idee over verspilling kwijt. ik geloof niks meer zonder beeldmateriaal(dat overigens ook vaak gemanipuleerd is).

Reageer
gravatar

Hoe rijmt Blok dat (in huisvestingsnaam) met zijn streven naar excessieve huurverhogingen om het ‘scheefwonen’ tegen te gaan? Zelfs Van Gaasteren leeft eenmaal per week scheef: als de glascontainer wordt geleegd. Over structurele leegstand hoeven we ons voorlopig v.w.b. deze woonvorm geen zorgen te maken, maar er is in HHW wel een precedent geschapen. Heeft dat geen aanzuigende werking op andere daklozen?

Reageer
gravatar

Toch is dit eigenlijk slechts goedkope nabootsing van fakirs die in ontwikkelde streken op glasscherven en spijkerbedden slapen. Ook een beetje gevorderde Saddhoe in de Punjab draait hier zijn hand niet voor om. Onvermeld bleef overigens wel dat Stefan van Gaasteren ‘s winters wordt bijgevoerd door het plaatselijke Steunpunt Werk- en Daklozen. Premier Rutte en de ministers Blok en Asscher juichden het initiatief van Van Gaasteren toe en noemden het constructief; het past uitstekend in de participatie-maatschappij: ieder voor zich en afval voor ons allen.

Reageer
gravatar

Het is niet Stefan van Gaasteren, maar Sven Kramer.

Die verstopt zich nu in een glasbak omdat hij mede verantwoordelijk is voor het debacle dat Jorrit Bergsma is overkomen.

Omdat Sven uit rancune voor het niet winnen van de 10.000 meter het Jorrit niet gunt om op de achtervolging een gouden medaille te halen, bewerkt Sven de Man de bondscoach Arie Koops om Bergsma niet op te stellen.

En die sukkel van een Koops kan niet tegen Kramer op en doet wat de meest arrogante schaatser aller tijden dicteert.

Jorrit kan zelfs de ploegachtervolging in zijn eentje winnen.

Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen.

Reageer
gravatar

Hahaha. Weer hardop gelachen. Toch knap hoor hoe hij het in zo een kleine ruimte zo lang weet te overleven. Zelf heb ik een weekje in een GFT kliko geleefd. Dat vond ik al lang zat. Ik had tenminste geen tekort aan groente fruit en tuinproducten. Maar toen iemand een frituurpan vol met gloeiend heet vet over me heenstortte vond ik het te gortig worden.

Reageer
gravatar

In de blikcontainer krijgen we een blikkig glas…

gravatar

Ah, nou snap ik dat “wij”: er zijn er twee!

Dat ze ondanks hun isolement elkaar hebben gevonden, echt bijzonder. Er zal wel een glasverbinding zijn of zoiets.

Wel een beetje slordig van Alexander om dit niet te vermelden in het artikel.

gravatar

“Een aantal flessen lege wijn”?? Dat moet misschien “een aantal lege wijnflessen zijn”.
Maar goed, dat terzijde.
Ik vind dit zó knap. Ik denk dat ik na een paar weken al schijt aan al dat glas zou hebben.

Reageer
gravatar

Hoi die Flet te Pet,

Ik denk dat hij toch al veel eerder schijt aan het glas had. Ook in een glasbak moet een mens immers op z’n tijd schijten.

gravatar

Bloed is in dit geval bloedt. Of er had nog verliest achter geschreven moeten worden. Misschien is het zelfdenkende karakter hier een afrader?

gravatar

“Wij” als in “wij Nederlanders” bedoel ik hier natuurlijk. Houdt u zich bij het koken, dan beperk ik mij tot het onderdeel “Nederlandse taaltherapie”.

Als een langdurig van de maatschappij geïsoleerd individu overschakelt op de “wij”-term is dat een belangrijke indicator bij het stellen van een diagnose. Natuurlijk vallen wij taaltherapeuten buiten diagnosestelling, anders komen wij nooit meer aan werken toe. Voor taaltherapeuten geldt er sowieso een andere definitie met betrekking tot het “wij”-begrip, waar wij (lees: de taaltherapeuten, als groep) deze na zorgvuldig verzamelen van relevante statistische data over een bevolkingsgroep bezigen om namens die groep uitspraken te kunnen doen. Dit onderzoek en het bezigen van de term “wij” of “zij/hen” is nodig omdat er anders geen eenduidig referentiekader kan worden gesteld. De therapie verzandt anders in ‘zweeftaal’, wat leidt tot slechte behandelingsresultaten.

gravatar

Beste Piet,

kan het zijn dat onze, als in iedereen die dit leest, glasbakbewoner, imaginair of niet, in de hofadelstand is verheven..?

gravatar

In de hofadelstand verheven na 7 jaar glasbak? Ik denk dat ie dan duidelijk korter in de glasbak had moeten verblijven, of eigenlijk gewoon niet. Ze zijn daar bij het hof vrij kieskeurig heb ik me laten vertellen. Ik denk dat ie meer kans had gemaakt na een jaartje isoleercel. Van die laatste categorie bestaan er ook voorbeelden in onze geschiedenis.

gravatar

Hoewel mij ter ore is gekomen dat er in de glasbaksamenleving ook een adelstand is en gezien zijn strijdwonden hij wellicht in aanmerking zou komen, zal het dan toch eventueel een ingebeelde verheffing zijn…

gravatar

Onze glasbakbewoner van Gaasteren heeft het tot vier maal toe over zichzelf in de ik-vorm, vijf maal in de je-vorm en hooguit één maal in de wij-vorm. Ik denk dan ook dat we de conclusie kunnen trekken dat onze Stefan precies weet hoeveel hij is. Hoogstwaarschijnlijk praat hij dus terecht in meervoud en woont hij daar niet alleen!

gravatar

Spuit Elf, als je even de moeite had gedaan verder te lezen dan had je kunnen zien dat die conclusie al vrijwel direct getrokken was door de betrokkene na de ontdekking van een glasverbinding met een lotgenoot.

gravatar

Beste heer Fluit. “We hadden”? Sinds wanneer voelt u zich geroepen namens mij te spreken? Bent u wellicht zo iemand die graag de zinsnede “Ik, en velen met mij…” bezigt om op die manier een standpunt te verdedigen dat slechts door uzelf wordt ingenomen, maar waaraan u meerwaarde meent te geven door de “velen” die volgens u met u zijn?

Daarnaast maak ik bezwaar tegen het feit dat u onze voormalige majesteit meent te moeten omschrijven als “een van dit type”, met daarbij de correctie dat Nederland al bijna een jaar lang 2 van “deze types”, om met uw woorden te spreken, heeft.