Het grote Curling-Plasterk liveblog

Zwitsers favoriet, Plasterk onder vuur

Vandaag is het zover: de voorronde bij het vrouwencurling tussen Zwitserland en Zuid-Korea en het Tweede Kamerdebat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Ook De Speld houdt een liveblog bij over de laatste ontwikkelingen.

22:45 Met het oog op het landsbelang en in het belang van de modus operandi van onze veiligheidsdiensten zijn we er wel een beetje klaar mee.

21:30 Plasterk is begonnen aan zijn betoog. Die keuze lijkt verkeerd uit te pakken.

21:05 Eerder speculeerden we in de media over de vraag of de Zwitserse dames goud konden pakken bij het curling. Hier bieden we onze excuses voor aan, dat was beslist buitengewoon onverstandig. We hadden er niet over moeten beginnen.

20:50 Plasterk wil niet speculeren over wat hij had gezegd als hij wel had gespeculeerd over zijn onverantwoorde speculaties tijdens de schorsing, waar hij na de brief zijn excuses voor aanbood in het debat.

20:13 Overigens; we hebben even pauze genomen. We zijn om 20:15 uur weer terug.

18:49 Geluk voor Plasterk: tijdens het debat is geheel onverwacht het voorjaarsreces begonnen.

18:45 Zwitsers maken favorietenrol waar en winnen met 8-6. Zeven Zwitserse Nederlanders gaan toeterend door de straten van Dwingeloo, Boekelo en Goes na de historische curlingtriomf.

18:33 Van Ojik vraagt opheldering aan Plasterk: “Als je twee stenen binnen het huis hebt, maar niet in de blauwe cirkel, heeft Zuid-Korea dan één of twee punten? Want daar is nu onduidelijkheid over.”

Plasterk: “Ik kom daar in Nieuwsuur op terug.”

18:19 Volgens VVD-woordvoerder Klaas Dijkhof was de aanvankelijke verklaring van de minister niet van dien aard dat de – JAA!! VEGEN! NU VEGEN!! VEGENVEGENVEGEN! JA JA JA! kwalificatie van foutief informeren – HOU DIE LIJN VAST! – op zijn plaats zou zijn.

17:59 Naar aanleiding van alle vragen: we zullen geen verslag doen van het duel tussen Grigor Dimitrov en Dimitri Toersoenov dat om 19:30 uur begint op het ABN-Amro toernooi in Rotterdam. Als er gelijktijdig meerdere evenementen zijn, moeten we nu eenmaal keuzes maken en wij kiezen voor het curling, het Kamerdebat, het schansspringen, het rodelen, het kunstrijden en de rommelmarkt in Boekel.

17:48 Volgens Recourt (PvdA) heeft de NSA maar een paar data afgeluisterd. Het zou gaan om 27 oktober, 6 november, 14 januari en 3 februari.

17:29 Onze livestream van het curling is uitgevallen. Voor onze informatie zijn we nu afhankelijk van wat er in het debat over gezegd wordt.

17:25 Kamer ontvangt verwarrende brief van Frans Weekers. De oud-staatssecretaris heeft aanwijzingen dat de Bulgaren Nederland hebben afgeluisterd, maar de exacte tapgegevens zijn kwijt. Zuid-Korea profiteert.

16:50 Na vier ends is de kamer te laat geïnformeerd door de minister, dus staat Zwitserland met 0-2 achter, maar de oppositie neemt geen genoegen met de brief van de minister, terwijl Kim Ji-sun een game accuracy heeft van 83% tegenover slechts 77% Mirjam Ott. Een tegenvaller voor de Zwitsers die geen idee hebben hoe de veiligheidsdiensten functioneren. Feyenoord nu vierde.

16:32 Door een ijzersterke, verdedigende steen van Carmen Schafer komen de Koreanen maar niet in hun spel. Ze worden stevig onder druk gezet en lijken zich daar maar moeilijk uit te kunnen curlen. Tegenslag voor Plasterk, Van Miltenburg opent de vergadering, maar het is het grote talent Gim Um-chi dat Korea toch op een 1-0 voorsprong zet.

16:20 Gim Um-Chi kaatst scherp de enige Zwitserse steen in het huis weg. De beurt is dan aan de Zwitserse routinier Janine Greiner die de Koreaanse steen wegkaatst. Shin Mi-sung, de skip, is belangrijk voor de stabiliteit van het team. Alles hangt af van haar laatste worp bij deze eerste end. Ze maakt het nog niet waar, de steen glijdt buiten het huis. Het blijft 0-0 en dus ongemeen spannend.

16:13 Vandaag is in de Ice Cube in Sotsji de voorrondewedstrijd in het curling voor de vrouwen tussen debutant Zuid-Korea en regerend wereldkampioen Zwitserland. Het mag duidelijk zijn dat Zwitserland als favoriet aan de wedstrijd begint, maar door de recente 12-7 overwinning van Zuid-Korea op Japan, beginnen de Aziaten met een flinke dosis zelfvertrouwen. De Koreanen kunnen bouwen op de ervaring van de skip Shin Mi-sung, die met een bezem in de wieg geboren is.

16:10 Minister Plasterk moet vandaag uitleg geven over het verkeerd informeren van het parlement en de Nederlandse samenleving over de onderschepping van telefoongesprekken door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. In dit debat is Plasterk nog niet op een fout te betrappen. Het debat begint over twintig minuten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In Apelfoort zouden wij, van de CV AV (Curling Vereniging Apelfoort Vooruit) niets willen missen van al die ontzettend spannende Curling wedstrijden, we zien ze allemaal (leve de Speld ook dat ze voor deze prachtige sport zoveel aandacht hebben) maar Plasterk zou toch betekenen dat de Zwitsers gaan winnen, hoewel de Zweden (zegt Hennis nou ook iets?) grote kanshebbers zijn en worden die dan niet weggestuurd? Dat zouden wij ook gemakkelijke kunnen en willen, wegsturen curling op hoog niveau!

Reageer
gravatar

Hier is Tante Paulien voor De Speld rechtstreeks vanuit de Grote Kamer van de Tweede Zaal… eh… door de spanning die hier vanmiddag te snijden was, ben ik wat van mij à propos. Enfin u weet wel wat ik bedoel.

Op dit moment is het pauze en zijn de Kamerleden in hun fractiekamers hun boterhammentrommeltjes aan het legen.

De stand is tot nog toe 79 voor de Coalitie en 71 voor de Oppositie. Het ziet er overigens niet naar uit dat dit vandaag nog zal veranderen. Maar wie weet wat het in de toekomst gaat worden?

Op één punt zijn de oppositie en de coalitie het wel met elkaar eens: Tot vandaag was Ronald Plasterk minister van Binnenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert bekleedde een gelijksoortige functie bij Defensie. Het toeval wil dat zowel Plasterk als Hennis lid zijn van een van de coalitiepartijen, hetgeen de themabespreking in het Parlement extra precair maakt.

Opvallend is, dat tot nog toe niet is gesproken over het afluisteren van tegenstanders van de Nederlandse Olympische schaatsploeg, alhoewel het merendeel van de mensen die in de Kamerbanken hadden plaatsgenomen en die de publieke tribune bevolkten, voortdurend hun blik hielden gericht op hun meegebrachte of van overheidswege verstrekte beeldschermpjes, die verbonden zijn met de filmcamera’s van Alex en Maxi. Daarmee tracht het koninklijk paar uit de hoge reis- en verblijfskosten te komen.

Ah, ik zie dat de Kamerleden zijn uitgegeten. Als er meer nieuws is, kom ik bij u terug.

We schakelen terug naar De Speld. Dit was tante Paulien vanuit het Buitenhof, goedenavond allemaal.

Reageer
gravatar

Rob Oudkerk: het zijn liegende, zichzelf verrijkende corrupte klootzakken, maar het zijn wel onze PvdA liegende, zichzelf verrijkende klootzakken.

Reageer
gravatar

Het duo Plas(terk) en Plas(schaart) is vastgelopen, nadat de Kamer het onderste uit de CUrlingstenen boven heeft gehaald. Slobbermans protesteert “dit hadden we niet afgesproken in het crematorium”.

Reageer
gravatar

Ik mis het gesprek met de grootouders van Ronald over de wandelingen met hem nog in de kinderwagen. Was hij toen ook wel eens stout? En de vraag aan grootmoeder “Zou u ook niet in Sotsji willen zijn?” of “Heeft u ook wel eens goud in de wacht gesleept?” Meer van dat en dan nog een vrolijk gebracht item over een ramp met veel doden erbij. School zonodig wat bij met radio 1, bijvoorbeeld.

Reageer
gravatar

Als ik in de jury zat van het welvaartspelletje curling, zou ik de jonge rijkeluis dochters uit Zuid Korea gezamenlijk twee punten hebben gegeven en de Zwitsers één voor hun skip (skipper – aanvoerder) Mirjam Ott, dochter van ‘s werelds grootste fabrikant in ijscomachines (Ott Swiss Freezer).

Na een spannende en enerverende wedstrijd, waarin alle jongedames keihard hun best deden om de baan schoon te houden en elkaar weinig toegaven, zijn het toch de gebrilde snoetjes van de Zuid-Koreaanse meisjes die bij mij de balans naar Azië deed doorslaan. Vooral de gewaagde kleding van Kim Yuna maakte diepe indruk op mij.

Reageer
gravatar

Beste heer Viesman,

u weet toch dat kamerdebatteren geen jurysport is..?

gravatar

Curling is natuurlijk ontstaan uit het spel Keurling, een Zeeuwse buitenvariant van het sjoelen.

Reageer
gravatar

Gaat dat ook met bezempjes Dré?

gravatar

Thans wordt de rommelmarkt in Den Haag met bijbehorende hoofdzak tegen het licht gehouden. Dat kaarsje zou wel eens langzaam uit kunnen gaan. Wellicht wordt morgen die van Boekel besproken. Afwachten dus.

gravatar

Bremlin zet Curlerploeg van Zwitserland onder druk; het licht gaat uit want het energieoverleg met de EUSSR is stilgelegd. Brinkman had gelijk…

Reageer
gravatar

Ik zie duidelijk dat de zwitsers geen idee hebben hoe de AIVD met de MIVD praat en dat minister Plasterk en minister Hennis geen idee hebben hoe je ervoor staat als je 74,7% in het Curling haalt. terwijl Plasterk toch in de media eerder beweerde van wel. Kortom kans voor de Koreanen en jammer voor Feijenoord. Ik heb zelf eigenlijk ook geen idee wat ik hiervan nu weer moet vinden. Niets misschien?

Reageer
gravatar

Weet iemand eigenlijk waarom ze het op mijn livestream steeds maar over 1,8 miljoen hebben. Kun je zoveel punten met Curling halen? Ik ben met Flappy Bird maar tot 1,2 miljoen. gekomen. Nu is-t-ie weg.

gravatar

Flapsterk is inmiddels van alle kanten ingehaald door de inlichtingendiensten. Deze interland is nog lang niet afgelopen: men veegt elkaar de tent uit en tracht een remise te bewerkstelligen tot na de tweede termijn. Dit is een partijtje curling, welke wordt uitgevochten op de vierkante millimeter. Spannend hoor!

gravatar

Ik heb nog wel livestream, de Koreanen bieden de Zwitsers een bonusregeling aan, en de Zwitsers profiteren met een 5-2 voorsprong. Marianne Thieme wilt de bezem door de bio-industrie halen.

Reageer
gravatar

17.30. Camiel Curlings reikt medailles uit.

Oef, de juf nét voorgebleven!

gravatar

17.20. Recourt (PvdA) is alvast begonnen met vegen nadat de oppositie diverse stenen richting zijn hoofd hebben gecurlinged.

Reageer