D66 Amsterdam stopt met het benoemen van problemen

Problemen voortaan gekozen door het volk

In de aanloop naar de raadsverkiezingen van 19 maart gooit de Amsterdamse afdeling van D66 het roer helemaal om. De partij stopt met het benoemen van problemen en laat voortaan de burgers zelf bepalen wat zij als een probleem ervaren.

Volgens lijsttrekker Jan Paternotte is het zelf benoemen van problemen, daarna een oplossing bedenken voor het benoemde probleem en die oplossing dan omzetten in beleid een volstrekt achterhaalde vorm van politiek bedrijven. “Het is iets uit de twintigste eeuw. Zo van: wij, politici, zullen wel even bepalen wat voor problemen jullie, burgers, allemaal hebben. Dat kan niet meer in deze tijd.”

Paternotte presenteerde daarom zaterdag in Desmet Studio’s vol trots een blanco A4’tje: “We gaan de verkiezingen in met een ambitieus, leeg programma. We zijn benieuwd wat de problemen zijn van burgers en hoe ze die zouden aanpakken. Wij hopen dat burgers straks, na de verkiezingen, de volgende problemen benoemen: gebrek aan kwaliteit in het onderwijs, het verdwijnen van groen uit de wijken, overlast, verloedering en discriminatie, te weinig kansen voor zzp’ers, een bureaucratisch zorgsysteem en de kaalslag in de lokale cultuursector. Dat zou voor D66 een goede agenda voor de komende vier jaar kunnen zijn.”

Vanuit de zaal waren voornamelijk kritische reacties op het lege programma te horen. Een ondernemer noemde de nieuwe koers ‘te gek voor woorden’: “Ik verwacht daadkracht en visie van mijn lokale vertegenwoordiging. Daarvoor kiezen wij jullie.” Volgens Paternotte sluit dergelijke kritiek perfect aan bij de D66-plannen: “Als u ons gebrek aan visie als een probleem ziet, dan gaan wij daar wat aan doen. Zo bedrijf je moderne politiek.”

De lijsttrekker van de ChristenUnie heeft D66 inmiddels laten weten dat voor hem met name de koopzondag een groot probleem is.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een heel goed idee van D66 en een opmerkelijk serieus artikel van de Speld. Laat de burgers overal maar de problemen benoemen en liefst ook de oplossingen. De politiek mag dit dan realiseren. Doen !

Reageer
gravatar

Op instigatie van Jan Paternotte zal Amsterdam haar devies veranderen in:

D66 Issterdam

gravatar

Goh zussie,

Da’s wel een nadenker. Voor de Amsterdamse burgers is dit ook een hele goeie:

We Aresterdammers

gravatar

De werkloos geworden D66 campagneschrijvers zouden een soort uitruil wedstrijdje kunnen doen. “Mag ik van jou probleem A, dan krijg jij van mij probleem G-lid 2 of 3.” Problemen bestaan trouwens bij de gratie Gods dus de lijsttrekker van de SGP zal met het probleem komen dat hij geen probleem heeft en een Man Met Het Plan zoekt om zijn probleem dat hij geen probleem heeft op te lossen met een héél gróót probleem…

Reageer
gravatar

Maak het verkiezingsprogramma anders open-source, dan kan iedereen zijn eigen versie maken. Dat is ook meteen een bezuiniging van heb ik jou daar, zolang de beleidsmakers de programma’s volledig negeren.

Reageer
gravatar

Zoals iedereen weet stikt het in Amsterdam van de boeven, schoelje, schoften, krengen, misdadigers, schelmen, schobbejakken, bedriegers, fielten, schurken, ellendelingen, klieren, bendeleden, kobolden, mispunten en smeerlappen. En toch lukt het Blonde Geert niet om een gemeenteraadsfractie bij elkaar te harken. Hoe bestaat het!

Reageer
gravatar

Zeg zooitje moderators, zitten jullie uit jullie neuzen te vreten? Boeaaaah…

Dit kan echt niet. Ik wordt hier ijskoud gedemoniseerd door een of andere idioot uit Den Bosch. Boeaaaah…

Haal die gekke reactie weg, want anders sturen ik die kleerkasten van mij wel even langs. Boeaaaah…

Heeft iemand een flinke doos papieren zakdoekjes voor mij bij zich?

gravatar

Zeg Wildersmanneke, commandeer de hond en blaf zelf.

Wij zijn er om iedereen tegen jou te beschermen, niet anders om.

gravatar

Toch gaat dit te ver, de veldwachter vergeet zomaar de homoseksuelen, de prostituees en de hoerenlopers! Dat is gewoon discriminatie!

gravatar

Ik mis ook de onbetrouwbare sujetten…..

gravatar


Geef de moderne neodemocratie een kans.

Laat in plaats van gemeenteraadsverkiezingen de kiesgerechtigden problemen benoemen, waarna alle politieke partijen kunnen inschrijven met oplossingen. Wie het laagste inschrijft, mag de komende vier jaar de gemeente besturen.

Jij kunt van de Tegenpartij altijd de laagste aanbieding verwachten. Ons moto is:

Niet goedkoop, probleem terug.

Reageer
gravatar

Het leuke is dat de Speld de spijker precies op z’n kop slaat: Er zijn in de periferie van de Randstad al veel Wit-Groen geklede actievoerders gesignaleerd met lege witte schrijfbordjes om daarop hun problemen te benoemen en zodoende het idee van Paternotte te supporten.. Jan Paternotte gaat ervan uit dat het nieuwe collegeprogramma in Amsterdam de titel “Heeft U nog een oplossing, dan vinden wij er een probleem voor” gaat krijgen.

Reageer
gravatar

Hoezo dat? Moet Bas de Groot elke zondag met zijn gezin bij zijn schoonmoeder op visite, zodat hij dan niet kan winkelen?

gravatar

Als Amsterdammers nu eens allemaal zouden gaan stemmen op de partijen die tegen de aanleg van de Noord-Zuidlijn waren wie weet komt het dan nog goed met Amsterdam. D’66, net zoals bijv. de VVD en de PvdA waren voorstanders waardoor de Amsterdamse bevolking dus honderden miljoenen moet ophoesten voor de tekorten (terwijl Dales ‘garandeerde’ dat er geen tekort zou ontstaan) en die lijn is nu een bouwpuinhoop die tot 2017 zal duren (minimaal) en die NOOIT winst zal maken, hoe lang dat onding ook gaat rijden. Aangezien de politiek hoopt op het korte geheugen van de kiezers is het nu eens tijd om te laten merken dat slecht gedrag niet altijd beloond wordt door ‘het stemvee’.

Reageer
gravatar

Dit lijkt me niet direct de bedoeling. U wordt gevraagd problemen te melden, geen stemadviezen.
Er staan nota bene voorbeelden bij, zo zorgvuldig is de Speld wel.

gravatar

Beste Tiens,

waarom brengt u het probleem van de Noord-Zuidlijn niet aan bij D66. In geval van genoeg bijval kunnen ze hem misschien weer opgraven…