Het leesteken dat het helemaal gaat maken: ;

Opmars puntkomma, stijlicoon ‘pur sang’, onstuitbaar?

“De prachtige puntkomma komt sterk terug in 2014”, zo valt te lezen in de krant van ‘Wakker Nederland’. Ooit ontworpen door Enrico D’Ambrosio in 1823† – oorspronkelijk als ‘kommapunt’ gedoopt in L’Aquila – overleefde de puntkomma roerige tijden.

Aanvankelijk nog het ‘enfant terrible’ onder de leestekens, werd de puntkomma na de crisis al snel ‘salonfähig’, om heden ten dage uit te groeien tot de ‘avant-garde’ in leestekenland. Hoe is de terugkeer van oude glorie bij het onderschatte leesteken uit te leggen?

“De stijlbreuk binnen historische letterkunde is moeilijk te verklaren (…) daarbuiten ook, overigens”, aldus prof. Herman ‘historische Nederlandse letterkunde’ Pleij. Verschillende bronnen verklaren dat de puntkomma [of: kommapunt, red.] de ‘stijlvolle oplossing’ was om twee gelijkwaardige mededelingen van elkaar te scheiden. Elke punt zou natuurlijk ook een komma kunnen worden, maar een puntkomma verenigt het beste van twee werelden (lees: win-winsituatie) – “minder definitief dan de punt doch gewichtiger dan de komma.”

De opkomst van programmeertalen en emoticons in de jaren ‘90 betekende een ‘renaissance’ van de puntkomma. Ben Elker, data-analist te Bilthoven, vertelt dat het internet (zoals we het nu kennen) niet had kunnen bestaan zonder een groot aantal puntkomma’s achter de schermen: “Zij zijn de sterkhouders – zeg maar gerust: ‘stille krachten’ – van het wereldwijde web.”

Ook de ‘MSN-generatie’ heeft warme herinneringen aan de puntkomma. Jeffrey (‘Jef’, 23) weet het nog goed: “Dat was echt boemlauw, afsluiten met een smiley :).”

Tegenwoordig is de puntkomma zelfs in trek bij opsommende groepen: patserige scribenten, dwepende journalisten, literatuurdocenten, noem maar op. Bijna iedereen gebruikt het. Schrijver Tim Krabbé: ‘Ik zou niet meer zonder de puntkomma kunnen. Twee leestekens die onafhankelijk van elkaar weinig voorstellen, maar gezamenlijk oh, zo mooi zijn!’

† Bron: Wikipedia


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ik “knipoog” naar julliiiiiiiiiiiie! 😛

gravatar

; staat voor TOEVOEGING. In principe is de regel af maar komt er nog wat bij; de rest van het artikel is overwegend kolder. De “;”© is meer afkomstig uit de zogenaamde wetenschappelijke wereld en verholen politiek discours dan van internet of zelfs smilies; 🙂

Reageer
gravatar

Blijkbaar maar weer eens dat programmeurs stijlloos zijn. Ze trekken zich niks van trends aan en blijven door de jaren heen stug puntkomma’s gebruiken in bijvoorbeeld Java, C# en C++. Nu de puntkomma het eindelijk gaat maken, keren programmeurs zich er zich juist weer meer van af (Python, Ruby).

Reageer
gravatar

Het is ook niet eerlijk dat de punt al dan niet onder een streepje of onder een rare kronkel altijd als sluitstuk van de zin dient. Hij mag nooit eens lekker in het midden schuilen of voorop de koers aan geven!

Dus gun het kleinste leesteken ook eens een keertje een plaatsje boven een komma. Zo veel moeite is dat niet; uw vinger behoeft maar één rij naar boven en een tikkeltje naar rechts.

Zij zijn groot en de punt is klein; het is niet eerlijk; oh nee!

Reageer
gravatar

Ik begrijp niet dat ze hier een punt van maken. Maar ala, als het puntje bij paaltje komt: de stijl die een puntkomma met zich meebrengt, daar kunnen leestekens als de komma nog een puntje aan zuigen.

Reageer
gravatar

Uw overheid wil, bij name van misschien wel het minst bekende ministerie van dit land, deze gelegenheid aangrijpen om duidelijk te maken dat het kabinet zich buigt over een wetsontwerp om de puntkomma (;) te verwijderen uit de Nederlandse taal.

Veel Nederlanders weten te weinig van de originele verschillen tussen de (dubbele) punt, de komma en de puntkomma, waarmee de laatste is verworden tot een overmatig zware, kostbare en onnodige interpunctielaag in het Nederlandse taallandschap. Met name patserige scribenten, dwepende journalisten en literatuurdocenten zijn beroepsgroepen die gekenmerkt worden door onzorgvuldige en slecht geïnformeerde aanspraak op het leesteken.

Het CBS is nog aan het rekenen aan de verliezen die de Nederlandse economie lijdt door de verwarring rond en het onrechtmatige gebruik van de puntkomma, maar voorzichtige schattingen lopen in de vele tientallen miljoenen.

“Nederland lekker simpel: uw overheid doet het.”

A.B. van Talichem
Persvoorlichter

Ministerie voor Taalzaken, Departement Interpunctie

Reageer
gravatar

Puntkomma wordt meer gebruikt en in mijn geval omdat het in het Engels veel gebruikt wordt en het een gewenning wordt het ook in andere talen meer te gebruiken. Betrapte me er dit weekeinde nog op.

Reageer
gravatar

Beste Jean,

Kijk eens naar je tekst. Het belangrijkste van jouw boodschap ben je vergeten!

gravatar

De Interrobang gaat het ook weer maken ‽‽‽‽‽

Reageer
gravatar

Wat te denken van waardering van de beide haakjes.

Het is heel vreemd, dat de ( met een negen wordt beloond en de ) een nul krijgt!

Reageer
gravatar

Moderator;

Waar is de rode knop; want dit kan toch echt niet; Weet u dan niet hoeveel puntkomma;s zijn overleden tijdens de taalstrijd; Hoezeer puntkomma;s daaronder hadden te lijden; Al die miljoenen die opgesloten zaten in toetsenborden en werden vermoord door hordes schrijvers;

Ik stel daarom voor speciale toetsenborden te maken; waarop alle andere leestekens worden weggelaten; zodat de puntkomma zich veilig kan wanen; En op internet dient er een muur ;in hedendaags vaderlands; ;firewall;; te komen tussen de puntkomma; en de kommapunttoetsenborden;

Reageer
gravatar

Oom Steeds,

U drijft de spot met de miljoenen mensen die onder Stalin zijn omgekomen, en met het IJzeren gordijn. Het is dat u mijn oom bent en de rode knop nog ontbreekt; anders…

gravatar

Frank,

Hierbij is echt sprake van discriminatie oftewel het glazen plafond van de komma (,). Waarom krijgt het staand streepje (ı) een hoger(e) punt (i)?

Det streepje (ı) heeft een streepje voor in de ranglijst. Het staat zelfs regelmatig bovenop de punt (!); punten (…) maakt nota bene feitelijk de meerderheid van de lettertekens (.,’?-!;:”) uit!

gravatar

Plien,

Dat eeuwige gejammer over discriminatie van jullie wijven altijd!

De komma (,) staat toch ook wel eens bovenaan (‘), meestal zelfs met z’n tweeën (“). Ze worden echter nooit ondersteund door bijvoorbeeld een verticaal streepje (ı) zoals de punt (i). Dat is weer wel waar.

gravatar

Ik vind de puntkomma nogal een overbodig leesteken, temeer omdat er al een punt en een komma bestaan. Wanneer deze twee naast elkaar zouden worden gebruikt, dus als ., (puntkomma) of ,. (kommapunt., is dit onderscheid ook meteen duidelijk), dan is de klassieke puntkomma niet meer nodig. Je kan hetzelfde doen met de dubbele punt. Hierdoor komt op een toetsenbord een toets vrij, die dan kan worden gebruikt voor de obelisk en dubbele obelisk.. † en ‡.

Reageer
gravatar

Ik kan de Speld nauwelijks meer serieus nemen, de puntkomma is helemaal nooit weggeweest en daarom ook niet ‘terug’.
Verzin eens iets leuks! Het aantal artikelen is verminderd tot hoogstens twee per dag en in het weekend geen, de pagina is succesloos veranderd, en de humorkwaliteit is gekelderd.

Reageer
gravatar

Ik wil het eerste beeldhouwwerk van een puntkomma wel eens zien. Wellicht kan Wim T Schippers adviseren hoe de punt te laten zweven?

gravatar

Persoonlijk vind ik de puntkomma erg ‘overrated’, en dat wordt in dit bericht eens te meer duidelijk. Ik zet me al jaren met hart en ziel in om het gebruik van de puntkomma tegen te gaan, een met succes. Het feit dat de puntkomma weer in opkomst is, gaat me dus duidelijk niet in de koude kleren zitten. Balen!

Reageer