‘Gelukkig nieuwjaar’ daalt op Lijst van Beste Wensen

‘Nog de beste wensen’ nieuwe koploper

Voor het eerst sinds 1996 staat ‘Gelukkig nieuwjaar’ niet meer op 1 in de Lijst van Beste Wensen. De nieuwe lijstaanvoerder is ‘Nog de beste wensen’, die door meer dan 2000 ondervraagden en de vakjury gekozen werd tot beste wens van 2013.

De verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door Stichting Doe een Wens. Volgens het juryrapport is ‘Nog de beste wensen’ de laatste jaren uitgegroeid tot stabiele factor in het wensenlandschap.

‘Gelukkig nieuwjaar’ zakte naar de derde plaats. Volgens juryvoorzitter Wim Deetman hadden de twee woorden in 2013 minder zeggingskracht dan in eerdere jaren: “Het is moeilijk aan te geven waar dat aan ligt. Ik denk dat het door veel mensen als te vrijblijvend wordt ervaren. Vaak wordt niet concreet genoemd waar dat geluk precies uit moet bestaan. Dat maakt het minder sterk als wens.”

Een van de grootste stijgers is ‘Een gezegend 2014’, van de 45e naar de 2e plaats. ‘Jij ook’ is eveneens aan een opmars bezig en stijgt van 25 naar 4. Langste wens van dit jaar is ‘Joop, ik hoop oprecht dat je dit jaar van jezelf leert houden zonder daarvoor eerst heel veel te drinken, want dan pas kun je ook van een ander houden en verder hoop ik dat je eindelijk eens aan je scriptie gaat beginnen want dat eindeloos voor je uitschuiven heeft je de afgelopen drie jaar natuurlijk weinig gebracht.’ Kortste wens in de lijst is ‘Yo!’.

Wenswatcher Timo van Klaveren verwacht dat de grootste stijger van dit jaar een blijvertje is: ‘Een gezegend 2014’, dat heeft iets zangerigs. Het is catchy, concreet en actueler dan ooit.’

‘Krijg de vinkentering’ is net als vorig jaar de rode lantaarndrager op 100.

De Speld kan u een gezegend 2014 van harte aanbevelen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

[…] best doet komt er iets over twaalven wel doorheen. Maar wat zeggen mensen nog meer dan? Volgens De Speld is ‘Krijg de vinkentering’ net als vorig jaar hekkensluiter op nummer honderd van de […]

Reageer
gravatar

Gewoon GELEUKIG NIEUWJAAR alvast en behouden 3-koningen of wat?! Dit is toch mijn avatar al heb ik al een andere besteld. Even invoegen.

Reageer
gravatar

Beste lezers.

Een puberende hacker met de humor van een peuter met wat verstand van html is De Speld binnengedrongen. Zo komt het plaatje van mevrouw Viesman onder een andere naam niet van een lid van de familie Paulussen, zoals gebruikelijk. U kunt het bedrog opmerken door op het plaatje (avatar) te klikken. Het komt namelijk niet van Gravatar van WordPress. Ook aan de kwaliteit is te zien dat het een kopie is.

De Hoofdreacteur

Reageer
gravatar

De zogenaamde hijack is door Gravatar inmiddels onderkent. Overigens is het doodeenvoudig om iemand plaatsje te kapen zonder kennis van html. Ik zal het hier maar niet uitleggen. Het kost slechts tien seconden! Alleen dit: Ik adviseer de avatars niet aanklikbaar te laten.

gravatar

Geachte heer Ringlijer/ Beste T.E,
Gezien het feit dat nu zowel ik als de heer Ruudiruud de vinkentering toegewenst is, maak ik u er op attent dat het nogal moeilijk om een vogelziekte te krijgen die bovendien niet besmettelijk is.Vriendelijk verzoek ik daarom of u ons wil helpen om dit ook voor elkaar te krijgen, mist wij dit een gewenste zaak vinden. Mocht u daarom in de gelegenheid zijn om de Phthisis galopans, zoals deze ziekte ook wel genoemd word, succesvol te ontvangen, kunt u dit dan ook even op video te laten zetten ? Dan kunnen we zien, hoe u dit voor elkaar krijgt. Indien de uitwerking en de afloop ons bevalt, dan kunnen we erover nadenken of deze ervaring voor ons ook de moeite waard is. Bij voorbaat dank voor uw medewerking ennuh, veel succes ermee heh ?

gravatar

Toch ben ik bang dat niet alles gemeten is, aangezien gewoon niet goed genoeg aangegeven word, hoe dit gebeurt is. Zo wordt inderdaad wel vaak gezegd, Nog de beste wensen, echter zeer vaak komt hier nog het woordje heh (!?) achter. Vaak krijg je dan inderdaad jij ook, echter ook hier komt dat bewuste woordje heh (!?) er dan ook weer achter.
Nu weten wij als onvolprezen intellectuelen wel wat over het algemeen het woord heh (!?) betekent, maar wat betekent het in deze specifieke context ?
Als iemand hier antwoord op weet verneem ik dit bijna net zo graag als dat ik wel weten of er tijdens het onderzoek ook is gemeten hoe vaak dit woord erbij is gezet. Want als men deze wens met deze specifieke toevoeging gewoon niet meegenomen heeft in de tellingen gedurende het onderzoek, kunnen ze net zo goed overnieuw beginnen. Want zowel de feiten hoe vaak het wel of niet gebeurd is en dat de mate waarin dit gebeurt aan verandering onderhevig is, zijn uitermate belangrijk voor de ontwikkeling van onze taal. Straks moeten we weer overnieuw beginnen, dus ik ben benieuwd of een en ander nog te achterhalen valt.

Reageer
gravatar

Hooggewaardeerde Denk ff na,
Heh ? Nog een keer ? Nou vooruit dan maar dan zal ik ook wat andere woorden gebruiken.
Het is heel simpel, als nog de beste wensen al op 1 staat, maar nog de beste wensen, heh(!?) niet in deze telling wordt mee is genomen, dan kun je ook een alternatieve telling maken, aangezien het hierbij sowieso vaststaat dat de eerste 4 woorden dezelfde zijn en dus tot dezelfde categorie behoren. Hoger dan 1 betekent dus dat je dan in principe op plaats 0 terecht kan komen, want feitelijk is dat het nummer voordat je bent met tellen . Bovendien is het ook mogelijk dat deze 2 samen in de eregalerij of erecategorie terecht komen..
Zo iets heb je ook met voetballen, de eerste divisie is hier namelijk ook nog de hoogste niet, want dat is dus Eredivisie. Met wielrennen heb je dat ook een col van de eerste categorie is hier ook de hoogste niet, want dat is de buitencategorie. Echter indien er reeds samengevoegd is, zonder dat het vermeld is, is het heel goed mogelijk dat beide afzonderlijk bijvoorbeeld op nummer 2 of 4 konden staan, zonder dat wij het in de gaten hebben. In dat geval zou een gezegend 2014 dus ook al op 1 kunnen staan, zonder dat we dit door hebben. Openheid van de meetmethode is dus erg belangrijk voordat men een dergelijke lijst publiceert., we moeten gewoon weten waar we aan toe zijn en dus niet alleen in cijfers weergeven maar ook kunnen bepalen of bepaalde uitingen beter in een andere categorie onder gebracht kunnen worden, dan heb je meer nummers 0 en 1. Ik mis bijvoorbeeld ook, wat de meest originele nieuwe wens is, want als die bekend wordt gemaakt, kan dat een grote stijging het aankomend jaar veroorzaken. Daar worden nog meer mensen gelukkig van, want als ze die wens dan volgend jaar ontvangen, dan weten ze tenminste dat het een originele wens betreft.
Voor 2014 wens ik u dan ook allen veel mooie meiden toe, mits u hetero of lesbisch bent en bovendien niet monogaam bent ingesteld..

gravatar

Beste Jeettje,
U begrijpt me verkeerd of ik heb het niet goed genoeg uitgelegd. In dit geval hoeft het waarschijnlijk niet helemaal overnieuw gedaan te worden, het is gewoon ff checken, de mensen die gestemd hebben weten vast nog wel wat ze gezegd hebben, het is dus gewoon ff checken of ze het woordje heh (!?) er wel of niet bij gezegd hebben. Wetenschappelijke betrouwbaarheid, dient in culturele zaken nu eenmaal voorop te staan, daar verstevigen we onze concurrentiepositie mee. Nederland beschikt namelijk over een kenniseconomie, dit dienen we dan ook met onze culturele waarden gratis uit te dragen, anders raken we onze voorsprong kwijt.

gravatar

Beste Lodewijk,

als ook ‘yo, de beste wensen heh’ meegerekend wordt, komt de wens dus uit op min 1. En misschien zijn er ook wel wensen die door een plotselinge vuurwerkexplosie niet afgemaakt konden worden en dus eindigen op bijvoorbeeld 6,3, wortel 5 of pi…

gravatar

Beste Jongengroenenbleu,

Dank voor uw reactie

Strikt rekenkundig gezien lijkt dat wel waar te zijn, echter om wensen op een negatieve plek te zitten is in strijd met de geest van het woord, tenzij het een negatieve wens betreft. In dit geval is dit niet het geval. Daarom dient deze indeling als minder relevant beschouwd te worden.. Organisatorisch ligt het namelijk meer voor de hand om nadat men de 0 bereikt heeft, alles waar dubbeltellingen of zelfs meertellingen in voorkomen gewoon bij het aantal vermeldingen op de 0 op te tellen Echter met betrekking tot onderbroken wensen lijkt het me dat het voor veel mensen zonder onze opleiding lastig om door middel van al deze extra tekens te begrijpen, wat er mee bedoeld wordt.Het lijkt me daarom wat handiger om op basis van de reeds uitgesproken woorden en klanken een analyse te maken van wat daar over het algemeen daarna uitgesproken wordt, zo kan men een inschatting maken van wat men waarschijnlijk gehoord zou hebben, indien het vuurwerk niet had plaats gevonden. Rekeninghoudend met de standaardafwijking en de correlatie die het uitgevallen personage ten opzichte van de massa heeft, zal de meest waarschijnlijke conclusie van de toegesproken mens mogelijk moeten zijn. Op deze wijze kunnen ze zichzelf gerust stellen ondanks het feit dat er zich een tijdelijk afscheid heeft afgespeeld. Hier bovenop komt namelijk ook het gegeven dat door middel van de nu aangegeven techniek het ook mogelijk gaat worden om het meest uitgesproken woord in alle wensen te openbaren. Zo ziet men maar weer dat het vuurwerk niet voor niets ontploft word. De conclusie is dan ook dat de rapportage weliswaar gebrekkig lijkt, maar dat hiermee wel iets zeer duidelijk wordt gemaakt. Het is een lange weg naar de tijd dat Nieuwjaarswenswetenschappen tot een volwaardige Academische studie zijn uitgegroeid. Vele hobbels zullen genomen moeten worden en velen zullen dit resultaat dan ook niet bereiken. Toch moeten we volhouden, want door de toegenomen sensitiviteit in onze samenleving moeten we nu eenmaal voorkomen dat men in shock toestand raakt door alles wat men in deze tijd naar het hoofd geslingerd kan krijgen. Dit zal zich namelijk vertalen naar een verhoging van onze zorgpremie.

Met vriendelijke groet,

Lodewijk van Eikeltjesland

gravatar

Geachte heer van Eikeltjesland, beste Lodewijk,

Krijg de vinkentering, al dan niet met “heh(!?)”.

Met toekomende prijzing voor uw intellect,

T.E. Ringlijer

gravatar

Beste Lodewijk,

ik ga er, zijnde een leek betreffende statistieken, er maar even vanuit dat u hier lang en diep over nagedacht heeft en misschien zelfs gelijk hebt. Echter één ding ben ik niet met u eens en dat is dat alles links van de nul ook emotioneel negatief zou moeten zijn. Zo hadden wij een loterij voor wie het eerste onze mega-cobra 2000 mocht afsteken. De loterijmeester vroeg ons om een kleur onder de tien te raden. Ik zei: “min blauw” en dat was het juiste antwoord. Nadat ik de lont had aangestoken, wenste iemand mij: “krijg de pelikaanpieieieiep”. Ondertussen hoor ik weer wat…

gravatar

Beste Jongengroenenblue,

Dank voor uw reactie en de openhartigheid van uw bijzondere ervaring.
Het enige dat u over het hoofd gezien is de regel in dit geval, is dit niet het geval. Een lot uit een loterij winnen of het raden van een goede uitslag, is over het algemeen ook niet aan statistieken onderhevig, daarom zijn de stelregels hier ook niet van toepassing, erg knap dat u dit ingezien heeft. Overal zijn heel soms uitzonderingen, die niet als zodanig beschouwt zouden zijn indien de regel er niet geweest was.

gravatar

Goed gezien allemaal! Ik heb inderdaad een keer teveel “er” getikt. Van een glaasje ga je blijkbaar behalve dubbel zien ook dubbel schrijven…

gravatar

Beste Lodewijk,

uw inzichten zijn diep en redelijk ondoorgrondelijk maar niettemin scherpzinnig.
Is dit wellicht een gevalletje “de regel die de uitzondering bevestigt”?

gravatar

Ja precies, Lodewijk! Doet me denken aan De Jong, De Vries en Jansen. Ik dacht altijd dat Jansen de meest voorkomen Nederlandse achternaam was, maar dat is alleen als je Janssen(s) ook meerekent. Wondere wereld.

gravatar

Nee, dat had u weliswaar niet doch ik heb een dergelijke kaart pas nog langs zien komen, al kan ik me niet herinneren waar. Maar het is wel wonderlijk. Inderdaad. Nu zie ik inderdaad dat de Jong inderdaad als de meest voorkomende naam in Nederland gezien wordt. De reden hiervoor is nogal duidelijk, want boven Nederland zie ik de naam de Jong duidelijk staan. Als het opgeschreven wordt is dat wel zo duidelijk en met een plaatje erbij nog veel meer. Ik heb 3 dagen geleden, dan ook maar weer een printer aangeschaft. Dank voor uw extra visualisatie in dit verband.
Waarschijnlijk kan het nog meer helpen, als een dergelijk plaatje voor het oog van de wereld ook nog uitgelegd zal worden. Mensen die nbamelijk niet kunnen lezen, begrijpen het namelijk nog niet. Dat ik me op iets andere zaken richt, doet niets af aan dit gegeven.

gravatar

Er is toch iets wonderlijks gebeurd met de nieuwjaarswensen van meneer Viesman. Hij dacht eindelijk eens niet alleen aan zichzelf. Hij wenste dat er in dit nieuwe jaar een pilletje zal worden uitgevonden tegen mijn hoofdpijn die vaak tegen bedtijd komt opzetten.

Reageer
gravatar

Hier is sprake van een misvatting.

Soms, wanneer de komma wegvalt, leidt dit tot verkeerde interpretatie van het aloude “Gelukkig, nieuwjaar”.
Het betreft hier geen wens doch eerder een verzuchting. De spreker is opgelucht dat het oude jaar achter hem ligt, en laat dat weten.

Vaak volgt er op deze hartekreet nog wel een wens, iets in de trant van “dat het nieuwe jaar beter mag worden dan het voorgaande” of zoiets.

Gelukkig nieuwjaar (zonder komma) als wens is natuurlijk klinkklare kolder, want een nieuw jaar kan geen geluk of ongeluk ervaren, een nieuw jaar ís gewoon. In tegenstelling tot een oud jaar, dat niet is.

Zonder het maatschappelijk belang van de ranglijst hiermee tekort te willen doen, wil ik er slechts op wijzen dat “Gelukkig, nieuwjaar” als wens dient te worden geschrapt.

Reageer
gravatar

Als u daadwerkelijk genoeg gestudeerd had, om uzelf Prof. DR. te noemen, had u ook kunnen weten dat de kreet “Gelukkig nieuwjaar” afgeleid is van de langere, ouderwetse uitspraak “Ik wens je zeer veel, of toch zeker meer, geluk in het nieuwe jaar, wat zojuist is ingegaan, och heden!”. Iets wat uit de roulatie is geraakt, nadat de wintertijd is ingevoerd. Voor die tijd hadden we namelijk een uurtje langer om het nieuwe jaar in te luiden, en daarom konden we dit soort langere zinnen bezigen, en onze medemens nog daadwerkelijk iets toewensen. Deze sociale verschuiving is mede de oorzaak van een stijger als “Krijg de vinketering”. Dit was vroeger nog het veel mooiere “Van mij mag uwe weledelgestelde heer de pelikanenschurft oplopen, dit jaar!”.
Niet alles was vroeger beter, maar het lijstje met wensen en verwensingen rondom de jaarwisseling zeker wel.

gravatar

Ik dank u voor uw tegenwerping heer Pur Sang.
U bent van ons de taalhistoricus; daar hebt u immers lang genoeg voor gestudeerd. Ja, ik durf gerust te stellen, u is een waardig opvolger van dhr. Hietbrink. . .

Ik heb mij inderdaad niet bekommerd om de herkomst van de verzuchting. Uw tegenwerping wordt daarom in dank aanvaard. Vooral omdat deze bevestigt wat ik al beweerde.

De verzuchting “gelukkig, nieuwjaar” stamt volgens u af van “Ik wens je zeer veel, of toch zeker meer, geluk in het nieuwe jaar, wat zojuist is ingegaan, och heden!”.

Allereerst, u gooit ten onrechte het woord geluk (een positieve gebeurtenis) op een hoop met het woord gelukkig (een emotie). Met een beetje geluk, ben je gelukkig. Maar je kunt ook gelukkig zijn, zonder geluk te hebben. Maar dat terzijde.

Als ik uw zin/wens mag duiden:
– De spreker wenst de persóón geluk, en niet de gebeurtenis (het nieuwe jaar)*
– De spreker is schijnbaar van mening dat het voorgaande jaar qua geluk tekortschoot, en dat het nieuwe jaar daar hoop moet bieden.
– de spreker constateert dat het nieuwe jaar reeds begonnen is, wat hem een verzuchting (och heden) ontlokt.

Waarom “gelukkig nieuwjaar” (zonder komma) taalkundige kolder is en derhalve niet in de categorie wensen past, had ik reeds eerder genoegzaam aangetoond.

Waarmee mijn standpunt dat de term “gelukkig, Nieuwjaar” een verzuchting is, en geen wens, voldoende onderbouwd hebbende.

gegroet.

gravatar

Het kan nog bizarder (=neologisme: jaja op De Speld gebeurt het!): kijkend naar de BBC zie ik telkens tussen de progranna’s LOVE 2014 voorbij komen.
De vertaling zou wel kunnen zijn: Liefs 2014, maar dat lijkt me toch …. bizar, dat het nieuwe jaar jou liefs gaat toewensen. Of dat je iedereen liefde toewenst in 2014 zoveel jaar na John Lennon. En of ik 2014 love, weet ik pas in 2015.

Die Engelsen worstelen kennelijk óók met dit probleem.

Overigens worstel ik nu al met een Nieuwjaarskater: het is helemaal geen nieuwe verse start: alle ellende met rekeningen en belastingen gaat gewoon door: niks geen schone lei en van voren af aan beginnen. We zijn weer eens belazerd …. dat van dat LOVE zal ook wel niet kloppen ….

gravatar

Hah, statistieken fucken! Nou komt ie hoor, aan alle medewerkers en lezers van de speld: Krijg de vinkentering!

Eens kijken of we die van de laatste plek kunnen krijgen in de lijst van volgend jaar.

Reageer
gravatar

Ben er wel klaar mee met onderzoeken zoals deze. Ze houden weer een onderzoek waarbij ik weer overgeslagen ben. Terwijl mijn mening vaak een betere is dan de mening van een ander.

Ik wil afsluiten door jullie een gelukkig nieuwjaar te wensen!!

Reageer
gravatar

In het Argentijnse dorpje Santa Cruz del Carallo is het ‘dit jaar’ geheel onverwacht geen nieuwjaar geworden. Niemand weet hoe het komt en men kijkt al na of het wellicht mogelijk is om na het volgende oudjaar meteen naar 2015 te springen.

Iets soortgelijks maar dan anders, gebeurde in Santa Maria de la Maria, waar het na het slaan van de klokken en het afsteken van het vuurwerk ineens 2012 werd.

Reageer
gravatar

Jahaa, ziehier de slinkse streken van het Old Years Network. Die zullen niets nalaten om elkaar de oliebol toe te spelen. zij hebben geen belang(en) bij Nieuwe Tijden, en wensen de oude structuren koste wat kost in stand te houden.

Menigeen denkt, wat geeft het als in een enkel dorpje de tijd stil blijft staan, leuk voor op vakantie. Of; ach in 2012 en 2013 was het zo slecht nog niet. Maar zo onschuldig is het niet ! Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Stel uw woonplaats wordt teruggeworpen naar de middeleeuwen of het pleistoceen, dan piept u wel anders.

Mijn advies; Sta met beide benen in het heden, en strijd voor de toekomst, anders wordt u ingehaald door het verleden.

gravatar

Nu nu toch, Beertje, zo erg is dat toch niet? Vroeger, toen niet alles beter was maar wel veel, is een lofwaardig doel na te streven: daar moeten wij in de toekomst voor vechten!

Middeleeuwen hoeft niet: men wil toch graag van zijn Solex gebruik blijven maken, dat wel.

gravatar

Ach heer Jeettje, ik vreesde al dat mijn woorden aan dovemansoren gericht zouden zijn in het Rotterdamsche. Een dorp, waar men nog goederen pleegt aan te voeren met de schuit, in plaats van ze te laten bezorgen door Bol.com. Geboorteplaats van Ivo, de Beul der Nederlanden. Waar men pleegt rond te rijden op naoorlogse fietsjes met hulpmotor. Rotterdam, waarvan de inwoners zo op het eerste oog het evolutionaire proces in tegengestelde richting lijken af te leggen.

We moeten Rotterdam helaas als verloren beschouwen.

gravatar

Komkom Beertje: laten wij Opstelten erbuiten houden: er zijn meerdere personen in Rotterdam geboren van groter statuur. U kunt mislukkingen niet hoofdelijk omslaan.
Dat gezegd hebbende, moeten wij constateren dat het beter is een stapje terug te doen om en sprong voorwaarts te maken, doch ik begrijp dat u liever verder doormoddert in het moeras?

Dan is het maar goed dat wij dat moeras hebben opgeruimd en zelfs een nieuwe Maasvlakte hebben aangelegd om uw aankopen bij Bol.com, die per container arriveren, bij u te kennen afleveren.

gravatar

Weledelzeergeleerde heer Beertje,

Ik vindt niet dat we Rotterdam te snel als verloren moeten beschouwen, want daar heeft het enige tijd geleden al op geleken en toen is de stad ook herrezen. Ik bewaar goede herinneringen aan Rotterdam en zat nog een paar maanden in de barcommissie van het Alexanderplein, toen wist ik al dat er ook mensen woonden.

gravatar

Heer Jeetje

ondertiteling op pagina 888

maar vooruit, omdat u het bent:

veel heil en zegen ( folle lok en seine ) voor het nieuwe jaar

gravatar

De heer Deetman zit voor dit jaar nog niet aan zijn taks voor wat betreft juryvoorzitterschappen, zoals bepaald in subartikel 36.4 van de Code-Tabaksblat (2004).

Bovendien blijft zijn tijdsbesteding bij dit juryvoorzitterschap beperkt tot het te woord staan van de pers en citeren uit eigen werk, aangezien de overige leden van de vakjury al het spreekwoordelijke vuile werk opknappen.

Is hiermee uw vraag voldoende beantwoord en de eventuele zorg weggenomen? Dan wens ik u verder nog de beste wensen!

gravatar

Ik meen toch dat ‘veel swag en yolo-momenten’ dit jaar flink aan populariteit heeft gewonnen, naast veel tijd voor je leuke hobby, dat je lekker eet en leuke dingen doet (bron: http://bit.ly/1kajsGU)

Reageer