De stormachtige opkomst van het CDA

Eendagsvlieg of blijvertje?

Het Nederlandse politieke landschap werd in 2013 flink opgeschud door de entree van een nieuwe radicale middenpartij. Het ‘Christen-Democratisch Appèl’ (CDA) kwam in 2012 uit het niets met dertien zetels in de Kamer en liet in 2013 meteen luidkeels van zich horen. Een analyse van het succes en de potentie van de nieuwe anti-establishmentpartij.

Wie CDA zegt, zegt Sybrand van Haersma Buma. De 48-jarige burgemeesterszoon groeide op in de getto’s van Workum en ontpopte zich in Den Haag dan ook als een straatvechter. ‘Buma’, zoals hij door zijn achterban liefkozend wordt genoemd, werd de nachtmerrie van het kabinet. Vele ministers werden in de Kamer ter verantwoording geroepen door het politieke wonderkind. Velen van hen gingen ten onder.

Een schaamteloze populist volgens zijn tegenstanders. Ad rem, messcherp en christen-charismatisch volgens zijn fans. Je houdt van hem of je verafschuwt hem. Bij Sybrand van Haersma Buma is er geen grijs gebied, geen ruimte voor nuance. Wie zijn succes wil verklaren, ontkomt volgens politicoloog Bert Bokhoven niet aan een grondige maatschappijanalyse: “In een samenleving als de onze is behoefte aan een duidelijk christen-democratisch geluid. Het is goed beschouwd een wonder dat zo’n stroming in Nederland niet eerder is ontstaan.”

Het CDA is in de ogen van Bokhoven dan ook méér dan Buma alleen: “Het is een misvatting om het CDA als een one-man-show te zien. Deze partij heeft ook bestaansrecht als Buma weg zou vallen. Ze hebben in korte tijd een indrukwekkend kader weten neer te zetten en leveren in sommige plaatsen bijvoorbeeld al burgemeesters. Wat mij betreft is het CDA nu al niet meer weg te denken uit de Nederlandse politiek.”

Hoogleraar politicologie Flemmo te Gader ziet dat anders: “Dit is eenvoudig christelijk populisme dat we al eerder met partijen als de ARP, de KVP en de CHU hebben meegemaakt. Je moet het CDA in die traditie zien. Een eendagsvlieg, een tijdelijke spreekbuis voor het ontevreden volk. Als de partij straks door interne ruzies verdwijnt, vinden ze wel weer een andere welbespraakte gereformeerde schreeuwlelijk om op te stemmen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

M.i. heeft het CDA 2 gezichten gekregen
1- eurofiel ESM wanneer het meedoet aan de macht en vies is geworden van enige democratie- en daarmee ongeloofwaardig als volksvertegenwoordiger
2- een kritische partij die de betekenis van de huidige politiek belicht vanuit de gehanteerde uitgangspunten, regelingen en gevolgen voor de samenleving(Omzigt komt hier beter uit de verf dan Buma)
Dat laatste wordt door neoliberalen weer vertaald als “populistisch”
Neoliberalen houden niet van inspraak of democratie in welke vorm dan ook, die zijn in zichzelf al teveel zichzelf (macht)en kunnen er geen ballast bij gebruiken…dat geeft verplichtingen..

NL: prachtig land met prima regering..Jammer dat het inwoners heeft..

Reageer
gravatar

En die “Neo-liberalen” dat zijn??? Ik tel 0 (n u l) liberale partijen in Nederland, alleen ondemocratische gedrochten als D66 en de VVD die ons niets liever vandaag dan morgen volledig uitleveren aan de EU. En u durft nog de populistische term “neo-liberaal” (als tegengesteld tegen uw ongetwijfelde zogenaamd progressieve “weg met ons” mentaliteit) te bezigen? Brussel moet u zijn mijn beste, waar de slappe zakken of zelf lobbyist zijn of zich laten belobbyen zonder enig benul waar het over gaat. Fijnstof? Zijn we teugen, we verzinnen wat fictieve doden en stemmen maar. 20% Energieopwekking uit weersafhankelijke bronnen (oftwel totale waandenkbeelden)? De Euro Parlementsleden staan te juichen ook al stuurt het de hele EU economisch richting begin 19e eeuw.

gravatar

In het keldertje van Bokhoven wordt de analyse altijd proefondervindelijk gestaafd aan de beeldvorming. Zo ook
eendagsvliegen, van welke signatuur dan ook, zullen door
de professor met uiterste zorgvuldigheid een veelheid aan
proeven dienen te ondergaan. Gebruik makend van high-end apparatuur om de resultaten de duiden is niet meer
dan logisch, en dus noodzakelijk, om vervolgens tot publicatie
over te gaan. Hoewel er slechts eentje is gebruikt, heeft men als
collectief de proeve doorstaan, met de kanttekening dat er reeds
gebruikte spanningsbronnen zijn gebruikt tijdens.

http://tinyurl.com/pwelw8g

Reageer
gravatar

Als het zo door gaat zeg ik mijn abonnement op.

Tot precies één minuut voordat ik dit schaamteloze artikkeltje las was ik van mening dat de Speld politiek onafhankelijk was. Toen begonnen de verkeerde vibraties al en tot mijn enorme teleurstelling moet ik vaststellen dat de Speld nu een populistisch vodje is geworden, heraut van een of ander duister politiek partijtje dat zich uit diepe kelders en donkere nevels heeft weten te bevrijden om ons lieve Vaaderland aan het communistische gif bloot te stellen. Wil de Speld ons dan wederom terugjagen naar Vietnam en dan ook deze keer niet op vakantie? Wil men van 2014 een retroRuslandjaar maken, wenst men de mummie van Marcus Bakker weer tot leven te brengen?

Reageer
gravatar

Het zijn niet alleen de messcherpe analyses, die veel gelovigen en andersdenkenden doet inzien dat dergelijke partijen volledig overbodig zijn. Ook de humor is erg belangrijk. Om je eigen partij Demagogisch Confituurbare Appeltjes te laten noemen is een tactische meesterzet voor de volgende verkiezingen.
Zo vraag je er net als de lammetjes gewoon om, om ingeblikt en opgegeten te worden. In dit geval wil men dus eerst vrijwel compleet gepureerd te worden. Veel mensen waarderen dat, want er is gewoon behoefte aan partijen die dat zo duidelijk weten uit te dragen. .

Reageer
gravatar

En dan dat ragfijne spel om een rode -maar niet té rode- stropdas te durven dragen teneinde een bepaald soort stemmers over te halen met een ‘ook uw stem is veilig bij mij, ook ik ben sociaal’ geruststelling, briljant!

gravatar

In mijn ogen is dit een partij om in de gaten te houden. Ik zou zelf nooit stemmen op een partij als het CDA en vaak is Buma voor mij echt té uitgesproken, maar ik ben het toch wel eens met bepaalde punten. Hoe dan ook een verfrissend nieuw gezicht binnen het politieke landschap.

Reageer
gravatar

wedden dat deze club binnen de kortste keren uit elkaar valt? de voorzitter is een voormalig priester, dat is vragen om ongelukken. bovendien heeft deze club (een partij is het nog niet) nauwelijks een kader. en het is de vraag of Buma daar op zit te wachten.

Reageer
gravatar

De Populist, die door intimi Sybrand Maria Haersmae Stemra Buma wordt genoemd, maakt geen geheim van het geheel transparante beleid van zijn partij met betrekking tot windmolens, hij heeft telkenmale uitgelegd dat hij en Verhagen ook wel weten dat windenergie de meest nutteloze vorm van energieopwekking is die weinig tot geen CO2 uitstoot bespaart, maar het is nu eenmaal door Herman Wijffels en de Rabobank afgesproken dat het de belangrijkste doelgroep van de partij en de band, de boeren, vrijstaat zich nog verder te verrijken door het opstrijken van subsidies voor het plaatsen van windmolens op hun land. Wordt door Buma nooit geen geheim van gemaakt.

Reageer
gravatar

Dat heb ik altijd al gezegd ! Sybrand is de plaatsvervanger van God op aarde. Jammer dat onverlaten hem hardnekkig “Buma Stemra” noemen, of andersom. Lang leve het CDA.

gravatar

Verfrissend in de Nederlandse politiek is dat de nieuwe radicale middenpartij van Sybrand van Haersma Buma de populistische roep van Alexander Pechtold weerstaat om de Nederlandse bureaucratie te laten groeien met steeds weer meer lastenverzwaringen door een greep uit de kas bij (ver)huurders en pensioenopbouw.

Reageer
gravatar

Ik kan er niets aan doen, maar als ik Buma hoor praten dan heb ik altijd het idee dat er nog wat in zijn mond zit. Nog erger vindt ik zijn standpunt over nivellering, soms denk ik dat hij zegt le leidt maar honger. Dat spel over de verhuurdersheffing wat ze speelde in de 1e kamer was zo doortrapt. Terwijl in de vorige kabinetten het CDA zat de huurders zijn uitgekleed en waar we nu met enorme schulden mee zitten. Ik ben tegen de doodstraf maar heb het gevoel dat Buma denkt we zeggen het niet,maar ons beleid is er opgericht.

Reageer
gravatar

Wat voor spel speelden ze en wie is die ze? De Kamervoorzitter? Of bent u wellicht zoals velen eind-n uitgedaagd? Vragen, vragen.