Het jaar van de troonswisseling

Zou het abdicatievirus ook Nederland kunnen bereiken?

Het jaar 2013 stond natuurlijk vooral in het teken van de troonswisseling. Op 21 juli namen meerdere Nederlanders kennis van de troonsafstand van koning Albert en de inhuldiging van zijn zoon Filip. Een typisch Belgisch incident, of zou het abdicatievirus in 2014 ook Nederland kunnen bereiken?

Volgens neerlandicus Herman Pleij zijn de gebeurtenissen in België niet exemplarisch voor de Benelux: “Kort nadat het gebeurde, vroeg men zich af of iets dergelijks ook in Nederland mogelijk is. Toch zie ik dat niet op korte termijn gebeuren. Ten eerste heeft Nederland een veel jonger staatshoofd. Bovendien missen we de echte abdicatiementaliteit. In België zag je al vanaf 1830 een troonswisselingscultuur ontstaan.”

Pleij begrijpt waar de vergelijking met België vandaan komt: “Ook wij zijn een Benelux-land met een koning. En als zoiets in België gebeurt, komt het natuurlijk allemaal heel dichtbij. In Luxemburg hebben ze het slim bekeken; daar hebben ze een groothertog. Je ziet ook dat het daar heel goed gaat.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou, die troonswisseling hebben wij nu ook gehad, zag ik op tv.
Viel toch wat tegen.
In plaats van dat ding in de troonzaal, zat WA nu op een soort bric-a-brac stoel uit de kringloopwinkel.
Het zal toch niet zo zijn dat alle wc-potten aan diggelen …..?

Ik bedoel maar; hij zat duidelijk niet op zijn gemak.

Reageer
gravatar

Ja hoor: Crowdfunding als W.A.-verzekering, hij heeft nog niet eens een jaar no-claim opgebouwd. Laat ‘m maar de All-Risk premie betalen. Hij wordt al genoeg gepamperd met toelagen en toeslagen. Kom nou ff.

Reageer
gravatar

Mijn abdicatielied was waarschijnlijk de minst succesvolle ooit:
http://www.demostratie2.blogspot.nl/2013/08/gratie.html

Maar W.A. is neergeploft en de goedgelovigen en beterbetaalden promoten de boel. Willem de Zwijger2 of Willem de Voorlezert als opvolger van Prins Pils/Papzak.

Gewoon doorgaan met de parasitaire cultus? Je vind het misschien gek maar ik ben niet tegen een koningshuis. Maar laat de fans het maar betalen!!

Reageer
gravatar

Dom artikel.
Ik ben hier heel duidelijk in geweest, na het wk in Brazilië ga ik in op mijn volgende functie als koning voetbal.
Maar nee de pers geleid door domme figuren als Johan Cruijf zien hun kansen.
Als we geen wereldkampioen worden dit jaar licht het allemaal aan Cruijf en consorten.
Zie ik godverdomme dat ik ook al de 14de reactie schrijf.
Zie je wel dat HIJ erbij betrokken is !

Reageer
gravatar

s’onlogisch

gravatar

Beste Louis, je vertoont tekenen van slijtage: je word soft.
Doe daar wat aan!
Koning Voetbal, Wereldkampioen? Wat is dat nu? Geen Keizer? En waarom je beperken tot de Wereldkampioen? Champion of the Universe; dat is toch waar jouw ambitie moet liggen? Er is nog een heel heelal te verslaan!

Softie, aan het werk, verdulleme!!

gravatar

Wat ik intelligent vind aan onze Koning is dat hij altijd een brieffie bij zich heeft. Ik zou dat ook dringend moeten doen, alles op een brieffie schrijven ipv te denken dat ik het toch wel zal onthouden.

Reageer
gravatar

Zou het abdicatievirus Nederland kunnen bereiken? Natuurlijk. Maar gelukkig hebben wij daar Ab Osterhaus en Roel Coutinho voor. Die zullen daar wel even korte metten mee maken door een landelijk vaccinatieprograma. Stel je voor dat we binnen 34 jaar alweer een abdicatie krijgen. Daar moet je toch niet aan denken?

Reageer
gravatar

Ik snap de verwarring. Abdicatie, Abnitocrella, Amduscia, Amnesie – al die woorden lijken wel erg op elkaar. Maar de eerste zullen niet de laatste zijn. Wist u dat u van uw naam overigens gestuntel-battle kunt maken?

gravatar

Robert,

Moet ik jou als man zijnde nu vertellen, dat echte mannen één eikel hebben en links dragen. Het lijkt mij, dat deze man zijn onderdanen symbolisch probeert te overtuigen dat hij een echte man is.

Biografen zullen ons na zijn abdicatie daarover duidelijkheid verschaffen. Als echte prins moet hij namelijk vaak buiten het potje hebben gepist. Als hij deze eeuwenoude traditie zou hebben doorbroken, is hij geen knip voor zijn adellijke neus waard geweest.

gravatar

Ik en Alex hebben afgesproken, dat halverwege Ons Koningschap Alex met vervroegd pensioen gaat. Dan neem ik de scepter over.

Wij zijn namelijk getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent, dat we alles samen zullen delen.

Reageer
gravatar

Welonedelgeboren Majesteit Maxima,

Leuk als jullie gaan scheiden. Neem je toch mooi de helft van de kroonjuwelen en van het oranjekapitaal mee naar Argentinië.

gravatar

Koningin Maxi,

Ik dacht dat jullie een gedeeld koningschap hadden. De ene dag doet Alex de lintjes en jij het huishouden. De andere dag is het andersom. De ene dag breng jij de kinderen met de koninklijke bakfiets naar school en neemt Alex de vorstelijke Bentley. De andere dag is het andersom. Zoiets dus.

gravatar

Gezien jullie akkefietjes (onder andere omstreden Argentijnse vader, Mozambique-huis, ‘beetje domme’ opmerkingen) lijkt dit eerder een gemeenschap van slechteren.

gravatar

Hola, niet zo snel Plien: het zijn toevallig wel ONZE kroonjuwelen en ONS oranjekapitaal: door de jaren heen bijeen geroofd van de Hardwerkende Nederlandsche Belaschtingbetaler.

Laat ze in Argentinië d’rlui eigen koeien maar slachten; hebben ze zat van.